nrk.no

Automatiske kamerabevegelser

Kategorier: Media,NRK,Open Source,Radio,Software,Streaming & Video


En del av NRKbetas oppdrag er å følge den tekniske utviklingen tett. Dersom vi kommer over løsninger vi tror kan hjelpe oss å forbedre eller forenkle NRKs produksjonsmetoder, tester vi det gjerne ut.

webkamera som følger ansikter
Kombinasjon av Arduino, servoer og webkamera som følger ansikter

Vi har lenge produsert levende bilder basert på radio på tradisjonelt vis, men for tiden ser vi på om det er mulig å forenkle produksjonen, og dermed få dette på plass i flere studioer. I den sammenheng holder vi på å utvikle et system, som under studiostikkene automatisk klipper mellom flere kameraer, basert blant annet på logikk rundt hvem som snakker.

Nitimenstudio rigget med kameraer
Nitimenstudio rigget med kameraer
I våre tester så langt har vi i tillegg til et totalkamera som viser hele studioet, benyttet et statisk kamera for hver av plassene til programledere og gjester. Klippingen er basert på at lyden fra hver mikrofon sendes inn til en arduino som igjen styrer billedmikseren automatisk basert på hvem som snakker. Om en person snakker lenge klippes det automatisk til lyttebilde av den som stilte spørsmålet og om flere snakker samtidig klippes det til oversiktsbilde.

Da vi nylig kom over denne bruksanvisningen for hvordan man kan bruke programvare for ansiktsgjenkjennelse for å få et kamera til å følge en persons bevegelser, tenkte vi at det ville kunne gi de statiske kameraene i radiostudiotesten vår litt mer liv.

Vi fulgte derfor bruksanvisningen, og rigget opp et webkamera, et par servomotorer, en Arduino samt en maskin som kjører Processing og OpenCV, og kan konkludere med at dette virker.

Det virker til og med veldig bra, og er nok noe vi vil prøve å få implementert i riggen vår. Neste skritt blir å få det til å fungere med et bedre kamera, og forsøke å få all koden til å kjøre på en Raspberry PI.

6 kommentarer

 1. Jørgen Upsaker

  Og plutselig har vi ikke bruk for fotografer lengre. Neida, men det her er veldig spennende. I den korte snutten som er lagt ut syns jeg også det fungerer overraskende bra med automatisk klipping.

  Svar på denne kommentaren

 2. Astor Jönsson

  Hej. Jag är frilansare i Vetlanda Sverige och använder f.n. Sony Z1e och Sony PD150. Jag blir helt fascinerad över hur tekniken har gått fram så att man kan få kameraväxlingarna automatiska styrda av ljudet från den som pratar i studion.
  Det blir ungefär som det blev på redaktionen när man inte längre behövde
  sättarna som arbetade med bly eftersom redaktören kunde arbeta direkt vid datorn. >Nu blir fotograferna också överflödiga när hela bildprocessen blir automatiserad. Vad kostar en sådan anläggning? Men som alltid går väl priserna
  på elektroniken ner vad det lider. Automatisk klippning blir säkert det vanliga
  i våra TV studior framöver.
  Med vänlig hilsen fra Sverige
  Astor Jönsson
  e-mail [email protected]

  Svar på denne kommentaren

 3. Jon Ståle Carlsen (NRK)

  Hei Astor.

  At teknologien går fremover er det liten tvil om, men at all TV-produksjon blir automatisert med det første er er nok mer tvilsomt. Den produksjonsformen som beskrives her, egner seg nok best for enkle og statiske situasjoner, som feks radio.

  Svar på denne kommentaren

  • Det var jo et veldig vanskelig testcase, men sånne derre ungdommer som snakker fort og i munnen på hverandre. Det ville nok fungert bedre på Dagsnytt 18.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.