nrk.no

Kappløpet i mobilbransjen

Kategori: Mobil

Smarte telefoner. Foto: Phil Roeder, Creative Commons

Forrige uke var det mye oppmerksomhet rundt det faktum at Microsoft kjøpte Nokias mobildivisjon. Så ble det oppmerksomhet rundt Samsung, deres klokke og ny versjon av Galaxy Note. Og denne uken er det Apple som får litt fokus.

Sistnevnte har kommet med en oppgradert versjon av iPhone 5 som er dobbelt så rask som forgjengeren, har et bedre kamera og har innebygget fingeravtrykksleser. I tillegg har de kommet med en ny og rimeligere telefon kalt iPhone 5C.

For oss forbrukere er det bra at alle leverandørene kommer med nye og bedre telefoner med jevne mellomrom. Det betyr økt konkurranse og enda bedre telefoner. Men hva kan vi forvente oss fremover basert på de siste nyvinningene?

Vi bruker telefonen til mer og mer. Og etter hvert som den inneholder både sensitive data, bilder og direkte aksess til både tjenester på nettet og betalingsløsninger blir sikkerheten viktigere og viktigere. Kompliserte passord er vanskelig å huske og tar lang tid å taste inn. Derfor prøver bransjen å løse dette på andre måter.

Fingeravtrykksleser

Dette er teknologi som vi har sett i både mobiltelefoner og datamaskiner tidligere. For eksempel i Motorola Attrix 4G fra februar 2011. Fingeravtrykksleseren kan erstatte eller komme i tillegg til passordet som du tidligere har hatt på telefonen for å låse den opp. Et forsøk på å gjøre både sikkerhet og brukervennlighet bedre. Sikkerhet er et område som uansett blir et kompromiss. Fordi brukerne vil ha ting enkelt. Og med dagens systemer blir det stort sett alltid mer komplisert når du vil gjøre det mer sikkert.

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim fremhever at fingeravtrykk i noen tilfeller kan senke sikkerheten. Og det hele kommer selvfølgelig an på hvor godt løsningen er implementert. En del slike løsninger har allerede vist seg fullt mulig å hacke. Når en så høyprofilert leverandør som Apple kommer med denslags sikkerhet i et produkt kommer vi garantert til å se at noen vil prøve å knekke den. Fingeravtrykket ditt er jo noe du legger igjen over alt hele dagen.

Men siden mange velger å ha en så latterlig enkel kode på telefonen at selv den sløveste kjeltring kan finne den innen et par forsøk vil fingeravtrykk i de fleste tilfeller øke sikkerheten.

Selv om dette i seg selv ikke på noen måte er revolusjonerende så gjenstår det å se om Apples implementering kan få folk til å bruke slik autentisering i stor utstrekning. De er ofte flinke til å introdusere nye funksjoner med en gjennomført helhet i både fysisk teknologi og programvare.

Apple er fremdeles store nok til at de andre leverandørene følger dem tett. Så om det viser seg at dette er noe vi kommer til å bruke og liker vil vi nok se en oppblomstring av tilsvarende løsninger på andre telefoner også.

iPhone 5C
iPhone 5C

Billigere telefon

Apple har fått kraftig konkurranse fra Android de siste årene. Spesielt blant unge og spesielt blant litt rimeligere telefoner. Dette er Apples svar. De kaller den 5C der C står for colour. Men med litt spekulasjon kan man lure på om C egentlig står for China. Verdens største mobilmarked. Som generelt liker litt rimeligere telefoner enn Apples vanlige modeller. Og at de endrede materialene egentlig er for at Apple skal klare å håndtere større volum. Spørsmålet der er om den er billig nok og om skjermen er stor nok. I store deler av asia viser det seg at de liker telefoner med større skjermer enn det Apple har på sine håndsett.

Bedre kamera

Nokia har satt svært gode kamera i sine siste Lumia-modeller. Lysfølsomme, med absurd høy oppløsning og med god optikk. Og Apple la også vekt på at kamera i iPhone 5S er kraftig forbedret. De tradisjonelle kameraprodusentene får med andre ord enda hardere konkurranse. Kameraet i mobilen er så usedvanlig lett tilgjengelig, har så mange fine muligheter til editering av bildene og sist men ikke minst så latterlig kort vei til andre mennesker, sosiale medier og nettet generelt.

