nrk.no

Sommer’n sammen: hva vil du vite?

Kategorier: Minutt for minutt, Nett-tv, NRK & TV

Kviknes hotel i Balestrand: en stor trebygning.
Balestrand og Kviknes hotell er blant stedene NRK skal besøke i løpet av sommeren. Foto: Sindre Skrede

I sommer skal NRK seile langs kysten av Norge. Vi jobber med å få på plass alt som må på plass, og nå lurer vi på hva du vil lese, se og høre om på våre nettsider. 

Med på ferden, som starter 21. juni, er først og fremst «Sommeråpent», men underveis vil andre fra både TV, radio og nett være med på toktet i kortere eller lengre perioder. For eksempel skal ut.no være med, samt blant annet «Kveldsåpent» og NRKs distriktskontorer. Nøyaktig hva, hvem og når er ikke fastlagt, men vi jobber med saken. Vi jobber også med å få på plass alt av nettsider, tekniske løsninger og ting vi har lyst til å gjøre, og du kan hjelpe oss!

MS «Sjøkurs», tidligere MS «Ragnvald Jarl», blir flytende NRK-studio og hovedkvarter fra 22. juni til 10. august. Foto: "Jarvin", Wikimedia Commons.
MS «Sjøkurs», tidligere MS «Ragnvald Jarl», blir flytende NRK-studio og hovedkvarter fra 22. juni til 10. august. Foto: «Jarvin», Wikimedia Commons.

Bakom-journalistikk

Det vi vet vi skal ha med om bord i sommer er to reporterteam som skal lage innslag for blant annet Sommeråpent underveis. Om bord på båten skal det også være en nettjournalist som skal skildre livet om bord. Vi ønsker å fortelle om hvordan vi klipper reportasjene vi lager, hvordan vi får TV-programmene på luften og hvordan det er å sove i lugarene — rett og slett litt om hvordan det er å være med NRK på tur langs kysten.

Hekksjø fra en båt med strålende sol på en blå himmel.
Bli med til sjøs! Hva vil du lese om fra toktet i sommer? NRK sender med en egen journalist som skal fortelle om toktet fra NRKs perspektiv. Foto: Sindre Skrede
Kviknes hotel i Balestrand: en stor trebygning.
Balestrand er blant stedene NRK skal besøke i løpet av sommeren. Her representert ved Kviknes hotell. Foto: Sindre Skrede

Dette stoffet, og mer til, kommer vi til å legge ut på nettsiden nrk.no/sommer (siden blir naturlig nok annerledes enn den er i dag), instagram, twitter og facebook. Hashtag blir #nrksommer.

Som dere skjønner fra disse nettsidene er ikke alt på plass ennå, men det jobbes med saken. Når det nærmer seg avgang kommer vi tilbake med mer informasjon om planene for toktet, konkurranser, hvilke programmer som er med og så videre.

Reiseruten er allerede publisert. Sør for Trondheim seiler vi om formiddagen og kommer frem til havn omtrent klokken 1330, og nord for Trondheim seiler vi videre etter kveldsnytt. Når vi seiler fra sted til sted om natten og formiddagen er planen å sende minutt for minutt fra båten på TV. Etter all sannsynlighet vil vi også streame på internett når vi seiler, så langt det lar seg gjøre, med løsning for kart, en chat, informasjon om kurs, fart, bestemmelsessted og så videre.

Hva vil dere lese om?

Undertegnede skal fylle rollen som nettjournalist de første tre ukene av toktet, og holder på med forberedelsene til det. Her inngår idélister om hva vi skal skrive, lage film og fortelle om. Vi kommer selvsagt til å vise dere hvordan vi produserer Sommeråpent, hvordan en reportasje blir til og hvilket utstyr vi bruker — men vi tar gjerne i mot ønsker og tips, både nå og underveis.

Siden vi vet at dere er verdens beste lesere, har vi derfor lyst til å spørre: hva vil dere lese, se og høre om langs kysten? Og hvilke bakom-saker er interessante? 

Har du innspill, både før, under og etter toktet, kan skrive i kommentarfeltet her, sende epost til nrksommer@nrk.no, kontakte NRKsommer på twitter, eller bruke NRKsommers facebooksider. Vi kan nok ikke love svar på alle henvendelser eller at vi lager artikler om alt dere spør om, men vi lover i alle fall å gjøre så godt vi kan!

9 kommentarer

 1. Med tre dager i Henningsvær er klatring i Lofoten obligatorisk! For eksempel er Svolværgeita er spektakulær og ligger ikke langt unna. Henningsvær har et veldig aktivt klatremiljø, så skal være greit å komme i kontakt med noen lokale. Sjekk ut klatrekafeen.

