nrk.no

Hvordan rangerer Facebook vennene dine?

Kategori: Det sosiale nettet

Facebook Social Graph av Rafiq Phillips på Flickr CC BY-SA

Du kan enkelt finne ut hvor opptatt Facebook mener du er av dine ulike venner og deres gjøren og laden.

Algoritmer for oppmerksomhet

Bruker du Facebook, har du kanskje merket at du ikke ser like mye av alle dine ulike venners aktivitet i nyhetsstrømmen. Facebook tar utgangspunkt i hvem du snakker mye med – og hvem du stalker, og på basis av dette får vennene dine en ranking. Denne rankingen kan det være spennende å se litt nærmere på, om du er nysgjerrig på hvordan Facebook fortolker atferden din.

En vennlig sjel ved navn Arjun Sreedharan har laget en liten dingsboms du kan bruke til å sjekke hvordan Facebook rater vennene dine, forteller TheNextWeb.

Slik gjør du det

Det er enkelt. Du trenger bare å:

· Dra denne lenken til bokmerkeraden din: FB Friends Ranking (det er et lite script)

· Logge inn på Facebook

· Klikke på bokmerket mens du står i Facebook-vinduet

…og studere resultatet. Vennene med lavest scoresiffer vil dukke opp oftest i feeden.

Noen står som undefined, de trenger du ikke tenke på. Men så kommer det en liste som begynner med dem du prater mest med, kikker mest på, dine hemmelige crushes og det hele – slik Facebook tolker det. OPPDATERING: Du får ganske sikkert deg selv øverst på denne listen. Det er helt normalt. Kanskje betyr det at alle oppdateringer du har kommentert på eller likt skal ha høy prioritet, f.eks. …?

Helle skriver også i kommentarfeltet her at Nå er det sånn at dette programmet spotter hvem som også er inne på din side, derfor stemmer den ikke utifra egen surfing og at det er navn som er feil plassert på lista. Den kan altså være litt mer toveis enn man skulle tro.

Jada

Nå vet vi godt at ikke alle NRKbetas lesere bruker Facebook. Men 75% av Norges befolkning er på Facebook ukentlig, ifølge undersøkelsen TNS Interbuss Q2 2013, så det er sikkert noen av dere som leser dette som synes dette er artig likevel.

Og da kommer det store spørsmålet: Ser det ut som Facebook treffer blink med matematikken sin?

29 kommentarer

 1. Andreas H. Opsvik / tanketom

  Eg har meg sjølv «øvst», i så fall. Eg veit ikkje heilt kva det seier om meg 😉 Ser ellers nokolunde rett ut, har kone, nære vener og kolleger mot toppen.

  Men det må vere basert på siste døgn/dagar, for eg får blant anna opp nokon som eg nyleg har lagt til som ven – over folk som eg vanlegvis ville ha tenkt på som logiske.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ingeborg Rønning

  Tja, treffer ganske greit med de 15-20 første. Deretter kommer en merkelig miks av folk, og det er flere jeg hadde forventet lengre opp på lista. Jeg får også opp noen jeg ikke er venner med, men tror stort sett dette er folk jeg har trykt innpå iløpet av de siste dagene. Så tipper som Andreas at denne lista oppdateres ganske ofte. Jeg har forøvrig også meg selv øverst…

  Svar på denne kommentaren

 3. Håvard Bartnes

  Litt oppklarende:

  «[…] but this list produces the ordering that are used to order search results. I do not know how they calculate the numbers, but still my best guess is that it is the value of the directed edge from you towards your friend. From all the comments and inquiries as to what this is—it seems that this is only affected by what you do, and not what your friends do–but I don’t know how Facebook actually does it.»

  thekeesh.com/2013/03/updated-facebook-friends-ranking-bookmarklet-to-work-with-graph-search/

  Svar på denne kommentaren

  • Øystein (svar til Ronny)

   Fungerte fint i Internet Explorer for meg. Men ikke google Chrome. Jeg dro den opp på bokmerkelinjen. logget inn på FB. Og trykket på bokmerket. Men den fungerer ikke.

  • Øystein (svar til Ronny)

   OK, fikk det til. Fungerer altså på FB. Men facebook må være på den aktive siden. Jeg verifiserte bare at jeg var innlogget på FB i chrome. Men hadde ikke FB som aktiv side. Fungerer bare dersom FB er synlig når en trykker på linken.