Denne utviklingen fører til at vi får se enda flere kamera med innebygget deling og kamera som er bygget for å spille sammen med mobiltelefonen din.

Andre trender: Nærfeltskommunikasjon (NFC)

Dette er noe Apple tydeligvis vegrer seg for å putte i sine telefoner, men som mange andre leverandører har lagt inn. Det er en liten brikke som kan snakke med andre små brikker når de er i nærheten. Brikkene trenger ikke være større enn eller koste mer enn et middels klistermerke.

Eksempel på en NFC-brikke som telefoner med denslags teknologi kan kjenne igjen. Foto: hedrinbc, Creative Commons
Eksempel på en NFC-brikke som telefoner med denslags teknologi kan kjenne igjen. Foto: hedrinbc, Creative Commons

Slik teknologi kan gjøre at telefonen stiller seg selv inn riktig for videoavspilling når du holder den i nærheten av TV-apparatet. Eller til betaling og identifisering.

Eller løse små daglidagse problemer som de gjør litt lenger nede i gangen der vi sitter. Hos våre flinke mobilprogrammerere. De har en presskanne for kaffe med et lite NFC-merke på. Når kaffe og vann er på plass vipper de bare en av sine NFC-utstyrte telefoner opp inntil kannen. Den identifiserer seg og starter automatisk en timer på telefonen som ringer når kaffen er klar.

Men hva vil vi egentlig ha?

Det jeg personlig savner aller mest i mine nåværende telefoner er bedre batterikapasitet. Jeg skulle gjerne sett at batteriet varte en uke eller to. Hva er deres ønsker og behov?

9 kommentarer

 1. Noe som er kanskje verd å merke seg er at fingerprint scanneren trolig har en fastsatt utløpsdato:
  b-real.org/2013/buy-apple-5s-need-aware-fingerprinting-sensors-deliberet-time-die

  Anil Jain, a professor of computer science at Michigan State University who focuses on biometric research says that the current generation of sensors should be able to withstand the two to three years of touches they can expect to get over the average life of a smartphone.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det er to ting jeg svært gjerne skulle hatt:
  1. En sikkerhets-app som kan gå inn og overstyre og stoppe de enkelte tilganger en del apper har. Som f.eks. i en Lommelykt-app som krever alle mulige tilganger.. Jeg vet det er gjort noe arbeid her, bl.a. av studenter.
  2. Utvidet batteritid, ja

  Svar på denne kommentaren

 3. ser at flere vil ha bedre batterikapasitetet, og en enslig svale som vil ha utvidet batteritid.

  diskuter forskjellen på disse to utsagnene.

  hint:
  bedre batterikapasitetet = større batteri
  utvidet batteritid vil inkludere dette, men også mer energieffektive telefoner …

  mente man egentlig:
  mer effektive energibærere (volum og energitetthet) og mer energieffektive enheter?

  eller var man på nivå med å lade telefon med spøkelseskraft og/eller ektoplasma her?

  littegrann kunnskap kan man kanskje forlange før man ber om «krig og fred og sånn liksom»?

  Svar på denne kommentaren

  • Vegard (svar til navn)

   Alle skjønner hva de mente. Ingen grunn til å oppføre seg som en irriterende bezzerwizzer/hæstkuk uten sosiale antenner.

 4. Vil nok henge meg på at bedre batteritid er viktig, venter fortsatt på at brenselcelle skal komme på markedet .. 🙂
  Ellers lurer jeg på om dere kan spesifisere at 5C ikke er en «ny og rimeligere» telefon, for de som ikke er kjent med konseptet? Er tross alt bare snakk om at Apple pakker inn fjorårets iPhone i ny innpakning og vil selge den til samme pris i år som fjorårets versjoner kostet da.
  Selv hadde jeg ønsket at den var en billig utgave av iPhone ettersom jeg heller ville lagt mere penger i en iPad og hatt en mobil som ikke nødvendigvis gjorde alt. Men vil anta at så lenge Apple og app utviklere tjener penger på sine produkter vil vi ikke se en mobil som ikke takler spill og de fleste apps.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.