nrk.no

Billig mobilbruk i utlandet

Kategori: Gadgets

SIM-kort-jungelen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA
SIM-kort-jungelen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA

Sommeren står for døren og nordmenn i hopetall reiser ut i den store verden for å slikke sol og slappe av på stranda. Mange har gjennom årenes løp smertelig fått erfare hvor dyrt det kan være når mobiltelefonen med norsk SIM-kort «bare» skal brukes til å sjekke litt mail, facebook eller twitter.

SIM-kort-jungelen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA
SIM-kort-jungelen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA

Noen er til og med såpass gamle at de synes det er deilig å ikke ha dekning på mobiltelefonen i noen uker, de vil bare koble ut uten å forholde seg til sosiale medier, nyheter eller sjefens eposter.

Sånn er ikke vi!

For oss er det viktigste med en smarttelefon at vi kan være på nett 24/7, også når vi er på reise. Her er en enkel guide til hvordan du billigst mulig kan være på nett med smarttelefonen din uansett hvor du måtte reise i verden.

Lokale SIM-kort

Konseptet for billigere mobilbruk i utlandet er nemlig svært enkelt: Kjøp SIM-kort i det landet du måtte befinne deg.

Så banalt, og så enkelt. Det er likevel et par småting du bør vite når det kommer til å skaffe, installere og bruke lokale SIM-kort.

Ingen land er like

Etter å ha trålet verden på kryss og tvers, og kjøpt SIM-kort i de fleste land vi har besøkt de siste årene, er det vel kun én ting som er skrevet i stein:

Ingen land eller teleoperatører er like.

SIM-kort-jungelen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA
SIM-kort-jungelen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no CC-BY-SA

Det er med andre ord en jungel av ulike framgangsmåter, betalingsmodeller, løsninger og systemer du må forholde deg til. I enkelte land er dette blitt såre enkelt, med egne kiosker i ankomstområdet på flyplassen hvor du på to minutter plukker med deg en kontantkort-pakke, og er i gang før du har rukket å sette deg i taxien på vei til hotellet. I andre land er det langt mer komplisert, og krever planlegging.

Et par tips kan likevel være greie å ta med seg innledningsvis hvis du planlegger å kjøpe kort når du kommer fram til feriedestinasjonen din:

1. Lås opp telefonen

Sørg for å ha med en telefon som ikke er låst til en teleoperatør. Så langt vi klarer å se, finnes det ingen måte for å sjekke om telefonen din er låst på selve telefonen, men låner du et SIM-kort fra en konkurrerende operatør og det fortsatt virker, er du home free. Alternativet er selvsagt å ringe teleoperatøren din i Norge og forhøre deg. Sørg for å ha telefonens IMEI-nummer for hånden.

2. SIM-kortet

Hvis du ikke har en telefon som tar SIM-kort med standard størrelse, lønner det seg å ha med en SIM-kortklipper til enten micro eller nano. I mange land hvor smarttelefoner ikke er spesielt utbredt, kan det være vanskelig, om ikke umulig, å kjøpe micro eller nano-SIM.

Både klipper til micro-SIM og nano-SIM får du billig fra blant annet Dealextreme.com

Det er også lurt å kjøpe en som også kommer med adaptere tilbake til standard-SIM, om dette skulle bli nødvendig. I noen land vil du kunne få klippet til SIM-kortet hvor du kjøper det, og ofte kan det lønne seg å la de du kjøper kort av også foreta registreringen for deg, hvis dette er en komplisert prosess.

Husk å ta med pass, da det i flere land kreves passnummer for å få kjøpt SIM-kort. Har du en iOS-dings kan det være lurt å ta med den lille metallpinnen for å få ut SIM-kortet også, hvis du ikke har med en boks binderser på ferie selvsagt…

3. APN

Sett deg inn i hvordan du skifter APN på din telefon. APN, eller Access Point Name, er rett og slett en adresse du må skrive inn under settings på mobiltelefonen din slik at telefonen vet hvordan den skal komme seg ut på internett. Denne adressen er forskjellig for de ulike operatørene i de ulike landene.

