nrk.no

NRK satser på flere videoredigeringssystem

Kategori: Video


I februar 2012 skrev vi om at Apple kutter støtten for Final Cut Studio 3. NRK har nå valgt å satse både på Adobe Premiere Pro CC og Apple Final Cut Pro X, samtidig som Dagsrevyen-redaksjonen fortsetter med Quantel.

Et hovedsystem

– Premiere Pro er valgt som hovedverktøy i NRK. Final Cut Pro X blir et sekundærverktøy vi kan støtte oss på i de produksjonene hvor det vil gi en merverdi å bruke noe annet enn hovedverktøyet, sier Hans Terje Flatlandsmo, prosjektleder for valg av arvtager for Final Cut Studio 3.

Konklusjon fra Prosjektgruppens rapport

“Prosjektet anbefaler Adobe Premiere Pro som hovedredigeringsverktøy for NRK fordi det nå tilfredsstiller produksjonskravene. Alle redigerere i NRK vil få opplæring i hovedredigeringsverktøyet – som skal være primærvalget i produksjon. Arbeidsflyter og integrasjon prioriteres for dette verktøyet, som også vil ha det høyeste service- og supportnivået.

Som sekundærredigeringsverktøy anbefales Apple Final Cut Pro X fordi det representerer en ny måte å tilnærme seg redigering på, som har vist seg verdifull i en del av NRKs produksjoner. Det vil finnes et internt tilbud om opplæring i sekundærredigeringsverktøyet. Et eventuelt valg av Final Cut Pro X må understøttes av en arbeidsflytfordel og skal gjøres i samråd med Teknologirådgiver og driftsorganisasjonen. 

Drama som produksjonsform blir nå brukt i stor utstrekning i flere programavdelinger. For maksimal utnyttelse av dramaressursene vil det være fordelaktig med en mer standardisert produksjonslinje. Prosjektet anbefaler at et av standardverktøyene benyttes fordi det vil gi høyest grad av driftssikkerhet og fleksibilitet for NRK også i denne produksjonskategorien…»

«..Flere integrerte redigeringsklienter vil gjøre NRK i stand til å møte utfordringene tilknyttet de stadig tiltakende endringene i produksjonsmetodikk og nye produksjonsformer.”. 

 

Mangfold av alternativer

Prosjektgruppen har evaluert Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro X, Avid Media Composer, EditShare Lightworks, Grass Valley Edius Pro, Quantel og Sony Vegas Pro. Mandatet til prosjektgruppen har vært å evaluere disse kandidatene, samt vurdere hvorvidt ett eller flere verktøy er nødvendig for å støtte opp under et bredt spekter av produksjoner.

– Premiere Pro har vist seg best egnet til den eksisterende infrastrukturen i NRK, samtidig ser vi at mange brukere synes den tekniske terskelen i Premiere er for høy. Dette er en realitet vi må ta inn over oss og derfor har vi valgt FCP X som et alternativ, der det er mest hensiktsmessig sier Trond Ramberg, prosjektets koordinator for Marienlyst.

I praksis vil NRK benytte tre ulike videoredigeringssystemer: Premiere Pro CC, Final Cut Pro X og Quantel. (NRK bruker også de to systemene DAViD Digas og Avid ProTools for lydredigering pr i dag). Hvert av disse verktøyene er ment til bruk innenfor ulike sjangre av produksjon. Quantel brukes av Dagrevyen, og det vurderes om NRKs distriktskontorer skal bruke samme systemet eller Premiere Pro med Anywhere for sin nyhetsarbeidsflyt. Premiere Pro er hovedverktøyet som vil benyttes mot Programbanken (NRKs interne MAM, les mer om Media Asset Management her). Final Cut Pro X brukes der det gir en merverdi over Adobe Premiere CC, slik som lavere brukerterskel, enklere metadatahåndtering, bedre hastighet eller arbeidsflyt mot andre systemer enn Programbanken.

