nrk.no

Pebble – Med fremtiden på armen?

Kategori: Gadgets

Hipsterklokke på rim!

Da gründerne bak smartklokken Pebble la frem sine planer på folkefinansieringsnettstedet KickStarter, ble det en av de mest vellykkede finansieringene der noen sinne. Pengene formelig strømmet inn og prosjektet ble en realitet på rekordtid. De hadde håpet på 100 000,- dollar. Men fikk inn 10 millioner!

Det virket ikke som om det var grenser for hvor stor tro folk hadde på denne dingsen de skulle produsere.

The next big thing?
The next big thing?

Hva var det?

En klokke med skjerm av elektronisk blekk som vi kjenner fra lesebrett som Kindle. Med trådløs kommunikasjon til smarttelefonen din. Med et åpent grensesnitt som lar hvem som helst utvikle programvare til den.

Ikke en mobiltelefon til å ha på armen, men en slags forlengelse av mobiltelefonen. Lettere og raskere tilgjengelig når telefonen ligger i lommen eller i en bag.

Dette er visstnok det neste store. Det er ikke bare små folkefinansierte prosjekter på gang. Både bekreftede og ubekreftede rykter sier at størrelser som Google, Apple og Samsung jobber med tilsvarende.

Jeg har nå hatt en Pebble på armen i noen uker. Det at den har blitt værende såpass lenge er positivt. Jeg tester mye dingser og duppeditter og er flink til å forkaste dem fort når de ikke duger.

Den veldig raske konklusjonen er: her er de inne på noe, men ikke helt i mål.

Jeg er så gammeldags at jeg faktisk går med klokke til vanlig. en klokke som jeg liker godt. Så jeg bytter den ikke ut med hva som helst av plastik og elektronikk.

Selv om jeg er en nerd som kan la ingeniørdelen av hjernen overstyre design- og estetikkdelen av og til så har det noe å si hvordan en klokke ser ut. Og jeg liker utseende på Pebble. Den finnes i flere farger men jeg valgte den mest nedtonede og streite: svart.

Detaljene

Skjermen er som nevnt ikke av den bakgrunnsbelyste LCD-typen som vi er vant til på mobiltelefoner og digitalkamera, men en passiv svart/grå som vi er vant til fra eboklesere. Dette liker jeg. Den er klar og tydelig i alle slags lysforhold bortsett fra helt mørkt. Og i mørke kan du aktivere et bakgrunnslys ved å trykke på en knapp eller bare riste på håndleddet.

Både analog og digital.
Både analog og digital.

Den kommer med mange forskjellige typer klokkevisninger. Alt fra fancy tekstbasert til gammel analog med visere til praktisk med dato, dag, måned og år.

Hipsterklokke på rim!
Hipsterklokke på rim!

I tillegg til de innebygde visningene kan du laste ned eller lage egne via internett. Men det er ikke futuristiske eller nostalgiske klokkefremvisninger på elektronisk blekk som er det viktige her. Det er kommunikasjonen mot telefonen din.

DSC07221

Du laster ned en app til iPhone eller Android og setter opp kommunikasjonen med klokken. Da begynner den å fungere som en slags forlengelse av telefonskjermen. Informasjon som du ellers måtte ta telefonen opp av lommen eller vesken for å se, kommer nå frem på armen din.

Pebble snakker med en egen app på din Android- eller iOS-telefon
Pebble snakker med en egen app på din Android- eller iOS-telefon

Hva gjør den?

Det mest åpenbare er at du kan se på klokken hvem som ringer og lese SMS. Eller få varsel om inkommende epost eller meldinger fra twitter, facebook, instagram eller hva du måtte ønske.

SMS på Pebble.
SMS på Pebble.

Når du er ute og går kan det være praktisk å få trinn-for-trinn-anvisning fra kartapplikasjonen frem på klokken på armen din.

Runkeeper på Pebble.
Runkeeper viser løpende informasjon på klokken når du er ute i fart.

