nrk.no

Apps: Våre topp tre i fem kategorier

Kategorier: Apps & Mobil


«Hei. Det er fra Kveldsåpent på NRK P1. Vi lurte på om dere kunne hjelpe oss med å lage en Topp-3 liste over Apper i fem kategorier til vår sending?»

Ca sånn starta henvendelsen fra Kveldsåpent til oss i NRKbeta-redaksjonen. Og som spurt, så gjort.

apps

Med de ferdigdefinerte kategoriene «Hverdagsapper», «Reiseapper», «Skoleapper», «Treningsapper» og «Apper du ikke visste du trengte», har vi gjort vårt beste, både for Kveldsåpent og våre kjære lesere her på NRKbeta.

Som vanlig er vi interessert i å vite hva dere synes. App-landskapet er i stadig endring, og jakten på de beste, mest nyttige, morsomste og fineste Appene ser ut til å ha blitt en slags eviglang vandring.

Kom med deres Topp 3 for de ulike kategoriene i kommentarfeltet så blir vi veldig glade! 🙂

Hverdagsapper

1. Reisebillett-apper

Screen Shot 2013-08-01 at 11.16.40

På førsteplass i denne kategorien har vi ikke en spesifikk App, men heller en slags hyllest til alle reiseselskapene rundt omkring i Norges langstrakte land som endelig har kommet på banen og laget Apper for smarttelefonen som faktisk fungerer og man kan betale for seg med på en enkel måte.

Vi nevner noen:

RuterBillett [iOS][Android] Skyss Billett [iOS][Android] NSB [iOS][Android] AtB Mobillett [iOS][Android] Kystbussen [iOS][Android] AKT Mobilbillett [iOS][Android]

2. WhatsApp

Screen Shot 2013-08-01 at 12.38.57

WhatsApp er chatte-appen som lar deg holde kontakt med venner og familie på tvers av mobilmerker og systemer. I en verden hvor de største mobilaktørene forsøker å få brukerne til å bruke deres lukkede systemer for meldinger, har WhatsApp slått seg opp som en befriende plattformuavhengig og velfungerende løsning.

Man kan chatte, sender bilder og videoer, samt ha gruppesamtaler gående med hele vennegjengen.

[iOS][Android]

3. Waze

Screen Shot 2013-08-01 at 11.23.27

Navigasjonsprogrammet Waze kunne sikkert havnet i både kategorien for reise og hverdags, men vi har valgt å legge den til som en hverdagsapp. Grunnen er enkelt og greit at Waze er blitt en fast følgesvenn når vi setter oss i bilen, noe vi gjør svært ofte.

I tillegg til å være et navigasjonsprogram, som tar deg fra A til B, er Waze også en slags bestekompis hva realtids-trafikkdata angår. Ved å samle inn data fra alle andre som bruker programmet, gir Waze deg et oppdatert og detaljert bilde over trafikken i det området du befinner deg. Så selv om du bare skal kjøre fra jobben og hjem, en tur du forhåpentligvis kjenner i tilnærmet blinde, kan Waze være svært nyttig for å unngå køer, veiarbeid og ulykker.

Les mer om Waze i artikkelen «Waze – revolusjonerende bilnavigering«.

[iOS][Android]

Reiseapper

1. TripIt

Screen Shot 2013-08-01 at 11.41.20

Vår definitive favoritt når det kommer til å holde styr på flybilletter, leiebiler og hoteller og annet reisemas er TripIt. Tjenesten finnes også på Web og du legger lett inn dine reiseplaner ved å videresende bekreftelsesmailen du får fra flyselskap eller reisebyrå til en epostadresse hos TripIt, og VIPS så ligger hele reiseruten din fint formatert både på din web-profil og i den medfølgende Appen.

Eventuelt kan du også få TripIt til å scanne innboksen på din mailkonto for alt som har med reisebekreftelser å gjøre, og legge disse inn etter hvert som de tikker inn i din postkasse.

[iOS][Android]

2. OffMaps 2

Screen Shot 2013-08-01 at 11.50.05

Vi her på NRKbeta har tidligere sett både på roamingpriser i utlandet og ikke minst bruken av lokale SIM-kort ved reise til utlandet. Er du imidlertid en av de som reiser med dataroamingen din skrudd av, avskjermet fra luksusen med nettilgang, er OffMaps 2 en nesten uvurderlig App.