Fortsetter med Mac

Til tross for at Adobe Premiere Pro CC fungerer både på Mac OS og Windows vil ikke NRK bytte ut dagens Apple-baserte maskinpark. Fra rapporten:

«Prosjektets anbefaling av redigeringsklient baserer seg på en formalisering og videreutvikling av dagens driftsmodell, samt å beholde dagens maskinvareplattform. En endring av de underliggende driftspremissene vil introdusere for mange usikkerhetsmomenter til å være forsvarlig for stabil drift. Prosjektet ser de prinsippielle fordelene ved en kryssplattformstrategi, og ser et behov for å utrede drift på flere plattformer, men forutsetningene for dette finnes ikke i NRK i dag. Dette ville også omfatte endringer som er utenfor prosjektgruppens mandat. Disse er heller ikke realiserbare innenfor tidsrammene for innføring av ny redigeringsklient. Det er prosjektets oppfatning at dagens modell med dedikerte, produksjonsforankrede driftsmiljøer i NRK bør bygges videre på. Bruker- og produksjonsnær drift er en forutsetning for smidig programproduksjon…»

Allerede på lufta

NRK har allerede sendt produksjoner klippet i både Premiere Pro CC og Final Cut Pro X. Blant disse finnes «Bør vi gifte oss» og «FBI» som er klippet i Premiere Pro CC, og «Status Norge» samt «Etter karnevalet» som er klippet i Final Cut Pro X. Utover vinteren vil kultur- og magasinprogrammer være de første som permanent går bort fra gamle Final Cut Studio 3.

Tastaturkrøll

Redigering med både Premiere Pro CC og Final Cut Pro X har vist at en fornorsking av tastatursnarveier er nødvendig. Derfor vil vi gjøre NRKs tastaturoppsett tilgjengelige for alle i håp om å danne en felles standard for den norske redigeringsbransjen. Vi vil publisere flere detaljer rundt dette når det er klart. Her søker vi innspill fra dere på hvilke snarveier som bør på plass i standarden. Dagens versjoner av NRKs tastaturoppsett kan lastes ned her:

 

27 kommentarer

 1. Om å spå fremtiden (NRK)

  […] En bi-ting dukker opp: Vi morer oss over å se hvordan det tekniske er løst i selve filmen – når han trekker ut arket, foreksempel – det minner om det Sigurd Slembe fortalte oss om hvordan de lagde effektene i Blindpassasjer […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Er MC luket ut fordi det ikke ser IT-sentrisk ut, eller er det andre årsaker til at NRK ønsker å satse på en utilregnelig web-video editor (Premiere) og FCP-X, som riktig nok har et større potential en web-video klipperen, men som kanskje trenger et par oppdateringer til før den er I mål.

  Svar på denne kommentaren

  • Gregard Pallotta (NRK) (svar til Alan Smithee)

   Kort oppsummert ble prosjetets vurdering at for å få en komplett arbeidsflyt med den funksjonaliteten NRK ønsker kreves Avids eget PAM-system (Production Asset Management) hvor kjernen er Interplay og en ISIS server. Kun Avid Media Composer som klient, uten det underliggende ISIS-systemet, gir ingen merverdi i produksjon for NRK, og kostnadene ved en innføring av et komplett system kan vanskelig forsvares.

   For en annen bedrift å basere seg på MC og ISIS er det ingenting å si noe på. Det er miljøer i NRK som kunne nytt godt av et lokalt Avid-system. Men vi prøver å unngå unødvendig (mange) forskjellige systemer, både av hensyn til bemanning, opplæring, teknikk og integrasjon mot NRKs eksisterende systemer.

  • Jarle Leirpoll (svar til Alan Smithee)

   Morsomt at en anonym person prøver å hisse opp Premiere- og FCPX-brukere. Din stemme har dessverre ikke en gang injurierende kraft, her «Smithee». 🙂 Er vel litt pussig at du ikke vil ha navnet ditt knyttet til et positivt innlegg om Avid?

   Fra Wikipedia: Alan Smithee, Allen Smithee, Alan Smythee og Adam Smithee er psedonymer brukt mellom 1968 og 1999 av amerikanske filmregissører som ikke ville ha navnet sitt knyttet til en film de hadde regissert.

   http://no.wikipedia.org/wiki/Alan_Smithee

 3. Gregard Pallotta (NRK)

  Kort oppsummert ble prosjetets vurdering at for å få en komplett arbeidsflyt med den funksjonaliteten NRK ønsker kreves Avids eget PAM-system (Production Asset Management) hvor kjernen er Interplay og en ISIS server. Kun Avid Media Composer som klient, uten det underliggende ISIS-systemet, gir ingen merverdi i produksjon for NRK, og kostnadene ved en innføring av et komplett system kan vanskelig forsvares.

