nrk.no

Kortfilm laget av 852 Instagrambilder

Kategorier: Det sosiale nettet & Film

fotografi av en flyvinge og en fargesprakende himmel
instagram hentet fra filmen

Kan man lime sammen enkeltbilder fra nærmere tusen ulike fotografer og få det til å flyte? Jada. En tålmodig franskmann har hentet 852 enkeltbilder fra Instagram og limt dem sammen til en timelapse på tvers av tid, rom og fotografer.

Instagram er vidunderlig, men svært kaotisk, så jeg forsøkte å lage noe annet enn bare stillbilder.

Thomas Jullien til NRKbeta

Life In A Day

Det er ikke første gang en film er blitt satt sammen av hundrevis av bidrag fra ulike fotografer; YouTube-prosjektet Life in a Day var f.eks. et vakkert eksemplar av arten. Og påkostet – jeg husker en dame fra YouTube introduserte den ca slik «We didn’t know how to do it, so we went to Ridley Scott». Pluss at den besto av videosekvenser som var klipt sammen, ikke enkeltbilder.

Men i An Instagram short film er det altså ett og ett bilde av liknende motiver som er satt sammen. Det som er fascinerende, er at Thomas Jullien har skapt en film som ser ut som den kunne vært gjort av én fotograf.

Så var det da også noe av målet hans; å skape en sammenheng.

struktur i kaoset

Til NRKbeta sier han:

Jeg prøver å vise historien om én dag i livet til en person som reiser fra sted til sted.

I det daglige er Thomas Jullien Art Director i reklamebransjen. Han er fransk, men har jobbet i ulike byråer i Amsterdam de siste fire årene. I perioden da han startet med prosjektet, brukte han Instagram mye. Han så at det var mange kvalitetsbilder der som aldri ble sett eller brukt.

Instagram is an incredible resource for all kinds of images. I wanted to create structure out of this chaos. The result is a crowd source short-film that shows the endless possibilities of social media.

Thomas Jullien

Uten klar plan

Da Thomas begynte, hadde han ikke noen klar story. Den kom etterhvert gjennom prosjektet, med månedene som gikk og bildene han fant. Prosessen begynte med at han tenkte gjennom hva han ville vise, og hvilke situasjoner som ville virke best i Stop Motion.

#riktigbilde

Skjermskudd fra statigr.am Deretter brukte han søkemotoren Statigr.am for å finne bilder. Det gjaldt å velge de riktige hashtagene for å få bildene han ønsket seg.

Dette var antagelig den mest tidkrevende delen, sier han. Under en fjerdedel av bildene han hadde samlet kunne brukes. Antall bilder han hadde sett gjennom totalt, var langt større.

Alt på rett plass

Måten han jobbet på når han hadde samlet inn bilder, var å bruke Photoshop til å lage det han kaller en grid; en plan for hvordan bevegelser startet og sluttet, slik at «kamerabevegelsene» ble gode.

Photoshop screenshot

Skaleringen og plasseringen av hvert enkelt bilde ble gjort i Photoshop før han redigerte enkeltbildene sammen i Final Cut Pro.

when you do a movement of camera, for instance from the bottom of the Champs Elysee to the top (forward traveling shot), I needed to have a grid in order to perfectly align the pictures, so it’s not too shaky. For that you need the entry point grid and the end point grid of the movement, so you can «fill» in between with the right pictures.

Et puslespill – det kan du pusle når du vil

Det er nå ett år siden han startet på prosjektet, men etter etpar måneder ga han opp for en stund. Prosessen var svært frustrerende (noe vel de fleste som har jobbet med så åpne prosjekter opplever). Men så har han likevel jobbet videre innimellom med å samle bilder og fortsette filmen. Og for tre uker siden var den ferdig. Etter mellom 100 og 150 timer arbeid, en stor del av det research.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.