Når du er ute og løper er det fint å kunne ta en rask titt på klokken for å se data fra Runkeeper om hvor langt og hvor fort du har løpt. Når kalenderen på telefonen vil minne deg om et møte kan det være praktisk å få den påminnelsen som en melding på håndleddet.

Pebble har et åpent utviklingsgrensesnitt, så hvem som helst kan programmere mot den og lage ny funksjonalitet. Både når det gjelder kommunikasjon med telefonen din og når det gjelder internt i klokken. Folk har allerede utviklet både spill og nyttigere ting som kalendre og stoppeklokker.

Klassisk månelandingsspill på klokken.
Klassisk månelandingsspill på klokken.

Toveiskommunikasjon

I tillegg til at telefonen kan sende informasjon til klokken, så kan du også styre telefonen tilbake ved hjelp av knappene på klokken. For eksempel musikkspilleren i telefonen. Du kan starte og stoppe musikken i tillegg til å bla frem og tilbake i gjeldende spilleliste. Hele tiden mens du kan se hvilken låt som spiller i displayet på telefonen.

Kontroll på musikken fra klokken.
Full kontroll på musikken fra håndleddet.

Jeg må innrømme at jeg av og til tar meg selv i å gå og lete etter telefonen min i eget hjem. Noen ganger så lenge at jeg slukøret må be andre i husstanden ringe til den. Det er det slutt på nå. Med et tastetrykk på Pebble kan jeg få telefonen min til å pipe og gi seg til kjenne. Vel å merke etter at jeg installerte en egen app for denne og en del andre funksjoner på telefonen og i klokken.

Pebble koster 150,- dollar og kan bestilles fra GetPebble.

Konklusjon

Jeg liker Pebble bedre enn jeg hadde trodd. Rent teknisk tilbyr den jo lite som jeg ikke allerede har på telefonen min. Men klokken gjør allerede tilgjengelig informasjon enda litt mer tilgjengelig. Når telefonen ligger i en veske eller ytterlomme får du vibrasjonsvarsel på armen selv om du ikke kjenner eller hører selve telefonen. Du kan lese SMS uten å legge fra deg ting og ta telefonen opp av lommen. Hjemme hører jeg ofte på musikk via AirPlay fra telefonen til stereoanlegget. Ofte mens telefonen ligger på lading et eller annet sted i stuen. Nå kan jeg da enkelt styre musikken fra håndleddet.

Men den har mangler. På det nåværende tidspunkt såpass store at den enn så lenge er for de spesielt interesserte. For iPhone er det svært begrenset hva operativsystemet kan levere direkte til telefonen. Så uten ekstra apper og fikling får du kun telefonnummer (ja, ikke navn*) til den som ringer, SMS, iMessage og mail. Dette blir bedre når iOS 7 slippes om noen uker. Eventuelt kan du jo hjelpe i-dingsen din ut av fengselet og få full fleksibilitet. I følge Peppble selv jobber de med å løse problemet med at det kun er nummer og ikke navn som dukker opp når folk ringer. For Android får du større fleksibilitet og muligheter rett ut av boksen.

* Oppdatering:
Gjennom kommentarfeltet her og forumet til Pebble ser jeg at en del også får opp navn og ikke bare telefonnummer. Er litt usikker på hva som avgjør hva du får. Og utfra forumet kan det virke som det er noe ustabilitet her for iPhone. Mulig at dette også blir mer stabilt med iOS7.

En annen ulempe er at bluetooth krever strøm. Så telefonens batteri tømmes fortere. Ikke katastrofalt mye fortere, men nok til at du merker det. Og vi er vel alle enige om at levetid på mobiltelefonbatterier ikke akkurat er imponerende for tiden…

Jeg beholder Pebble på armen en stund til. Så får vi se hvor dette bærer. Det blir spennende å se hva Samsung får til med Galaxy Gear og om både Apple og Google kommer med sine egne smarte klokker slik ryktene sier. Pebble har vist meg en del funksjonalitet som jeg kan like, men om dette skal bli fremtidens dingser må de være enda mer strømlinjeformet, enda nyttigere og så lekre at selv dagens unge som ikke går med klokke får lyst på en.

