nrk.no

Mobil til barn. Hva bør du velge?

Kategori: Mobil

Nullstilt og klar for ny eier.

Da har vi pustet liv i en gammel mobiltelefon og sitter og lurer på hvordan vi skal sette den opp best mulig for tiåringen.

Det første spørsmålet er hvilket abonnement vi skal velge?

For oss er den viktigste funksjonen at vi faktisk kan ringe til poden. Så i motsetning til situasjonen for egen telefon er tale viktigere enn datatrafikk her.

For denne delen av spørsmålet er det ikke så vanskelig å finne en løsning. Enten et billig løpende abonnement eller et kontantkort. Tenk litt gjennom hvor mye du tror de kommer til å prate og hvor mange SMS de kommer til å sende.

Se på hvilken leverandør de andre i husstanden har og sjekk om din leverandør har gunstige priser for tale og SMS innen samme familie/leverandør.

Gammel telefon. Ung mann.
Gammel telefon. Ung mann.

Det rimeligste løpende abonnementet vi fant nå er fra Telipol og koster kr. 39,- pr. måned. I tillegg må du ut med kr. 149,- for etablering med nytt nummer.

For kontantkort er det enda rimeligere å komme igang. Startpakkene koster gjerne 40,- eller 50,- kroner. Penger som du faktisk kan ringe for. Men så er samtaleprisene høyere. Om du tror poden kommer til å snakke mer enn 39,- minutter pr. måned kan det lønne seg å heller kjøpe et løpende abonnement, siden minuttprisen på kontantkortene gjerne ligger på oppunder en krone.

Hva med data?

Det er ikke uvanlig at barn får en eller annen avlagt smarttelefon som sin første. Og som kjent blir de mer spennende om man også kan få hentet ned litt bits og bytes av og til. Dette gjøres på to måter. Enten via mobilnettet eller via det trådløse nettet hjemme, på café, skole osv.

Skal poden få hente data gjennom mobilnettet må du ha et abonnement som gir deg data i tillegg til tale og SMS.

Da er kontantkort alene ganske uaktuelt. Der har teleselskapene funnet ut at de skal ta ca. 10,- kroner pr. megabyte. Det er nesten det samme som å si at «vi tilbyr ikke data med kontantkort». Det vil koste deg hundrevis av kroner før du er halvveis ned i facebook- eller instagram-feeden din.

Skal barna ha data på farten bør du derfor vurdere et løpende abonnement eller kjøpe en tilleggspakke til kontantkortet. Da kan du for en fast (mer fornuftig) sum få lagt på en viss mengde data pr. måned.

Men vår erfaring med datatrafikk på moderne smarttelefoner et at det blir litt enten-eller. Dersom 3G/mobildata er aktivert på telefonen driver den stort sett og prater litt med datanettet i bakgrunnen hele tiden. Du kan slå av mye, men for barn er det en omfattende opplæringsjobb som skal til dersom du skal lære dem alt om databruk. «Du kan spille det spillet, men ikke det.» osv.

Mange rimelige abonnement og pakker tilbyr bare et par hundre megabytes. Med mindre du er veldig bevisst på bruk spises det fort opp. Heldigvis har de fleste leverandørene et tak på noen hundrelapper etter at man har brukt opp sin kvote og begynt å betale løpende for data. Så det bør være mulig å unngå titusenkronersregningen selv om poden går bananas på YouTube via mobilnettet.

Vi velger i første omgang å heller slå av mobildata helt og la barna lære hva som krever datatilgang ved å være avhengig WLAN for alt som krever data.

Appstore / Google Play

I tillegg til mobilabonnementet er det også andre tjenester som krever registrering. For de største smarttelefonplattformene er det en fordel om du har konto i applikasjonsbutikkene. Det vanligste her er nok å la barna være koblet mot kontoen til mor eller far. Med et passord som barnet ikke kan slik at man har kontroll på hva applikasjonsbutikk-kontoen brukes til.

