nrk.no

Uendelige muligheter med internett i alt

Kategorier: Gadgets & Internett


En bil som sender deg SMS hver gang den forlater garasjen? En potteplante som twitrer når den trenger vann? Et oppholdsrom som melder fra på telefonen din når luftkvaliteten blir dårlig? En kjellerstue som sladrer på mail når støyen fra hjemme-alene-festen runder 95 decibel?

Denslags automatikk var tidligere forbeholdt supernerder som gikk løs på problemstillingen med skuffen full av elektroniske komponenter og loddebolt og oscilloskop som sine naturligste verktøy.

De fleste har trådløst internett hjemme og komponentene som skal til for å få en dings til å snakke med dette nettet er svært billige. Derfor kommer det flere og flere ferdige produkter på markedet som kan kobles på nett og hjelpe oss med både nyttige og unyttige løsninger.

Denne sjekker luftkvalitet og støynivå.
Denne sjekker luftkvalitet og støynivå.

Netatmo

Vi har tidligere skrevet om denne dingsen som kan overvåke inneklima. Den kan fortelle deg når du må lufte og sladre når poden spiller for høy musikk. Den gir deg statistikk over tid og lar seg oppgradere etter hvert som produsenten utvikler den videre.

Men hva om luftmåling ikke er nok?

Twine

Twine er en spesialisert liten datamaskin som kan melde fra til deg når den oppdager hendelser du har bedt den følge med på.

Denne dingsen kan overvåke og melde fra i to måneder før du må bytte batteri.
Denne dingsen kan overvåke og melde fra i to måneder før du må bytte batteri.

Du får den til å kommunisere med det trådløse nettet ditt hjemme ved hjelp av noen meget enkle innstillinger. Så logger du deg inn på din twine-konto og setter opp regler for dingsen. De baserer seg på et enkelt prinsipp om at «dersom dette skjer, skal du melde fra på denne måten».

Den kan melde fra til deg på mail, twitter og andre nett-tjenester. Eller telefon og SMS om du velger å betale en månedspris.

Den har innebygget bevegelsessensor og termometer. Så rett ut av boksen kan du få den til å sende deg en mail om temperaturen i et rom går over eller under en gitt verdi. Eller om den beveger på seg. Så om du henger den på et dørhåndtak melder den fra når døren beveger seg.

En lykkelig plante som sier fra på twitter når den trenger vann.
En lykkelig plante som sier fra på twitter når den trenger vann.

I tillegg til bevegelse og temperatur kan du få den til å føle fuktighet med en ekstern fuktighetsmåler, til å sjekke om et vindu er åpnet med magnetsensor, til å lytte på en hvilken som helst bryter med den åpne modulen eller til å gjøre hva som helst av andre avanserte ting om du kobler den til en annen liten datamaskin som igjen kan lytte til flere sensorer og melde fra til Twine om noe spesielt skjer.

Twine går på to AAA-batterier som varer ca to måneder før du må bytte dem.

Arduino

Nå beveger vi oss et hakk lenger ned i nerdeverden. Som nevnt kan Twine kobles til en annen liten datamaskin for å gjøre den mer avansert. Og nettop denne «annen liten datamaskin» er veldig ofte en Arduino. En liten og svært utbredt maskin som kan kobles sammen med et utall sensorer og andre dingser. På nettet finner du programvare til den som kan løse nesten hva det måtte være av problemstillinger.

Plugg inn moduler og la Arduino styre det meste.
Plugg inn moduler og la Arduino styre det meste.

En slags moderne lego om du vil. Vi har brukt arduino for å automatisere TV-produksjon fra radiostudio og for å gjøre all styring i NRKs automatiske intervju-boks som var med sommerbåten langs kysten. Og vi har skrevet om mannen som styrer sitt urbane gårdsbruk med Arduino.

