nrk.no

Hvor effektivt er det å reise kollektivt i New York?

Kategori: Webfunn


I disse ferietider er det mange som setter kursen mot New York. Byen har et relativt omfattende kollektivtilbud, som mange foretrekker å bruke for for å komme seg rundt i byen. Men hvor effektivt er kollektivsystemet?

WNYC

For en uke siden publiserte radiokanalen WNYC en sak om boligmønstrene som har utbrodert seg under borgermester Bloombergs styre. På grunn av økte boligpriser på Manhattan, trekker stadig flere ut til områder som East Flatbush:

That development has pushed some New Yorkers of limited means to neighborhoods further from Manhattan, where most of the jobs are located. And increasing numbers of New Yorkers are traveling within or between the outer boroughs to get to work, often using a Manhattan-centric transportation system that is not well suited to getting them where they need to go.

In Bloomberg’s New York, The Poor Move Further Out, Lengthening Commute

Lignende utviklinger er ikke uvanlig, og man trenger ikke å bevege seg utenfor Norges grenser for å se de samme mønstrene.

For å illustrere hvor lang tid det tar å pendle fra områder som Brooklyn og Forest Hills til Manhattan, har WNYC brukt litt ressurser på å lage et interaktivt kart som lar deg selv velge relevante områder:

Ved å trykke på et område i kartet, får du en fargeindikator på hvor lenge du blir sittende på t-banen for å komme deg rundt i byen. WNYC har kalkulert seg frem til tidene ved å bruke Open Trip Planner og Metropolitan Transportation Authoritys datastrømmer på fire ekstra store Amazon EC2-instanser.

Vi ser stadig gode eksempler på kreativ og spennende bruk av karttjenester basert på teknologier som MapBox og Leaflet.
Har du noen lignende eksempler som er verdt å trekke frem? Fyr løs i kommentarfeltet!

4 kommentarer

  1. Eirik Stavelin

    At Stavanger er med her har ikke direkte med olje å gjøre, det har med en smart gruppe mennesker som lot data på kollektivtransporten deles som GTFS developers.google.com/transit/gtfs/ slik at den lett kan plugges inn i tjenester ala http://www.mapnificent.net og googles kart (og et stort knippe andre apper og tjenester). Det har nok mer med mindset og prosjektstrategi å gjøre, en oljepenger.
    Kartet til WNYC var uansett vakkert, vi ønsker oss sånt i Bergen også.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.