nrk.no

Hvem er Veronika?

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettkultur & Webfunn

Skjermskudd fra metro.se

Skjermskudd fra metro.se
Skjermskudd fra metro.se

Det kan være vanskelig å vite hvem som er i den andre enden av en internett-identitet. Jack Werner har tatt seg bryet med å se nærmere på en jente som virket for god til å være sann. Gjennom en drøye 4300 ord lang fortelling rekker han langsomt opp Veronikas historie.

I sex år använde den unga svenskan Veronika Larsson sociala medier för att ta sig in i politiska diskussioner, böcker, respekterade dagstidningar och vardagligt småprat. Men det var alltid något konstigt med henne.

Jack Werner, metro.se

Identitet på nett

I det sosiale nettets barndom var fenomenet lonelygirl15 noe som fascinerte oss i NRKbeta. Veronika har røtter nesten helt tilbake til den tiden.

Men hun ser kanskje mer ut til å være et labour of love-prosjekt enn lonelygirl15, som var et underholdningskonsept. Eller kanskje kan hun være noens fingerøvelse eller utprøving av en dramakarakter, slik komiker Johan Rheborg justerte inn Kjell Levrén-karakteren i onlineforum i et halvt års tid, som en fyr som tok feil med ufyselig og uknuselig påståelighet, før han ble brukt i Fyra nyanser av brunt.

Tre grunner til at vi falt for denne historien

– og mener du bør bruke 10-15 minutter på å lese den:
1) Den peker på identitetsutfordringene ved internett
2) Den viser verdien av grundig research
3) Den er spennende og knakende godt skrevet

Les Vem är Veronika på metro.se

✄——————————————
via @dekaminski på Twitter

OPPDATERING:

24 kommentarer

 1. Spennende og interessant sak. Tankevekkende i forhold til de som legger ut informasjon om seg selv og livet sitt i stor skala på nett – og for de som legger ut tekst og bilder av sine egne barn!

  Svar på denne kommentaren

 2. Ser det er flere som mistenker at dette er iscenesatt av en større (politisk?) organisasjon eller bedrift. Det er visstnok en relativt vanlig form for «lobbyvirksomhet». (Hvor idéen er at et enkeltindivid møter mindre motstand fra «almuen» enn det selve organisasjonen ville gjort.)

  Det skal bli spennende å se om noen finner ut av dette til slutt.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til E Haagenrud)

   Snedig!

   En ting som kunne tale imot, er om noen større organisasjon (ihvertfall innenfor mainstream) ville gått med på å involvere seg i et prosjekt der foto-identiteten til en privatperson er stjålet. Om ikke annet fordi de ville være redd for å bli avslørt med etikk-buksene rundt anklene.

 3. Jeg er faktisk ikke enig med Hofseth i punkt #2 om at denne «Jack Werner» har gjort så god research til denne artikkelen. Jeg har fulgt de fleste linkene i artikkelen og det står etterhvert klart for meg at alt i artikkelen er oppdiktet. Forfatteren Richard Cox det henvises til er i seg selv et mysterium, og gjør man et google-søk med enkle søkekriterier ender man veldig fort opp med Metro-artikkelen øverst. Det skulle ikke forundre meg om vi har med en forfatter/journalist å gjøre som vil skape blest om sitt «livsverk», og som har et langsiktig perspektiv på oppgaven.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til B Roligmyr)

   Richard L. Cox dukker opp ganske høyt i Google hos meg, og wikipediaartikkelen om ham ble først opprettet i 2005, så om det skulle være en forfatter oppfunnet som en scam fra Jack Werner, så må han ha planlagt den i 8 år.

  • Sorry. Var dessverre litt nonsjalant da jeg glemte å skrive at google-søket ikke gjaldt selve Richard Cox, men heller diverse andre opplysninger i artikkelen til «Jack Werner»

  • Man kan jo ta eksempelet «Jack Werner» selv bruker i artikkelen der han skriver hvordan han strammer inn på søkekriteriene for å finne ut mest mulig om denne «Veronika Larsson»
   bit.ly/15NidS7
   Her får man Metro-artikkelen på topp med kun tre treff under.
   Dette, i tillegg til brukernavnet «TheIneffableSwede» som «Veronika Larsson» poster under på forskjellige nettsteder gir meg kun ett svar: DU ER BLITT LURT
   Ineffable = too good to be true

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til B Roligmyr)

   Ah.

   Journalisten hvis navn du konsekvent putter i anførselstegn, Jack Werner, skriver i artikkelen (min utheving):

   Jag återgick till sökmotorerna, den här gången med mer skissartade sökord. ”Veronika”+”Malmö”. ”Larsson”+”psykiater malmö”. ”Veronika”+”Berkeley”.

   Vilken av dem minns jag inte. Men någon gav träff.

   Dersom jeg googler Veronika, Malmö og Berkeley, er treff to jeg får opp (etter metro-artikkelen) nettopp Richard Cox’s bloggpost om Veronika, som Werner sier han fant.

