nrk.no

En innovativ og banebrytende telefon

Kategorier: Gadgets & Mobil

Phoneblok

Problem:
Vi kaster store mengder fullt brukbar elektronikk bare fordi enkeltdeler slutter å virke.

Løsning:
Modulbaserte enheter der du kan bytte enkeltdelene.

phonebloks

Phonebloks er foreløpig bare et konsept. Tanken er å bygge en telefon av enkeltmoduler slik at du kan bytte en del som slutter å virke eller oppgradere telefonen gradvis med mer minne, bedre kamera osv. Følgende video forklarer det hele:

I årene da min stasjonære PC var arbeidshesten hjemme drev jeg med akkurat dette. Jeg byttet prosessor, minne, disker og skjermkort i takt med den tekniske utviklingen. Slik kunne datamaskinen vare lenger.

Men jeg driver ikke med denslags lenger. De siste årene har arbeidshesten vært en bærbar maskin. Den er det ikke spesielt enkelt å oppgradere. Så da går absolutt hele maskinen til gjenvinning når den er utdatert eller når en eller annen sentral del går i stykker.

Slik er det også med de fleste telefoner. På noen kan du fremdeles bytte batteriet selv, men det stopper stort sett der. Om du er over middels eventyrlysten kan du eventuelt bytte andre deler også, men det er for de spesielt interesserte.

Nederlandske Dave Hakkens laget phonebloks-konseptet. Og så langt har ca 700 000 mennesker klikket på thunderclap-knappen på siden hans for å vise at dette er noe de kunne tenke seg.

Det er med andre ord ikke et finansieringsforsøk. Hakkens vil bare vise teknologiverden at dette er noe folk vil ha og håper dermed at noen setter telefonen i produksjon.

I utgangspunktet en god idé som jeg også gladelig sier at jeg gjerne vil ha. Fleksibelt og miljøvennlig. Men her er noen store utfordringer. Så store at dette er nærmest umulig å løse på en fornuftig måte med dagens teknologi. George Hahn beskriver utfordringene godt på bloggen sin. Kort fortalt: med dagens krav til ytelse vil det være umulig å bygge en modulbasert telefon. Ledningene mellom modulene blir for lange, det vil bli veldig dyrt å lage gode nok kontakter og telefonen vil bli veldig stor og tung.

Likevel et spennende konsept og kanskje mulig å løse en gang i fremtiden. Når kommunikasjon mellom modulene blir optisk og vi har enda bedre produksjonsmetoder for elektronikk.

Dersom phonebloks er urealistisk, hvilke andre forslag har dere til mer miljøvennlig elektronikk?

8 kommentarer

  • Vel, noen ganger er mangel på kunnskap det som skal til for å komme opp med kreative og fantasifulle ideer, som ofte leder videre til realiserbare ideer.

   Dette er vel også noe av grunnen til at unge mennesker er mer kreative og mer åpne.

  • Enig i at dette virker urealistisk.
   Men se på Raspberry Pi, og andre micro-datamaskiner. Disse kan du koble kameraer, HDD/SDD etc, skjermer, forskjellige sensorer, tastatur/mus osv. Selv om noen ideer er urealistiske skal vi ikke begrave disse ideene.

   (jeg har ikke lest hele artikkelen, så videoen på reddit for et par uker/dager siden…)

 1. Roy Halvor Frimanslund

  Som det blir bemerket fra noen her så kan løsningen som blir foreslått være vanskelig med viden-kjent teknologi og begrensninger som dagens utviklere må stri med. Men like mye som at ideen er god i seg selv så er det jo også et standpunkt i forhold til de miljøproblemer som kommer av hvordan det er i dag.

  I Norge er vi så heldige at vi har lover som regulerer minste levetid på denne type produkter (5 år), men dette hjelper jo lite når produsentene spiller markedet til å alltid være lystne på noe nyere, selv om kanksje det som er nytt ikke er hele mobilen, men bare deler av den. Det er nok her problemet med disse produktene ligger i forhold til miljøvennlighet, det er ikke noe verdi (økonomisk) i å lage produktene slik at når de slipper noe nytt så kan kunden velge å oppgradere enkeltkomponenter istedefor å kjøpe et helt nytt produkt.