Offmaps 2 lar deg laste ned kart over byer og områder til telefonen før du drar hjemmefra, noe som gjør at du uansett hvor i verden du måtte befinne deg kjapt kan dra opp et digitalt kart fra lomma og til og med bruke GPS’en for å se om Taxi-sjåføren kjører den raskeste ruta, eller er iferd med å ta deg med til svogerens teppebutikk.

Offmaps finnes ikke for Android, men på Android telefoner finnes mye av den samme funksjonaliteten innebygget i Google Maps.

[iOS][Android (Google Maps med Offmap-funksjonalitet)]

3. iCurrencyConverter
Screen Shot 2013-08-01 at 11.31.21

Uansett hvor man som nordmann skal reise til utlandet, er det en ting som er sikkert: Du kommer ikke spesielt langt med norske kroner. Da er en valutakalkulator et uvurderlig hjelpemiddel. Vi er svake for iCurrencyConverter for iPhone, men her finnes det også en skog med alternativer.

[iOS][Android (alternativer)]

Skoleapper

1. Evernote

Screen Shot 2013-08-01 at 12.26.46

Evernote er nok en applikasjon som kunne vært i flere av kategoriene i vår oversikt. Vi har imidlertid plassert den blant skoleappene da dette er den perfekte kladdeboka, både for skoleelever og de av oss som er ferdige med skolen.

Tjenesten finnes som app for de fleste plattformer, og notatene dine synkroniseres på tvers av disse etter hvert som du oppretter dem. En uvurderlig følgesvenn i vårt digitale liv.

[iOS][Android]

2. eBokBib

Screen Shot 2013-08-01 at 12.31.36

eBokBib er appen som lar deg låne bøker fra bibliotekene i Norge. Appen benytter seg av innlogging med nasjonalt lånekort eller lokalt lånenummer med tilhørende PIN-kode for å få tilgang. Det finnes et gitt antall bøker som er tilgjengelig for utlån, og du må «stå i kø» på tradisjonelt vis hvis alle bøkene er lånt ut.

[iOS][Android]

3. DragonBox

Screen Shot 2013-08-01 at 12.24.17

DragonBox er i utgangspunktet lagt opp som et spill hvor man har to sider, akkurat som i et et algebraregnestykke. Jobben til den som spiller går ut på å sørge for at boksen, som er på den ene siden i ligningen, til slutt befinner seg alene. Dette gjøres ved hjelp av å «legge til» og «trekke fra» objekter, akkurat som i algebraens virkelige liv. Etter hvert økes vanskelighetsgraden og spillet ligner mer og mer på tradisjonelle algebrastykker.

DragonBox er i bunn og grunn et slags spill, men at barna vil lære like mye om logikk og løsing av ligninger, som de vil om spill er vi i liten tvil om. DragonBox finnes i to varianter. En for aldersgruppen 5+ og en for gruppen 12+

[iOS][Android]

Apper du ikke visste du trengte

1. SnappyCam Pro

Screen Shot 2013-08-01 at 11.59.29

SnappyCam er rett og slett ukas lille juvel fra NRKbeta-redaksjonen. Ved å presse iPhonens kamera til det ytterste, og benytte seg av komplekse matematiske algoritmer har teamet bak appen klart å få en iPhone 5 til å ta 20 bilder per sekund i imponerende 8 megapixler.

[iOS]

2. Postens postkort

Screen Shot 2013-08-01 at 12.18.00

Denne appen er rett og slett en vinner for deg som aldri husker å kjøpe (evt poste) postkort. Appen lar deg bruke dine egne bilder tatt med telefonen som postkort. I tillegg kan du velge mellom et knippe layouts, og skrive en personlig hilsen bak på kortet.

Det hele printes så ut og postes til avsenderen du bestemmer. Fiffig synes vi, og har du lyst til å lese mer om dette kan vi anbefale vår artikkel om akkurat fysiske postkort fra mobilen.

[iOS][Android]

3. CamMe

Screen Shot 2013-08-01 at 12.21.35

Lei av å ikke ha lange nok armer eller å alltid måtte spørre andre om hjelp til å ta bildet? CamMe er appen som fikser akkurat den biffen. Ved hjelp av hånndbevegelser kan du nå selv bestemme når kameraet skal ta bildet. Sett fra deg kameraet slik at du og dine venner er i bildet, og vink i vei.