Hva tror dere? Er det klokker eller briller eller noe annet som blir fremtidens dings?

51 kommentarer

 1. Jeg bruker Sony Smartwatch daglig, og gleder meg til Smatwatch 2 kommer for salg om et par måneder. Etter å ha blitt vant med fargeskjerm så tror jeg at jeg vil slite å gå til Pebble sin monokrome skjerm, og jeg håper at byttet til transflektiv LCD på SW2 gjør at jeg kan ha både konstant skjermbilde uten baklys og farger med baklys.
  Smartwatch støtter kun Android, men det passer meg godt, og det er nok av apper tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

  • Hei, Pållemann!

   Jeg har selv hatt klokken i snart to måneder. Batteritiden varierer alt fra 4-7 dager. Det virker som dette er svært individuelt. Min klokka varer som regel i 4 dager, med normal bruk. En dag brukte jeg Runkeeper-applikasjonen sammen med klokka da jeg var ute og syklet. Sykkelturen varte i 3 timer, og etter noen timer gikk klokka i svart. Den var for øvrig fulladet før jeg startet turen.

   Runkeeper virker altså til å korte ned batteritiden.

   Ellers kan du forvente 4-7 dagers bruk. Men som en god venn av meg sa: å lade klokka er det minste problemet – når man er vant til å lade mobiltelefonen sin hver natt er det ikke noe problem å lade klokka en gang i uka! 🙂

 2. Har Pebble, med de rette appene som f.eks. Glance og Simply Alarm Holo (muligens bare med Android?) så blir den bortimot uunværlig.

  Liker at batteriet på klokken holder 1-1,5 uker med aktiv bruk – det er bra i forhold til de fleste andre smart watch-er. Dog; jeg må bare lade arbånduret mitt en gang i uka høres kanskje rart ut for andre 😉

  Ellers siden det er bluetooth så har man som med alle andre bluetooth enheter problem med at man jevnlig mister kontakt og må restarte bluetooth på telefonen e.l. for å få conection igjen.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind (svar til agunleik)

   Det siste du nevner sliter jeg en god del med. Klokka har en del problemer tilknyttet bluetooth-tilkobling. Usikker på om det er klokka eller telefonen som er årsaken. Uansett bør dette bedres.

  • agunleik (svar til Øyvind)

   Jeg har en shortcut på tlf. til restart av bluetooth på mobilen – den fikser nesten altid connection problemet for meg – så jeg tror bluetooth fra klokken sin side er mer stabil enn fra tlf.

  • Øyvind (svar til agunleik)

   Interessant, men den teknikken funker ikke hos meg. Jeg må manuelt gå inn i bluetooth-innstillinger på klokken, for deretter å forsøke å koble til med telefonen, når jeg har mista connection.

   Virker som dette varierer fra klokke til klokke. Lest en del på forumer og konklusjonen min er at dette enten må være firmware-relatert, eller at det er store forskjeller på bluetooth-systemene på telefonene.

  • Frode P. B. (svar til Øyvind)

   At klokken mister kontakt med mobilen opplever jeg også med Sony Smartwatch, men det har blitt bedre etter noen oppdateringer av programvaren.
   De fleste dager har jeg ikke problemer, men enkelte dager kan de miste kontakt et par ganger selv om de er på et par meters avstand. Jeg har mistanke om at det går ut over stabiliteten når mobilen er for fullstappet med app.

   Forøvrig er det betryggende at klokken gir tydelig beskjed om at avstanden til mobilen er blitt for stor, da er det mindre sjanse til å miste eller glemme mobilen.

 3. Jeg fikk min Pebble for et par timer siden og driver å tester ut forskjellige ting. En sak som irriterer meg er at det virker som om ikke alle varslingene tikker inn, eller blir veldig forsinket. Jeg tror jeg har satt opp alt riktig. Noen opplagte feil man kan gjøre?

