nrk.no

Microsoft og Nokia – to tapere vinner?

Kategori: Mobil

Nokia Lumia med WIndows Phone. Bilde av Nicola / Creative Commons

«Connecting people». Nokias tidligere slagord beskrev både Facebook, YouTube og Instagram lenge før de var påtenkt. Nokia var godt rigget. Men aksjekursen har stupt. Og nå ble de kjøpt opp av Microsoft som siden 2011 har samarbeidet tett med Nokia om deres mobiltelefoner. Som leverandør av operativsystem til den finske telefonprodusentens håndsett.

At du blir kjøpt av et annet selskap kan bety at du driver med noe som er så ekstremt lovende at de større selskapene i bransjen blar opp store summer bare for å sikre seg det geniale du holder på med. For eksempel når Facebook kjøper Instagram eller Google kjøper YouTube.

Men det er ikke helt den følelsen vi sitter med når et stort IT-selskap som sliter med å finne retning og rolle i mobilverden kjøper et stort mobilselskap som… sliter med å finne retning og rolle i mobilverden.

Den slemme beskrivelsen blir at to tapere ikke pleier å bli en vinner. Selv om minus og minus blir pluss i matematikkens verden.

Hvor kommer Nokia fra?

De kommer fra papirproduksjon. Og kjøpte etter hvert også andre selskaper. Som drev med for eksempel bildekk og kalosjer. Men fabrikker krevde strøm og etter hvert begynte Nokia å ta kontroll over strømkildene og begynte dermed å bevege seg inn på produksjon av kabler og annet utstyr. Elektrodivisjonen beveget seg videre mot analyseutstyr og nettverksutstyr og involverte seg i utviklingen av GSM-systemet. Grunnlaget for det mobilsystemet vi bruker i dag.

Legendariske Nokia N95
Legendariske Nokia N95

Derfra var ikke veien så lang til å begynne å lage mobiltelefoner. Og det gjorde de bra. De laget gode telefoner med et solid operativsystem. Og ledet an som verdens største leverandør. Opp gjennom tidene har jeg hatt flere Nokiatelefoner. De to jeg husker best er Nokia 9110, min første smarttelefon. Og Nokia N95. Sistnevnte var så bra at jeg begynte å lure på hva mer jeg trengte av en telefon. Den hadde to kamera, det ene med 5 megapixel og autofokus, den hadde GPS, 3G, WiFi og aksellerometer. Spesifikasjonene står ikke langt tilbake for selv dagens hypermoderne og smarte telefoner.

Nokia var innovative og hadde suksess.

Hva skjedde?

Apple kom med iPhone i 2007. Noen måneder etter Nokia N95. iPhone hadde latterlige tekniske spesifikasjoner. På linje med en telefon Nokia ville syslet med på slutten av 90-tallet. 2 megaixel kamera uten autofokus, intet foroverpekende kamera, ingen GPS, ingen 3G, ingen MMS. Men iPhone hadde et brukergrensesnitt som var totalt revolusjonerende og annerledes.

En nettleser som man faktisk kunne bruke på en liten mobilskjerm.
En nettleser som man faktisk kunne bruke på en liten mobilskjerm.

Noe av det viktigste iPhone gjorde var å la det bli mulig å surfe på nettet fra en liten skjerm. Noe som var fysisk mulig med mange andre telefoner på det tidspunktet. Men navigeringen med taster og en liten knotete styrespak var like latterlig som de tekniske spesifikasjonene til iPhone på det tidspunktet.

Men intet tydet på at Nokia skulle vakle med det første. Ikke på grunn av en dyr konkurrerende telefon med ynkelige spesifikasjoner og et litt fancy brukergrensesnitt.

Vendepunktet kom med Apples App Store i kombinasjon med Googles Android-operativsystem. Da ble det krig på to fronter for Nokia. App Store og noen vesentlig kraftigere telefoner fra Apple gjorde den plattformen mer attraktiv. Når så utviklerne kastet seg over App Store, laget spennende programvare og faktisk tjente penger, begynte ting virkelig å rulle. Telefonene ble så mye mer enn tale og SMS. Og med en solid portefølje av apper du blir vant til, blir det så mye vanskeligere å bytte til en annen plattform.

