nrk.no

Nå kan du styre en kakerlakk fra mobiltelefonen din.

Kategori: Gadgets

En kakerlakk med RoboRoach-sekken styres mot høyre via mobiltelefon. Foto: Backyard Brains
En kakerlakk med RoboRoach-sekken styres mot høyre via mobiltelefon. Foto: Backyard Brains

En kakerlakk er en relatvit enkel skapning, uten den helt store hjernekapasiteten og med en framtoning som for mange både er ekkel og skremmende. Er du en av de som hater de små krabatene og gjerne skulle hatt full kontroll på dem, kan du nå få muligheten til å fjernstyre dem direkte fra mobiltelefonen din.

Denne litt merkelige, og kanskje etisk betenkelige nyvinningen kommer fra firmaet Backyard Brains, og har materialisert seg i form av det Kickstarter-finansierte produktet Roboroach.

En kakerlakk med ferdig montert RoboRoach-pakke. Foto: Backyard Brains
En kakerlakk med ferdig montert RoboRoach-pakke. Foto: Backyard Brains

Fjernstyrt kryp

RoboRoach er altså en bitteliten datamaskin med bluetooth, noen elektroder og en app som lar deg styre kakerlakken.

Prinsippet er at elektrodene festes til kakerlakkens antenner, og ved å sende strøm med en viss frekvens til disse antenne, klarer man å påvirke i hvilken retning kakerlakken går.

En RoboRoach på rusletur. Foto: Backyard Brains
En RoboRoach på rusletur. Foto: Backyard Brains

Rent praktisk består RoboRoach-pakka du kan kjøpe av en bluetooth RoboRoach backpack unit, som veier 4,4 gram inkludert batteri. I tillegg får du med tre elektrodesett, som gjør deg i stand til å kontroller tre ulike kakerlakker. Hvert batteri skal vare i rundt tre måneder, mens varigheten av hver kakerlakk med systemet montert kun er 2-7 dager, før man må finne et nytt eksemplar man kan styre.

Kakerlakken «skjønner» også hva som foregår, og kan kun styres i noen minutter av gangen, før den selv tar over kontrollen igjen. Gir du den imidlertid en 20 minutters pause, kan du atter en gang kjøre på med fjernstyringen, da kakerlakken har «glemt» hva det var som foregikk ved siste eksperiment.

Innholdet i RoboRoach pakka. Foto: Backyard Brains

Selve operasjonen

For å kunne styre kakerlakken, må du altså foreta et aldri så lite «kirurgisk inngrep», hvor du monterer selve kontrollerenheten på ryggen til insektet, samtidig som du setter elektrodene på «antennene» til kakerlakken, og kobler jord inn i thorax.

For enkelthets skyld har Backyard Brains laget en relativt tydelig og enkel instruksjonsvideo.

Etikk og moral

Backyard Brains er smertelig klar over at de med RoboRoach tråkker inn i et slags minefelt hva etikk angår. De har da derfor også valgt å lage sine egne etikksider, hvor de blant annet tar opp kritikken som er kommet rundt temaet dyreforsøk og undervisning/barnelek.

En kakerlakk ferdig oppsatt med RoboRoach-sekken. Foto: Backyard Brains
En kakerlakk ferdig oppsatt med RoboRoach-sekken. Foto: Backyard Brains

I Norge er det i bunn og grunn ganske lite med kakerlakker. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring. På hjemmesidene til Backyard Brains får man også kjøpt en boks kakelakker til den nette sum av 24 dollar.

Kommer du til å kjøpe en RoboRoach til enten deg selv eller barna?

I kveldsåpent i kveld kan du høre mer om RoboRoach og NRKbetas betraktninger rundt dette.

Les mer:

NRKbeta : DIY Cyborg – Ekstrem kroppsmodifikasjon
NRKbeta : Google vil tatovere en mikrofon inn i strupen din

7 kommentarer

 1. Jeg synes det er forkastelig å lese slike artikler. Selv om det er en kakkerlakk med «uten den helt store hjernekapasiteten» då betyr det ikke at den ikke har et nervesysyem og kan føle smerte like bra som mennesker kan – og andre skapninger med en hjernestamme og et fullt opererende nervesysyem. Ville vi gjort det samme på et kjæledyr???? Dere kutter av følehornene på dem! Hallo! Og at en slik artikkel skal bli lagt ut på en side som NRK er bare trist..!

  Svar på denne kommentaren

  • Håkon Tjeldnes (svar til Anonym)

   Denne skapningen opplever like lite smerte som brødskiva du spiste til frokost. Insekter har ingen cortex, og kan derfor ikke skape følelsen av smerte.
   All smerte i verden i forhold til dette eksperimentet kommer av at du projeksjoner din egen smerte over i den.

   Jeg for min del projeksjonerer ingen smerte av dette, og synes det virket veldig kult 🙂

   Men du har all rett til å mene hva du vil.

 2. Jeg tror det er selve fjernstyringen som er etisk betenkelig. Konseptet med å styre dyr er jo helt normalt i dag på hest.
  Hva er verst: feste elektroder i følehorn eller feste en jernpinne langt inn i kjeften på en hest?
  Forresten, hvordan liker hesten å få sparket skohæler inn i siden?

  Svar på denne kommentaren

  • Helt riktig kommentar ang hest. Vi bruker jo også hunder til å finne bomber osv. Kakerlakker er førøvrig noe man ellers bruker kjemikalier på. Hadde jeg vært en kakerlakk ville jeg klart foretrukket dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.