nrk.no

Last ned en pistol fra internett!

Kategorier: Forskning,Gadgets & Open Source


Overskriftene kommer. Frykten sprer seg. Nå kommer vi til å printe ut våpen og skyte hverandre alle sammen. Forbes melder om verdens første pistol som i sin helhet er printet på en 3D-printer.

DSC04880 copy

Jada, 3D-printing er det neste store. Det sier de alle sammen.

Og selvfølgelig henger NRKbeta med. Vi har i løpet av siste uken bygget en RepRap. Og kommer til å skrive detaljert om 3D-printere i en artikkelserie fremover.

DSC04877 copy

Keep calm!

Og vi har allerede lært nok til at vi før tabloidpressen går bananas kan roe dere ned. 3D-printere i sin nåværende form har IKKE gjort det enklere å lage våpen enn det har vært de… tja.. la oss si de siste hundre år.

Det er nemlig ikke så veldig vanskelig å lage sitt eget halvnøyaktige, passe utrygge våpen av skraprester hjemme.

Fascinerende

3D-printing er ytterst spennende. I NRKbetakroken har vi lært at det å se plast størkne er den nye underholdningen. Vi er dypt og inderlig fascinert over vår hjemmelagde RepRap som står som en automatisert kakesprøyte og lager ting for oss.

DSC04872 copy

I første omgang bare rare små testfigurer. Så små modeller vi har designet selv i 3D-programvare. Så etter hvert helt konkrete deler for å løse konkrete problemer. Kamerafester? Antenneoppheng? Deler til en liten robot? Kunst? Smykker? Kaffekopper? Mulighetene er uendelige.

Men trøste og bære for en læringskurve. Vi valgte bevisst å gjøre det vanskelig for oss selv ved å bygge hele printeren fra grunnen av. Bevisst fordi vi da lærer detaljert hvordan dette virker. Og det har vi gjort.

Og i all vår research har vi funnet ut at 3D-printing ikke er helt det samme som å printe et brev på papir. Ikke ennå. Enten du velger å bygge hele printeren fra grunnen av eller ikke. Det er umodent. Det krever tålmodighet. Det er unøyaktig.

Photo 03.05.13 12 32 37

Så det å printe en pistol er slik vi ser det nå sansynligvis mye bedre egnet som et prosjekt for selvskading enn et prosjekt for å forsvare seg eller drepe. Derfor skal du ta det med ro når du leser skrekk-overskriftene i tabloidavisene de nærmeste dagene.

Fremtiden

Men selv om den er unøyaktig, ustabil og krever en god porsjon vedlikehold; 3D-printeren har kommet for å bli. Og den vil bli bedre. Og det vokser frem et usedvanlig spennende og kreativt miljø av folk som lager ting i felleskap. Som fikser ting. Som løser problemer. Og deler og kopierer fysiske gjenstander like enkelt som datamaskinene har latt folk kopiere musikk, bilder og video.

Photo 03.05.13 12 14 53

Og dette følger vi med på her på NRKbeta. Du vil få vite hvorfor håndtaket til lasersverd versjon 2 ble så mye bedre enn lasersverd versjon 1. Du vil få vite hvilken printer du bør kjøpe. Hvordan den virker. Hva du kan lage.

Når de andre krisemaksimerer angående det syke anarkiet som skal oppstå fordi alle printer våpen hjemme kan du komme hit for å lære, bli inspirert og få overblikk.

Har du erfaring med 3D-printing? Hva tror du denne teknologien vil føre med seg?

7 kommentarer

  1. «Så det å printe en pistol er slik vi ser det nå sansynligvis mye bedre egnet som et prosjekt for selvskading enn et prosjekt for å forsvare seg eller drepe. Derfor skal du ta det med ro når du leser skrekk-overskriftene i tabloidavisene de nærmeste dagene.»

    Så sant, så sant. Nå er det noen dager siden jeg sist leste om den, men det var mer et proof of concept som sikkert ikke kom til å klare mer enn noen få skudd. Jeg ville neppe oppholdt meg i samme rom under testskytingen…

    I tidligere artikler (da helst om AR-15 magasinet, som knapt uansett er i fritt salg i Norge) er det mange som i kommentarfeltene har ropt etter strengere lovverk på dette. Men som dere sier er det ikke vanskelig å lage våpen, men loven er der allerede: Det er ulovlig. Om det gjøres på metallsløyden eller med 3d-printer er rivende likegyldig, så for en gangs skyld er lovverket allerede tilpasset den nye teknologien.

    Det lasersverdhåndtaket minner meg forøvrig på en veldig sannsynlig bruk av 3d-printere, men jeg skal kanskje ikke skrive det her?;)

    Svar på denne kommentaren

  2. Frank Eivind Rundholt

    Anbefaler å se det svenske programmet Kobra på SVT Play. Det første programmet i vår handlet i sin helhet om 3D-printing.

    Som en liten kuriositet, handlet ukens episode av CSI: NY på TVNorge (ep. 9.11 «Command+P») om printing av våpen.

    Svar på denne kommentaren

  3. Eirik Solheim | Fagdagen 2013

    […] Det siste nå er 3D-printing – printere som trykker ut figur-er, fungerende pistoler og annet (les mer).  Parallellt leker han seg med filming fra selv-bygde minihelikoptere (se […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.