  Jeg trur det er to områder som kan påvirke dette, første er at levetid på minst 5 år (fabrikk og programvare forårsakede feil, samt produktet skal tåle slitasjen) blir vanlig i større markeder, slik at produsentene ser større verdi i lang levetid, deretter må produsentene selv se på mulighetene de har for å gjøre oppgraderinger mulige uten å bytte inn hele produktet, kanskje de må se dette selv, eller kanskje de må belønnes med å slippe unna noen avgifter de ellers måtte betalt…

  Uansett ballen ligger hos produsentene (og politikere)…

  Svar på denne kommentaren

 2. Kjetil Endresen

  Helt klart en dårlig plan, som er bemerket av flere her.

  Det er andre måte å være miljøvennlig på. I utlandet, hvor de ikke ha reklamasjonsretten og brukere med vanvittig mye penger (som vi har), er det helt vanlig med lokale verksteder som både bytter deler og fikser pcer og dingser. Vi har fått det litt på iphones – typ «knust skjerm? ta kontakt så bytter vi!»

  Jeg håper flere slike verksted vil dukke opp, og at det kan bli lettere å fikse dingser. Elkjøps x uker stress, mas, inkompetanse og venting frister få, spesielt ikke når vi har så mye penger som vi har, og egentlig mer lyst til å kjøpe ny dings, enn å fikse den gamle.

  Nå er det nok desverre våre enorme kjøpekraft som stopper at vi ikke fikser våre gamle dingser. Hadde vi vært kjipere på pengene, så tror jeg flere lokalverksteder ville dukket opp, og det ville vært lettere å fått den gamle fikset – fremfor kastet eller gitt bort.

  Svar på denne kommentaren

 3. Helge Heyerdahl

  I stor grad enig med siste taler. Har i mange år jobbet deler av året i Thailand. Der finnes disse småverkstedene overalt, reparere alt fra skjermer og tastatur til høyttaler, mikrofon og hva det måtte være rimelig. Problemet i dette og tilsvarende markeder er at det også er et stor kopimarked. Det er ikke uvanlig at man etter en reparasjon får tilbake f.eks en iPhone hvor originale elektroniske deler er byttet ut med kinavare. For min egen del ligger mye av gleden i å kjøpe ny mobil at jeg får noe nytt, ikke minst designmessig. Skal nok falle mye i kjøpekraft før det blir aktuelt å bytte ut komponenter som med artikkelens konsepttelefon.

  Svar på denne kommentaren

 4. Er flere og flere folk som får øynene opp for sløseriet i dagens system. Flere etterspør ting som er holdbare og enkle å reparere.

  Ideen i seg selv er god. Og liknende ideer har vært lansert tidligere. Selve elektronikken er allerede modulbasert i seg selv. Fra store kretskort med moduler, til de ulike seksjonene på en silikonbrikke så er alt bygget opp av moduler. Det er slik man må tenke når man bygger elektronikk. Om det så er en forsterker eller en datamaskin man skal konstruere.

  Selv relativt enkle kretser er ikke konstruert i ett jafs. Du har en oscillatordel, en del som regulerer spenning, osv osv… Det er bare måten vi kobler det opp og pakker det inn på som får det til å fremstå som en enkelt ting og ikke en samling moduler.

  Telefonen din er en samling moduler, inne i moduler, inne i moduler osv osv. At alt er modulært er grunnen til at vi har så avanserte ting i dag. Vi klarer ikke å begripe en datamaskin om vi ser det hele under ett som en krets. Men lager man moduler som man setter sammen så blir det straks litt mer innenfor vår fatteevne.

  Selv kroppen din er bygget opp av moduler. Fra celler til organer. Den består av moduler bygget opp av mindre moduler som igjen har enda mindre moduler inne i seg.

  En ting hvor modulene er åpenbare er egentlig ikke et så stort steg. Det er bare et skifte i hvordan vi velger å sette sammen allerede eksisterende ting på. En litt annen og kanskje mer riktig måte å se dingsene våre på.

  Svar på denne kommentaren

 5. Et stort problem med konseptet er at dagens telefoner har det meste integrert i systemchippen for å spare plass og strøm. Det betyr at å oppgradere minne, cpu, 3g, 4g eller wifi innebærer å bytte systemchippen i stedet for å sette inn en ny kloss. Det betyr at hele konseptet er ubukelig.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.