Selv om du kjøper et SIM-kort og installerer dette på angitt måte, er det nemlig ikke alltid APN-settingene endrer seg, og det er svært ofte meget mangelfullt med informasjon om hva APN-info skal settes til.

IOS
En framgangsmåte vi har brukt med godt hell på iPhone er å kjøpe SIM-kort, installere og aktivere dette slik telefonoperatøren sier du skal, og deretter gå på nett via WLAN og endre APN-adressen automatisk ved å besøke nettstedet http://www.unlockit.co.nz/unlockit/ .

Åpner du dette nettstedet i Safari i IOS vil den automatisk kunne endre APN. For andre telefoner vil du kunne hente ut informasjonen du trenger og legge inn dette manuelt.

Android
På Android kan du følge denne oppskriften for å endre APN: http://www.worldstart.com/how-to-edit-or-add-android-apn-and-access-point-settings/

Info om de ulike operatørenes APN-settings finner du her: http://www.unlockit.co.nz/mobilesettings/

4. Ta med din gamle reservetelefon.

I denne setter du det norske SIM-kortet ditt, og legger den på hotellet slik at du på kvelden kan sjekke om noen har forsøkt å forstyrre deg i ferien via SMS eller ved å faktisk ringe deg 😉

5. Fyll på penger.

Det finnes minst like mange måter å fylle på «credits» på, som det finnes løsninger og teleoperatører. Noen er basert på at du kjøper skrapekort og legger inne verdien på disse ved hjelp av tallkoder i telefonen, mens det i andre land er så enkelt som å gå til en 7-Eleven og trykke inn telefonnummeret ditt på betalingsautomaten.

Kjøper du en kontantkortpakke kommer den ofte med et lite hefte som forteller deg alt du trenger å vite angående det å bruke mer penger 😉

Forhåndsbestilte SIM-kort

Hvis du ikke er av dem som orker styret med å kjøpe et SIM-kort når du kommer fram, finnes det også andre løsninger. Disse er dog noe dyrere, men fungerer utmerket.

Friendly Internet? Foto: Marius Arnesen / NRK
Friendly Internet? Foto: Marius Arnesen / NRK

Spesielt i USA kan det være vanskelig å få kjøpt SIM-kort, men her er det også svært varierende praksis mellom de ulike operatørene og butikkene som selger kontantkortpakker.

Ta en titt på denne artikkelen fra PC Magazine for å få en god oversikt over hvilke pakker det er mulig å bestille før du drar på tur: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414494,00.asp

Modem

Har du behov for å få hele familien og alle de ulike dingsene som ofte følger en moderne utgave av arten på nett, kan det kanskje lønne seg å kjøpe et «reisemodem».

AT&T Hotspot: Foto: AT&T
AT&T Hotspot: Foto: AT&T

Disse fungerer slik at de har et SIM-kort som knytter seg til telenettet og deler dette videre ved hjelp av et WLAN, som man i sin tur kan koble flere dingser til. Alle disse krever også at man kjøper et abonnement som definerer hvor mye data man kan bruke i en gitt tidsperiode.

Disse løsningene finnes ikke over alt i verden, men går turen til for eksempel USA har både AT&T, Virgin og T-Mobile egne løsninger.

Uoversiktlig

Som vi påpekte innledningsvis i denne artikkelen er markedet for SIM-kort svært uoversiktlig og fragmentert. Helt avhengig av hvor i verden turen måtte gå, hvilken type telefon du har og hvordan systemet er skrudd sammen.

Internet. Foto: Flickr / transCam (CC)
Internet. Foto: Flickr / transCam (CC)

Vi er interessert i å høre dine erfaringer fra ulike land og operatører: Hva fungerer? Hva fungerer ikke? Er det andre ting det er lurt å vite om mobilbruk i utlandet? Bruk kommentarfeltet og del din kunnskap rundt dette!