  For en annen bedrift å basere seg på MC og ISIS er det ingenting å si noe på. Det er miljøer i NRK som kunne nytt godt av et lokalt Avid-system. Men vi prøver å unngå unødvendig (mange) forskjellige systemer, både av hensyn til bemanning, opplæring, teknikk og integrasjon mot NRKs eksisterende systemer.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ja – Jarle, det har ikke alltid vært enkelt å være avkommet til to filmarbeidere med usmakelig humor. Uansett FCPx har jeg tror på, som jeg skriver, Premiere derimot har hverken fortiden eller fremsiden på sin side…

  Svar på denne kommentaren

  • Jarle Leirpoll (svar til Alan Smithee)

   Spørsmål til anonyme «Alan»: Hvor mange filmer har du klippet på Premiere Pro CC, siden du vet så mye (negativt) om det? Jeg byttet fra Avid og FCP 7 til Premiere, så jeg er selvfølgelig helt uenig med deg.

 5. Har klippet litt på de fleste versjonene av premiere fra 4.0 (før Pro) frem til forrige variant av pro. Da var det fremdeles fullt av feil og alvorlige mangler/begrensninger som viser seg på litt mere komplekse prosjekter. Arven som en morsom webvideo editor er der ennå… Det likner en del på FCP 7, tror egentlig det er den eneste grunnen til at en del er blitt så positivt innstilt etter at det ble stopp for klassisk FCP… men det er nå min mening.

  Svar på denne kommentaren

  • Jarle Leirpoll (svar til Alan Smithee)

   OK, så svaret er altså at du ikke har prøvd Premiere Pro CC – programmet du er så negativ til. Takk, da vet vi hvor vi har deg… Lykke til med livet ellers.

  • Alan Smithee (svar til Jarle Leirpoll)

   Hell oh, så Premiere Pro CC er _helt_ annerledes enn Premier Pro CS6. Det stiller jeg meg skeptisk til, men får vel ta det som god fisk da Jarle, siden du sier så!

  • Jarle Leirpoll (svar til Alan Smithee)

   Selvfølgelig ikke HELT annerledes – men husk at den tredje oppdateringen siden CS6 kommer om noen dager, og at det er massevis a features som er lagt til i disse versjonene. CS6 er IKKE forrige versjon av Premiere Pro.

   I stedet for å gjemme deg bak anonymitet og komme med generell klaging og diffuse påstander kan du begynne å liste opp de tingene du mener mangler i Premiere Pro CC. Siden programmet er godt nok for NRK, Danmarks Radio, BBC og andre broadcasters, og egner seg til å klippe Hollywood-filmer og Super Bowl reklamer må det jo være lov til å spørre?

   Punkt 1: ????
   Punkt 2: ????

  • Gregard Pallotta (NRK) (svar til Jarle Leirpoll)

   Hadde Premiere Pro CC vært «godt nok for NRK» hadde vi basert oss på Premiere Pro CC alene. Det kan vi ikke. Quantel og Final Cut Pro X er også svært viktige verktøy for NRK. Begge med funksjonalitet som er fraværende i Premiere Pro CC.

   Jeg synes det er et legitimt spørsmål å spørre om hvorfor vi ikke har valgt en løsningene fra Avid, Grass Valley, EditShare, Sony eller andre.

  • Jarle Leirpoll (svar til Gregard Pallotta)

   OK da, Gregard. Burde vel skrevet godt nok for _mange programmer_ i NRK. 🙂 Jeg synes også at det er legitimt å stille spørsmålet. Og du ga et godt svar.

   Men å kalle et av programmene dere, jeg og mange andre har valgt for en «Web video editor uten en framtid» er litt bombastisk og provoserende, synes jeg – og min erfaring med redigering i Premiere Pro er altså en HELT annen enn Alans. Vet ikke hva et komplekst prosjekt er, men jeg har redigert prosjekter på opp til 70 minutter med over 3000 videofiler i ulike formater tilknyttet seg i Premiere. Det gikk strålende, så det vil jeg fortsette med. 🙂

   Jeg skriver en bok om Premiere Pro for tida, og oppfordrer interesserte til å laste ned de prosjektene og avsnittene fra boka som er lagt ut gratis på http://premierepro.net. Gjerne med en gratis 30-dagers prøveversjon av Premiere Pro, så kan de avgjøre selv om de liker programmet eller ikke.

   Så kan de poste sine kommentarer her, men helst ikke anonymt.

  • det er kanskje på tide å dra en full runde med dette igjen. Mangt anna jmf. nepene som var fullstendig på jordet i nær innpå en hel time i Kulturhuset i går (Edvarda Lana).

   http://radio.nrk.no/serie/kulturhuset-hovedsending/mktr15020313/10-10-2013?area=#t=1h5m11s

   Det er en meget interessant fenomen dette med «anonymitet» (pseudonymitet er kanskje ett bedre begrep, men la gå), og det er tydelig at dette «hold kjeft anon!»-maset begynner å tære litt vel mye på veldig mange, samtidig som det er veldig mange i andre enden som kryper inn mot anon.