[iOS]

Sport og treningsapper

1. Runkeeper

Screen Shot 2013-08-01 at 11.05.11

Sammen med apper som Nike+ og Endomondo ligger Runkeeper i tetsjiktet hva løpeapper angår, og hvilken av disse du ønsker og bruke er i grunnen bare et spørsmål om smak.

Felles for dem alle er at de bruker telefonens innebygde GPS til å loggføre løpeturene dine og dermed fortelle deg hvor langt, fort, bratt og ofte du løper.

Med RunKeeper kan du også etablere ditt eget vennenettverk med tilhørende nyhetsfeed og et «leaderboard» som forteller deg hvem av vennene dine som trener når og mest.

[iOS][Android]

2. Strava Cycling

Screen Shot 2013-08-01 at 11.14.18

Strava finnes i egen versjon for både sykling og løping. Vi liker sykkelversjonen godt, mye på grunn av dens funksjonalitet rundt Ruter. I Strava Cycling er det slik at alle kan legge inn sykkelruter, som man i sin tid kan oppsøke og sykle. Dette er nyttig både for de som vil prøve nye etablerte sykkelruter, men også for de som ønsker «noen» å konkurrer mot. Hver rute er utstyrt med et Leaderboard, hvor man kan se hvor fort andre har syklet den gitte ruten.

[iOS][Android]

3. Moves
Screen Shot 2013-08-01 at 10.48.37

Moves er en slags lavterskel-trenings-app. Appen kjører i bakgrunnen på telefonen din, og registrerer alle bevegelser du foretar deg i løpet av dagen, basert på bevegelse. Den setter så sammen en oversikt over hvor mye (evt. hvor lite) du har bevegd deg, og hvordan denne bevegelsen har foregått.

Som alltid med applikasjoner som kjører i bakgrunnen gjennom en hel dag, er batterikapasitet en utfordring.

[iOS]

Så hva er dine favoritter i de gitte kategoriene? Fyr løs i kommentarfeltet.

28 kommentarer

 1. Windows Phone Bruker

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Torleif)

   hehe… joda…

   Planen er å oppdatere saken med alle innspill vi får til app’er fra dere. Foreløpig er det tiden som har satt en stopper, men det kommer 🙂

 2. Thomas Røst Stenerud

  Treningsalternativ (som stikker seg ut ved å være dedikert for trening og ikke for å bygge et eget nettverk): Runmeter (iOS). App du ikke visste du trengte (for hvem i all verden trenger enn dagbok med mindre du heter Frida og bærer hjertet utenpå) evt. hverdagsapp: Day One (iOS). Førstevalg på alle slags konversjoner (valuta, vekst etc. og førstepris for GUI): Amount. Tar på forhånd selvkritikk for et ensidig fokus på iOS og på at lenkene fører til amerikansk appstore. Google sin skyld:)

  Svar på denne kommentaren

 3. Jan Ingvoldstad

  Nå skal jeg være litt slem her.

  Runkeeper og Strava-appene er essensielt skrot.

  De er litt «eye candy», men i praktisk bruk er de milevis unna dedikerte treningsutstyr, som f eks Garmin ForeRunner (løping, triatlon) og Edge (sykling).

  Den store feilen for Strava er dårlig display – små og nesten uleselige fonter. Runkeeper er åpenbart ikke bedre, men har i tillegg en del utfordringer når man forsøker å få analysert treningen sin. Begge feiler også totalt på mangelen i brukerinnstillinger, folk har forskjellige preferanser.

  For iPhone har man Wahoo Fitness, for Android er det en del utvalg med sære bugs. Men på noen droider (Sony) får man ANT+-støtten innebygget, slik at man kan late som at man har nesten samme funksjonalitet som den ekte treningsdingsen pluss en teoretisk mulighet til å hacke selv, dessverre med langt dårligere brukergrensesnitt.

  Dessverre forblir disse sakene leketøy, inntil videre.

  Svar på denne kommentaren

  • Knut A. Helgeland (svar til Jan Ingvoldstad)

   Poenget med Strava er jo ikke i GUIet, men i det sosiale nettet, at det forvandler omgivelsene dine til en rekke små hverdagskonkurranser, og at vennene dine kan gi deg kudos når du perser opp bakken hjem. Å kalle det skrot avslører vel bare at du ikke har skjønt det. Når det er sagt har Strava et lite stykke å gå på område realtime visualisering og kommunikasjon (feks andre på samme segment, eller andre du følger som sykler samtidig) – en mix av Waze, Glympse og Strava ville blitt den ultimate sosiale sykle-appen. Men jeg mener de er godt på vei, langt fra milevis unna, og på flere områder forlengst forbi Garmin etc. Det ene utelukker heller ikke det andre, mange sykler jo med Garmin og synker til Strava.