Android klarte akkurat å henge med. Og fra den verden finnes det nå opptil flere verdige konkurrenter til iPhone. Både hva spesifikasjon, brukervennlighet og utvalg apper angår.

Nokia tikket og gikk. Og var verdens største leverandør av mobiltelefoner frem til 2012. De bygget opp Ovi Store som et svar på Apples App Store, og fikk etter hvert et knippe apper til sine telefoner som på den tiden var basert på operativsystemet Symbian. Men de klarte aldri å ta Symbian over i berøringsskjermens verden på en perfekt måte. Salgene dalte i takt med at Android og Apple økte.

I 2011 lekket et Nokia-dokument til pressen. Daværende Nokia-sjef Stephen Elop hadde skrevet et brutalt ærlig dokument til sine ansatte der han beskrev Nokias mobildivisjon som et selskap som stod på en brennende plattform. Noe måtte gjøres. Dette dokumentet har både blitt geniforklart og utskjelt. Noen kaller det til og med «verdens dyreste dokument». Stephen Elop fikk Nokia til å droppe Symbian og satse på Microsofts mobiloperativsystem Windows Phone.

Nokia Lumia med Windows Phone. Bilde av Nicola / Creative Commons
Nokia Lumia med WIndows Phone. Bilde av Nicola / Creative Commons

Men aksjekursen fortsatte å dale som en sten og nå kjøpte altså Microsoft hele mobildivisjonen. For en brøkdel av hva den var verd for bare noen år siden.

Hvorfor?

Kontroll!
Microsoft kjøper Nokia for å få kontroll på en greie som de er usedvanlig avhengig av for å lykkes med sin satsing innen mobilteknologi. På samme måten som Nokia kom seg inn i strøm- og elektrobransjen fordi de ville ha kontroll på noe så viktig som strømtilførselen til fabrikkene sine tar nå Mikrosoft kontroll over produksjonen av håndsettene som trengs for å bære deres eget operativsystem frem til folket.

De vil ikke at Nokia skal bli kjøpt av en eller annen kinesisk eller koreansk bedrift for så å oppleve at de ikke lenger kan bestemme at det er Windows Phone som skal inn i håndsettene fra den tidligere finske leverandøren av populære mobiltelefoner.

Dessuten krever vi som brukere mer av mobiltelefonene våre enn av maskinene vi har hjemme på skrivebordet. Mobiltelefonen må virke vesentlig mer strømlinjeformet og stabilt. Og for å få det til bør du ha detaljert kontroll på både maskinvare og programvare.

Hva nå?

De siste Lumia-telefonene er imponerende hva tekniske spesifikasjoner angår. Og Windows Phone begynner å ligne på noe. Med en del grensesnittløsninger som jeg liker veldig godt. Men telefonen er ikke lenger bare en spesifikasjon og et operativsystem. Den er mye mer. Masse applikasjoner og dingser som den snakker med. Når jeg ikke kan få de applikasjonene jeg bruker hver dag på plattformen de tilbyr meg blir det vanskelig å bytte.

Og jeg vet at i årevis vil alle nye kule dingser og apper komme til iPhone og Android først. Og så lenge etterpå eller aldri komme til Windows Phone. Media vil dekke iPhone og Android. Informasjonen jeg finner på nettet vil handle om iPhone og Android. Slikt er kjipt. Jeg vet det. Jeg brukte Apple Macintosh på midten av nittitallet. Da alt dreide seg om Windows. Jeg satt der med Photoshop og et par programmer til. Mens alt som var av kule spill, programmer og maskinvareutvidelser kom til windows.

Så da Apple surret seg bort med noen horribelt ustabile versjoner av operativsystemet sitt byttet jeg til Windows og ble med på leken. Og så etter ti år med windows byttet jeg tilbake til Macintosh. Jeg var lei av å måtte reinstallere windows en gang i kvartalet for å få det til å gå rundt.

