nrk.no

Her er NRKbetas filmkanon!

Kategori: Film

kakediagram kjønnsfordeling kvinner og menn 24% kvinner, 76% menn

Lurer du på hvilke 10 filmer NRKbetas lesere mener MÅ sees? Her er listen – eller listene.

nærbilde av skjerm med mange filmtitler

For noen måneder siden spurte vi dere: Hvis dere bare kunne gitt med barna deres 10 filmer i livets ryggsekk; hvilke?

Vel, her er svaret:

NRKbetalesernes Topp 10
1 Pulp Fiction
2 The Shawshank Redemption
3 The Godfather
4 Forrest Gump
5 The Matrix
6 The Lord of the Rings
7 Fight Club
8 Apocalypse Now
9 The Shining
10 Schindler’s List

Syndflod

Det viste seg å være langt mer populært å bidra enn vi hadde drømt om. Da vi slo på lokket en uke etter at vi spurte, var det kommet inn over 1000 topp 10-lister. Så det vi hadde tenkt som en litt kjapp temperaturmåler (og innspill til min egen topp 10 jeg skal tvinge ungene gjennom før de blir 18) genererte betydelig mer etterarbeid enn planlagt. Det er nemlig slik at dersom vi skal analysere listene, må samme film hete det samme; datamaskinen skjønner ikke uten videre at «2001 – en romodyssé» og «2001: A Space Odyssey» henviser til samme film, og når vi beveger oss til Ringenes Herre-filmene er antall mulige måter å skrive titlene nær uendelig.

Luksusproblem

Det å ha fått så mange forslag er først og fremst luksus, men det har også kostet ganske mange timer i Excel, i Google Refine og med kryssreferering til IMDb. Det har blitt noen dagers jobb ut av dette; det tar forbausende lang tid å koke ned 3362 ulike titler til 1808 titler. Neste gang vi gjør noe sånt som dette, kommer vi nok heller til å gi dere topp-1000-listen fra IMDb og be dere rangere filmene derfra. 😉

Hva skal man kalle en film

Når man rydder i listene for å få telt opp «LOTR1» og «Ringens Brorskap» i samme bøtte, må man gjøre noen valg. Valgene vi har gjort er: Alle filmer som har mer enn noen få stemmer er søkt opp i IMDB og omnavnet til originaltittelen dersom denne er engelsk, fransk, tysk, spansk, svensk og dansk. Der det er tydelig hvilken film i en trilogi man sikter til, er for eksempel «gudfaren 1» navnet om til «The Godfather (1972)». Om det er uklart om det er enkeltfilmen eller trilogien det vises til, er tittelen navnet om til «The Godfather». Så får man tolke det som man vil. Dette har antagelig sendt populære trilogier som The Godfather og Lord of The Rings (og i noe mindre grad Star Wars) noen hakk nedover rangeringen.

Filmer med titler på (i Norge) sjeldne språk, la oss si japansk, er stort sett gitt norsk tittel (mulig det er noen som har sklidd gjennom på engelsk også). Dermed skriver vi De syv samuraier i stedet for Shichinin no samurai. Vi har også renset bort typografiske finurligheter, som å skrive Se7en for Seven. Vi begynte med å lage en IMDb-kobling av titler, men det var både meningsløst mye jobb med usikkert utbytte og slik ting var lagt opp med at man kunne foreslå alle tre Gudfar-filmer under ett, matchet det ikke med at det ikke finnes serie-koblinger i IMDb.

Brutale forenklinger

Vi har tillatt oss noen generaliseringer. Dersom noen har skrevet Apocalypse Now! Redux, har vi slått denne sammen med originalen. Tilsvarende, om nyansene er så finstemte som Gudfaren 1 & 2 (mest 2), har vi forenklet dette til The Godfather 1 2 – ellers ville hverken ener’n eller toer’n fått noen følbar støtte.

Hele listen (ca 10 000 celler) er gjennomgått manuelt for å sjekke at det ikke er noe som har lurt seg unna telling, men det er sikkert ting som har passert under radaren. Vi tror likevel det er godt nok til å si her er filmene folk mener barna dine bør ha sett.

Forresten: Selv om NRKbetas lesere kan være flinke til å lure avstemninger (vi endte opp med nesten 5,5 millioner stemmer på avstemningen vi skrev om i Over én million NRKbetalesere kan vel ikke ta feil), så er det forbausende få som har prøvd å game undersøkelsen, men vi har slettet noen likelydende lister innlevert med få minutters mellomrom.

The Blandness of the Masses

EDIT: Som endel er innom i kommentarfeltet og som Gunnar Bangsmoen sier på Twitter:

Det oppstår en «blandness of the masses» når mange ulike meninger om hva som er best sammenfattes – det minste felles multiplum innholder sjelden overraskelser. Jeg er enig med Gunnar i at topp 10 kan være kjedelig, i det at man har sett alle titlene tidligere i en liste som likner. Men går man litt lengre ned finner man mye gull. Den komplette listen er for lang for å inkluderes i artikkelen, den får dere kikke på i tabellen det lenkes til nederst, men for å vise dere at det er mange godbiter her har jeg oppdatert artikkelen med en liste over de 756 filmene som nevnes av mer enn én klikk for å vise listen. Dykker du litt ned i denne bør du finne nok til mange gode filmkvelder, enten smaken din er slik eller sånn.