God mobilreise folkens! 🙂

29 kommentarer

  • Var i USA i mars og kjøpte T-Mobile prepaid med 5 GB data for $70. Ubegrenset innenlands tale/text. Etter 5GB blir hastigheten begrenset til Edge men man beholder konnektiviteten. $10 ekstra for ubegrenset SMS og fasttelefonsamtaler til Norge.

   Generellt fornøyd med de, men dekningen er dårligere enn AT&T i mindre urbane strøk (f.eks Highway 1). AT&T nektet å selge oss prepaid SIM i butikkene, men det skal være mulig å få på nett. Da skal man også kunne få til data only til noe billigere.

 1. Petter Saunes

  Det aller enkleste er å bruke Wi-Fi soner, de fleste hoteller har dette i dag. Deaktiver all datatrafikk og roaming! For Android er apper som What’s App og Tango gode og ha, Tango gir deg også videosamtaler. Eller om du har Skype på telefonen. Det er mulig du må ut med en avgift for å bruke hotellets internett som om du kjøper tid på en internett cafe.

  Svar på denne kommentaren

  • Jo, det er greitt når ein er på hotellet. Er ein vant til å bruke datatrafikk til t.d. vegbeskrivingar vert ein fort litt handicappa om ein ikkje har nett utanom hotellet.
   (I tillegg til at ein då faktisk kan bruke alle «supre ting å gjere/stadar å ete i området du er no»-appane når ein er på farten.)

 2. Roy Halvor Frimanslund

  I Japan fant jeg ut at et var alt for dyrt å skaffe seg et SIM kort, det gikk ikke an på noen enkel måte å få seg et eget nummer som turist, men på flyplassen gikk det ann å leie et SIM kort med eller uten mobil som en da leverte på flyplassen når en reiste igjen. Jeg fant at dette var så dyrt at det var mye lurere å klare seg med wifi på hotellet samt se etter starbucks og andre steder med gratis hotspots.
  For øvrig er det som regel wifi nærmest overalt, men man trenger en konto i Softbank eller hos andre tilbydere, og igjen er dette tungvint for turister.

  Svar på denne kommentaren

 3. Simen Schikulski

  Noen som har efaring med reisemodem innenfor europa/EU-landene? Jeg skulle gjerne hatt en billig måte å koble meg opp på rundt om i Europa uten å måtte ha et simkort pr. land.

  Svar på denne kommentaren

 4. Roy Halvor Frimanslund

  Her er en liten sammenligning av de største tilbyderene i Australia:
  https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aq5mZyLPihwZdDRueWRIT3VTdWhqdU0xV3l5SlRNX1E&usp=sharing
  Jeg bruker Virgin Prepaid nå, tidligere brukte jeg Telstra.
  for turister er nok Telstra (eller noen som bruker Telstra sitt nettverk en stor fordel pga deres desidert beste dekningsgrad.)

  Det er svært enkelt å få seg et Prepaid (kontantkort) SIM her, men skal du ha Postpaid er nok kravene til dokumenter mer enn det en har som turist.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg fikk en LG mobiltelefon, det jeg ikke fikk med meg var at den var låst mot Telstar one.
   Telefonen var ganske ny og fin, men så dukket problemene, den ville ikke ha noen Norske sim kort. gikk innom en forretning på Grønland.
   Det var umulig å åpne LG tlf.
   Jeg er et par ganger i Aten hvor jeg kjøper Vodafone lokalt er billigst.
   Etter å ha lest litt, er det et Australsk selskap, mobilen er uten Telstar sim.
   Har du noe tips pa hva jeg kan gjøre

   mvh
   Einar odden

 5. Ang. modem:
  «Alle disse krever også at man kjøper et abonnement som definerer hvor mye data man kan bruke i en gitt tidsperiode.»
  Det står vel eit SIM-kort i eit sånt modem? Veit nokon kor god tilgangen på modem som ikkje er operatørlåst er? (Å taka med eit modem sjølv, for så å sette inn eit SIM-kort burde vel fungere? Då kan ein bruke same modem på fleire turar…)