Og hva har det med mobiltelefoner å gjøre? Jo, jeg kunne bytte fra Windows til Macintosh fordi internett og nettleseren var blitt så kraftig. Jeg var ikke så avhengig av programvare lenger. Og vi må bevege oss i den retning igjen på mobiltelefonene om det skal bli enkelt for folk å bytte plattform.

Det hjelper ikke med hundrevis av megapixel i kamera og en litt mer dynamisk åpningsskjerm med fliser. Jeg takker ikke nei til de viktigste appene mine for denslags.

Men om vi slik vi har gjort på stasjonære maskiner og laptoper kan flytte oss mer over på nettet også med mobiltelefonene. La de åpne mer for lokal lagring og tilgang til maskinvare i nettleseren så kan vi bli litt mer plattformuavhengige der også.

Og da kan store masser flytte seg fra i-dingser til androiddingser til windowsdingser og tilbake.

Eventuelt at de to nølende og søkende selskapene Microsoft og Nokia bare klinker til og gir oss en telefon med en ukes batterilevetid, reflektiv fargeskjerm, kamera med fullframebrikke, mobilmottak med ti ganger mer sensitiv antenne enn dagens telefoner og høyttalere som spiller som om det var et fullblods stereoanlegg?

Toshiba Pocket PC fra 2003
Toshiba Pocket PC fra 2003

Neppe. Stephen Elop har ikke akkurat imponert som Nokiasjef. Onde tunger kaller ham Stephen Eflop. Og Microsoft har ikke akkurat overbevist med verken sine personlige digitale assistenter (PDA) på nittitallet, med Pocket PC, med musikkspilleren Zune eller med nettbrettet Windows Surface RT. Når så nyheten om at sjefsdesigner Marko Ahtisaari slutter i Nokia i november dukker opp kan man jo spekulere i at flere sentrale personer ikke nødvendigvis vil bli med på lasset når Nokia kjører styringen over til Redmond. Ikke umiddelbart lovende. Men jeg håper de lykkes. For oss forbrukere er konkurranse bra!

Hva tror dere? Vinn-vinn eller tap-tap? Noe midt mellom? Hva forventer du av fremtidens mobiltelefon?

19 kommentarer

 1. Microsoft klarte jo å presse seg inn på konsollmarkedet for 10 år siden, noe som så ut som en umulig oppgave med konkurransen mellom Nintendo og Sony, når selv ikke Sega klarte det. Nå er de, noe diskutabelt, ledende innenfor det markedet.

  Så jeg håper de klarer det umulige igjen, for jeg tror konkurranse er essensielt for å drive innovasjon. Det betyr også kanskje ( forhåpentligvis ) at app-skapere går for løsninger som gir deg tilgang til dine data på kryss av alle platformene, slik at det blir lettere å bytte som igjen er til fordel for oss, forbrukerne.

  Svar på denne kommentaren

  • Sturle Sunde (svar til Even Alander)

   Xbox har ikkje akkurat vore ein økonomisk suksess for Microsoft. Er det 3 milliardar dollar dei har tapt på prosjektet til no? Men det er klårt – dei har økonomiske musklar til å gå med tap ei stund for å knuse konkurrentane. (Dei etiske sidene ved det er litt problematiske, men etikk og Microsoft har aldri gått godt i lag.)

  • Even Alander (svar til Sturle Sunde)

   Det vet jeg faktisk ikke, men virker heller ikke usannsynlig. Ville nå tro at de klarte å hente inn noe på de 40+ millionene xbox live medlemmene, men så har de nok kjørt reint tap på utvikling og salg av konsollene.

   Google sin taktikk ( ihvertfall i statene, google.com/nexus/4/ 200$ er jo gitt for pengene ) er jo å presse på pris med Nexus 4 bare for å få flere enheter ut i markedet. Microsoft har sikkert råd til å gjøre noe lignende.