Men arduino krever fremdeles en del programmering og konfigurering fra andre datamaskiner. Så selv om du ikke trenger å være supernerd for å bruke den skal du være over middels bevandret i teknologiens verden.

Bringebærpai, anyone?
Bringebærpai, anyone?

Raspberry Pi

En komplett datamaskin med nettverk, skerm, lyd og USB-port for å koble til mus og tastatur. Koster bare noen titalls dollar, er helt stillegående og bruker lite strøm.

Til å begynne med krevde Raspberry Pi også en god andel konfigurering og fikling fra kommandolinjen. Men den har blitt populær og nå finnes det flere og flere ferdige oppsett som du kan laste ned.

Legg dem på et minnekort, plugg det i og slå på. Siden du kan koble til skjerm, mus og tastatur kan den være litt enklere å bruke enn arduino til en del oppgaver.

Et gutterom slik et gutterom skal se ut.
Et gutterom slik et gutterom skal se ut.

Kan fungere bra som et mediesenter koblet til TVn, som en informasjonsterminal koblet til en skjerm i gangen der den viser værmelding, dagens kalender og annet du måtte ønske. Eller om du er i det nostalgiske hjørnet? Kjøre en Commodore 64-emulator på den og spille Jet Set Willy?

Hva er deres favoritter?

Vi kommer nok tilbake med flere artikler om både Arduino, Raspberry Pi, Twine og andre dingser som snakker med internett. Men aller først: hva er deres favoritter? Både dingser og måter å bruke dem på.

Oppdatering:

Badevekt som lar verden følge med på hvor mye du veier.
Badevekt som lar verden følge med på hvor mye du veier.

Det er vel også på sin plass å nevne alle nettkoblede dingsers mor her: Withings, badevekten som kan sladre vekten din til både Twitter og Facebook…

13 kommentarer

 1. Noen prosjekter jeg har backet i det siste…

  Wimoto
  indiegogo.com/projects/wimoto-motes-wireless-helpers-for-your-life/x/1828641
  All respekt til Twine og Ninja Blocks, men jeg liker Wimotos bedre! Små frittstående sensorer som kommuniserer over Bluetooth 4.0 (SMART) til din smarttelefon eller (mer interessant) en Raspberry Pi eller lignende, så du kan gjøre hva du vil med sensordataen som kommer inn. Alternativt kan du kjøpe en Wimoto Cloud Gateway som pusher all dataen opp i deres sky-tjeneste for deg. «Motes» bruker lavenergi Bluetooth SMART, så batteriet varer opptil 2 år og de er out-of-the-box kompatibele med de fleste nyere smarttelefoner. Egen app kommer. Motes koster 290 kr/stk, men jeg håper og tror at prisen på disse vil falle etter hvert som dette tar av. Pre-order på Amazon: amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=wimoto

  Espruino
  kickstarter.com/projects/48651611/espruino-javascript-for-things
  JavaScript for things! Virker mye enklere å lære seg enn Arduino, og kan være et godt alternativ for de som ikke er drevne programmerere fra før. Men også interessant for drevne webutviklere som vil ta steget over til hardware. Er i teorien kompatibel med Arduino-komponenter og de fleste sensorer med drøss av tilkoblingspunkter. Krever dog loddekunnskaper for å gjøre mer avanserte/permanente løsninger, men det er jo en god mulighet til å lære seg det. Selv er jeg webutvikler og gleder meg veldig til å få denne! Koster bare 180 kr, og prosjektet har 1 uke igjen på Kickstarter. Open source, open source hardware, og et trivlig ungt engelsk ektepar som står bak. What’s not to love?

  Tessel
  dragoninnovation.com/projects/22-tessel
  Også «JavaScript for things», men litt annen vri. Tessel er mer modulært (man kjøper til fysiske moduler som man plugger inn) og man utvikler med Node.js. Hver fysiske modul har en Node-modul som fungerer som grensesnitt mot den fysiske modulen. Virker enklere å bruke enn Espruino, men mer begrenset (færre tilkoblingsmuligheter) og mye dyrere. Også open source kode og hardware, men definitivt mer business-modell bak dette prosjektet. Koster ca 600 kr for Tessel + 1 modul.

