nrk.no

Bli med direkte fra kontrollrommet under sommeråpent!

Kategorier: NRK & TV


Oppdatering2:
Siden vi hadde problemer med direktesendingen har vi nå lagt ut bakomfilmen i nettspilleren:

Link til bakomfilmen: Sommeråpent bak spakene

Oppdatering: vi har problemer med den ene sattelittlinken. Så vårt regisignal går litt inn og ut.

Har du lurt på hva som foregår i kontrollrommet under en hektisk direktesending? I kveld vil NRKbeta vise deg. Under sommeråpent fra klokken 21:30-23:00 sender vi direkte fra kontrollrommet på nrk.no/sommer

DSC07103

Flere av personene i NRKbetaredaksjonen har vært med å arbeide på MS Sjøkurs i sommer. Båten som har tatt NRK med opp og ned langs vår langstrakte kyst.

Mange flinke team har bidratt til å produsere rolige direktesendinger som har vist seilasene minutt for minutt, halvtimesoppsummeringer av hver strekning og sist men ikke minst: sommeråpent.

Tidligere i sommer tok vi dere med bak kameraene for et innblikk i produksjonen.

Men nå jobber vi ombord her med et annet lite stunt: vi skal prøve å sende direkte fra selve kontrollrummet under kveldens sommeråpentsending. For å prøve å vise litt av hva som skjer bak spakene under en hektisk direktesending.

DSC07084

Vi har flyttet goprokamerariggen fra radiostudio i båten og vil dekke det som skjer i regikontrollen ved hjelp av den. I tillegg får vi et bilde som viser utgangen fra alle sommeråpents ti kameraer samtidig.

Vi låner den samme senderen som vi har brukt til minutt for minutt-sendingene og får signalet ut på nett på nrk.no/sommer. Siden dette signalet går en annen vei enn selve sommeråpentsendingen blir vår dekning desverre ikke synkron med hovedsendingen. Så om du blir sittende med nettbrett eller laptop i fanget for å se bak kameraene mens sendingen går på TV-skjermen i stuen vil du oppleve at vi ligger litt forsinket med vår utsendelse. Men nederst i venstre hjørne av vår bakomsending vil du hele tiden få hovedsendingen i et lite vindu.

Det kommer til å bli et sært, navlebeskuende og nerdete lite program. Men helt siden vi startet NRKbeta i 2006 har dere vist interesse for våre saker som gir et innblikk i hvordan vi jobber.

DSC07081

Hva får du se?

Direktesending fra det provisoriske kontrollrommet vi har bygget ombord i MS Sjøkurs. Der får du se personen som sitter på billedmiks, producer og script.

Vi kommer også til å klippe til det bildet som viser alle kamera samtidig. Slik at du kan få se sammenhengen mellom det de sier i regikontrollen og det som skjer på kameraene.

DSC07098

Billedmikseren er den som fysisk trykker på knappene for å legge ut riktig kamera, grafikk og videoinnslag.

DSC07136

Produceren er sjefen for det hele. Og for denne sendingen er det NRKs mest erfarne producer, John Andreassen som sitter i den stolen. Han har jobbet i NRK i 49 år og har styrt utallige direktesendinger. Det er en usedvanlig intens jobb og svært viktig for at sendingen skal komme trygt i havn. Produceren er meget konsentrert om det som foregår der og da. For å holde kontroll på tidsbruk, planen fremover og detaljer forøvrig har han en script ved sin side. Du vil se at script forer producer med informasjon mer eller mindre kontinuerlig.

Hva får du høre?

Vi tapper lyden fra regikontrollen. Der vil dere høre all kommunikasjonen mellom de involverte. Hovedsklig producer, som dirigerer alle kamera og styrer det hele. Men også eventuelt meldinger fra fotografene eller de andre om de vil gi beskjeder tilbake til producer.

Flere funksjoner

I kontrollrommet har vi også en egen person for å avvikle innslag, en som har detaljkontroll med innstillingene på alle kameraene, en som styrer lys og en som er teknsik ansvarlig for alt.

Flere spørsmål?

Vi skal prøve å være tilgjengelig på twitter og i kommentarfeltet under sendingen og svare på spørsmål underveis.

24 kommentarer

  • Tom-Richard H Olsen (svar til Jørgen Vigdal)

   Synes NRK burde gjøre som SVT, legge ut slike script som de lager. Så kunne hvem som helst kjøpe en arduino og laste det inn. SVT har jo lagt ut hele deres CG løsning som åpen kilde…

 1. Eirik Solheim (NRK)

  Vi bør absolutt få laget en artikkel om GoPro-riggen ja. Kort fortalt: flere GoPro-kamera med HDMI ut. Inn på en liten 1U blackmagic billedmikser. Hjemmesnekret knappepanel som kommuniserer med en arduino som igjen styrer billedmikseren…

  Svar på denne kommentaren

 2. Henrik Juhlin

  Wow! Grymt kul idé! Tyvärr har jag inte möjlighet att se detta idag, så jag hoppas verkligen att ni lägger upp det någonstans där vi kan ladda ner det och se det senare 🙂

  Lycka till!

  Svar på denne kommentaren

 3. Kay Bærulfsen

  Dette blir interessant å følge med på! Kom gjerne med en liste med forklaringer på forkortelser og uttrykk som vi dødelige kanskje ikke forstår helt uten videre 🙂

  God sending!

  Svar på denne kommentaren

 4. Eirik Solheim (NRK)

  Det er helt korrekt. Vi har problemer med den ene satellittlinken. Har oppdatert saken med følgende triste info nå:

  Oppdatering: Dårlge nyheter. Vi har to satellittlinker fra båten. En for å sende sommeråpent og en som vi skulle bruke til å sende regi. Så viser det seg at den ene linken har sluttet å virke… Da prioriteres sommeråpent og ikke regisignalet vårt på den som virker.

  Det betyr at vi ikke får sendt direkte med regi. Men vi produserer som planlagt og gjør opptak ombord. Så kan vi publisere regi- og bakommaterialet senere!

  Beklager dette.

  Svar på denne kommentaren

 5. Kay Bærulfsen

  Det er magisk og herlig å se hvor mye «juks» som skal til for en slik sending. Hvordan Dan-Børge gjør som han vil, at avsluttingen på vann-boksingen er avtalt og en humrede producer.

  «Klar Tre. Tre!»

  Svar på denne kommentaren

 6. Tom-Richard H Olsen

  Ser dere har ?glemt? å legge ut alt fra siste seilas, tilbakeblikk og siste sending på kartet på lenken over. Kan ikke se det i reprise slik som alle andre plasser dere har vært.

  Svar på denne kommentaren

  • Ailo Kemi Gjerpe (svar til Eirik Solheim)

   Endelig får jeg satt meg ned og kost meg med bakomfilmen 🙂
   Dette var gøy!

   Men én ting syns jeg var rart; jeg spiller nemlig av filmen på iPad, og på den nye videospilleren får jeg ikke opp play, pause og de andre knappene man vanligvis får opp. Nå har jeg nemlig fått den til å pause ved å sette iPad’en i dvale, men nå får jeg ikke starta den igjen…hjelp?

 7. Forretningsmessig bruk av sosiale medier | Blogg for faget sosiale medier

  […] tid om forskjellige tema. Slik de i sommer også gjorde med Sommeråpent. Saken der de viser oss hva som skjer på kontrollrommet på sommeråpent er en typisk sak på bloggen, og den er et godt eksempel på det arbeidet som […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.