  • Sturle Sunde (svar til Even Alander)

   Eg anar ikkje om Nexus 4 er subsidiert eller ikkje, men Microsoft er kjende for å gjere det same, spesielt i Asia. Grunnen til at WP8 har låst operativsystemet til telefonen slik at det ikkje kan skiftast ut eller oppgraderast (WP7 kan heller ikkje oppgraderast til WP8), er at veldig mange kjøpte susbsidierte WP7-telefonar og skifta operativsystem til Android (gratis). Dermed gjekk Microsoft glipp av både brukarbasen og Appstore-inntektene dei hadde kalkulert med. I praksis kjøpte Microsoft fleire kundar til Google.

 2. Ein kan meine kva ein vil om Symbian og MeeGo, men Nokia hadde nesten 40% av verdsmarknaden på smarttelefonar i 2010 før Stephen Elop kom inn i selskapet. Opp frå 35% to år før.

  Inn kom Stephen Elop frå Microsoft. Han starta med å leggje ned alt som var i konkurranse med Microsoft. Etter eit langt tomrom der Nokia ikkje kunne tilby anna enn dødsdømte produkt som ikkje kunne oppgraderast, kom dei med Windows-telefonane sine. Alt for seint. No sit dei med berre 3% av verdsmarknaden på smarttelefonar. Brattare fall skal ein leite lenge etter.

  No etter nesten tre år, er oppdraget fullført. Nokia er ribba for alt som Microsoft ikkje var interessert i og prisen på Nokia er redusert til 1/3. Stephen Elop flyttar attende til huset sitt i Redmond og skal konkurrere om sjefsstolen i Microsoft. For han selde det ikkje, og familien flytta aldri med han til Finland. Skulle nesten tru det heile var planlagt.

  Det kjem neppe noko «our platform is burning»-dokument frå Stephen Elop i Microsoft, sjølv om det passar betre der.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sturle Sunde)

   Mange herlige konspirasjonsteorier ja. Analytikeren John Strand sendte ut sine tanker på sin mailingliste i går og er ikke nådig i sin beskrivelse av Elop:

   «Who will replace Ballmer is still uncertain. Stephen Elop probably has a dream of getting the job. If he does and manages his Microsoft division the way he did Nokia, then God help Microsoft’s shareholders.

   Today is the day when Nokia Board of Directors recognize that Stephen Elop did not deliver the goods. It is the day when Nokia throws in the towel, the day when Stephen Elop takes the plane to Redmond. But is also the day that peopel realized too late that Elop’s tenure has been a disaster for Nokia.

   3 September 2013 was the day when we wanted to revisit the old movie “Wall Street” where Gordon Gekko asserts, “Greed is good. Greed works”. The difference between Gordon Gekko and Stephen Elop is that Gekko created shareholder value. Elop did not. «

  • Sturle Sunde (svar til Eirik Solheim)

   Skilnaden på denne og mange andre konspirasjonsteoriar, er at han vart lansert lenge før han vart oppfyld. Somme stussa allereie i 2010 då Stephen Elop kom inn som ny sjef, og i 2011 var mange ute og lurte på om ikkje nedlegginga av MeeGo og Symbian og overgang til Windows berre var eit grep for å gjere selskapet meir attraktivt for eit oppkjøp av Microsoft. Mistanken vart sterkare av at Microsoft tok til å produsere sine eigne nettbrett i konkurranse med andre leverandørar, men lot vere å produsere ein eigen mobiltelefon.

   Konspirasjonsteoriar pleier å komme som spekulasjonar i ettertid, ikkje som spådommar på førehand.

  • Lars-Erik Østerud (svar til Aslak)

   Hadde både 6110 og 6310i og nå en N8.
   Alle telefonene har vært helt utmerket.
   Håper min N8 enda holder i mange år.

  • Min gamle gode 6310i ble plukket frem fra skuffen for noen dager siden. Grunn: Min broder trengte en telefon med EKSTERN antenne, for bruk «der ingen skulle tru …»
   Jeg venter spent på resultatet.

