nrk.no

Forbudt med Instagram-video for journalister i Sotsji

Kategorier: Det sosiale nettet & Media

Instagramvideo blir forbudt for journalister under Sotji OL
Instagramvideo blir forbudt for journalister under Sotji OL

De 22. Olympiske vinterleker står for døren i den russiske byen Sotsji i 2014. Pressefrihet har på mange måter allerede blitt en varm potet når horder av vestlige journalister skal overvære det russiske prestisjeprosjektet. Nå er det imidlertid de sosiale mediene det stormer rundt.

Tumultene denne gang dreier seg nærmere bestemt rundt video på Instagram og Vine, og hva journalister kan gjøre på sine private profiler i disse nettverkene.

Det er USA Today som har startet satt igang saken, og nå altså fått brakt på det rene at journalister faktisk får lov å bruke sosiale medier under mesterskapet. Dog med visse begrensinger.

USA Todays sportsider siterer idag pressetalsmann i den olymipske komite, Mark Adams, fra hans email til avisen.

Please take as many photos as you like!

Dette er også i tråd med de offisielle retningslinjene man finner på Sotsji OLs nettsider.

Accredited media may freely utilise social media platforms or websites for bona fide reporting purposes. Photos taken by accredited photographers may be published for editorial purposes on social media platforms or websites in accordance with the Photographers Undertaking. The Olympic symbol – i.e. the five interlaced rings, which is the property of the IOC – can be used by accredited media for factual and editorial purposes, for example in a news article covering the Olympic Games. All other provisions of these Guidelines apply.

Video forbudt

Når det kommer til video på de samme sosiale mediene, har imidlertid pipa fra IOC en litt annen lyd. I Social Media and Internet Guidelines fra IOC kan vi nemlig lese:

Participants and Other Accredited Persons cannot post any video and/or audio of the events, competitions or any other activities which occur at Olympic Venues (including the Olympic Villages). Such video and/or audio must only be taken for personal use and in particular must not be uploaded and/or shared to a posting, blog or tweet on any social media platforms, or to a website.

Det betyr altså at et bilde i sekundet pr publisering er helt greit, mens 25 bilder i sekundet ikke er greit. IOC begrunner retningslinjene, og forbudet mot videopublisering, med salg av TV-rettigheter.

Det kan nok for mange høres søkt ut at IOC regulerer video og foto såpass detaljert som de gjør, og ikke minst såpass forskjellig når det kommer til ulik media.

For orden skyld påpekes det at den «vanlige mannen i gata» kan ta og legge ut så mye video og bilder han bare måtte ønske. Forbudet mot videopublisering gjelder altså kun for akkrediterte journalister og utøvere inne på de ulike arenaene.

Med mediabriller på er det svært interessant å se hva som skjer når det gamle regimet med rettigheter og knallhard medieregulering, møter de nye sosiale media-trendene. I gamledager var TV-rettigheter noe som var svært enkelt å regulere. I dagens alle-kan-produsere-alle-kan-publisere-verden, er ting hakket mer komplisert.

Skal vi tro utviklingen på sosialemediafronten, går ikke IOC en lettere tid i møte heller…
.

2 kommentarer

  1. Et lignende eksempel fra hjemlige trakter er fra da TV 2 kjøpte rettigheten til Tippeligaen for noen år tilbake. Da ble det plutselig ikke lenger lov med videokamera på stadionene i Norge.

    Begrunnelsen da var akkurat den samme: salg av TV-rettigheter.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.