nrk.no

Budsjetteffekten

Kategorier: Gadgets & Webfunn

Bullet Time i fimen Matrix. Skjermbilder: Warner Bros.

Av og til blir det for enkelt å løse et problem bare ved å dytte nok penger på det. Derfor elsker vi billige og enkle løsninger her i NRKbeta-redaksjonen.

Bullet Time i fimen Matrix. Skjermbilder: Warner Bros.
Bullet Time i fimen «The Matrix». Skjermbilder: Warner Bros.

På grunn av det enkle designet og den lave prisen har vi nemlig latt oss imponere av noen enkle prosjekter. De har gitt resultater som ligner på det man tidligere måtte ha avansert utstyr og store ressurser for å få til. Så, hvordan lager du egentlig filmhistoriens kanskje kuleste effekt, bullet-time, på egen hånd?

En av de som har gjort det er Jerremiah Warren. For ca hundre dollar (+ prisen av et GoPro 3-kamera selvfølgelig) har han bygget en fungerende «time slice-rigg», og delt oppskriften på bloggen sin. I videoen under kan du se en test av riggen med fyrverkeri på den amerikanske uavhengighetsdagen:

Konseptet er like enkelt som det er genialt. I stedet for å sette opp et array med 120 stillbilde-kameraer (som ble gjort under innspillingen av the Matrix), flytter han ganske enkelt kameraet rundt det han ønsker å filme. For å få til det koblet han kameraet til takvifta. Her går han gjennom riggen sin og forklarer hvordan den fungerer:

En annen løsning er å lage et bordstativ for kameraet. Flere kjenner sikkert til snurrende serveringsbrett man kan ha midt på bordet. Dette kan du nå koble kameraet ditt på, og kanskje lage bullet time-taco?

Så hva skjer når man kombinerer disse to konseptene? Mark Rober har nemlig satt takvifta på serveringsbrettet, og med enkel lyssetting får han fullt utbytte av bullet time-effekten:

Men, tilbake til utgangspunktet vårt. Om du har en del ressurser du kan bruke på å løse et problem, kan du ende opp som vår japanske ekvivalent – kringkasteren NHK. Et system med ni kameraer filmer det samme, med mulighet for full fjernstyring fra en enkelt kameraoperatør. For å få en myk overgang mellom kameravinklene regner en maskin ut retningskontrollen for de individuelle kameraene, slik at vinklene lett kan redigeres sammen. Det gjør at bilder fra kameraet blir klare for utsending på under et minutt.

Har du gjort noe lignende, eller har du forslag til forbedringer av de ulike løsningene?

8 kommentarer

  • Ståle Grut (NRK) (svar til Eirik)

   Ekstremt godt poeng, Eirik 🙂 Du finner både del en og del to av Steinar og Bjartes Matrix-remake i vår Nett-TV! Time Slice-biten (riktignok med engangskamera) finner du i del to.

 1. Hermann ørn

  Mener at NFL brukte en lignede teknoloigi på superbowl for noen år siden. Men de brukte færre kamerapunkt og genererte virituelle «mellom»punkt for å få noe som lignet en smooth bullettime panorering.
  Var veldig effektfulle replays, spesielt når det var tvil rundt en dommeravgjørelse.

  Svar på denne kommentaren

 2. Ingen av disse eksemplene er som i Matrix. Det snodige der er at de pauser opp samtidig som kamera snurrer., derfor de trengte så mange kamera. Her snurrer det jo hele tiden i slow motion og man får samme effekt som i utallige filmer opp gjennom åra.. Ingenting nyskapende og slett ikke en lavbudsjettsvariant av Matrix

  Svar på denne kommentaren

 3. Eneste mulighet for ekte «tidsfrys» effekt er å bygge en rigg med veldig mange kameraer rundt motivet. Noe som kansje kan funke, er å kombinere takvifte ideen med et videokamera som kan ta opp i fort film. Når filmen spilles av i normal hastighet, vil det se ut som motivet er nesten fryst? eller?

  Svar på denne kommentaren

  • Paul Daniel Johansen (svar til John Nyhus)

   Bytt ut takviften med flypropell (trenger mere fart) og legg til en nøyaktig motvekt mot kameraet, så har du en vinner der. 🙂

 4. Geir Kirkeby

  Jeg har ikke prøvd selv. Men da jeg leste denne artikkelen kom jeg på et par videoer jeg så fra en kar på youtube, som har gjort et par forsøk med bullet time. Han går under navnet «SmarterEveryDay» og jeg synes han er verdt å nevne. Ikke fordi resultatet var så bra, men han tar opp et par viktige poeng om hvor lite som skal til og hva som er viktig å tenke på.

  Han prøver først i hagen sammen med en ungdomsgjeng, med ulike mobiler: youtu.be/w-s3NTuw-To
  Senere tester han en mer gjennomført rigg: youtu.be/ibwTDmxsXuI

  Så som så mange har iPhone-er, er det ikke umulig å samle 10-15 stykker med samme mobil, planlegge litt og få til en rimelig ok bullet time. Ikke helt Hollywood, men veldig stilig til hjemmebruk 😀

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.