nrk.no

DIY Cyborg – Ekstrem kroppsmodifikasjon

Kategori: Gadgets

Et DIY-implantat. Foto: Skjermdump Vice Magazine
Et DIY-implantat. Foto: Skjermdump Vice Magazine

Hacking av datamaskiner og dens programvare har eksistert siden transistorens fødsel på 1940-tallet, og er mer eller mindre kjent for de fleste som jobber med datamaskiner på et ikke-Excel-nivå.

Hacking av den menneskelige kroppen derimot, er ikke like godt kjent for de fleste av oss.

Biohacking kalles fenomenet og strekker seg fra DIY-miljøer hvor deltakerne ved hjelp av enkel elektronikk ønsker å forbedre, endre og måle den menneskelige kroppen ved hjelp av digitale implantater, til Kevin Warwick, professor i kybernetikk. Også ham med en viss dragning mot elektroniske implantater.

Det kanskje mest profilerte av biohacking-DIY-miljøene er Pittsburg-baserte Grindhouse Wetware. Gruppen ble dannet i 2012 og består, i følge deres egne nettsider, av programmerere, ingeniører og entusiaster. De står også bak forumet biohack.me.

Slik ser det altså ut når gutta i Grindhouse Wetware er alene hjemme. Foto: Enno Park (Flickr-CC)
Slik ser det altså ut når gutta i Grindhouse Wetware er alene hjemme. Foto: Enno Park (Flickr-CC)

Hackerne i Grindhouse Wetware omtaler seg selv som «Grindere», og har i den siste tiden satt seg selv på kartet ved å figurere i reportasjer fra både The Verge og Vice Magazine. Prosjektene så langt strekker seg fra det litt uskyldige «Thinking Cap v1.0«, en caps med innebygd elektronikk som ved hjelp av elektroimpulser stimulerer ulike deler av hjernen.

Et kjempeimplantat som sender SMS

Et par hakk opp på DIY-skalaen befinner prosjektet «Circadia» seg. Circadia er en kretskort med ulike komponenter som er i stand til å måle kroppens temperatur, ta vare på disse dataene, og via bluetooth sende dem ut i verden. Circadia kan også «kommunisere» med omverdene via blinkende LED-lys.

Implantatet Circadia. Foto: grindhousewetware.com
Implantatet Circadia. Foto: grindhousewetware.com

Det som gjøre Circadia noe spesielt for de av oss uten tilhold i biohacker-miljøet, er det faktum at kretskortet er operert inn under huden på brukeren.

I reportasjen fra Vice får vi blant annet blimed Grindhouse Wetware’s Tim Cannon når han skal sette inn DIY-implantatet.

Vi tror ikke vi avslører for mye hvis vi sier at siden dette er et DIY-prosjekt, er også størrelsen på implantatet på et slags amatørnivå.

Magnet i fingertuppen

En av de enkleste formene for biohacking gutta i Grindhouse Wetware sysler med er å operere en neodymium magnet inn i fingertuppen. Målet med denne magneten er at man ved hjelp av kroppen skal kunne kjenne elektromagnetiske felter.

Screenshot 2013-11-06 12.49.08

Når fingertuppen kommer i nærheten av et hvilket som helst magnetisk felt, vil den bevege seg, og dermed irritere nervene som ligger i nærheten av den.

The Verge’s Ben Popper bestemte seg for å selv operere inn en magnet i fingertuppen. En prosess som ifølge ham selv var svært svært smertefull. Resultatet kan du se i den utmerkede videoreportasjen fra The Verge:

En akademisk tilnærming

Det finnes også selvsagt miljøer med en en tilnærming til dette fagfeltet som er noe mer akademisk enn hva DIY-miljøet angår.

Kevin Warwick. Foto: Erwin Boogert (CC)
Kevin Warwick. Foto: Erwin Boogert (CC)

Kevin Warwick er professor i kybernetikk ved universitetet i Reading i England, og er av foregangpersonene innen dette fagfeltet. Warwick opererte allerede i 1998 en enkel RFID transmitter inn under huden, og brukte denne til å styre dører, lys, varmeovner og andre datamaskinkontrollerte enheter.

Warwick er kanskje mest kjent for sitt «Project Cyborg«, hvor han har operert inn en datachip i sin egen arm, med det mål for øyet å «bli en cyborg».

Kevin Warwick. Foto: Erwin Boogert (CC)
Kevin Warwick. Foto: Erwin Boogert (CC)
Kevin Warwick. Foto: Erwin Boogert (CC)
Kevin Warwick. Foto: Erwin Boogert (CC)

I 2002 fikk Warwick operert inn et «micro electrode array» bestående av 100 individuelle noder i sin venstre arm, som plukker opp signalene fra de mange nervene som går gjennom hånden.

Ved hjelp av denne databrikken kunne han koble sin egen hånd til en datamaskin, og dermed også styre en robothånd via nettet. Hans TEDx-foredrag som Cyborg Interfaces er svært interessant for de av oss som kanskje ikke kjenner den sterkeste dragningen mot DIY-delen av biohacking.

Det er kanskje på sin plass å si: ikke gjør dette hjemme, og samtidig si at vi er svært nysgjerrige på om noen av våre lesere har gjort dette hjemme?!

