nrk.no

Spillteknologi i NRKs valgstudio

Kategorier: NRK & TV

NRKs valgstudio Foto: NRKbeta/Ståle Grut

Ved hjelp av ny og eksisterende teknologi gjør NRK sitt valgstudio til et levende rom. Målet er å gi programlederne større frihet.

NRKs valgstudio Foto: NRKbeta/Ståle Grut
NRKs valgstudio Foto: NRKbeta/Ståle Grut

En av disse teknologiene er sensoren du vanligvis finner koblet til spillkonsollen Xbox.

Vi bruker ny teknologi og leker oss med det. Innholdet har høyeste prioritet, men det er viktig at det svinger. Valgnatten er tross alt one night only.

Prosjektleder for design og resultat, Aksel Helgheim

– Noe av det kuleste her er de fire Kinect-sensorene vi har bygget inn i veggen, sier prosjektleder for design og resultat, Aksel Helgheim i NRK. De satt opp slik at de kan trigge hendelser på storskjermen basert på bevegelse foran den.

– Dette er Kinect i sin enkleste form, sier Christian Sletten Eide som er grafisk utvikler i NRK og har skrevet programmet som kobler sensorene til NRKs øvrige system. Programlederens posisjon i rommet bestemmer nemlig hvordan grafikken vises på storskjermen i studio. Hver Kinect-sensor er koblet til hver sin maskin, og dekker dermed fire individuelle soner som overlapper i Eides program.

NRKs Kinect-HUB i en trang passasje bak NRKs valgstudio. Foto: Ståle Grut
Eide foran NRKs Kinect-HUB i en passasje bak NRKs valgstudio. Foto: NRKbeta/Ståle Grut

Han forteller at det er mange utfordringer knyttet til bruken av sensorene.

– Det er en del ting som kan få en Kinect-sensor til å slå seg vrang. De liker ikke at det er flere i samme rom, refleksjon i overflater – som metallgulvet vårt – og sterkt lys. Her i valgstudio har vi alt, men de oppfører seg stort sett OK med tanke på hva vi trenger dem til, forteller han.

Programmet lager ikke 3D-modeller, men sporer bevegelse rundt i rommet. Nærgrensen er satt til rundt tre meter fra veggen for å hindre at ikke innspillingsleder og kamerafolk trigger bevegelsene. Eide mener det ikke er noen risikosport å leke med ny teknologi i denne sammenhengen.

– Systemet kan overstyres manuelt, så det er i grunnen failsafe. Vi ønsker å gjøre dette for å gi mer kontroll over sendingen til programlederen. Nå slipper man mye avklaring mellom produsent og programleder på øret, fordi programlederen selv styrer framdriften i sendingen, sier Sletten.

Frihet

Programleder Ingunn Solheim i NRKs valgstudio Foto: NRKbeta/Ståle Grut
Programleder Ingunn Solheim i NRKs valgstudio Foto: NRKbeta/Ståle Grut

Det mener programleder Ingunn Solheim er en stor fordel. En av de største fordelene er at hun står friere til å gå både fram og tilbake i sendingen for å hente opp informasjon.

– Det er veldig fint om man ikke har fått sagt alt rundt et tidligere punkt. Jeg er spent på om det funker og har stor tro på å gi mer kontroll til programlederen. Det er selvfølgelig en ny ting å forberede og huske på, men det virker lovende, forteller Solheim.

De første prøvene i studio har nettopp begynt, så treffsikkerheten på sensorene har ikke blitt utprøvd så nøye.

– Selv om det kan være sårbart synes jeg det er bra at vi pusher oss selv litt. Håpet er at vi kan gjøre studio mer levende og bruke det mer aktivt i sendingen, sier Solheim.

Stor skjerm

Et av de største elementene i studioet er den ene veggen som også fungerer som skjerm i studio. Fire svært lyssterke projektorer er satt opp i lydtette bokser i taket. Projektorene konkurrerer mot kraftig studiolys, og prosjektleder Helgheim er fornød med resultatene så langt. En siste projektor lyser opp en annen vegg for å vise fram ytterligere videoinnhold.

Kalibrering av projektorsystemet Foto: Jørgen Upsaker
Kalibrering av projektorsystemet Foto: Jørgen Upsaker

I motsetning til den største skjermen, projiseres denne på studiokulisser med dybde. Derfor må den kalibreres for 3D før den kan brukes i sendingene.

– På denne skjermen har vi mulighet til å «pakke opp» elementer og gi en mer fysisk framstilling. Dette er ikke teknisk nytt, men disse eksisterende teknologiene vi nå slår sammen har ikke vært brukt på denne måten hos oss tidligere, sier Helgheim.

Bred dekning

I tiden fram mot valgdagen 9. september aktiviseres store deler av NRK i årets valgkampdekning. NRK satser i år på en bredere dekning enn noen sinne. Flere redaksjoner og medarbeidere er kalt inn enn foregående år, og prosjektleder Linn Skarstein sier en viktig målsetning er å nå ut til unge velgere.

– Dette er den største og bredeste valgkampdekningen vi noen gang har gjennomført og derfor er det mange flere i sving enn normalt. Vi setter også vår lit til NRK P3 som er vant til å nå ut til yngre målgrupper. For å nå unge kan vi ikke bare forynge alle programmene på NRK 1, men vi er også tilstede der de unge er mye, nemlig nett og sosiale medier, sier Skarstein.

Du kan følge NRKvalg på nrk.no/valg2013, Twitter, Facebook og Instagram.

Er du spent på årets valgkamp? Hvilke forventninger har du til vårt valgstudio?

7 kommentarer

    • Ståle Grut (NRK) (svar til Christian)

      Skal se om vi får tatt en nærmere titt på resultatet også. Første valgstudio-sending er tirsdag 13. august klokken 21:30, anbefaler alle å få med seg sendingene.

    • Åsmund Voll Tesdal (svar til Jo Øiongen)

      Med forbehold om at dette ikke min avdeling så vil jeg tippe at det for det aller meste vil være svært lite nytte i å slippe fri kode som blir skrevet til produksjoner/programmer.

      Såvidt jeg har fått med meg så dreier det seg stort sett om ganske smal kode for å løse spesifikke problemer, stort sett gjennom å styre eller gi data til grafikk (som oftest viz) og/eller diverse gpio-pulser som trigger ting som er programmert i annet utstyr. Så med mindre man sitter med det samme produksjonsutstyret som ellers ble brukt til et program så tror jeg ikke man ville fått så mye ut av kildekode.

      Men er altså ikke jeg som sitter å programmerer disse tingene, og vet heller ikke om teknologiavdelingen har noen policy på dette.

      Åsmund Voll Tesdal (NRK produksjon)

  1. Nye muligheter fra ny teknologi | Inspirasjon og meninger

    […] denne måneden la de ut et innlegg om hvordan de bruker spillteknologi i Valgstudio og det synes jo jeg er spesielt spennende. De […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.