nrk.no

Dette er den globale våpenindustrien

Kategori: Webfunn


De fleste er klar over at Norge er en stor våpeneksportør, i all hovedsak gjennom foretakene Kongsberg Gruppen og Nammo. Men hvem kjøper våpen og ammunisjon av oss, og hvilke land er de største importørene og eksportørene på verdensbasis?

PRIOs MAD-prosjekt gir deg en god oversikt over den verdensomspennende våpenindustrien
PRIOs MAD-prosjekt gir deg en god oversikt over den verdensomspennende våpenindustrien

Det lurte Institutt for fredsforskning (PRIO) også på, og har i samarbeid med det brasilianske fredsforskningsinstituttet Igarapé og Google Ideas utviklet en teknisk imponerende visualisering som gir deg et dypdykk i den verdensomspennende våpenindustrien.

Prosjektet har fått navnet Mapping Arms Data (MAD), og baserer seg på et omfattende grunnlag hentet fra 37 forskjellige organisasjoner og databaser, blant annet FNs COMTRADE.

For å visualisere datamengdene har MAD brukt det populære JavaScript-biblioteket three.js, som muliggjør imponerende 3D-animasjoner via WebGL. Vi ser også at SVG-biblioteket d3.js er hyppig brukt for å hente inn og tegne koblingene mellom de ulike landene.

På grunn av den omfattende bruken av nye teknologier, anbefales det å ha en oppdatert versjon av nettleserne Chrome eller Safari når man besøker siden.

Se prosjektet: Mapping Arms Data (MAD)

Ved første øyekast kan MAD-prosjektet virke litt forvirrende, men ved å selektivt huke av de ulike kategoriene i nedre høyre hjørne, får man et godt overblikk over hvor de ulike landenes våpeneksport går, og hvem de importerer fra. Prosjektet har selvfølgelig også historiske data, og ved hjelp av slideren i bunn av siden kan man se import- og eksportutviklingen over tid. Fiffig!

NRKbeta-redaksjonen er nok over gjennomsnittlig interessert i store og gode datagrunnlag, og vi blir spesielt glad når noen klarer å visualisere data på en lettfattelig og pen måte.

Hva synes du om visualiseringen? Lettfattelig, eller mest eyecandy?

9 kommentarer

 1. Lekkert, vakkert, lekent og stilig.
  Som en leketøy og show-off prosjekt er dette 10/10, og som et analyseverktøy er det ikke helt bortkastet. Men hvis intensjonen er å finne ut «hvem kjøper våpen og ammunisjon av oss, og hvilke land er de største importørene og eksportørene på verdensbasis?» så mangler noen sentrale informasjonsbiter på en mer hensiktsmessig måte. Spørsmålet fordrer lister som svar, gjerne innad sammenliknbare.
  Et videre spørsmål jeg stiller meg er «står noen av _de_ landene på kjøpersiden» eller «hvem selger våpen til _de_»? Da hadde lister aller fargekoding av grupper av land (f.eks. NATO, CSTO, SADC, COPAX, etc.) vært nyttig, for å finne ut hvem som selger på tvers an allerede politisk etablerte allianser.

  Men alt i alt er vell dette kun ment som eye-candy og grenseflytting på web-viz-fronten; og der innfrir dette til gangs! (testet i FF23 på mac).

  Svar på denne kommentaren

 2. Her ligger det en fin sak i disse valgkamptider! Norge importerte 3 ganger som mye som Sverige, og mye mer enn land som Italia og Israel(!!), og brorparten går til ammunisjon! Hvorfor i huleste? Jakter vi så mye mer enn våre naboer eller det unødvendig sløsing ute og går?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.