nrk.no

Full kontroll på inneklimaet

Kategorier: Apps,Gadgets & Tester


Hvor mye bråker egentlig en barnebursdag? Er inneklimaet på jobben bra nok? Når bør du lufte ut hjemme? Som så ofte ellers: nymotens teknologi kan gi deg svaret.

IMG_5443

Vi sitter rundt middagsbordet med gjester en lørdagskveld. Litt utpå kvelden melder telefonen min at CO2-nivået i stuen begynner å bli høyt. Jeg går rolig bort og åpner vinduet. Så litt senere, i god tid før vi begynner å bli kalde og plaget av det åpne vinduet, melder telefonen fra på nytt: CO2-nivået er bra igjen. Jeg kan lukke vinduet.

Dette er ikke en tenkt situasjon. Telefonen min vet faktisk hvilket CO2-nivå vi har i stuen. Den vet også hvor mye støy det er, luftfuktigheten, temperaturen og lufttrykket. Dessuten holder den orden på temperatur og fuktighet utendørs.

IMG_0002

Eneste sannhet med modifikasjoner her, er at det ikke er selve telefonen som holder orden på alle disse målingene. Det er vår nye venn NetAtmo. Et system som består av to moduler. En som du plasserer innendørs og en som du setter ut. Den som står inne får strøm fra veggen.

DSC04186

Den som står ute går på batteri som varer et par måneder. Og den sender utendørsdata trådløst til stasjonen inne. Utendørsmodulen bør plasseres fritt, men under tak. Får den for mye regn på seg, blir fuktighetsmåleren misfornøyd.

Hva får du?

På nett, telefon eller brett kan du raskt sjekke status. Du får apper for både iOS og Android. NetAtmo kombinerer sine egne data med lokal værmelding og måling av luftforurensning. Vipper du opp appen på telefonen får du dermed et raskt overblikk over status både inne og ute.

NRKbeta

Vi har blant annet lært at dersom folk klager over luftkvaliteten i redaksjonen, er det mest sansynlig fordi luften er for tørr og ikke fordi vi har for mye CO2 svevende rundt oss.

luftfuktighet

Barnebursdag

Innendørssensoren måler støynivået hjemme hos deg. Den legger sammen støyen over noen minutter og gir deg gjennomsnittet. Så du får ikke topper på kurven om noen sprekker en ballong. Men om noen fyrer opp støvsugeren ser du raskt at støyen stiger.

Da vi hadde barnebursdag hjemme i stuen med elleve ti-åringer, slo det meg på et tidspunkt at det kunne vært interessant å vite hvor mye støy denne gjengen faktisk lager. Da var det bare å vippe opp NetAtmo på telefonen. Og ganske riktig. Under ser du bildet som dukket opp da jeg stod der midt under bursdagen.

Bursdag

Det toppet seg på 77 dB.

Alarm

Du kan sette opp NetAtmo til å gi deg varslinger på mobilen når noen av målingene går over visse nivå. Reiser du på ferie kan du for eksempel sette opp varsling på et relativt lavt nivå. Så vil telefonen sin varsle deg om det blir faretruende mye støy i et hjem som egentlig skulle vært tomt. Det kan jo selvfølgelig være naboen som borer i leiligheten over eller som har begynt å leke med gravemaskin i hagen på utsiden. Men om du tar en rask sjekk og ser at CO2-nivået i stuen din også har steget er det sansynlig at det er levende vesen i stuen din som sørger for lyden.

Kos deg med data

NetAtmo har gjort mye riktig. Både design og brukervennlighet. Men også mer avanserte muligheter.

Skisse.001

Stasjonen som står inne laster opp data til din konto hos NetAtmo. Derfra har du som nevnt tilgang via en nettside og en app for iOS og android. Men du kan også laste ned alt som strukturerte data. Og NetAtmo har også et API som gjør at du kan hente ut alt sammen til dine egne kreasjoner på de plattformene du måtte ønske. Slikt liker vi!

Sikkerhet

Men tilgangen kan også misbrukes. Dataene fra NetAtmo er en ganske god indikasjon på om det er folk i huset. Og jeg finner lite informasjon om hvordan sikkerheten er ivaretatt på sidene til NetAtmo. Her må man bare gjøre sin egen lille risikoanalyse.