De fleste slike butikker krever kredittkort for registrering og har også gjerne en aldersgrense. Så det å opprette en egen slik konto for barnet er fort i strid med retningslinjene.

Og hvilke apper skal du installere? Her er noen av våre favoritter. Med eget avsnitt om skole-apper.

Fysisk beskyttelse

Barn har en tendens til å behandle ting litt mindre forsiktig enn voksne. Og dagens smarttelefoner har gjerne en stor skjerm som knuser lett. Det er derfor en fordel å utstyre telefonen med både deksel og skjermbeskyttelse. I butikkene i Norge var det heller dårlig utvalg deksel til noe så utdatert som iPhone 3G. Der kan nettbutikker hjelpe deg. Søk på typebetegnelsen til din telefon hos for eksempel dealextreme eller goodluckbuy.

En liten plastpose med lås beskytter mot både vann og støv.
En liten plastpose med lås beskytter mot både vann og støv.

Bare det å beskytte telefonen mot regn og fuktighet kan hjelpe en del. Og der kan en liten plastpose og litt tape gjøre susen. Skjermen kan brukes gjennom plasten og telefonen er brukbart beskyttet mot vann og sand inne i posen. Ulempen er at du må ta den ut for å lade.

Strøm og lading

Siden barn ofte får en litt eldre og avlagt telefon fra foreldrene er ofte batteriet litt slitent. For en del telefoner kan du åpne den og sette i et nytt batteri. Der er også et søk i en eller annen nettbutikk din venn. For telefonene fra for eksempel Apple er det en større jobb å sette i et helt nytt batteri. Da kan en ekstern «frakk» med innebygget ekstrabatteri øke levetiden på telefonen.

Denne fungerer både som beskyttelse og ekstra strøm.
Denne fungerer både som beskyttelse og ekstra strøm.

Men om du har bestemt deg for å la barnet begynne sin tilværelse som mobiltelefoneier uten dataabonnemet anbefaler vi at du slår av 3G og mobildata i telefonen. Da varer batteriet lengre enn du tror. Vår gamle og velbrukte iPhone 3G varer i to til tre dager på hver lading når den har 3G skrudd av og stort sett brukes til en samtale i ny og ne.

En utfordring er også å lære barna at telefonen faktisk må lades. Her går det an å legge til rette med ladere tydelig synlig på rommet eller et fast sted der telefonen legges når de komer hjem. Eventuelt at de lærer det på den harde måten: å stadig gå tom for strøm fordi de har glemt å lade.

Lås og passord

Har du kontantkort i telefonen er det begrenset hvor mye noen som eventuelt stjeler telefonen kan tappe deg for. Men vi har likevel valgt å la barna bli vant til å ha passordbeskyttelse på telefonen fra første dag. Om de mister den er den litt vanskeligere å misbruke. For at eventuelle ærlige sjeler som finner den om den kommer bort skal kunne finne igjen eieren har vi merket telefonene med navn og nummer til oss foreldre.

Har du flere råd og erfaring med barn og mobilbruk?

27 kommentarer

 1. Thomas Hansen

  Hei! NRKBeta er plassen jeg går for å høre hva NRK driver med og hva som rører seg i medieverden, ikke hva dere sysler med på hjemmebane. Dette er en sak deres FBI-redaksjon, Norgesglasset, Ettermiddagen på TV2 eller DinSide burde laga, ikke dere. Det synes nå jeg.

  Svar på denne kommentaren

 2. Vår gutt på 10 har en Nokia C2-01, det vil si en «gammeldags» telefon. Den er liten og lett, tåler en støyt og koster ikke noe om den skulle gå i stykker eller bli borte.
  En grunn til dette er nok at foreldrene ikke har iPhone eller lignende som gutten kan overta.

