nrk.no

Fredagsmoro: Funnet humor

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett & Moro

Skjermskudd fra Unhappy Hipsters

umorsomt + umorsomt + umorsomt = morsomt

Obama sjekker mailen din

Skjermskudd fra Obama Is Checking Your Email
Skjermskudd fra Obama Is Checking Your Email

Da det tidligere i år kom frem at USA scanner betydelige mengder elektronisk kommunikasjon, dukket Obama is Checking Your Email raskt opp. Det er den nye valøren de uskyldige bildene får i lys av bloggens navn, og vitenen om at amerikanske myndigheter leser betydelige mengder mail, som gjør at humoren trer frem.

Kontekst er alt

Setter man sammen ting som i utgangspunktet er dagligdagse, kan man få uventede effekter. Ta for eksempel den svenske tumblr-bloggen som sier om seg selv at den er «En hyllning til kvinnorna som styr Sverige». Innholdet? Ingen tekst. Kun en samling fotografier av kvinner, antagelig hentet fra ulike offentlige nettsider og media. Det er ingenting ved fotografiene man i utgangspunktet ville stanset ved, men når de settes sammen – og bloggen heter det den heter; Offentlig sektor-frisyren – skjer det plutselig noe. Og jo mer man ruller nedover siden, jo morsommere blir det. Ikke fordi bildene nedover blir bedre og bedre, men fordi de lader hverandre med en mening som ikke egentlig er der.

Found object

Innen kunsten finnes det en retning som heter Objet Trouvé; funnede objekter. Den går ut på å lage kunst av objekter eller produkter som ikke til vanlig anses som kunst, men som så enten bearbeides eller som – bare ved det at man stiller dem ut – danner kunst ved å bli tatt ut av sin vanlige kontekst og inn i galleriet. Det gir betrakteren et annet sett briller å se tingene og gjennom, og de skifter karakter.

Sånn kan man kanskje si at denne genren innen humor fungerer også; man finner bilder, og putter dem inn i en tematisering, enten med eller uten en ledsagende tekst, og vips forandrer de seg til noe nytt.

Tumblr

Det er ikke sånn at funnet humor er noe nytt. Men det er blitt mye lettere å lage den og lettere å spre den. Bloggplattformen tumblr har nok endel av ansvaret for det. Den er lett å bruke, lett å sette opp til å se bra ut og det er lett å nå ut til andre der. Mange av «funnet humor»-samlingene bruker derfor nettopp tumblr som motor.

Her er noen vi har sansen for:

Kim Jong-Il looking at things

Skjermskudd fra Kim Jong-Il is Looking At Things
Skjermskudd fra Kim Jong-Il is Looking At Things

Nord-Korea har lange tradisjoner med å dyrke sin leder, og har arrangert endeløse mengder med fotografier av at Kjære Leder blir vist rundt i paradiset. Noen har da funnet det nærliggende å lage en samling av bilder der han ser på ting, illustrativt nok kalt Kim Jong-Il Looking At Things.

Da Kim Jong-Il forlot scenen i 2011, kom en blogg om etterfølgeren, Kim Jong-Un Looking At Things for å dempe savnet. En på alle måter fortreffelig samling, fullt i stand til å måle seg i glans med forgjengeren.

QR-koder

Vi i NRKbeta synes det er morsomt med QR-koder, og denne treffer godt, synes vi: Pictures of People Scanning QR Codes

Awkward Stock Photos

Skjermskudd fra Awkward Stock Photos - "A naked woman on a bathtub with a naked man crouching over her head" - copyright Getty Images
Skjermskudd fra Awkward Stock Photos – «A naked woman on a bathtub with a naked man crouching over her head» – copyright Getty Images

Ingen premie for å gjette hva man finner på Awkward Stock Photos. Stock photos er illustrasjonsbilder (ofte tatt av presumptivt profesjonelle fotografer) media og andre kan bruke til å illustrere ting. Denne bloggen er litt annerledes; her har bildene høy egen-WTF-faktor og mange har humorverdi uten at de er samlet sammen med andre.

Flaue familiebilder

Skjermskudd fra Awkward Family Photos
Skjermskudd fra Awkward Family Photos

En gammel traver er Awkward Family Photos. En samling av ulike folks private familiebilder.

Gledesløse hipsters

Skjermskudd fra Unhappy Hipsters
Skjermskudd fra Unhappy Hipsters

Unhappy Hipsters tar bilder fra interiør- og arkitekturmagasiner, og gir dem underfundige undertekster, alt for å vise at «it’s lonely in the modern world». Et tips er å også sjekke kommentarene – de er ofte enda bedre bildetekster enn originalen – for eksempel Leslie’s kommentar til dette bildet.

Reklame med en twist

Skjermskudd fra Depressed Copywriter
Skjermskudd fra Depressed Copywriter

I omtrent samme sjanger finner vi Depressed Copywriter – en blog som tar eksisterende reklame og justerer den litt.

Men det finnes antagelig vesentlig mer der ute enn de vi fant i farten. Har dere noen favoritter dere vil dele idag?

7 kommentarer

  1. I underoverskriften (i seg selv en fin motsigelse), står det at umorsomt+umorsomt+umorsomt = morsomt. Dobbelt nektelse blir jo positivt, men trippel nektelse blir igjen negativt? Vennligst forklar….

    Svar på denne kommentaren

  2. Anders Hofseth (NRK)

    Den var kanskje litt kryptisk. Et tilstrekkelig antall umorsomme ting blir morsomt. Poenget var en slags «strength in numbers» etter én – to – mange-modellen. Prøvde med to først, men det føltes litt stutt. Hva tenker leserne? Burde det bare være to?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.