  Hva heter forresten den appen som får iPhone til å pipe? (Og hvor fant dere den?) Den høres jo unektelig praktisk ut.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind (svar til Øivind)

   Er telefonen i nærheten av telefonen til enhver tid? Altså innen bluetooth-rekkevidde?

   Pebble og blutooth kan noen ganger ha problemer. Noen ganger kan den miste tilkoblingen helt uten en åpenbar årsak. Mitt tips er å gjenopprette til fabrikkinnstillinger, og «paire» telefonen og klokka på nytt. Husk å «glem enheten» i bluetooth-innstillingene på telefonen først.

   Verdt å nevne at Pebble kun viser facebook-meldinger, telefon, sms og e-post.

  • Øivind (svar til Øyvind)

   Takk. Jeg har funnet litt ut av det. Jeg hadde bare godkjent Mailbox, og ikke Mail – det skapte tydeligvis litt problemer. Jeg har også merket at blutooth-forbindelsen kan bli brutt. Telefonen ligger ofte til lading eller på kontorpulten, og da er man lett utenfor rekkevidde. Har funnet ut at ved å ta en rask titt på bluetoothsymbolet på iPhone, så ser man om man er tilkoblet. Er symbolet lyst, så er alt ok. (I motsetning til svakt og grått.)

 4. > Verdt å nevne at Pebble kun viser facebook-meldinger, telefon, sms og e-post.

  Som default – ellers så har man apps for å vise veldig mange ting. Ellers så irriterer det meg at den kun viser mail fra gmail kto-en min – ikke fra Exchange kto.

  Svar på denne kommentaren

  • Caroline (svar til agunleik)

   Vet ikke om du har iPhone eller Android, men med Pebble Notifier på Androidtelefon får jeg varsel fra Exchange mailkonto også. Finnes i Google Play.

  • agunleik (svar til Caroline)

   Kjører Android og Pebble Notifier, men varsling av Exchange mail fungerer ikke. Mulig Android versjon e.l. spiller inn.

  • cecilie w (svar til Leif)

   Er ikke nøye hva den inneholder. Den ser ikke ut. De har begått tabben med å anta at maskulin design er unisex.

 5. Personlig så er jeg mer spent over hva tradisjonelle klokkeprodusenter – slik som Seiko – vil komme opp med. Også de må komme på banen med nye modeller, eller bli feid bort etterhvert som smartklokkene erstatter de tradisjonelle.

  Svar på denne kommentaren

  • Tradisjonen tro, så tipper jeg at de store klassiske klokkeprodusentene kommer til å lage produkter bare fordi dem må… og kvaliteten kommer til å bli deretter:

   Halveis venstrehåndsarbeide
   Dårlig kvalitet (enten SW eller HW)
   Dårlig støtte og konfigurering

   etc

   Dette har f.eks. bilbransen vist gang på gang at dem klarer å rote til når det kommer til 2DIN-spillere. GUD BEDRE for noe dritt man kjøper for 7000,-… En skulle tro at verden var kommet litt lenger for storprodusentene.

 6. Erik Kristensen

  Du får opp navn hvis du bare går inn i Pebble-app’en og gir den tilgang til kontakt-listen. Jeg må innrømme at jeg bare bruker Pebble som vekkeklokke, synes ikke det var så spennende.

  Svar på denne kommentaren

  • Ole Thomas Sætre (svar til Erik Kristensen)

   Pebble med Android og Pebble med IOS er 2 helt forskjellige produkter, desverre..
   Jeg bruker Pebble både til å bla igjennom mailinnboksen min, lese RSS feed, svare på
   sms (til en viss grad), styre lys og varmeovner i huset osv..

   Forøvrig så er vekkerklokken en av de tingene jeg verdsetter veldig høyt med klokka.
   Utrolig greit å stå opp tidlig uten å vekke samboeren + att jeg ikke klarer å unngå å våkne
   av vibrasjonen.

