nrk.no

Er du en «Binge Watcher»?

Kategorier: Nett-tv & TV


Kanskje er nemlig akkurat du også en «binge watcher«, selv om du kanskje ikke hadde tenkt igjennom at det fantes et uttrykk for det. Uttrykket er nokså nytt, mens selve konseptet er noe eldre.

Helt siden DVD-boksene startet å dukke opp i de tusen hjem, har vi nemlig «binge watchet», eller «fråtse-sett-TV», som vel kan være en slags norsk oversetting.

For «Binge watching» betyr akkurat det: Å fråtse i innhold ved å se flere episoder av en TV-serie etter hverandre, enten som resultat av at man eier en DVD-boks, har lastet ned en sesong, eller har tilgang til tjenester som Netflix og HBO.

Selv om mange har «binge watchet» TV-serier siden DVD-boksene begynte å dukke opp, fikk fenomenet virkelig fart gjennom tilgjengeliggjøring av hele TV-sesonger på fildelingsnettverk.

Netflix la i fjor lista enda et hakk høyere ved å slippe alle episodene i både «Lilyhammer» og av sin storsatsning «House of Cards» samtidig.

Her i NRK har vi så smått eksperimenter med å blant annet slippe alle episodene med dokumentarserien «EXIT Afghanistan» på nettet to dager før TV-premieren, og med et rikholdig nett-TV-arkiv, er fråtse-TV-mulighetene mange også i NRKs Nett-TV.

Screen Shot 2013-06-13 at 15.30.26

Er det altså slik at TV-bransjen er i ferd med å tilpasse deg folks nye seervaner? Vil vi i framtiden se en trend hvor store de store produksjonene slippes som hele sesonger og ikke spres utover etter det tradisjonelle flyt-TV-prinsippet?

TV-bransjen diskuterte

Under bransjekonferansen «Nordiske Mediedager» i Bergen i Mai 2013, omhandlet et av panelene akkurat «Binge Watching».

Moderator for diskusjonen var Asbjørn Slettemark, mens panelet bestod av Petter Wallace, Eksternsjef i NRK, John Ranelagh, Innkjøpsdirektør i TV2, Keri Lewis Brown, Managing Director i K7 Media og Ragnhild Thorbech, Senior Vice President of acquisition i HBO Nordic.

Ifølge Slettemark så hele 30% prosent av Netflix brukere som har sett «House of Cards» hele sesongen i løpet av den første helgen etter at sesongen var lagt ut. Selv om TV-seerne ser ut til å omfavne denne måten å se TV-serier på, var det ikke en udelt entusiasme å spore blant TV-bransjens fagfolk.

Avsluttende episoder og høyere tempo

TV2s Ranelagh var kanskje den som overrasket mest, og kunne fortelle at han ser etter helt andre kriterier i en TV-serie i dag, enn hva han gjorde for bare 3 år siden. At en serie har avsluttende episoder er for TV2 nå et svært viktig kriterie, og innkjøpsjefen mente at selv en TV-serie som «24» ville hatt mindre suksess i dag enn hva den hadde da den gikk på TV2 for få år siden.

Keri Lewis Brown pekte også på at alt går mye kjappere når Netflix introduserer serier som «House of Card», og at buzzen og snakket rundt serien allerede var over etter få uker, noe man kanskje kunne strukket ut i tid ved en tradisjonell programsetting.

En svært interessant betrakting kommer fra NRKs Wallace. Hans eksempelet med TV-seeren som ikke klarer å se bare en episode av HBOs «Game of Thrones», men som venter til sesongen er ferdig fordi historielinjene, og karaktergalleriet er blitt så enormt i moderne TV-serier av denne typen, at det faktisk er vanskelig å følge med hvis man må kun får se en episode pr. uke.

Se paneldebatten.

«Nordiske Mediedager» har vært rause nok til å dele flere av foredragene og paneldebattene fra årets konferanse på sin YouTube-kanal.

«Binge Watching» – Venn eller fiende

Mye av debatten på «Nordiske Mediedager» gikk på hvordan den tradisjonelle kringkasteren skal forholde seg til fenomenet. Er «Binge Watching» bra eller dårlig for TV-seeren? Er det bra for kringkasterne?

Så hva tror dere? NRKbetas lesere er ofte «early adopers». Er det kun «Bing watching» som gjelder, eller er TV-serier fortsatt best i sin tradisjonelle form?

12 kommentarer

 1. Jeg er definitivt en bing watcher, med unntak av «Hemlock Grove» som ikke var like interessant. Der så jeg ofte et par episoder om gangen.

  Når det gjelder kriteriet fra TV2 om avsluttende episoder så har jeg nesten motsatt kriterie. Det bør være et visst minimum av kontinuitet.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jeg foreslår «fjernsynsfråtsing» eller «mediemesking».

  Tradisjonell kringkasting er på vei ut. NRK, til eksempel, er en svært god innholdsprodusent, men jeg sluttet å følge tv-guiden for mange år siden. Og det tror jeg ikke jeg er alene om.

  Tilgjengelighet tillater folk å se det de ønsker, når de har muligheten og selv ønsker det.
  Hvorvidt dette er godt eller ikke avhenger vel av hvor paternalistisk man vil være 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Er nok en binge watcher jeg også. Hvertfall hvis jeg kommer over en hel sesong av en serie jeg ikke har sett enda. Ser gjerne en eller to episoder for å finne ut om jeg liker det eller ei og så ser jeg resten relativt kjapt etterpå.

  Er dog ikke «radikal» som de som venter til en sesong er ferdig med å så se alt. Det har jeg ikke tålmodighet til. Når første episode av en serie jeg følger med på kommer ut må jeg se den med en gang. Ta f.eks Breaking Bad og Dexter som kommer om noen måneder, det blir sjukt spennende, ikke f om jeg gidder å vente til hele den sesongen er ferdig før jeg ser noen episoder!

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg foretrekker helt klart serier med en storyline som går gjennom hele sesongen, og gjerne gjennom flere sesonger også. Mange serier er gjerne en blanding av både lange og korte linjer. Men serier som utelukkende avslutter alt i hver episode tror jeg ikke jeg har så mye til overs for lenger. For meg er det litt gammeldags. Jeg foretrekker The wire fremfor MacGyver liksom. En lang solid historie er mye lettere å leve seg inn i og engasjere seg i.

  Det med å få alt på en gang er beleilig først og fremst. Man kan se så mye man vil og når man vil. Men man tar vekk muligheten til å gå å glede seg i en uke til neste episode. Og en serie «varer» mye kortere. Det er litt som med dataspill, hvor man i gamle dager fikk et nytt spill en gang i blant, og det varte leeenge. Nå får man alt på en gang og er ferdig med det i løpet av noen timer. Man nyter ikke ting på samme måten lenger.

  Svar på denne kommentaren

 5. Har nok vært binge watcher i nesten 10 år. Jeg har ventet like lenge på tjenester som Netflix. Fortsatt er det en god del som gjenstår, men tv kanaler er definitivt noe brukere i dag ikke har behov for.

  En god del av skylden må tv kanalene selv ta fordi det, i hvert fall etter min mening blir dårligere og dårligere tilbud!

  I år, ev neste år blir nok første gang vi i husstanden her kutter ut tv kanaler, og går helt over til 2-3 strømmetjenester og DVD’er/nedlansting.

  Svar på denne kommentaren

 6. Her er den nye NRK Super-appen

  […] «binge watche» favorittseriene sine. NRKbeta har tidligere skrevet om binge watching her og her. Når avspilling av en episode avsluttes, vil en nedtelling begynne for automatisk […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.