nrk.no

Hun som glemte telefonen

Kategori: Webfunn


Amerikanske Charlene deGuzman mener vi er for avhengige av smarttelefonen. Stemmer det?

I filmen I Forgot My Phone følger vi Charlene gjennom en rekke sosiale situasjoner, blant annet på fjelltur, cafébesøk og en konsert – med fokus på en ensom Charlene som går rundt i en verden hvor alle stirrer på smarttelefonen:

Will Rolls var i 2011 ute med denne betimelige kommentaren:

Det er vanskelig å benekte at våre sosiale normer og digitale bruksmønstre har endret seg de siste fire-fem-seks årene, og det er lite som tyder på at vi helt med det første kommer til å bruke smarttelefonen mindre.

Microsoft har også fått med seg trenden, og har flere ganger kjørt reklamer som spiller på smarttelefonavhengighet:


Spørsmålet er naturligvis om dette et problem. Har vi blitt såpass redd for å gå glipp av noe i den virtuelle sfæren, at vi i stedet går glipp av det som foregår rundt oss?

Har du innført regler for bruk av smarttelefonen i ulike sosiale situasjoner, eller er det rett og slett ikke et reelt problem?

6 kommentarer

 1. Jeg har for tiden en lånetelefon. Det er vel i utgangspunktet en smarttelefon, men siden den kun har edge, blir det for tregt. Dermed tester jeg ut hvordan jeg kan leve uten dette konstante presset til å sjekke hva som har skjedd. Hva har det ført til? Jeg svarer ikke like raskt på mail, får ikke med meg alt hva som skjer på facebook. Jeg har ikke reddit å oppta hvert eneste ledige minutt. Har jeg kommet til noe withdrawal? Nei, så avhengig er jeg nok ikke.

  Men ja, jeg gleder meg nok til min Galaxy S2 kommer tilbake fra service.

  Svar på denne kommentaren

 2. Sånn er det jo dessverre, de sosiale mediers inntog medfører at folk stenger seg mer inn i sin egen verden.
  Om jeg hadde en smartphone ville jeg sikkert vært likedan. Kanskje derfor jeg tviholder på min gamle Nokia 6230…

  Svar på denne kommentaren

 3. Smarttelefonen min gikk i stykker så har levd med en Nokia 101 en periode, kjøpt på Gardermoen før jeg skulle ut å fly. Savner jeg smarttelefonen? Nei, egentlig ikke. Men jeg merker veldig godt hvor mye folk rundt meg sjekker mobilen sin i forhold til det jeg gjør, noe jeg helt sikkert gjorde før akkurat som dem. Det jeg savner derimot er å kunne ha en device for mobil/kamera/mp3-spiller i samme lomme. Å ikke kunne ta bilder av ting jeg vil ta bilder av på farten er litt kjedelig… Mobilen er så mye mer en bare et apparat for å ringe og sende sms for min del, men ikke nødvendigvis at jeg må på nett.

  Svar på denne kommentaren

 4. Erlend Mongstad

  Personlig bruker jeg MYE min iPhone. F.eks akkurat nå, mens jeg sjekker RSS-leseren min. Selv om jeg stort sett har telefonen lett tilgjengelig, og laderen alltid med meg, har jeg noen «regler» jeg prøver å følge, som jeg selv irriterer med over når andre «bryter»…
  1. Ikke ta frem telefonen under en samtale med andre.
  2. Ikke ta frem telefonen ved middagsbordet.
  3. Ikke ta med telefonen på soverommet
  4. Ikke sett punktum i diskusjoner ved å dra frem Wikipedia fra lommen.

  Svar på denne kommentaren

 5. Merker det selv de dagene jeg har lagt igjen telefonen eller den har gått tom for strøm…

  Men, Tor Åge Bringsværd skrev om dette allerede på 70-tallet(!) i Kodemus
  efn.no/kodemus/

  (Og kjære NRK-betaere, kan dere pushe de riktige knappene for å få vist fjernsynsteateret med Kodemus på nytt?)

  Svar på denne kommentaren

 6. I vår familie er smarttelefon forbudt ved middagsbordet (og alle andre felles måltider). Dessuten legger jeg bort smarttelefonen når jeg leker med sønnen min. Da er det viktig å ha fullt fokus på han og han alene.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.