 3. Lars-Erik Østerud

  Symbian Belle var helt fin den (har enda min N8, Nokias beste telefon 🙂
  Ligner veldig på Android og har mye bedre widgetter en Windows
  (går faktisk an å se flere avtaler og e-poster på widgetten samtidig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Håper iallefall det blir konkurranse, og at ikkje eitt system kjem til å dominere alt. På 90- og 2000-talet fungerte ikkje PC-marknaden pga Microsoft sin dominans. Ein tredje og evt fjerde konkurrent er truleg bra for oss forbrukarar.

  Svar på denne kommentaren

 5. Ja, dette oppkjøpet er for kontroll. Det er ingen andre mobil fabrikanter som satser særlig på WP – og om Nokia ble kjøpt opp av noen andre, hadde de byttet over til Android (eller Kina sitt nesten-Android systemet). Markedet til WP er lite, og skal det ha sjans til å kunne overleve er MS nødt til å subsidere den med mange milliarder, akkurat som de gjorde med XBox.

  Spørsmålet er hvorfor de gidder. MS tjener i dag langt mer for hver Android telefon du kjøper enn om du kjøpe en WP telefon, p.g.a. patent troll virksomheten sin (jeg vet at det er en sterk og ladet uttrykk, men den er faktisk den eneste som passer).

  Jeg tror at det hele kokker ned til Win8 strategien – målet med en PC OS grensesnitt som nesten ingen liker var å få det konsekvent fra desktoper, padder og telefoner. Win8 padder (spesielt «Surface» og Win8 RT) er så godt som død – og oppkjøp av Nokia er en siste sjansen for å rette Windows på telefon. Uten det, står de fortsatt med en desktop OS – men markedet der krymper. Og stadige flere vil se at de ikke trenger Windows på en desktop – går alt på web’en likevel, kan de bruke Android på PC, eller ChromeOS, eller Firefox OS, Linux, MacOS, thin klient, osv.

  Svar på denne kommentaren

 6. Pål Christian Bruseth

  Jeg kjøre Citroën og bruker min Lumia 920 med største tilfredshet (før Lumia kjørte jeg androide, og har androide på jobben). Den er helt strøken til det en teleofon / liten pc primært skal brukes til. Til og med strømbruken er lett å kontrollere. Ved å slå av alle strømspisere hadde jeg telefon på fjellet i nesten en uke før jeg måtte oppsøke strøm for lading. Som minipc er den uovertruffen og samhandler elegant med min pc og mine speilreflekskamera. Er alltid, når jeg ønsker det, oppdatert mot kalender og e-post, – internett og e-post arbeider sømløst , raskt og elegant, har mange nyttige apper, jobber helt ok opp i mot Wimp og Spotify og telefonen funker der andre hakker. Et nydelig design.

  Hva mer kan jeg ønske? Jo, det er noen nytteapper som bare er tilgjengelig på gammeldagse Iphone-og androideplattformer. Det irriterer, men jeg vil ikke gi slipp på brukervennligheten til min Lumia. Mitt ønske er derfor at framtida opphever denne iphone / androiderasismen overfor Microsoft,

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har tro på WP8 telefoner hvis de kan fjerne den begrensningen at du ikke kan oppgradere til neste WP – WP9 på samme jern. Som det softwareselskapet de er disser de all hardware ved å si at når vi finner på noe nytt – og det er snart – så kan du bare kaste den gamle dritten. Den kan ikke oppgraderes og vi sier takk for innsatsen, på tide å kjøpe noe nytt.