  PS. En NRK side bør være tydelig på at Facebook har en aldersgrense. Tiåringer skal rett og slett ikke være der. 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. Dette scenarioet kjenner jeg godt. Jeg har en gutt på 7 år som har hatt mobil i lomma i flere år…eller han har bare fått med seg den når han skal ut å sykle til vennene sine. Ellers så ligger den avslått i en skuff (eller til lading).

  Per idag har han en Android telefon som tåler vann (Samsung Xcover). Jeg har lagt på en app som låser han ute fra innstillinger, Google Play etc.

  Telefonen er utstyrt med kontaktkort og er tilknyttet Telenor familie abb. Så han ringer «gratis» internt. Trådløst er bare på hjemme når jeg oppdaterer telefonen, ellers er 3g og datatrafikk slått av.

  Jeg laget en google konto til han og gikk inn gmail og laget kontakter med bilde av mamma, pappa og mormor. De dukket selvfølgelig med en gang opp på telefonen hans, og jeg har lagt til som snarveier på det ene skrivebordet.
  Så lærte jeg han å trykke på bildet og telefon ikonet for å ringe.

  Dette har fungert utmerket frem til nå.

  Jeg har kontroll på telefonen. Vi får tak i han når han er ute, og han kan ringe hjem hvis det er noe. Jeg har full kontroll på app installasjoner etc da han ikke har tilgang.

  Kan anbefales.

  Svar på denne kommentaren

 4. Inge Andersen

  Kjøpte kontantkort fra chilimobil til sønnen min og prisene har falt kraftig det siste året. Data har en makspris på 10kr per dag og man betaler kun for det man bruker til en lavere pris enn abonnement. Kjøpte en startpakke på Narvesen og fikk med 50kr i ringetid sammen. Ser også at de andre har redusert prisene noe. Anbefaler å se på kontantkort til barna.

  Svar på denne kommentaren

 5. Helt enig. Gjorde det samme til mine barn og opplevde at kostnadene mine ble halvert. Så på både netcom og chilimobil, men valgte chilimobil fordi de hadde gratis internringing til alle og den laveste minuttprisen. Data var også billigst pluss at de hadde Telenor dekning .

  Svar på denne kommentaren

 6. Takk for relevant artikkel og input i ein høgst pågåande prosess hos oss!

  Vi vaksne, og tenåringen vår, har iPhone. Kva niåringen skal få, blir vurdert om dagen. Vi har ingen gamal iPhone liggande, den tok tenåringen over (og har alt rukke knuse det nye glasset), men vi har fleire gamle, bortimot uknuselege, Nokiatelefonar i skuffa.

  Smarttelefonen vinn på intiutivitet, spill og moglegheitene til iMessage og e-post. Nokiaen på stayarevne hos ein, mildt sagt, uvøren niåring. Seksåringen? Trur ho får vente litt til, kanskje ein mobil ho kan få med når ho er på farta?

  Nå som fasttelefonane er utrydningstruga, og fasttelefonen til mitt firma alltid er kopla til mobilen, ville det med mitt heimekontor vere lurt å hatt ein smarttelefon som fungerte som fasttelefon for ungane. Nokon med erfaring på det området?

  Svar på denne kommentaren

  • Sven Thore (svar til Erlend)

   Jeg slår på smartmobilen til 7 åringen hvis han skal være alene hjemme en liten stund.
   Vi har ikke hatt fasttelefon i huset på mange år.

  • erlend@naturogviten.no (svar til Sven Thore)

   Vi har fasttelefon mest fordi eg driv firma, men i 2017 er det jo slutt på fasttelefoni… Eg skal ta opp med kona dei innspilla som kjem i artikkelen og debatten, og så får vi sjå kva vi endar opp med. Skal sønnen vår ha eigen mobiltelefon, eller burde vi hatt ein smarttelefon på fast stad (det er lov å håpe), som ungane har liggjande heime til bruk når mor og far er borte?

