nrk.no

Lær av timelapse-stjernen

Kategorier: Video & Webfunn

Bakombilder fra innspillingen (Foto: Timescapes.org)

Filmskaper Tom Lowe tar deg med ut i naturen, med høyere oppløsning.

Bakombilder fra innspillingen (Foto: Timescapes.org)
Bakombilder fra innspillingen (Foto: Timescapes.org)

Piksel-hysteriet kan virke lite hensiktsmessig for menigmann, men etter hvert som både filmutstyr, skjermer og båndbredde blir kraftigere, følger kravene våre etter. For litt over tre år siden lanserte YouTube støtte for 4k-oppløsning som er HDTVens arvtager. En av de som var tidlig ute med en storproduksjon i 4K var filmskaper Tom Lowe. Hans film Timescapes var den første kommersielt tilgjengelige filmen i 4k-oppløsning, og har blitt en hyppig referansefilm som brukes når nye høyoppløste skjermer skal demonstreres. Da Google lanserte sin egen laptop med retina-skjerm, ble TimeScapes hyppig brukt i markedsføringen. Et to minutters klipp av filmen lå ferdig installert på maskinen, og opptok hele 300 megabyte.

Kommentarspor

Nylig åpnet Lowe tilgangen på et 13 minutter langt klipp fra filmen med kommentarspor. Her forklarer han bakgrunnen for valg av ulike scener, og annen informasjon. Dette kan for eksempel være åpningsklippet, som han forteller er det første klippet han filmet på kameraet RED EPIC-M.

For deg som synes dette var veldig spennende, eller er over snittet interessert i timelapse/astrolapse-fotografering, er det enda en godbit du bør sjekke ut. Noen av de fremste fotografene og teknikerne på timelapse-fronten arrangerte «Kessler TimeFest» i 2011, og under kan du se en halvtimes bakomfilm fra festlighetene. Her figurerer både Lowe og Vincent Laforet. Selv om utstyrsnivået her ikke akkurat er dagligdags, gir det mye inspirasjon til deg som ønsker å prøve denne typen fotografering.

Piratkopiering

Tilbake til TimeScapes, gikk det ikke lang tid før filmen lå ute på Pirate Bay. Lowe har selv lagt ned mye arbeid i å tilby filmen i flest mulig formater, fra DVD-kvalitet til 4k, men tok en ganske annen tilnærming til piratkopieringen enn man ser til vanlig.

Tom Lowes kommentar på The Pirate Bay (Faksimile fra TechCrunch)
Tom Lowes kommentar på The Pirate Bay (Faksimile fra TechCrunch)

I et intervju med TechCrunch forteller han hvordan han ser på piratkopiering, at han ikke har noe i mot internett generelt og at han selv kopierer innhold.

Q: What do you feel about piracy in general? Do you see it as a hindrance to art?
TechCrunch

A: I just see piracy as a reality. I don’t really see it as good or bad. Artists need to accept that this is reality now, and adapt their business models around reality.
Tom Lowe

Det ser også ut til at han omfavner NRKbeta-doktrinen, da hans motgift mot piratkopiering er «Make it cheap, easy, and fast.»

Lowe er basert i Dubai, og legger stadig ut spennende bilder av nytt utstyr på Facebooksiden til filmselskapet sitt, DreamCore.

Oppdatering: Selvfølgelig fant vi denne fantastiske videoen fra Vincent Laforet like etter publisering. Den tar for seg de fleste aspekter du trenger å tenke på når det gjelder timelapse-foto. Etter å ha sett disse tre videoene burde du altså kunne anse deg som en fullbefaren timelapse-fotograf. Da er det bare å pakke sekken og komme seg ut.

Er du nysgjerrig på timelapse-fotografering? Hva synes du om TimeScapes?

7 kommentarer

 1. John-Arild Foss

  Kjempemoro aa lese slike artikler hvor man kan laere enda mer om dette. Mer av disse artiklene og kanskje hvordan man for en billig penge kan anskaffe seg utstyret og hvordan bruke det.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gjellestad (svar til John-Arild Foss)

   Utstyret må ikke være fancy smancy i det hele tatt.

   Alt du trenger for å komme igang fort og enkelt er Canon 600D fra 3990,- og et stativ til rundt 1500,- så er du i gang.

   Du laster ned Magic Lantern firmware som gir deg tilgang til avanserte funksjoner i kameraet ditt. Installer etter bruksanvisning. Så er du i gang.

   Eller så kan du kjøpe en «remote timer» fra ebay til 150,- og koble den til utgangen i kameraet. Pass på at du kjøper med riktig kobling. Canon pro serie og consumer serie har forskjellige koblinger.

   Happy lapsing!

  • John-Arild Foss (svar til Martin Gjellestad)

   Takk for svar! 🙂

   Jeg har Canon 1Ds og en Canon 650D. Her maa jeg antageligvis investere i 2 forskjellige timere.
   Den ene passer sikkert ikke til den andre osv.

   Skal se om jeg kan faa lastet ned firmware og installert den, saa faar vi se.

   Spennende aa proeve nye ting 🙂

 2. Fantastisk filming 🙂
  Meldingen fra Tom Lowe bør sette endel av piratkopistene i tenkeboksen.
  Det koster faktisk penger å produsere noe som dette, og det er ikke alle som driver på på hobbybasis og har inntekt et annet sted fra.
  Jeg skulle ønske jeg fikk alt gratis her i livet, men verden fungerer ikke slik.
  Jeg er brennsikker på at de fleste som legger ting ut på Pirate Bay, ikke bidrar stort med eget gratisarbeid.

  Svar på denne kommentaren

  • Billigste hacket jeg har sett for å få til pan er god gammeldags eggeklokke til kjøkkenet. Lim på en kameraskrue, trekk opp klokka og du har en time timelapse:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.