 7. Har kost meg med Pebble’n i 5mnd nå. Skulle ha ny klokke uansett («armbåndsur», het det vel i forrige årtusen). Ser at det stadig går framover med nye funksjoner, og har ingen umiddelbare planer om å bytte den ut.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind (svar til EinarH)

   Av ren nysgjerrighet – hvilket wathcface kjører du? Merker du noen forskjell i batteritid med ulike watchfaces?

  • einarh (svar til Øyvind)

   Uten at jeg egentlig har målt det/fulgt med, tror jeg på forklaringen at man kan spare litt på å unngå watchface med sekundviser (noen design lar deg velge med/uten). Da sparer du klokken for kontinuerlig refresh av skjermen.
   Lader én gang i uka (om natta i helgen, da jeg ikke skal ha vekkeklokke neste morgen uansett).

  • Tor-Erik (svar til einarh)

   Watchfaces med sekunder vil ikke nødvendigvis påvirke batteriet særlig mye. Jeg har de siste par månedene brukt en watchface som heter Revolution, den har sekunder (tall) helt nederst i det ene hjørnet og jeg har ikke merket noe dårligere batteri tid. I snitt holder den i 7-8 dager.

   I følge han som har laget Revolution er det ikke oppdateringen hvert sekund som er problemet, men hvor stor del av skjermen som oppdateres, en analog klokke med sekundviser vil måtte oppdatere mye mer av skjermen enn en digital klokke).

 8. Synd at de fleste klokkene skal holde prisen nede ved å ikke gå for f.eks. safirglass…

  Jeg personlig skal aldri ha en klokke igjen med mindre den har safirglass. Jeg har brukt nok penger på klokker som har fått riper pga den brukes i det daglige…

  Svar på denne kommentaren

  • Ole Thomas Sætre (svar til ChrZZ)

   Godt poeng, Pebble er nokså utsatt sånn som den leveres. Den litt klumpete formen og glatte framsiden gjør det potensielt lett å skade den. Derfor er det et must med beskyttelse. Jeg kjøpte «Wraps» før jeg fikk klokken og det har nok tatt av støten 2-3 ganger i løpet av de 4 mnd. jeg har hatt klokka. De koster veldig lite og gir mulighet til å forandre utseende etter smak. De er perfekt tilpasset og klokka ser på ingen måte noe dårligere ut.

 9. Har hatt min pebble siden februar nå og er veldig fornøyd så langt. Når jeg først fikk den var mulighetene ganske begrenset, men pebble teamet har sakte men sikkert oppdatert klokka og utvidet hva man kan lage av apps og så videre til den. Enda er ikke mulighetene helt opp til det hva de lovet (app utviklere har ikke tilgang til alle dataene fra klokka), men det har vært en veldig god utvikling. Det jeg egentlig savner mest er mulighet til å avinstallere standard klokkene som kommer med firmwaren for å få bedre plass til brukerlagde klokker.

  Ganske uenig med mangellisten din der. Som en android bruker har jeg ikke noe problem med notifikasjonsmulighetene, dette er bare et problem med ios og mer apples feil enn pebble teamets. Det er vanskelig å lage spennende ting når systemet man lager apps til er såpass lukket og begrenset. Når det gjelder mobilbatteri så har batteritiden på mobilen min faktisk økt etter at jeg startet å bruke pebble. Som kjent er det største trekket på de fleste mobilbatterier skjermen. Før jeg fikk pebble sjekket jeg mobilen hver gang jeg fikk en mail eller melding osv. Nå ser jeg først på pebble, og bare hvis det er noe som krever respons med en gang tar jeg opp mobilen.

  Svar på denne kommentaren

 10. Pebble er overraskende gøy. Jeg har oversatt tekstklokka i bildet øverst i artikkelen til norsk ved hjelp av tjenesten cloudpebble.net. Om du skanner denne QR koden med telefonen din lastes den oversatte versjonen ned og installeres av på klokka pebble klientprogramvaren som kjører på mobilen din.