Vi hører mer enn gjerne fra dere i kommentarfeltet vårt 🙂

PS. Vil du lese mer om biohacking kan vi anbefale disse sakene:

The brave new world of biohacking – Aljazeera.com

Cyborg America: inside the strange new world of basement body hackers. – TheVerge.com

The DIY Cyborg – Vice Magazine

18 kommentarer

 1. Jeg elsker datamaskiner og alt teknologi gjør for oss men tanken på en datamaskin eller lignende under huden syns jeg er litt ekkel. Blant annet pga. smerte som ser ut til å være der ved å få det inn og også eventuelt ubehag ved å ha det der. Og så kommer man til oppdateringer og kommunikasjon utad. For ikke å glemme hacking, det er ille nok at mobiltelefoner, laptopper og desktopper er sårbare.

  Det er jo så klart veldig ungt så endel av dette vil nok bli bedre å kulere etterhvert, men inntil da er jeg skeptisk til modifisering av kroppen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Meget interessant saker, men jeg føler vi burde passe oss. Synes det er skummelt hvordan menneskene skal bli mer som roboter og robotene mer som mennesker.

  Datamaskiner bør fungere som verktøy, ikke bli en del av oss.

  Svar på denne kommentaren

 3. ÅÅzmend kvæle

  Ikke interessant, og disse implantatene og chippene har finnes siden 2.verdenskrig. Tyske forskere fant ut det her for lenge siden og ble sendt til USA. Innen 2017 har alle amerikas statsborgere chip i armen, og de må ta chippen pga. det er slik de får helseforsikring. Er det ikke rart at alle nordmenn har en kul på armen etter BCG-vaksine og andre vaksiner også? Disse er små, og mest sannsynlig har de fleste de her.

  Styrer våre frekvenser og kan kortslutte oss nårsomhelst. Jeg kaller oss levende roboter, men det er vel å ta i. humansarefree.com/2013/10/obamacare-requires-rfid-implants.html

  Svar på denne kommentaren

  • Den første transistoiren kom først i 1947. Det tok mange år før vi fikk de første integrerte kretsene som i sin tur åpnet for de første data-chips, så det blir totalt feil å si at slike chips har eksistert siden 2. verdenskrig. Først et godt stykke ut på 60-tallet begynner ting å skje.

  • Det nye nå er å sette inn sånne chips med nanoroboter små som insekter. De har ikke batteri, men bruker lufttemperaturen som energikilde.
   Har du ikke tenkt over at det er påfallende mer «mygg» om sommeren enn om vinteren, og at disse «insektene» setter seg på huden? Et nesten umerkelig stikk, som etterlater seg en liten rød kul.
   Kulen forsvinner etter en stund, det er et tegn på at chipen har begynt å sende signaler. Jo flere slike du har, jo mer informasjon sender de om kroppen. Temperatur (som vist i artikkelen over), sykdommer i blodet og hvem vet…..kanskje nervesignaler? Tanker er nervesignaler som kan oppfattes av elektronikk. Jeg bare nevner det.

 4. Bjørn Ove Strand

  Jeg vet dagens jenter får operert inn P-staver i armen. Men når det kommer til Microchips da begynner det å dra på synes jeg. I fremtiden så blir det vel som på film at vi blir kontrollert opp og ned ut og inn av myndighetene via inn-operert chips.

  Svar på denne kommentaren

 5. Det er vel bare et spørsmål om tid før vi kopler oss rett på nervesysystemet. Ikke bare for å sende styringssignaler, men også for å ta i mot sanseinntrykk. Bilder, lyd, lukt, temperatur, taktilt. Hvordan kommer det til å påvirke livene våre og samfunnet når virtual reality blir like virkelig som IRL? Blir gaming det nye dopet? Gidder vi å ha oss med den trøtte gamle partneren lenger når pornoindustrien kan by på så mye heftigere opplevelser? Hvorfor reise på ferie når du kan kan oppleve alt så mye heftigere fra godstolen? Vi har en interessant tid foran oss.

  Svar på denne kommentaren

  • ikke sett matrix. langt mindre lest platon el.

   har du noe som helst holdepunkt for at du i det hele tatt eksisterer? descarte ja, men alikevel ikke helt greit. hva er ekte?

   det er den delen av det filosofiske som evnt. _er_ interessant.

   den har vært det i mange tusen år faktisk. også uten de «muligheter» du skisserer.

   intet nytt under solen altså.

 6. Arnt Joakim Wrålsen

  Jeg har innoperert et implantat som sender elektriske impulser inn på hørselsnerven. Disse impulsene blir oppfattet som lyd av hjernen. Men andre ord mottar hjernen min sanseinntrykk direkte fra et elektronisk implantat. Dette kalles cochlea implantat (CI), og rundt et tusentalls nordmenn har blitt operert med dette, noen så tidlig som på 80-tallet. Hensikten med CI er å gi en viss hørsel til folk som ellers ville vært døv.

  Nå fikk jeg det dog innoperert på et av de største sykehusene i landet og ikke i kjelleren hjemme. :p

  Svar på denne kommentaren

 7. Tech tats – elektroniske tatoveringer som sier i fra når du har feber

  […] I 2013 skrev vi her på NRKbeta om fenomenet som går ut på å implantere elektronikk inn i menneskekroppen, for så å kunne lese ut mange av de samme dataene som Chaotic Moon ønsker å gjøre med sine «Tech tats». […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.