nrk.no

Sony QX100: Nydelig billedkvalitet – ubrukelig kamera

Kategorier: Apps, Foto, Gadgets & Mobil

Sony QX100

Kameraet på mobiltelefonen har for mange blitt det de bruker mest. Du har det alltid med deg og kvaliteten er grei nok. Men Bare det: grei nok. Du merker at du gjerne ville hatt litt bedre bilder når det er lite lys og kanskje også en skikkelig zoom, om motivet er langt unna.

Et objektiv? Ja, men et objektiv med billedbrikke og trådløst nett.
Et objektiv? Ja, men et objektiv med billedbrikke og trådløst nett.

Så noen ganger legger du et skikkelig kamera i vesken. Litt irriterende fordi det blir noe ekstra å dra på og fordi veien fra det kameraet til facebook, instagram, MMS, snapchat og resten av stedene du vil dele bilder er mye lengre enn for mobiltelefonen som alltid er direkte koblet til nett.

Banebrytende design

Sony har tenkt på det samme, og de har kommet med en ganske modig løsning. Det eneste mobilkameraet ditt egentlig trenger, er bedre optikk og en bedre billedbrikke. Så da har de laget akkurat det. Og de har gjort det skikkelig. De har tatt utgangspunkt i etterfølgeren til det vi fremdeles mener er et av verdens beste kompaktkamera. Den oppdaterte versjonen av dette kameraet heter RX100-II. De har beholdt sensor og optikk i RX100-II men fjernet det du ikke trenger: brukergrensesnitt og skjerm. Og bygget inn trådløst nett og programvare som snakker direkte med mobiltelefonen din, slik at du kan styre kamera og dele bilder slik du er vant til det fra telefonens innebygde kamera.

Skarpt og fint med en dynamikk og bakgrunnsuskarphet som du bare kan drømme om fra et mobilkamera.
Skarpt og fint med en dynamikk og bakgrunnsuskarphet som du bare kan drømme om fra et mobilkamera.

Produktet heter Cybershot DSC-QX100. Det ser ut som et objektiv og kan festes til telefonen din slik at kombinasjonen kan minne om et vanlig kamera. Du slår på QX100, kobler deg til det trådløse nettet den setter opp og starter Sonys PlayMemories applikasjon. Da får du opp bilde og brukergrensesnitt som for de fleste kamera-applikasjoner på mobilen. Du kan ta bilde ved å trykke på utløserknappen på selve QX100, eller ved å bruke utløserknappen på mobilskjermen.

Overføring og minnekort

Bildene overføres rett etter at du har knipset. Du kan velge om bildet skal overføres i full kvalitet, eller i lavere opløsning for å spare tid. Om du velger en lavere oppløsning vil likevel originalbildet bli lagret på minnekort lokalt i QX100 også. Så kan du eventuelt hente det ut i full oppløsning senere.

Og bildene blir kjempefine. Billedbrikken i QX100 er gigantisk sammenlignet med den du har i mobilen fra før. Optikken er sylskarp og har skikkelig optisk zoom. Kameraet er helt i toppklasse når det gjelder lysfølsomhet.

Slik ser det ut på mobilskjermen når du bruker Sony QX100
Slik ser det ut på mobilskjermen når du bruker Sony QX100

Dette høres jo strålende ut. Det beste fra begge verdener. Mobiltelefonens gode skjerm, brukervennlighet og raske tilkobling til nett og deling. Kombinert med toppklassekompaktkameraets optikk og billedbrikke.

Desverre har Sony bommet så kraftig på en del detaljer at produktet blir nærmest ubrukelig.

Sony QX100 sammenlignet med Sony RX100
Sony QX100 sammenlignet med Sony RX100

1. Størrelse og vekt
Sony QX100 er mye tykkere enn alle små kompaktkamera. Det har en form som gjør det usedvanlig lite egnet til å ha i lommen. Enten det er bukselommen eller innerlommen i dressen. Både sammenlignbare RX100 og teknisk sett identiske Sony RX100-II, er vesentlig mer lommevennlige.

Så det å fjerne skjerm og knapper gjorde altså kameraet mye mindre portabelt. Der forsvant den fordelen.

2. Pris
QX100 koster i dag 3699,- kroner. Mens den fullverdige versjonen RX100-II koster 5890,- Så der er prisforskjellen solid. Men sammenligner du med nesten like gode RX100 som koster 3785,- er QX100 bare 85,- kroner billigere.

3. Hastighet
Skal du ta et bilde med et vanlig kompaktkamera, slår du det på og knipser. På de fleste moderne kameraer tar denne operasjonen et sekund eller to.

For QX100 mot iPhone må du slå på kamera, låse opp mobil, koble til det trådløse nettet, såstarte Sonys applikasjon og vente på at mobil og kamera begynner å kommunisere. Først deretter kan du ta bildet.