  Svar på denne kommentaren

 11. Ole Thomas Sætre

  Har hatt denne klokka i 4 mnd nå, og har blitt mer eller mindre avhengig av den 🙂
  I tillegg til Glance app’n (som i hovedsak blir brukt hos meg) så vil jeg også trekke fram
  mulighetene ilag med Tasker. (Android)

  Bare et lite eksempel: til vanlig bruker jeg ikke låseskjerm, men når telefonen mister kontakt med pebble, så må jeg bruke (sånn som jeg har satt det opp) en 8 sifret kode for å låse opp.

  Svar på denne kommentaren

  • Odd Erik S (svar til Frode)

   Denne så veldig interresant ut.
   Problemet nå er at det er så mange slike klokker som kommer i løpet av de neste 12 månedene. Hvilken som er best er fortsatt vanskelig å si.

  • Ole Thomas Sætre (svar til knutb)

   jeg jobber med fiskeoppdrett og utsetter derfor klokka både for fersk og saltvann flere ganger i uken. Derfor var det veldig viktig for min del att den tåler vann og min pebble er akkurat like god, ingen problem.

 12. Jeg vare kickstarter backer, og vi har nå to Peebler i huset. Og jeg er nok mest fornøyd. Meget hendig i møter / konferanser med mobil på lydløs og meldinger tikker inn på klokken..
  Vi er på Androide med Samsung SIII, og her leder android klart over IOS..
  Bruker den mest til mottak av SMS, ser hvem som ringer, info om mottatte mail (også fra exchange) og til å styre musikk (spotify) på mobilen…
  Jeg har sett at Samsung jobber mer å utvikle en egen klokke, og Apple har også hatt lignende planer, men det vil nok ta sin tid før disse er på markedet… Inntil da blir i alle fall min Peeble på armen…

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg fikk min Pebble i dag, og er foreløpig storfornøyd.

  Må bare poengtere mot artikkelskribent her at navn på både innringer og smser mottatt fungerer helt fint, det forutsetter selvfølgelig at du har kontakten lagret på telefonen og tillatt dette å bli delt til Pebble.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Kris)

   Takk. Har oppdatert saken angående dette. Virker som om det rett og slett er litt ustabilt på iOS. Det jeg finner på forumene er at noen får navn hver gang, enkelte bare av og til og noen aldri.

   Mulig dette blir bedre med iOS7.

   Og som nevnt i artikkelen og i kommentarfeltet her: Pebble fungerer generelt mye bedre mot Android enn mot iOS på det nåværende tidspunkt.

  • Wenche Sletten (svar til Eirik Solheim)

   Men kan man lagre mine kontakter og hente dem opp der og en annen ting det ringer ikke på pebble når det ringer på iphonen

 14. Tor Arne Langdal

  Nå har jeg brukt Pebble-klokka noen uker. Jeg er svært positiv! Den funker helt greit, er det problemer med kontakt mellom telefon og klokke så er det enklest å kjøre en restart på klokke eller telefon. Vanligvis er det iPhone som er på tullet, uvist hvorfor.

  Det som jeg ikke er fornøyd med er batterikappasiteten. Den er stusselig, dessverre! Hvis den skal holde i flere dager, slik den lover, må antakelig kontakten mellom telefon og klokke kuttes. Ikke aktuelt for meg, jeg har blitt bortskjemt av klokka. Lader heller hver dag…

  Bruker den en del mot RunKeeper (nesten daglig) tror nok den sliter mest med batteriet da

  Den anbefales! Men vær klar over utfordringene

  Svar på denne kommentaren

 15. Tor Arne Langdal

  Oppdatering 24.03.2014
  Lastet inn oppdatering på klokka for et par uker siden, v: 2.0.2
  Til å begynne med virket det som batterikappasiteten var vesentlig bedret, men den gikk tilbake til «gamle synder». Må lades annenhver (?) dag. ikke noe problem, enentlig.
  Bruker nå watchface YWeather, den har icon for batteristatus, anbefales!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.