  • Det er ikke slutt på fasttelefoni – det er bare den underliggende teknologien som endres. F.eks. kan du få et adapter som gjør det mulig å bruke den gamle telefonen, men som selv går over bredbånd i de gamle kobberkablene.

  • Erlend (svar til TE)

   Og vips kom e-postadressa mi opp i staden for «Erlend»… Ja, ja… Autoutfylling er ikkje alltid det luraste når ein går på autopilot, og ikkje heilt følgjer med…

   Takk for presiseringa, TE! Eg veit eg var «omtrentleg» med formuleringane mine! Det er vel litt off topic i denne tråden, så eg kunne tenkje meg at dei kunnskapsrike i NRK Beta laga ein eigen artikkel om dette «hamskiftet» (* Erik Solheim, mfl)!

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Erlend)

   Jeg har også vurdert å kjøpe et kontantkort til en gammel telefon for å ha den liggende hjemme som «fasttelefon».

   Ikke minst fordi arbeidsgiver har knyttet seg til Netcom som leverandør. De har ikke dekning der vi bor (på Skøyen i Oslo). Så en «fast» mobiltelefon med et telenor-kontantkort ville jo gjøre at vi også ble tilgjengelige når vi er hjemme.

 7. For oss har det lønnet seg med kontantkort til ungene. Ringe gratis internt-abonnement var dessverre ikke aktuelt.
  Den ene har en arvet iPhone og den andre har en Android. Virker som de har omtrent samme glede av dem. De er tilknyttet hver sin forelders iTunes osv, uten å kunne passordet.
  Passord på telefonen er en selvfølge.
  De har ikke datatrafikk annet enn på wifi, det virker det ikke som klassekameratene har heller. Ungene i nabolaget surfer etter hvert på husets nettverk der de til enhver tid oppholder seg.
  Det krever en del prøving og feiling å huske å lade, skru på lyden når man kommer hjem fra skolen osv, og der tror jeg det er mest effektivt at man lærer av sine egne feil. Selv om foreldre av og til blir stressa når poden ikke tar telefonen…

  Svar på denne kommentaren

 8. Helt enig at kontantkort er blitt mye bedre. Hadde Telenor Fri Familie før, men bytta til chilimobil fordi det bar gratis internringing også på kontantkort. Hadde en iPhone 3G til dattera og Samsung s2 til sønnen. Brukte også en App som viste hvor mye de hadde brukt og hvor mye som var igjen.

  Et viktig tips er også å bruke trådløst nett hjemme og sørge for at dette er lagt til i telefonene. Og pass på at batteriet er bra nok slik at de ikke går ut hvis de er ute ellerno.

  Anette

  Svar på denne kommentaren

 9. Det kjedelige med en smarttelefon der man har slått av datatrafikk (3g) er at det da ikke er mulig å sende/ motta mms’er lenger.

  Mine tantebarn liker å sende et bilde til besteforeldre, foreldreog andre når de er på tur, og i andre anledninger, og har stor glede av det. Og de har også glede av å motta bilder fra familie og venner. (Besteforeldre har fått seg smarttelefon de også for å kunne kommunisere direkte med barnebarna, men noen av de skjønner ikke bruk av e-post, så derfor er det utelukket å sende bilder via wifi.)

  Heldigvis er mms gratis/ inkludert på mange abbonement for tiden, så for de så har det lønt seg å kjøpe et abbonement med datatrafikk. Etter noen måneders bruk så viser det seg at dette fungerer fint, og det er lett å holde følge med forbruket av datatrafikk via en app.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Astrid)

   Viktig poeng ja! Vi har også opplevd den utfordringen. Barna får MMS, men den kommer bare frem som en kjedelig SMS som ber dem besøke en LEGENDARISK ubrukelig nettside som i teorien skal vise dem MMS-meldingen…

 10. Artikkelen bør oppdateres med at de fleste kontantkort har en maxpris på kr 10 pr dag. Jeg har Telenor kontant kort i min 4G iPad siden jeg bruker 4G kanskje to-tre ganger i måneden. Ingen andre dataabonnement jeg har funnet som koater 30 kroner måneden

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg savner det viktigste.
  Telefonen må ha sperre mot mer spill enn avtalt,
  bør ha varsel når barna forlater skolen så man vet når de kan ventes, og
  tracking. Det burde være kriminell vanskjøtsel å gi barna et gps-søkeapparat og så ikke ha noen mulighet til bruke det i nødsfall og for å effektivisere leting.