Jeg demonstrerer problemet litt ut i dette klippet fra Morgennytt:

For QX100 mot en Androidbasert telefon med NFC er det i teorien litt enklere. Du holder QX100 inntil telefonen, så starter både applikasjon og nettverkstilkobling automatisk. Du må likevel vente en stund før alt er oppe og går. Og vi sier «i teorien» for i våre tester er dette ganske ustabilt. Flere ganger måtte vi slå av og på kamera enda en gang før det hele fungerte.

4. Stabilitet
På iPhone med iOS7 er Sonys applikasjon usedvanlig ustabil. Den fungerer bedre på Android, men også her opplevde vi som nevnt krøll med tilkobling og tidvis ustabilitet i kommunikasjonen. Dette er dog heldigvis noe Sony kan fikse med en programvareoppdatering.

5. Funksjonalitet
Kompaktkameraet Sony RX100-II gir deg full manuell kontroll, RAW-bilder, innebygget blitz, video i full HD, masse innebygde filter, panoramafunksjon, HDR og et vell av andre muligheter de har fjernet fra QX100. Det samme gjelder Sony RX100, som bare er marginalt dyrere.

Ikke noe å si på detaljer og dynamikk.
Ikke noe å si på detaljer og dynamikk.

Hvor ble det av fordelene?

Hva med instagram, facebook, alle applikasjonene der du kan editere bildene på mobiltelefonen, backup direkte til nett, alle fordelene ved å være direkte tilkoblet en liten datamaskin med nett-tilgang?

Ved å sette et EyeFi-kort i et vanlig kompaktkamera får du denne funksjonaliteten for et par hundrelapper ekstra. Bildene mine renner ganske så sømløst fra mine eksisterende kompaktkamera og rett inn i mobiltelefonen allerede.

Vi liker at Sony har forsøkt seg. Det er et modig grep. Et ganske unikt produkt som prøver å løse en konkret utfordring. Dersom Sony QX100 hadde vært 75% mindre, lettere og billigere og hadde hatt vesentlig bedre programvare, kunne det vært en vinner.

Men i dagens versjon kan vi ikke anbefale QX100. Det er for stort, dyrt, tregt og ustabilt. Legg heller på noen hundrelapper og kjøp RX100. Sett i et EyeFi-kort for å få kommunikasjon med mobiltelefonen. Eller du kan dra på skikkelig og putte 2000,- ekstra i potten. Da får du Sony RX100-II, som har innebygget trådløst nett og snakker med samme app som QX100.

For å få et inntrykk av billedkvaliteten kan du sjekke testbildene fra Sony RX100-II hos DPreview. Der kan du også sammenligne bilder fra RX100-II og RX100. Ellers finner du også flere bilder fra RX100 i vår artikkel om den.

Hva tror dere? Et produkt som er meningsløst uansett hvordan du vrir på det, eller liv laga om de forbedrer det?

16 kommentarer

 1. «QX100 koster i dag 3699,- kroner. Mens den fullverdige versjonen RX100 koster 3785,- Så ved å fjerne skjerm, blitz, knapper og en god del funksjonalitet ble altså kamera 85,- kroner billigere.»

  Eg er einig i det meste, men her føler eg det var bom. Innmaten er den samme som i RX100 mkII, ikkje den første modellen, så då er det og den prisen bør sammanlignast med.

  Ikkje at det har noko å sei for konklusjonen, men rett skal vere rett.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sarig)

   Takk. Du har rett og jeg har nå rettet opp artikkelen og gjort den tydeligere på at det er forskjell på RX100 og RX100-II.

 2. Helge Johnsen

  Jeg har selv QX-10 som er vesentlig mindre. Det passer fint i jakkelomma. Men jeg opplever det samme som dere, at det tar for lang tid å koble kamera og mobil sammen. Dog så bruker jeg kameraet mye, nettopp fordi det tar bedre bilder enn mobilen. Men det blir skjelden (heller aldri) noe «snapshots».

  En kjempestor ulempe (det gjelder kanskje bare for Android-brukerer) er at hvis man går ut av Sony PlayMemory så kobler mobilen seg fra kameraet og vil forsøke å koble seg på det trådløse nettverket man var koblet til før man startet APP-en.

  En spennende ting som ikke nevnes i innlegget her er at Sony har sluppet (dog noe begrenset) API. Dette gir tilgang til å enten lage sin egen APP eller at f.eks. Facebook eller Instagram (eller andre) kan legge til støtte i sine APP-er. Da løsriver man seg fra Sony PlayMemory.

  Uansett et spennende produkt, men veien er fortsatt lang for oppnå nirvana 😛

  Svar på denne kommentaren

  • Wilhelm Francke (svar til bo71)

   Men når du skal fotografere ting så er plutselig motivet ditt forsvunnet og det er for sent.

   Du har dårlig tid. Enten du vil det eller ei!

  • Bjarte Øye (svar til Bjarte)

   Dybdeskarpheten er en funksjon av brennvidden og lysstyrken på objektivet.
   QX100 har større bildebrikke enn mobilkameraer, har derfor et objektiv med lengre brennvidde (for en gitt bildedvinkel), og i tillegg er det også mer lyssterkt. Da kan du ta bilder med mindre dybdeskarphet, mer «som i gamle dager».