  I vakre Rosendal er du også kun en kort biltur fra Sunndal, isveien inn til Bondhusvatnet med spektakulær blåis i den bratte Bondhusbrea og masse historie. Is-industrien med skipet som sank. knut Knutson. Den lille istid. Keiserstien opp til Gardshamar ble anlagt av keiser Wilhem da han skulle opp for å gå over Folgefonna (men historien sier han aldri kom opp).
  Fra Sunndal til Fonnabu går man fra fjorden til verdens tak. Du ser fra Hårteigen til hardangervidda fra Folgefonna, en av Norges største breer. Herfra kanman gå over breen og ned til Odda, eller gå ned igjen til Sunndal. Etter min mening en av Norges mest spektakulære turer! Vet at Folgefonni Breførarlag har kompetente førere som kan guide helt fra Sunndal til breen, og har svært god kompetanse på historien til området.

  Lykke til!

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Hanne)

   Hei Hanne! Takk for innspill! Ut.no er med på turen, og kommer nok til å ta seg en tur både i Lofoten og Rosendal. Vi noterer ideene dine og tar dem med oss om bord =)

 2. Tor Arne Skålvik

  Litt skuffende at dere ikke rekker opp til Kristiansund en måned tidligere. 29. juni er byens «fødselsdag» (1742). Da er det for første gang invitert til en samling av «barn av byen», – personer som føler seg som kristiansundere – «Baillsundere», hvor enn i verden de bor nå. Se FB-gruppen med 7250 medlemmer, med stor aktivitet og en dugelig fotobase.

  Samtidig foregår den årvisse og voksende Tahiti-festivalen, med Frode Alnæss i spissen. Festivalen går over 5 dager på den minste av «sentrums-øyene», Innlandet, som også har flere jubileer i år. Deriblant bruforbindelsen i 1963. I tillegg var rådhuset 60 år tidligere i år.

  Byen var en av de mest ødelagte under krigen, og ble gjenoppbygd i en totalt ny drakt, som den «polycrome byen». Byen ble rik på klippfisken, senere storhetstid med sildefisket og stor aktivitet på skipsverftene, og i dag huser den bl.a offshore-base (Vest-base) og høyteknologi.

  I byen ble også de første sporene etter «Fosnafolket» utgravd. En befolkning som bosatte seg der for 6000-8000 år siden. Navnet fikk de av «Fosna/Fosen» som var det gamle navnet på Kristiansund. Fosna gård lå nær sentrum i byen, og var fra middelalderen kirkegods og senere kongsgård. Den eide det meste som i dag er Kristiansund, med ble splittet opp i nyere tid. Også bygningene her gikk tapt under bombingen i 1940. Fra klippfisktiden ligger det fortsatt brygger fra 1700-tallet i byen. Her er klippfiskmuseum, museumsverft og autentisk kaffebrenneri hos «Volchmar». Operaen i Festiviteten er landskjent. Det samme er den spesielle kirken ved sentrum fra 1964. Nordlandet kirke er også særegen i sin grovhugde stein, bygget i 1914, – samme år som Festiviteten, og dermed 100 år neste år.

  Ute i havet ligger det tidligere fiskeværet Grip. Før 1964, landets minste kommune, med den første kirken på ytre Nordmøre. På byens største øy Frei ligger bl.a. Kvalvik fort (museum), og Rastarkalv hvor Haakon den gode sloss mot Erikssønnene. I nærheten ligger Bjerkestrand, hvor kong Haakon også bodde. I sør ligger Averøy kommune, med bl.a. den spektakulære Atlanterhavsveien.

  Det er siste uka i juni dere skulle vært der. Byen til Edvard Fiflet Bræin, Ole Gunnar Solskjær, Lynni Treekrem, Arnulf Øverland (galleri), forsvarsminister Alv Jakob Fostervoll, første kringkastingssjefen i Norge (NRK 80 år i år) – Kaare Fostervold, Jappe Ippes, Nicolay H. Knudtzon III og mange flere.

  Byen ligger her hele året tross alt…

  Svar på denne kommentaren

 3. Olav Almenningen

  Livet ombord er da også en god del av reisen. La oss få ta del i det som foregår under sending, og gjerne også i fritid ombord. Dere viser en god del fra broen og på dekk, men skipet er da mye mer enn det.Spiser dere samlet i restauranten? Koser dere sammen om kvelden ombord? Hvordan arbeides det under sendingen o.s.v.
  Likeledes hadde det vært fint med en klokke på skjermen slik at vi kan følge hva klokken er der dere er.
  Flott program, men noe mer kommentar hadde også gjordt seg underveis.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.