nrk.no

Morgendagens domenenavn er på vei

Kategorier: Internett & Nettjuss


Men Amazon får ikke sette punktum helt enda.

no-amazon

For flere år siden annonserte ICANN at de etter hvert ville åpne for skreddersydde toppnivådomener (det som kommer etter punktumet, som f.eks. .com), noe som åpner for nye muligheter for private foretak og andre store organisasjoner. For noen dager siden ble de første fire godkjent.

Den første batchen med toppnivådomener er ikke så fryktelig interessant for nordmenn flest, men den markerer en vesentlig milepæl for ICANNs del: Dette er første gang man har toppnivådomener med tegn utenfor det latinske alfabetetet:

Two of the Registry Agreements are for strings in Cyrillic, one in Arabic and one in Chinese. Once these and other IDN strings are delegated and become operational, it will mark the first time that people will be able to access and type in a website address for generic Top-Level Domains in their native language.

Pressemelding fra ICANN

De foreløpig godkjente toppnivådomenene er сайт (russisk for «nettside»), 游戏 (kinesisk for «spill»), شبكة (arabisk for «nett») og онлайн (russisk for «online»).

Et av forslagene som ble heftig diskutert, men ikke foreløpig godtatt, er .amazon. Netthandelgiganten Amazon søkte tidlig om domenet, men på grunn av ordets geografiske tilhørighet, har ICANNs rådgivere gitt styret en anbefaling om å avslå søknaden. I et brev til ICANN skriver flere latinamerikanske land problematiseres registreringen av «amazon». Landene motsetter seg å altså det å registrerer merkenavn som også har manefestasjoner i faktiske ting, og ønsker å skape presedens for at dette ikke blir vanlig praksis i framtiden.

In particular ‘.amazon’ is a geographic name that represents important territories of some of our countries, which have relevant communities, with their own culture and identity directly connected with the name. […] Beyond the specifics, this should also be understood as a matter of principle.

Brev til ICANN fra blant annet Brasil, Argentina, Chile, Peru og Uruguay

Det kan altså bli spennende å følge den videre utviklingen og de mulige interessekonfliktene som kan oppstå på bakgrunn av mulige domener. Punktum i diskusjonen er enda ikke satt.

Hvordan ser du for deg utviklingen blir for toppdomener og hvilke kunne du tenke deg å se?

2 kommentarer

 1. Roy Halvor Frimanslund

  Det jeg lurer på er hvilke begrensninger som allerede ligger til grunn her. Hvem kan søke om toppdemonenavn? Hva kan det ikke søkes om?
  F.eks Kan jeg som privatperson eller som lite selskap søke? Kan jeg da søke på navn som er vanlige i språket som f.eks: .radio, .ost eller .elg ? Må jeg kunne begrunne det jeg søker om med en direkte tilknytning til eget selskap eller drift?

  Spør fordi vi for eksempel i Norge har tillatt at små «registreringsselskaper» har fått registrere etternavnene til folk som .no domener, selv uten at noen i disse selskapene har etternavnet, for så å tilby dyre løsninger for å få epost eller liknende, jeg har forsøkt å få tilgang til eget etternavn så jeg kan tilby gratis tilbud til de rundt 35 menneskene i Norge som har samme etternavn…

  Svar på denne kommentaren

 2. Pastor Manders

  Hovedbegrensningen når det gjelder toppnivådomener er at de er ekstremt dyre (startpris er ca 1 million, men det kan fort bli mye dyrere). Så noe utstakt domenepiratvirksomhet alla domeneshop i Norge blir det neppe. Ellers vil jo ICANN vurdere rimelighet i hvert tilfelle, som Amazon saken illustrerer. Når det gjelder etternavn så burde disse helt klart ha bedre beskyttelse enn de har i dag. For øvrig er .priv.no tilgjengelig kun for privatpersoner (administrert av norid), og et godt alternativ for de av oss som ikke kan registrere .no på navnet vårt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.