   En fullstendig avsporing, men ment mer som ett innspill til NRK generelt, og NRKBeta spesielt for en artikkelserie el., og er ikke ment for videre debatt eller noe trolling eller annet 😉

 6. Christian Dahl

  Er det gjort testing av omf-eksport (eller evt aaf-eksport) til ProTools? Hvordan fungerer det? Er det fare for at det blir krøll når lydsporene i Premiere Pro både kan inneholde stereo og mono-klipp?

  Svar på denne kommentaren

  • Olav Celius (svar til Christian Dahl)

   Vi har gjort (og gjør fortsatt) tester rundt arbeidsflyter som bruker omf, aaf og edl. Og ja, det er forbundet problemer med bl.a. «standard-spor» som kan inneholde både mono og stereo lydfiler.
   Dette medfører f.eks at en omf-eksport i en del scenarier gir dobbelt antall spor, slik at det i Pro Tools (som vår lydbearbeidingsseksjon benytter) blir mye opprydning før man kommer i gang med en jobb.
   Å legge opp gjennomtenkte maler og rutiner for hvordan prosjekt skal se ut har vist seg å fungere greit, f.eks. å unngå «standard-spor» og heller bruke dual mono konfigurasjon. Men det er forsatt en del arbeid igjen før dette er like sømløst som i Avid Media Composer og Final Cut Pro 7 (og forsåvidt Final Cut Pro X).
   I tillegg ser vi at omf fra sekvenser med multicam i noen tilfeller fører til manuell relinking av filer i Pro Tools.

   Dette er dessverre et svakt punkt med dagens versjon av Adobe Premiere Pro CC, men vi har tro på at det blir løst om kort tid. Adobe kjøpte jo for noen år tilbake Automatic Duck, som på mange vis er en av de største ressursene på slike arbeidsflyter utenfor Avid.

  • Christian Dahl (svar til Olav Celius)

   Takk for svar! Er det noen som vet noe om Adobe Audition som alternativ? Jeg regner med den fortsatt er laangt unna å kunne erstatte Pro Tools som profesjonelt verktøy?

 7. Per Kristian Bjørkeng

  Takk for info om tastaturoppsett til Final Cut Pro X. Potensielt veldig nyttig for andre nordmenn som prøver å redigere med FCPX på tastaturet. Men filen det henvises til viser til tre ulike oppsett, uten noen som helst forklaring. Følger det ikke med noen informasjon om f.eks dette er tre forskjellige brukergrupper, hvilke kortkommandoer som er valgt til de forskjellige etc? Fint om dette også kunne legges ut. På forhånd takk!

  Svar på denne kommentaren

  • Du har helt rett, mer informasjon kommer. Det er bare mye som skjer akkurat nå, ironisk nok pga overgangen til nye redigeringssystemer 🙂

   Hva mener du med at filen henviser til tre ulike oppsett? Når du importerer NRK tastatur Final Cut Pro X 1.0.commandset skal du kun få ett nytt tastaturoppset som heter «NRK tastatur Final Cut Pro X 1». Eller får du flere?

  • Thorbjørn Bruarøy (svar til Gregard Pallotta)

   Finn dette interessant.
   Har merka det i andre program at det er vanskelig å nytta standardoppsett på tastatursnarvegar når ein har norsk tastaturoppsett.

   For å sjå korleis De har tenkt, prøvde eg å importere fila Dere har lagt ved saken inn i Premiere Pro CC på Windows. Får dessverre melding om at den ikkje er kompatibel. Går ut frå at dette er eit PC/Mac-problem.

   Venter i spenning på meir informasjon rundt dette prosjektet 🙂

  • Jeg har installert den på Premiere CC Windows uten problemer. Unzip, putt i E:\Dokumenter\Adobe\Premiere Pro\7.0\Profile-CreativeCloud-\Win og restart Premiere.

 8. Har NRK Beta laget en oppfølging til denne artikkelen? Dere ber om brukerinnspill. Kom det noen? Bruker dere fremdeles de samme tastatursnarveiene (v. 1.0)?

  Selv jobber jeg både i Premiere og Final Cut X. Synes Final Cut sparer meg for en del museklikking, og deres snarveier virker for meg mer ergonomisk riktige enn Premiere sine.

  Vet noe av dere om det er laget en tastaturmal for Premiere som «emulerer» Final Cut X?

  Hadde vært fint med en oppfølgingsartikkel… NRKs videoredigeringsplattformer versjon 2.0

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.