   Jeg sier ikke at jeg ikke er blitt lurt, men inntil videre bygger jeg min forståelse på at Richard Cox (som har vært innom kommentarfeltet litt lengre ned her) og hans forfatterskap eksisterer, og at Jack Werner, som er registrert med samme mobilnummer som du ser skjermskudd av fra Facebook, og som ser ut til å være ansatt i Metro.se eksisterer.

   Med det som fundament, og sammenholdt med ting som hvor gjennomarbeidet kommentarene til TheIneffableSwede på Guardian er, er jeg villig til å akseptere at historien som fortelles om «Veronika» kan være legitim med såpass grad av sannsynlighet at jeg ikke synes det er feil å videreformidle den.

   Forøvrig: Cox’ fortelling om sitt møte med henne er også artig lesning.

 4. Jeg bruker utelukkende fiktive navn når jeg kommenterer på nettet. Jeg har fake gmail, facebook, disqus …

  Hvorfor? Fordi jeg liker å kommentere, men behandler mitt ekte navn som en «merkevare» som har stor verdi for meg. Og det navnet er ikke Trond.

  Svar på denne kommentaren

  • marius (svar til Trond)

   Jepp, det gjør som oftest jeg og. Men bruker du kun 1 falsk identitet gjennomført på alle websider du er innom? Med en falsk livshistorie? Det gidder ikke jeg, blir for mye arbeid. Og etter å ha vedlikeholdt en parallell identitet over mange måneder/år vil det sannsynligvis gå ut over virkelighetsforståelsen ute i den ekte verden.

  • Trond (svar til marius)

   Neida, jeg har ikke konstruert opp noen livshistorie. Det ville jo vært sykt 😉 Mine falske identiteter mener alltid det samme som den virkelige jeg, og deler svært lite av private detaljer.

   Og så bruker jeg litt ulike navn, ja. Men alltid gjennomgående samme navn i hver debatt. Noe annet ville jo vært uærlig …

  • Ditto.

   Men hva får folk til å mene at en Internet-person nødvendigvis er et (og bare ett) menneske? Og hvorfor skal det være det? Noen av oss husker Ellery Queen, en storartet forfatter som ikke finnes. Hvilket gir oss en grei løsning på identifikasjonsdebatten: Figurer på Internett er frakoblet figurer i den reelle verden.

   Fark

 5. Den Ekte Henrik

  Jeg googler: Richard Cox Thomas World

  Thomas World er tittelen på boka han skrev og dediserte til Veronika. Første treff er Amazon. Neste treff er fra en blogg på Tor.com. Jeg siterer fra bloggartikkelen om boka:

  «Richard Cox’s novel is what happens when the borders between reality and fiction begin to weaken. This is literally true. We are in a world where the borders are weakening and this book by Richard Cox is one of the results of that dissolution. Cox has written down a reality in the form of a fiction. This book is real precisely because it recognizes itself as a knock-off or a contrivance.

  What does it mean to read a fake book? It means that what you’re reading is real.»

  Da jeg leste artikkelen hadde jeg nesten fra starten av følelsen av at det er en forfatter som står bak, fordi hun skriver bra, og andre forfattere har gjort lignende, men mindre slemme ting før. Og ikke minst: De har god tid.

  Er «Veronika» mest inspirert av Cox eller er det omvendt? Eller er de…

  ps:
  Jeg leste ferdig en Paul Auster roman (City Glass) så sent som forrige helg, og ble helt satt ut idag av at virkeligheten har NØYAKTIG like fucka historier som boka hans.

  Svar på denne kommentaren

 6. Blandade budskap och nya spår » Vem är Veronika?

  […] uppmärksammas! Bland annat har Aftonbladet, P1 Morgon, Resumé och Resumé, The Local, och norska NRK skrivit om den. Dessutom vet jag att en intervju är på väg upp på danska DR. Har din läslust […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Hi everyone,

  I’m the author Richard Cox. I was contacted by Jack Werner for this article and contributed the information I had compiled about «Veronika» while sharing emails and IMs with her back in 2007.

  I don’t feel there is an organization behind the alias. I spent several months interacting with this person and trying to track down his/her real identity, and I feel confident it is someone who lives in the San Francisco area.

  I was already writing my novel when I met «Veronika,» but the ideas we shared definitely shaped the story. For this reason I dedicated the book to her, because what better way to acknowledge her contribution to a book about artificial reality than to dedicated the book to her artificial persona?

  Sorry for the English comment but I had to use Google Translate to read this discussion.

  Take care,
  -R

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til RIchard Cox)

   Thanks for dropping by to clarify, Richard.

   Also, English comments are legal tender here on NRKbeta, no need to excuse them 🙂

 8. Svensk journalist ikke velkommen hos Facebook

  […] Werner var tidligere sjef for sosiale medier i den svenske gratisavisen Metro, hvor han også har gjort seg bemerket som journalist på sosiale medier og internett. Vi har tidligere skrevet om hans inngående granskninger av identitet på nettet. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.