nrk.no

«The Matrix-effekten» kommer til TV-sport

Kategori: TV

Bullet Time i fimen Matrix. Skjermbilder: Warner Bros.

Regel nummer 1: Det er aldri nok kameraer i TV-sportsdekning.

TV-sportssendinger har gjerne et flersifret antall kameraer. Likevel blir det aldri nok oversikt over detaljene for den interesserte seer. Var serven ut? Var en finger borti ballen? Dyttet han, eller hostet han? Ofte er det umulig å se i kaoset på banen og på grunn av kompromissene som må gjøres i plasseringen av kameraene.

Men nå er altså noen nye systemer på vei inn i sportsproduksjonen som kan øke oversikten (og visualiteten) ganske grundig – og de bygger på gode gamle Bullet Time.

http://vimeo.com/76575325

Dramatisk effekt

For 14 år siden var filmen The Matrix noe av det kuleste som hadde skjedd på kino på en stund, visuelt sett. Mest iøynefallende var bruken av effekten som ble gitt navnet Bullet Time – tiden stanset, mens kamera beveget seg rundt i rommet i et frosset øyeblikk. The Matrix var selvsagt ikke først, men det var den første filmen det dette ble lagt ordentlig merke til.

Effekten ble skapt ved å plassere en ring av kameraer rundt objektet og fyre av disse enten samtidig (for å fryse tiden), eller i rask sekvens (for slo-mo). Slik ser riggen ut, og YouTube er fullastet med sceneeksempler og forklaringer om du vil gå dypere.

Nå På Live TV

Teknologien har rørt seg en god del siden 1999, og er nå kommet så langt at man kan lage repriser av den typen du ser her:

http://vimeo.com/66628788

Reprisen, som kalles FreeD, settes sammen av bilder fra 12 4K slo mo-kameraer som dette og rendres i løpet av 30 sekunder ut til den tredimensjonale reprisen.

Det går også an å gjøre endel andre ting, som f.eks. dette:

http://vimeo.com/50620183

Her er en liten skrytevideo de har laget:

http://vimeo.com/45437774

…og til slutt en liten bakom-sak fra London-OL:

http://vimeo.com/50287019

Gjør det selv

Du kan lage en enkel bullet time-liknende rigg ved å teipe fast en GoPro til forhjulet på en sykkel. Det virker kanskje ikke så godt å ha en veltet sykkel liggende midt på baseball-banen, men for enklere settinger fungerer det:

I sommer gikk vil også gjennom andre varianter i artikkelen Budsjetteffekten

Gjør dette sportsendingene bedre, eller blir det mest effekter? Hva kunne blitt dekket bedre med denne teknologien tenker dere?

9 kommentarer

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ørnen)

   Det er en artikkel med seks ulike videoer, samt en video i kommentarfeltet. Video 5 og 6 har likt tittelbilde, men er forskjellige.

   Dersom alle kommer ut like hos deg, er det antagelig noe merkelig med nettleseren din; hva slags nettleser og maskin brukte du?

  • Frode Evensen (svar til Anders Hofseth)

   Det er en feil i kildekoden til siden, derfor vises den ikke helt korrekt i alle nettlesere. Det er siste lenken før første video som er feilen, med teksten «med sceneeksempler og forklaringer om du vil gå dypere». Se på kildekoden så er det en ekstra åpningstag «<" som ikke hører hjemme noe sted.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Frode Evensen)

   Frode Evensen: Du er dagens helt! Det manglet en avsluttende «>» i en lenke. Nå virker antagelig alt meget bedre. Om du noensinne er i nærheten av NRKbeta, så skylder vi deg en is.

  • Helge Brekke (svar til Anders Hofseth)

   Ser dere har fikset den nevnte feilen, for jeg kunne nyte alle de forskjellige videoene.

   Men; Når jeg prøvde å få opp fullskjerm, fikk jeg en rar kombinasjon av videoen i den samme, lille størrelsen, pluss hele skjermbildet ved siden av, som tilsammen var full skjerm. Aldri opplevd før.

   Kan være det ligger i nettleser her, men har ikke samme problemet med f.eks. youtube og vimeo sine egne sider.

   (iMac/Chrome)

 1. Fantastisk når dette kan rendres i real time i tv-tuneren (mulig tuner blir en litt for snever betegnelse på boksen da). Koble til en oculus rift og du kan se kampen eller begivenheten som om du var der. Bland dette med binaural audio lyd og det må bli ganske virkelighetstro opplevelse.

  Så spørs det om dette kommer til å koste skjorta og mere til så det virkelige alternativet blir billigere enn det virtuelle…

  Svar på denne kommentaren

  • Rendres i realtime på tuneren? Kult men kan bli et problem 🙂

   Ser for meg et system der det er montert et kamera hver meter rundt hele banen. Da kan vi velge hvor vi vil stå og se på kampen. Legg til oculus rift og vi kan kanskje få 2 kamera samtidig for 3D-effekt. Med et kjapt anslag vil det bli kanskje 400 kamera rundt hele. 400 HD-videostrømmer over satelitt/kabel inn i hjemmet til hver enkelt kan bli litt heftig. Tror dette er et stykke frem i tid før vi får noe slikt. Men en bedre måte er vel en nettbasert tjeneste der vi velger hvilket kamera vi vil ha på en nettside og vi får kun en videostrøm. Da kan dette kanskje fungere.

   Men det kan bli litt kjedelig for spillerne med en stadion med kun kamera, helt uten tilskuere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.