nrk.no

Når dine små data blir store

Kategorier: Apps & Mobil


Big data» må være et av de største buzz-ordene det slenges rundt med for øyeblikket. Alt fra gravejournalister til informasjonsgrafikk-entusiaster og avdelingssjefer ser ut til å elske tanken på at store datasett med informasjon skal føre til alt fra grove avsløringer av ymse slag, til forståelige visualiseringer av potensielt uforståelige saker.

Det er for så vidt både hyggelig og viktig det, men hva med den dataen som du selv genererer i løpet av en helt normal grå og kjedelig hverdag? Kan den også bli spennende, lærerik og visuell?

I dag skal vi nemlig ikke snakke om dommedagsprofetiene rundt dataene du legger igjen i form av elektroniske spor, bompasseringer eller gjennom din endeløse surfing på Internettet. Vi skal snakke om de bevegelsesdataene du genererer til daglig og App’en som samler inn disse for deg: «Moves» (iOS, Android)

Alt du gjør. Hele tiden.

IMG_5347

«Moves» faller inn i kategorien som på engelsk så fint heter «always-on fitness tracking app», noe som i grunnen er meget beskrivende. «Moves» er en applikasjon som i utgangspunktet er laget for at du skal se hvor mye (evt hvor lite) du faktisk beveger deg igjennom dagen.

Slik plasserer Moves seg selv i forhold til konkurrentene.
Slik plasserer Moves seg selv i forhold til konkurrentene.

Det finnes et aldri så lite knippe med trenings-gadget på markedet som gjør mye av det samme som «Moves» gjør. I serien med såkalte «wearables«, som alle logger hvor mye du til enhver tid beveger deg, finner vi bla Nike Fuelband, Fitbit Flex og Jawbone Up.

I tillegg finnes det en god samling app’er for å tracke trening ved hjelp av telefonens innebygde GPS. Vi nevner RunKeeper, Strava, Endomondo og Nike+ (I tillegg til en mengde rene skritt-teller app’er)

«Moves» er på en måte en blanding av det beste fra begge disse leirene, og forsøker å finne ut hvordan ditt bevegelsesmønster ser ut ikke bare i treningssammenheng, men gjennom hele dagen.

flat-storyline-full-uk (1)Og akkurat denne oppgaven løser applikasjonen på mesterlig vis.

App’en går nemlig i bakgrunnen på telefonen og registerer om du enten «transporteres», altså kjører bil, buss, tog eller annen transport, eller om du går, løper eller sykler.

Ved å bruke telefonens innebygde gyroskop, akselerometer, GPS klarer app’en å, med overraskende god nøyaktighet, fastslå hvilken type aktivitet du har foretatt deg gjennom dagen. Denne kombinasjonen av GPS-data og skritt-telling, presenteres så på en meget oversiktlig og fin måte inne i selve app’en.

Du kan sette «Work» og «Home» slik at app’en automatisk skjønner at du er innom disse. I tillegg kan enhver registrerte hendelse endres eller navngis, slik at disse også gir mer mening når dagen din vises fram visuelt.

Skulle «Moves» for eksempel registrere løpingen din som gange, kan du også lett gå inn og endre dette ved å trykke på den lille blyanten ved hver hendelse.

I app’en vises hver dag som en vertikal tidslinje. Her kan du se i hvilke tidsrom du beveget deg, og når du har sittet stille eller brukt annen transport. Det hele er gjort svært visuelt og tydelig, og i toppen av hver dag får du en oversikt over hvor langt du har løpt, gått og syklet. Her kan vi velge om du vil ha visningen som antall skritt, meter eller kalorier du har forbrukt.

IMG_5339 IMG_5338

Svakheter

En av de åpenbare svakhetene med en app som «Moves» er at når applikasjonen konstant går i bakgrunnen og registrerer både bevegelse og posisjon, tappes batteriet kjappere enn vanlig.

moves-atnight

Telefonen bør altså lades ved enhver anledning, selv om produsenten selv hevder at lading av telefonen om natta skal være nok. Hvordan dette vil løses når app’er som «Moves» tar i bruk Apples nye M7-prosessor, som er laget akkurat til dette formålet, gjenstå å se.