 4. Asbjørn Andersen

  Dette var det ikke mye fornuft i.

  Jeg fikk meg selv øverst (greit nok :-)), men andreplassen er helt på villspor. tredje og fjerde er grei nok men så kommer det flere som jeg bryr meg lite om, og som jeg vet jeg ikke følger med på.

  Synes dette ikke stemte bra med mine facebookvaner.

  Kan tilføye at jeg ikke er veldig aktiv på face.

  Svar på denne kommentaren

 5. Det dukker opp folk i listen som jeg ikke har hatt kontakt med og ei heller er i vennelisten. Og det er enkelte som jeg ikke har hatt noen kontakt med annet en to private enkeltmeldinger som blir rangert høyere enn asndre jeg har hatt mye kontakt med, så jeg vet ikke helt hvor treffsikkert den saken er. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Denne treffer meget godt,sett utifra egne antakelser. Men man ser jo eksempler på at de bruker lignende algoritmer selv (fb)-på en uredigert chat-liste,havner de man prater mest med øverst. Det samme på «likes», hvor den man har mest kontakt med står først (f.eks A,B og 7 til liker dette». Trykker man inn på «likes» kommer listen med tidsriktig rangering. det er veldig lenge siden fb begynte å vite mer om meg enn meg selv.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kim-H.Larsen)

   «Det er veldig lenge siden Facebook begynte å vite mer om meg enn meg selv.»

   Skremmende vinkel. Sannsynligvis sant.

 7. Skulle gjerne likt å vite om det bare er klikk-innpå-profilen-til-folk som avgjør, eller om den også tar hensyn til chat, aktivitetsfeed og den type ting?

  Tror stort sett den stemmer ganske bra, men den dagen FB begynner med «denne personen ser ut til å ha stalket deg i det siste, vil du poke h*n?» sier jeg takk for meg.

  For dette er – tross alt – litt creepy.

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg tror den kun tar utgangspunkt i hvem man søker på, for den viser ikke det samme som de i newsfeeden. Nå er jeg en som stalker ganske mye, så de som er øverst på den listen, er ikke det samme som jeg chatter mye med, eller de jeg kommenter på statusoppdateringer osv. Jeg tipper facebook har en rekke algoritmer som fyller inn forskjellige bokser. Det er bare antagelser, men jeg tipper en til søkefeltet (denne her), en til chatten, en til hvem dine 9 «nærmeste» venner er (på din profilside), en til hvem dine venners venner er på deres profilside, en til hvem du kan poke, en til newsfeeden og sannsynligvis en god del til. Så de i kommentarfeltet som sier det ikke stemmer med deres facebookbruk, bruker kanskje veldig sjelden søkefeltet.

  Svar på denne kommentaren

  • Ingeborg M J (svar til Ingeborg M J)

   Du kan se hvor facebook finner ut hvor du har klikket på en venn hvis du ser i adressebaren. Hvis du har klikket på vedkommende i newsfeeden legger den til etter profiladressen, men hvis du kommer via søkefeltet legger den til og det blir hvis du kommer vi vennelisten til noen.

 9. Vestlandslefsen

  Stemte ganske bra!
  En ting som kommer frem er jo at facebook tror du er «bestevenn» med folk du ikke er venn med, og knapt har besøkt profilen på.

  Men ellers stemte listen ganske bra, og jeg har kanskje funnet noen som stalker meg 😉

  Svar på denne kommentaren

 10. For meg ser det ut som at jeg får score også på folk som trykker liker på samme oppdatering eller bilde som meg sjøl om vi ikke er Facebook-venner. Eller der jeg har likt et bilde som en venn er tagget i – sjøl om jeg ikke er venn med den som har publisert bildet. Det er jo også en form for interaksjon.

  Svar på denne kommentaren

 11. Min liste ser litt mer ut som nylig besøkte enn mest besøkte.

  Mennesker jeg ikke kjenner engang men av en eller annen grunn at søkt opp eller trykket på på Facebook i det siste kommer høyere enn noen av mine nærmeste venner som jeg har utvekslet hundrevis av meldinger med. Et par andre jeg hverken stalker eller har noe kontakt med kom også høyt opp fordi jeg tilfeldigvis har vært innom profilen nettopp.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.