Konklusjon

Panelet viser forurensninger i luften utendørs, men dette er ikke basert på målinger fra selve sensoren. Det er basert på profesjonelle målestasjoner verden rundt. Vi skulle gjerne hatt enda flere sensorer i utendørsmodulen slik at NetAtmo kunne gitt nøyaktig luftforurensning der du er over tid.

Dette er jo ikke akkurat en dings som de fleste går rundt og tenker at de har skikkelig bruk for. Men så har jo aldri det vært et spesielt viktig kriterie for oss nerder. Den er pent designet, den har både lekker, brukervennlig programvare og et herlig API der du kan hente ut data selv. Og den gir informasjon som noen ganger er nyttigere enn man skulle tro. Luften rundt oss er jo egentlig ganske viktig!

Herligheten koster ca. kr. 1400,- Og du kan bla. kjøpe den direkte fra NetAtmo på NetAtmo.com eller gjennom Apple sin norske butikk.

Har dere erfaringer med NetAtmo eller andre spennende værstasjoner?

20 kommentarer

 1. Vidar Andreassen

  Appen fra alarmselskapet forteller meg allerede temperaturen hjemme, så det optimale ville være hvis de kunne integrere denne dingsen i sin løsning – slik at jeg kunne ha alt på samme sted. Og hvis jeg samtidig kunne få en værstasjon light som (i samme app) forteller meg hvordan været er ute ville jeg hatt mye nyttig(?) informasjon på ett sted!

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Gisle Enåsen)

   NetAtmo som vi skriver om her måler inneklima. Og du kan lese av data på web, Android og iOS. Men du tenker kanskje på noe som måler enda er enn NetAtmo?

 2. Martin Bekkelund

  Hvis du først har begitt deg ut på dataloggerkjøret er det bare å kondolere, for det kan tappe deg for både fritid og penger. 🙂

  Uansett, Davis har mye moro. Håpløst GUI på utstyret deres, men mye bra for den som har lyst til å skru videre. Davis Vantage Pro2 er et fleksibelt utgangspunkt. Ellers fører ELIT mye moro, blant annet fra HOBO.

  Anbefaler spesielt å plassere det på hytta, gjerne sammen med noen nettverkskameraer. Selv benytter jeg en Option GlobeSurfer III+ for å få alt på nett.

  Svar på denne kommentaren

 3. Uendelige muligheter med internett i alt

  […] har tidligere skrevet om denne dingsen som kan overvåke inneklima. Den kan fortelle deg når du må lufte og sladre når poden spiller for høy musikk. Den gir deg […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Ole Erik Carlson

  Heisan !
  Som en nerd på målinger av inneklima er jeg litt uenig i konklusjonen i artikkelen om at det bør måles CO2 også utendørs i dette apparatet… og at CO2 sees på som en «forurensning» ute…. Innholdet av CO2 ute er lite interessent i forhold til om utemiljøet hjemme hos deg er forurenset eller ikke… I alle fall hvis vi tenker på kort sikt… Tenker man global oppvarming , økning av CO2 innholdet i atmosfæren osv, så er selvsagt det spennende, men batteriene varer neppe sååå lenge 🙂
  Innendørs er målinger av CO2 spennende i forhold til inneklimaet da det viser hvor godt luftskiftet er i forhold til hvor mange som er i huset… Dårlig luftskifte gir opphopning av andre stoffer som gir et dårlig inneklima (les: svettelukt, avgassing fra materialer , støvpartikler osv osv ) .
  Hadde apparatet utendørs hatt en sensor for svevestøv, NOX, bakknær ozon osv så hadde det gitt mening å måle ditt lokale forurensningsnivå før du tok på deg ytterjakke…

  Svar på denne kommentaren

 5. Bjørn Landråk

  Heisan,
  Jeg har selv denne værstasjonen – og er veldig fornøyd.

  Er det noen som har erfaring med termostaten som også tilbys av Netatmo? Vil denne termostaten kunne erstatte termostaten jeg har for gulvvarme?

  Svar på denne kommentaren

 6. Har fått en forespørsel om montering av værstasjon ved en skiløype. Ser på denne som aktuel, men er nettsiden med data tilgjengelig for alle? Det må den i dette tilfelle være. Og får»min» værstasjon en url som er fast? Så det er enkelt å linke til? Må man vise data fra inne enheten?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.