  Svar på denne kommentaren

 6. Stig Arvid Knutsson

  Hei,
  Hva om en snur paa flisa? Dvs hvordan kan en utlending surfe rimelig og raskt mens han er paa besoek i Norge? Ingen uten fast bopel i Norge faar noe som helst form for abonnement. Da er kontantkort fra Telenor eneste utvei. Det er IKKE billig. Hastigheten er grei de foerste par dagene, saa blir det fryktelig tregt. Jeg er av og til i gamlelandet paa ferie eller forretningsbesoek. Da kan dette bli et stort problem og iritasjonsmoment.
  Eller har dere alternative forslag?
  Vennlig hilsen,
  Stig Arvid Knutsson

  Svar på denne kommentaren

 7. Data er ikke så dyrt som før; i alle fall ikke i EU. Telenor tar 49 kroner for 30 Mb i døgnet. 30 Mb med for eksempel Dodad koster 175,-. Det kan derfor kanskje være en ide å tenke over hvor mye data man trenger å bruke i mobilnettet før man starter en langvarig prosess med å skaffe seg alternativt SIM kort.

  Svar på denne kommentaren

 8. Noen som har prøvd irsk Three broadband SIM? Ser de selges for £20 på Ebay, og de støtter veldig billige pay as you go-pakker (f.eks. €10 for 2GB over en uke) som virker i Storbritannia, Italia, Østerrike, Sverige og Danmark. Er usikker på om man får registert dem med norsk adresse.

  Svar på denne kommentaren

 9. jan lasse undal

  hei. vet noen om et bra fransk mobil abonnement?. vil ha et som er bilig å ringe fra når eg er i frankriget og de er en bonus vis de er bilig når eg er i norge og. liker alt som er fransk og har ornet meg franske tv kanaler men vil ha fransk mobil abonnement og

  Svar på denne kommentaren

 10. USA: Brukte AT&T. Fikk først beskjed i butikken om at de ikke kunne selge til meg siden jeg ikke bodde i USA eller noe, men en annen mer rutinert ansatt fikk snusen i det og hooket tak i meg på vei ut. Han fikset en vei rundt det. Fikk bra mengde datatrafikk for pengene, men litt lite samtaletid.

  Hellas: Brukte Vodafone og fikk hjelp i butikken til å sette det opp. Fikk overkill av datatrafikk, men ingen samtaletid.

  Tyskland: Brukte Vodafone og det var helt håpløst. De hjalp meg med noen steg i butikken, men konkluderte med at jeg måtte gjenopprette mobilen for at det skulle virke. Det kunne jeg ikke på reise. Fikk det til å fungere selv på en annen mobil, men de hadde ingen system for å fylle på penger så gikk tom for datatrafikk nesten med en gang.

  Malaysia: Brukte Celcom. Fikk god hjelp i butikken til å sette det opp. De klippet til nano-SIM og alt. Akkurat passe mengde samtaletid, og nok datatrafikk til å vare en uke. Best erfaringen så langt.

  Svar på denne kommentaren

 11. Min erfaring er at WiFi-dekning er ekstremt variabel i ulike byer. I tillegg må man ofte registrere seg på mange nett og det funker dårlig på farten. Og så er det typisk ingen WiFi i nærheten når du trenger det som mest.

  Svar på denne kommentaren

 12. I Malaysia og Indonesia kan selskap som er eid av Telenor virkelig anbefales. Billig SMS, nesten skremmende billig å ringe til Norge da spesielt fasttelefon for de som fremdeles hard det, og eldig billig ekstratjenester for mobildata.

  Svar på denne kommentaren

 13. Alle veier fører til roam

  […] har tidligere skrevet om hvordan du kan unngå roaming-kostnader ved bruk av lokale SIM-kort. Nytt av i dag er at EUs pristak på roaming har trådt kraft, noe […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.