nrk.no

Kriseverktøy fra Google for tyfonen Haiyan

Kategori: Det sosiale nettet

Google Crisis map
Google Crisis map

I forbindelse med herjingene etter tyfonen Haiyan, som heter Yolanda på Filipinene, har Google satt opp en egen crisis respons-side for de som måtte være rammet av Haiyan, eller er pårørende til noen som er rammet.

Google Yolanda Person Finder
Google Yolanda Person Finder

På siden kan man lete etter savnede, gi informasjon om savnede personer, donere penger til ulike hjelpeorganisasjoners programmer, følge med på et kart som viser evakueringssentre, kommandosentraler og kommunikasjonssentraler i de rammede områdene, samt holde seg oppdatert på de siste nyhetene som kommer fra kriseområdet.

Google har etter hvert en rikholdig verktøykasse tilgjengelig, og viser atter en gang at de kan snu seg kjapt og sette opp tjenester for akkurat denne typen hendelser, og i skrivende stund håndterer personsøketjenesten nesten 400000 forespørsler.
Google har også ved tidligere anledninger satt opp krisekart ved naturkatastrofer, blant annet ved de siste skogbrannene i Australia, superstormen Sandy, jordskjelvet på Haiti og tsunamien i Japan.

Oppdatering: Kollega Øyvind Bye Skille gjør oss i en kommentar oppmerksom på at også FN organet UNOSAT har laget et kart med til dels crowdsourcet informasjon knyttet til tyfonen.

Screenshot 2013-11-11 18.07.28

Det er interessant å se hvordan ny teknologi kan tas i bruk ved kriser som dette, og vi håper og tror at tjenester som Googles kriseverktøy er med å bidrar til både å finne folk og gjøre hjelpearbeidet lettere.

3 kommentarer

 1. Øyvind Bye Skille

  FN-organet UNOSAT har også laget et kart med til dels crowdsourcet informasjon knyttet til tyfonen: unosatgis.cern.ch/webmap/UNOSAT_LIVE/Operative/?config=config_TC_20131108_PHL.xml

  De har også en slags app for å rapportere kriseinfo og bilder: unitar.org/unosat/un-asign-crowd-source-photos-mobile-app

  Et annet FN-organ med fokus på bruk av info innhentet fra verdensrommet (UNOOSA) har samlet en haug med lenker til ulike ressurser rundt krisen (kart, grafikker, satelittfoto osv): un-spider.org/advisory-support/emergency-support/typhoon-haiyan-philippines_112013

  Svar på denne kommentaren

 2. Med litt annen fokus er også krisenteamet HOT OSM på plass:
  hot.openstreetmap.org/updates/2013-11-10_remote_hot_activation_in_the_philippines_for_typhoon_yoland…

  Ved å kartografiere områdene som ble rammet af katastrofen får hjelpemannskapene og hjelpetjenestene informasjon over hvilke områdene var bygd opp, hvor det finnes eller fantes bruer. Etter jordskjelvet i Haiti fikk OSM også tilgang til luftbildene etter katastrofen for å tegne inn eksisterende og mulige teltleir, tilstand av veier og skinner, og tilstand av bygningene.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.