  • Jeg gjorde som deg, og kjøpte meg en WP8 telefon. Microsoft har vært en del av livet mitt siden ’94, og jeg har egentlig ikke noe imot dem, selv om det tydeligvis er «in» å mene at de er teite. Pakket ut telefonen, satte den opp for å snakke med jobb og privatmail , og Facebook – halvtimen senere fungerer alt – og jeg ELSKER TELEFONEN! Har brukt både Ericsson, Nokia, Apple og Android telefoner før, men aldri hatt en telefon som har vært så effektiv og – koselig som denne her. Bruksanvisning har den også, men den har jeg ikke åpnet! Når noen sier noe til meg på mail eller face, sier flisa ifra. Alt er raskt, og jeg slipper å åpne appene for å se hva som skjer, hadde jo W8 pc fra før, og nå har jeg kjøpt meg et surface brett. For min del, kan vi vel si at Microsoft lykkes med å få kunden til å godta filosofien. Alt anna blir litt gammeldags nå, når jeg setter meg ved en mac og må klikke på en bitteliten x for å lukke programmet – føles det veldig som jeg er tilbake på 90 tallet – sorry, men tiden var inne for å fornye seg, og Microsoft klarte det… igjen. Nå er det bare å lage apper! Og der er det litt teit at man har tre typer – både wp, rt og vanlig w8, det går seg til fort, håper jeg, slik at man bare trenger å gjøre ting en gang, og så kan kompilere for alle tre systemene. Det bør lette på problemene med utvalg..

 7. Har vært en aktiv bruker av Nokia Lumia i snart halvannet år, og er svært fornøyd. Min erfaring er at som kombinasjonstelefon for jobb- og privatbruk, funger Lumia og Windows Phone svært bra. WP-telefoner kommuniserer raskt og enkelt med Outlook og de øvrige Office-programmer, og har mer enn nok apper for et normalt privat bruk. Her er eksempler: Wimp og Spotify for musikk, Endomondo, Sportstracker og Runtastic for trening, NSB og Ruter billett-apper, flere rutetids-apper for buss, tog og fly, Facebook, Twitter, nrk, TV2, VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Nokias navigasjons- og kartapper, nettradioer i fleng. I tillegg har en rekke nettsteder egne mobilsider, eksempelvis Yr, Dagbladet og Finn, og ved å legge disse som fliser på startskjermen, fungerer de like godt som om det var en dedikert app. Hva mer trenger og rekker en normal mobilbruker? Det er forunderlig hvor ofte enkelte «eksperter» gjentar at manglende app-utvalg fortsatt er et problem for Windows Phone. Man kan mistenke de for å ikke kjenne operativsystemet godt nok, og at de kritikkløst bare gjentar hva andre anmeldere har skrevet en gang. Det er nå over 150.000 apper for Windows Phone, jeg har installert 40 av disse på min telefon, og det holder lenge !

  Jeg kjenner også godt Android fra bruk på nettbrett, men opplever jeg at mange «eksperter» ikke yter Windows Phone den rettferdighet systemet fortjener vis a vis iOS og Android, spesielt ikke overfor Android, som har en høyere brukerterskel for mange innstillinger, tilpasninger og funksjoner enn Windows Phone. Mitt inntrykk er at denne skepsis overfor Windows Phone også uttrykkes av flere selgere hos Elkjøp o.l., som uten videre bruker app-utvalget som et argument overfor kunder til å velge noe annet. Når jeg som bruker av Windows Phone ikke opplever app-situasjonen som noe problem overhodet, mener jeg anmeldere og selgere uberettiget eller ubevisst løper ærend for Apple og Google (eller for noen: kanskje bevisst og betalt ?).

  Lumia 925 er en fantastisk telefon, og snart kommer Nokia Lumia 1020, med et kamera som sannsynligvis gjør det unødvendig å ta med noe annet kamera, enten det er i jobb- eller privat-sammenheng.

  Og for å sagt det: Jeg har ingen annen forbindelse til Nokia eller Microsoft utover at jeg er en fornøyd bruker av Windows Phone som ikke kjenner seg igjen i enkelte anmelderes problembeskrivelse av WP som «øko»system.

  Svar på denne kommentaren

 8. Nokia har ikke vært i stand til å følge i mange år. Operativsystemer, brukervennlighet, design osv er langt bak for eksempel Apple og Samsung, det er min mening! Skal du kjøpe en mobiltelefon fra anerkjente butikker, må vi håpe at Microsoft kan redde Nokia sin gamle prakt 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.