  • Jan Ingvoldstad (svar til Knut A. Helgeland)

   Vel, Knut, det sosiale nettet i Strava får man ved å laste opp ting når man kommer hjem.

   Jeg føler imidlertid ikke noe behov for å anklage deg for å ikke ha forstått noe av den grunn, bare fordi du ikke så den delen av argumentet.

 4. Dropbox er også en herlig app der du lett får tilgang til alt du har liggende i DB, MEN den automatiske opplastingen av bilder er herlig i den forstand at jeg da får bildene automatisk lastet inn på ymse maskiner og kan slette fortløpende fra telefonen. I tillegg er det mye enklere å sortere/lagre/arkivere bildene fra PC/Mac enn å skulle hente de fra telefonen manuelt (enten med kabel eller trådløst)
  Dersom man i tillegg har litt mer enn «standard startkapasitet» på 2GB (selv har jeg 69 gratis GB) så er ikke plassbegrensningen et problem.

  Applikasjonen til prisjakt/pricespy er heller ikke å forakte.

  Svar på denne kommentaren

 5. En fin hverdagsapp er Bump. Ved å fysisk bumpe din telefon/nettbrett mot en venn sin telefon/nettbrett – så overføres valge bilder , kontaktinfo, filer osv. over til din venns enhet. En veldig sikker og enkel måte å overføre ting på.

  https://itunes.apple.com/us/app/bump/id305479724?mt=8
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bumptech.bumpga

  Fungerer også mot PC/Mac ved å «bumpe» mot space-tasten på maskina.
  Bare gå inn med nettleseren på URL bu.mp først.

  Helt genialt!

  Svar på denne kommentaren

 6. For folk som liker å lære seg eller friske opp fremmedspråk kan jeg anbefale Duolingo, som har kurs i fransk, tysk, spansk, portugisisk og italiensk, gjerne i kombinasjon med nettstedet deres. De har en interessant forretningsmodell basert på brukeroversettelser.
  Forutsetter dog gode engelskkunnskaper.

  Svar på denne kommentaren

 7. Kjenner det rykker i fingrene når jeg ser prioriteringene.
  På treningsapp burde jo «Zombies, run» være med.
  Og hva med Oslo-baserte Stay.com offline kart og reiseapper.

  Reiseappene deres har valgt ut er sikkert nyttige på Iphone, men på nyere Androidtelefoner er jo alle funksjonene allerede integrert i Google Now (som også fåes til Iphone, om enn litt mindre integrert).

  Ellers bruker ihvertfall jeg Viber heller enn Whatsapp (det er helt gratis også), og kan Pocket til å lagre interessante ting jeg kommer over på mobilsurfing (syncer med ipad og desktop).

  Perfectly clear er en fantastisk kamera og bildebehandlingsapp til Android. Må prøves.

  Til slutt min lille juvel som jeg ikke klarer meg uten. Any.do Syncer over ios, android og pc og hjelper å holde styr på dagen.

  Svar på denne kommentaren

 8. Waze høres veldig bra ut i teorien, men uten data fra andre brukere blir det litt kjedelig. Eneste rapport jeg får ut akkurat nå er at det går litt sakte til tross for moderat trafikk på Mosseveien. Nokså ubrukelig så lenge jeg er på andre siden av fjorden, i Vestfold. Må jeg til Oslo for å få utbytte av denne?

  Svar på denne kommentaren

 9. Til hverdags bruker vi OurGroceries mye som handleliste. Handlelisten legges i skyen slik at alle i familien har tilgang til den. Den er også veldig flink til å huske hva du har lagt inn før og sorterer etter hvor ofte du har lagt det inn, så en trenger som regel aldri mer enn 2-3 bokstaver for å legge inn noe (hvis en har lagt det inn før).

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Endre)

   +1 til Our Groceries. Fungerer også veldig godt å legge matvarene i kategorier, slik at alt man skal ha i frysedisken eller alt man skal ha i grønnsakbutikken havner i samme bøtte – sparer masse farting frem & tilbake mellom hyllene. Det går også an å legge til oppskrifter, som så bumper ut til handlelisten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.