nrk.no

Bambi reddet av droner

Kategorier: Droner,Forskning & Konferanser og messer

Sergei Lupashin med HD-videolink fra det luftbårne kjelædyret sitt.

«Dette er noe av det dummeste jeg har sett på lenge», var min første tanke da Sergei Lupashin gikk på scenen under The Drones and Aerial Robotics Conference i New York for noen uker siden. Og det er jo av og til reaksjonen når man ser noe som viser seg å være ganske genialt.

Sergei Lupashin går på tur med sitt quadcopter.
Sergei Lupashin går på tur med sitt quadcopter.

En batteridrevet hund

Lupashin demonstrerte noe han kaller Fotokite. Kort fortalt et multirotorhelikopter med kamera som han har i bånd som en hund. Vi har skrevet en del om slike farkoster før. Og vi mener at de er svært nyttige innen for eksempel medieproduksjon. Fra noe så enkelt som å komme seg opp i luften og få et oversiktsbilde til å gjøre avanserte kameraføringer. Men bruk av slike farkoster har sine ulemper også. Mister du kontroll på den kan den være farlig. For å gjøre dem sikrere blir de utstyrt med avansert teknologi som høydemåler og GPS. Men teknologien er til tider upålitelig.

Og skal de opereres sikkert krever det lang erfaring og mange timers trening.

Slå den på og heis den opp.
Slå den på og heis den opp.

Jeg syntes løsningen var såpass spennende at jeg satte meg ned med Sergei over en middag og tok en prat. Lupashin har en doktograd i luftbårne roboter og vet hva han snakker om.

Det makabre problemet

Idéen om Fotokite kom da han snakket med en bonde i Sveits der han studerte. Bonden kunne fortelle om et makabert problem under innhøsting av korn. Det finnes rådyr i skogene rundt åkrene og de har en litt spesiell måte å ta vare på ungene sine. Moren går ut i åkeren og ber ungen legge seg ned godt skjult mellom de høye kornaksene. Om en fare nærmer seg ligger de ekstra stille for ikke å bli oppdaget.

Problemet oppstår når bonden kommer med skurtreskeren. Resultatet er dødelig for rådyrungen, ubehagelig for bonden og skadelig for utstyret. Lupashin fant fort ut at dersom bonden kunne kommet seg 30-40 meter opp i luften med et infrarødt kamera kunne han på kort tid sjekket om det var rådyr gjemt på åkeren. Dette er en enkel operasjon med en liten multirotorfarkost. Men både mengden opplæring som må til, regelverket i de fleste land og påliteligheten til GPS-systemet nede mellom alpenes høye topper satte en stopper for bruk av eksisterende løsninger.

Få vekk det unødvendige

Da begynte Sergei å tenke på enklere løsninger. Kan vi fjerne den komplekse fjernkontrollen, GPS-behovet, faren for at quadkopteret flyr avgårde på egenhånd og lage noe som bare har en av/på-bryter men likevel kan ta et IR-kamera 40 meter opp i luften?

Svaret er ja. Ved å spesialprogrammere kontrollerkortet i farkosten og la det være festet i en tynn nylontråd. Du slår det på, heiser det opp og lar det ta bilder eller sende bilder direkte ned til en liten bakkestasjon. Så heiser du det ned igjen og slår det av.

Her er et kort klipp fra demonstrasjonen under DARC:

Unngå regelverket

Og dette er ikke bare interessant for å redde små dyr ute på en åker. Det er interessant for medieselskaper og andre som av en eller annen grunn vil opp i luften og få oversikt. I en del land vil du også komme utenom alle reglene som gjelder for frittsvevende kamera. Noe som kan gjøre luftfoto lettere tilgjengelig. I Norge finnes det regler for forankrede systemer, men vi er usikre på nøyaktig hvordan disse reglene vil gjelde om du holder et quadkopter i bånd under 40 meter.

Her er en liten demofilm som viser noen av bildene du kan få ut av løsningen.

Kan jeg klappe den?

Et annet poeng er også at denne farkosten har en fysisk og visuelt tydelig operatør. Folk blir fort skremt av et frittsvevende kamera som du ikke vet hvem som har kontroll på. Reaksjonene Lupashin får på sitt system står i streng kontrast til den vanlige litt skremte reaksjonen du får når en drone summer skremmende og mer eller mindre på egenhånd i luften over deg. Folk kommer bort og syntes den er søt.

Og for de som vil ha enda mer informasjon så ligger også hele foredraget til Sergei på YouTube.

Hva syntes dere? Genialt eller idiotisk?

4 kommentarer

  1. Dette er en enkel, men fenomenalt genial idé. Bildene med mannen på sykkel var flotte.

    Et fiskesnøre er jo ikke så lett å få øye på, så selv om en drone som kommer over deg henger fast i en snor, vil det jo ikke alltid være åpenbart hvem som faktisk styrer den.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.