  Svar på denne kommentaren

 12. Helt enig. Jeg har to kontantkort fra chili og bruker det ene i ipaden og det andre i smart telefonen. maks 10kr dagen på data og gode priser på ringing. Lett å lade via App og ingen fuss.

  Sperring av spill er klart viktig og skulle ønske sporing av barna også hadde vært lov – men dette datatilsynet setter vel en sperre på slikt ?

  Svar på denne kommentaren

 13. Sjølv har vi gjeve 10-åringen ein Nokia Lumia 800 windowsmobil.

  Med eit kontantokort og FriFamilie frå Telenor varer kronene lengje, og vi har skrudd av datatrafikk, slik at han får klare seg med å vere oppkopla når han er heime, eller hos vener som har trådlaust internett.

  Det som er litt dumt med å skru av datatrafikk, er som nemnt før, at ein misser mulegheiten til å sende MMS, òg at Appane ikkje kan snakke med «skya» i bakgrunnen.

  Svar på denne kommentaren

 14. Dersom barnet har iPhone så kan man jo sette opp «finn iPhone» eller «finn venner».
  Da kan du tracke barnet så mye du vil (forutsatt at mobildata er aktivert).

  Mange mobiloperatøerer tilbyr ekstra datapaker for ikke store kostnaden.
  Djuice tar 99,- ekstra pr/mnd for en tilleggspakke på 3GB – ikke veldig galt, spør du meg.

  De fleste mobiloperatører har også mulighet til å sette tak på abonnementet og da gjerne også innenfor spesifike kategorier som tale/sms/data osv. Da kan du enkelte be mobiloperatøren sette et tak på x antall Mb/sms/ringeminutter pr/mnd.

  På iPhone kan du også aktive restriksjoner på div. programmer hvor det igjen kreves en brukerdefinert kode for å endre på restriksjonene. Her kan du også blokkere tilgangen til å kjøpe ting inne i apper slik at barnet ditt ikke plutselig har brukt flere hundre på in-game materiale.

  Ellers er det jo lurt å kjøpe beskyttelsesdeksel til mobilen slik at den holder lengre.

  Svar på denne kommentaren

  • Du har heilt rett i at Find my iPhone er gull verdt! Eg har venner i Australia som valgte iPhone mykje pga den moglegheita til å spore opp ungane sine. Kan leggje til at kona vart fråstolen lommeboka (med iPhonen hennar i) for nokre veker sidan, og vi greide å spore opp både lommebok og mobil vha Find my iPhone. Kontantane var borte, men ellers alt på plass.

   Det er og veldig bra dei har fått på plass sperringar, som du skriv, mot kjøp inne i applikasjonar. Trur det kjem ein del nye fine ting nå med iOS 7 om ei vekes tid. Nå er det kona som handterer eldstedotter vår sitt abonnement på iPhonen, men eg trur ho har Djuice, slik du skisserar. Tenåringen har forresten greid å knuse skjermen, igjen, så deksel er eit must!

 15. Kontantkort som har kostnadsfri ringing seg imellom er :
  Talkmore forhåndsbetalt- kr 0 i oppstart og kr 0 pr. min. ,
  Chess Global kontant- kr 0,99 i oppstart og kr 0 pr. min,
  Xito friends kr 0,35 i oppstart O kr 0 pr. min de første 500 min. ,
  og Mycall Venner kontant kr 0,99 i oppstart og kr 0 de 300 første min.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.