Storebror (eller noen) ser deg!

Først som sist: Dette er garantert ikke app’en for deg som kun bruker kontanter i frykt for å legge igjen elektroniske spor og brenner søppla fordi «noen» kan rote igjennom den og finne ut hvilken q-tips du bruker.

All data «Moves» registerer lastes opp til selskapets servere hvor det analyseres og blir til de visualiseringene du faktisk ser i app’en. Så har du liten interesse av at amerikanske myndigheter, deres gode kolleger i norsk etterretting og alle andre med overvåkingsbehov og samarbeidsavtaler i øst og vest, skal vite hvordan du beveger deg, er rett og slett vår anbefaling at du styrer klar av «Moves».

Du kan lese mer om hva «Moves» selv sier om personvern på deres privacy-sider.

API

Noe av det som gjør «Moves» til en herlig app for nerder, er API’et. Her kan enhver som ønsker å hente ut dataene fra app’en koble seg til og starte leken med sine egne private big data.

Moves-API

Det finnes også et knippe applikasjoner der ute man kan velge å gi tilgang til sine data. En av disse er utviklingsmiljøet Processing.

Processing er et utviklingsmiljø som blant annet brukes til å visualisere store datamengder på et realtivt enkelt vis, og det finnes en egen Processing Sketch ved navn MovesMapper for Moves app’en.

Screen Shot 2013-09-24 at 17.50.12

Ved hjelp av MovesMapper kan du visualisere dine data på enkelt vis. MovesMapper lar deg se på en enkelt dag med aktivitet eller flere dager på en og samme grafiske flate. Man kan også dra en slider gjennom hele det valgte tidsrommet og se hvordan bevegelsene foregår langs tidsaksen.

Vi har nå testet «Moves» i ei lita uke, og gleder oss stort jo mer data vi får inn i app’en.

Hvilke muligheter ser du for deg med dine «big-data» fra app’er som «Moves»?

7 kommentarer

 1. Som landskapsarkitekt er dette verktøyet genialt for å kvalitetssikre kartlegging av for eksempel gang- og sykkelveitraséer eller for å registrere tråkk og smett som ikke er kartfestet. Dataene kan importeres direkte inn i prosjekteringsverktøy for viderebehandling der.

  Svar på denne kommentaren

  • Torbjørn Caspersen (svar til Daniel Ewald)

   Har brukt moves noen måneder nå, og ut fra det som blir logget for meg, er jeg redd presisjonen på dataene ikke er god nok til prosjektering. Virker som appen sparer batteri ved ikke å sjekke posisjon via GPS så veldig ofte. Dermed får du data som viser ruten nøyaktig nok til at du selv ser hvor du har gått, men gjerne med avvik på 20-30 meter, spesielt om du har tatt en 90 graders sving.

 2. Paul-Andre Knudsen

  Google Location History gjør det samme i en lightversjon for alle som vil tillate det (du må tillate dem å tracke location via din tlf, usikker på om det fungerer på iPhone).

  Langt lavere nøyaktighet og mindre funksjonalitet, men dataene er tilgjengelig for nedlastning om man ønsker det.

  Med dagens funksjonalitet antakelig best egnet som underholdning 🙂

  Dine egne data er å finne på: (om du har tillat tracking tidligere)
  maps.google.com/locationhistory/b/0/dashboard

  Svar på denne kommentaren

 3. Eg har nytta Moves i nokre månader, og har faktisk sakna enkle måtar å visualisere dataene på. Takk for tipset!

  Eg har prøv å bruke Felton si Processing-skisse, men finn ikkje heilt ut korleis tilgangskoden skal leggast inn i koden (som beskrivast som ”Set the accessToken string on line 25 in the Processing sketch.”). Kanskje de kan gje meg eit lite hint?

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Jon Olav)

   Hei Jon Olav

   accessToken må settes inn som en variabel i filen config.pde som heter accessToken.

   Det er også viktig å huske på at når du pakker ut pakken med MMover så lager den feil navn på mappa. Mappa filene ligger i må døpes om til «MovesMapper_1_0»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.