  Espruino-utviklerens sammenligning av Espruino og Tessel:
  kickstarter.com/projects/48651611/espruino-javascript-for-things#project_faq_66942

  Svar på denne kommentaren

 2. Hei. Mulig jeg må pusse brillene, men jeg finner ikke ut hvordan jeg kommer tilbake til denne artikkelen etter å ha klikket på et bilde. Jeg må refreshe siden, evt. ta back/forward.

  Eneste jeg finner er en svart «header» som jeg kan klikke på for å få til å bevege seg opp eller ned. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Bernt Anders)

   Hei, Bernt!

   Det var et problem med et bakgrunnsbilde som ikke eksisterte. Det skal nå være et lite kryss nede i venstre hjørne for å lukke bildevisningen. Du kan også trykke på Esc-knappen på tastaturet for å oppnå det samme.

   Takk for hjelpen!

 3. Arduino er min klare favoritt. En fordel med Arduino er at dens popularitet gjør at det finnes gode koblingsskjema, youtube-videoer og eksempelkode overalt. Man blir nødt til å lære noe om elektronikk, men det kommer man uansett ikke utenom dersom man har til hensikt å utfolde seg kreativt innen dette feltet og lage en IoT-device som ikke finnes fra før.

  Den andre fordelen er prisen. Man er i gang med en Arduino med Ethernet for rundt 200kr (fra kina). Blir man bitt av basillen og har lyst til å utruste huset sitt med et dusin enheter er det også muligheter for å få ned enhetsprisen betraktelig ved å lage arduinoen selv. Komponentene er billige og man behøver ikke være redd for å ødelegge noe.

  Nå har også Arduino Yun kommet:
  arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardYun?from=Main.ArduinoYUN
  Det er en enhet som er som skapt for å rakst få kreative ideer om til praksis (les: dytte informasjon ut til Internett). Dette kommer til å bli en populær plattform selv om den er noe dyrere enn Raspberry Pi.

  Et alternativ til Yun og Raspberry Pi er Beaglebone:
  beagleboard.org/Products/BeagleBone
  Dette er en tilsvarende enhet og har en del kraftigere prosessor enn Arduino. Den er også noe dyrere. Dette gjør at man ikke kan «sløse» med den slik man kan med en Arduino.

  Svar på denne kommentaren

 4. Er ikke dette omtrent de samme mulighetene som man får med en Tellstick, Switchking-programmet, og en del sensorer, der Clas Ohlson har aktuelle dingser? Temperatur/fuktighet/lysmengde er i hvertfall noen av tingene som kan overvåkes. Utfordringen ligger vel i å finne sensorer som virker med Tellsticken? Andre smarthusløsninger har vel også lignende funksjonalitet?

  Svar på denne kommentaren

  • Man får til en del med Tellstick. Jeg har dette selv, og styrer blant annet varmeovner på og av, utelamper på og av, og leser temperaturer rundt om i og utenfor huset via et web-grensesnitt. Så man kan godt si at Telstick (iallefall Tellstick Net) er i IoT-kategorien.

   Tellstick+Clas-Ohlson sensorer har dessverre noen svakheter, som kun enveis-kommunikasjon, null sikkerhet, lite fleksibilitet og utvidbarhet.

   Derimot kan 433Mhz-enhetene fra Clas-ohlson godt brukes som et utgangspunkt for å lage noe selv, sammen med Arduino. Selv har jeg brukt en temperaturgiver fra CO til å styre ventilasjonssystemet mit til max avtrekk når dusjen på badet benyttes. Les her for spesielt interesserte:
   diycrap.blogspot.no/2013/09/bathroom-ventilation-using-arduino.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.