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Bjarte Øye)

   Og grunnen til at bilder med fin bakgrunnsuskarphet kan se ut som bilder som ble tatt «i gamle dager» er at de fleste filmformat har en stor flate å eksponere bildet på. Noe som vil tilsvare en kjempestor sensor sammenlignet med tradisjonelle mobilkamera og kompaktkamera.

   Og som det nevnes: stor sensor betyr at du lettere kan oppnå tydeligere bakgrunnsuskarphet.

 3. Trond Mikkelsen

  Du har glemt et lite poeng, nemlig at når skjerm/utløser er skilt fra linse/bildebrikke på denne måten gir det muligheter man ellers ikke får mht. å ta bilder fra sære vinkler og posisjoner. Kanskje ikke så vesentlig for den jevne bruker, men jeg måtte nylig stå øverst i en 3-meters gardintrapp med kamera i enden av en monopod og bruke selvutløser for å få tatt bilder fra en bestemt vinkel. Alternativet hadde vært lift, men hvem går rundt med en sånn i lomma. Med QX-100 kan jeg feste kameraet i enden av en monopod eller en boom, ha telefon eller tablet i hånda og full kontroll. Vet at mitt bruksområde er sært men kan tenke meg mange andre applikasjoner der dette kameraet blir genialt.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Harald)

   Det er riktig. Som det står i artikkelen: «For QX100 mot en Androidbasert telefon med NFC er det i teorien litt enklere. Du holder QX100 inntil telefonen, så starter både applikasjon og nettverkstilkobling automatisk. Du må likevel vente en stund før alt er oppe og går. Og vi sier «i teorien» for i våre tester er dette ganske ustabilt. Flere ganger måtte vi slå av og på kamera enda en gang før det hele fungerte.»

 4. Jeg har testet mitt Sony QX100 siden det var mulig å få tak i. Jeg fikk det direkte fra Sony.

  MIn motivasjon for å kjøpe kameraet var flere. For det første var jeg lei dårlige bilder når jeg ferdes ute i naturen. Jeg er stiskylist og liker å stoppe for å ta bilder, og dokumentere turen. Et kompaktkamera vil veie en del mer. Jeg har uansett mobiltelefonen med meg pga sikkerhet. Dessuten tar det mindre plass enn et kompaktkamera med samme billedkvalitet. Jeg går også en fotturer. For oss som liker å bevege oss langt og raskt så er det om å gjøre å redusere vekten så mye som mulig. This one hit the bill. Meget gode bilder til et lavest mulig vektpåslag. I tillegg er dette det beste kameraet som jeg har kombinert med stickpic. Også på min gorillapod orginal kan det være problematisk at kamerahuset er i veien når man monterer f.eks. på en horisontal stolpe. Dette er nå helt eliminert.

  Videofungsjonen har vært veldig shot-and-forget, foruten at den noen ganger ikke har fokusert på hva jeg har ønsket. Men dette har man nå fullstendig kontroll på, siden man kan holde skjermen i den en hånden og filme med den andre. Dette er rett og slett genialt. Å filme mot seg selv er et eksempel på dette. Rent generelt er det mye bedre å manøvrere.

  Ut over dette er bildene i lavt lys veldig gode.

  Du merker det på lomma men det er rett og slett mindre enn et kompaktkamera. Når man har med seg en mobiltelefon uansett så er resten av et kompaktkamera bare dødkjøtt som er irriterende å drasse med seg.

  Så nei, jeg er uenig med forfatteren av artikkelen her. Jeg har faktisk aldri tatt så mange bilder som nå. Det er enkelt å ta med seg, og fristende å ta bilder med det. Jeg har det med på fotballkamp (enklere å holde over hodene på andre) og nærmest overalt. Folk flest har liten forestillingsevne, men jeg er sikker på at dette kameraet er kommet for å bli. Dette er et konsept som vil være tiltalende for mange og etter hvert jobbe seg inn hos flere når de ser fordelene.

  Svar på denne kommentaren

  • R_Florida (svar til R_Florida)

   Du tar også feil at du må ha på mobilen når du skal ta bilder. Dette kameraet kan ta bilder helt frittstående. Eneste er at du ikke da har en skjerm å se bildene på. Men du har retningen godt inne, samt at siden zoomen er liten, så har du ganske god kontroll på den også.

   Du har også på adapteret på linsekamereat når du sammenlikner med kompaktkameraet. Du får skins for Z1 og Z der du ikke trenger dette hvis du montere på dem. Jeg kommer ikke til å bruke dette adapteret.

   Jeg har heller ikke opplevd ustabilitet med programvaren.

 5. Herregud for en tøysegadget!
  Man må jo uansett ha med seg en ekstra dings, så hvorfor ikke ta med seg et fullverdig kamera som uansett er MYE bedre på alle mulige måter så det blir jo aldri annet enn en gadget og i beste fall et halvbra kamera.
  Et helt saklig DSLR koster heller ikke stort mer, å da har du et fullverdig kamera.

  Knipsinga tar jo mobilen seg av allerede.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.