Illustrativt nok er flere av filmene jeg selv setter høyest (og jeg innbiller meg at jeg har ganske ukomplisert filmsmak) bare nevnt av én annen.

Det er mye mer

I tillegg har vi selvsagt lekt litt med tallene – vi hadde jo ikke vært NRKbeta om vi ikke smakte litt på tallmaterialet vi har samlet inn. Vi har fått endel svar fra folk i ulike aldre (selv om noen har vært ivrigere enn andre), dermed har vi kunnet bryte ned litt og se på hva som finnes av forskjeller og likheter.

Antall svar, ettårsbånd

Screen Shot 2013-04-09 at 16.07.42

Hva er mest overraskende?

Hovedlandet

Første overraskelse er hvor høy andel av filmene som er produsert i USA. USA er rett nok en vesentlig filmnasjon, men vi hadde ikke ventet så total dominans. I noen alderssegmenter har det sneket seg inn én enkelt spaghettiwestern i topp 10, og for gruppen over 60 år er det hele tre ikke-USA-titler (her er også den eneste norske), men ellers er det ren utklassing av den øvrige verdens filmproduksjon. Det var uventet.

Antall USA-produserte filmer i topp 10

Alder USA-andel
ALLE 100%
15-19 90%
20-29 90%
30-39 100%
40-49 100%
50-59 100%
60+ 71%

Vi er ganske like

Av de drøye 17 000 som har vært inne og lest saken, har 77% kommet fra nrk.no-forsiden. NRK-forsiden har relativt grei kjønnsbalanse. Likevel har vi fått denne kjønnsfordelingen:

kakediagram kjønnsfordeling kvinner og menn 24% kvinner, 76% menn

Som mye annet vi i NRKbeta driver med, har altså kåringen blitt guttedominert tross presumptivt kjønnsnøytralt innsig. Jeg lurer på om det er fordi dette med lister (ihvertfall ifølge High Fidelity) er en guttegreie.

Det ser dog ikke ut til å gjøre dramatisk forskjell; det blir ikke Gone With The Wind VS Vin Diesel likevel – sammenlikn disse listene:

Topp 10-tabeller kjønn

KVINNER
1 The Shawshank Redemption
2 Pulp Fiction
3 The Godfather
4 Forrest Gump
5 The Matrix
6 The Lord of the Rings
7 Schindler’s List
8 Apocalypse Now
9 The Shining
9 One Flew Over the Cuckoo’s Nest
9 The Godfather II (1974)

MENN
1 Pulp Fiction
2 The Shawshank Redemption
3 The Godfather
4 Forrest Gump
5 The Matrix
6 The Lord of the Rings
7 Fight Club
8 Apocalypse Now
9 The Shining
10 Blade Runner

En annen ting vi biter oss merke i, er at listene for ulike alderssegmenter er såpass like. Det er litt variasjoner i rekkefølgen, men det er ikke mange titler som skiller den filminteresserte 20-åringen og den filminteresserte 60-åringen: klikk for å se i alderssegmenter

Oldisfilmer?

Ser vi på produksjonsår for topp 10-listene pr alderssegment, ser vi at 1994 er et gullår for de fleste (Pulp Fiction, Forrest Gump, The Shawshank Redemption), unntatt for filmelskerne over 60 som knepent velger seg 1979 (Life of Brian, Apocalypse Now, Alien). Det er også interessant å se at snittalderen for filmene på listen er jevnt økende, men bare med noen få år av gangen. Da med et unntak av 20-29-åringene som flotter seg med noen årgangstitler og drar opp snittet 😉 Se bare:

Alder Filmalder Gullår
15-19 20 1994
20-29 28 1994
30-39 24 1994
40-49 25 1994
50-59 27 1994
60+ 30 1979
ALLE 22 1994

En annen ting som er interessant, er at det er mange fellestrekk med IMDb Top 250 – vi mennesker er tydeligvis ikke veldig ulike:

NRKbeta IMDb
Pulp Fiction The Shawshank Redemption
The Shawshank Redemption The Godfather
The Godfather* The Godfather: Part II
Forrest Gump Pulp Fiction
The Matrix The Good, the Bad and the Ugly
The Lord of the Rings 12 Angry Men
Fight Club The Dark Knight
Apocalypse Now Schindler’s List
The Shining The Lord of the Rings: The Return of the King
Schindler’s List Fight Club

* Her ligger det noe måleteknisk forvirring i at vi åpnet for at man kunne omtale en trilogi som én tittel. Disse to glir over i hverandre.

Det er på én måte en overraskelse, men ettersom jeg leser Daniel Kahnemans vidunderlige Thinking, Fast and Slow for tiden, er jeg på et vis forberedt på det at folk enes ganske godt om hva som bør være på en slik liste – ihvertfall øverst.

Vi er enigst om toppen

28% av de som har stemt (289 stemmer) mener Pulp Fiction fortjener en topp 10-plass. Og det er 411 stemmer på en eller flere filmer i The Godfather-trilogien. Men selv om Pulp Fiction er enkeltfilmen som har flest stemmer, er det flere personer som har rangert The Shawshank Redemption – Frihetens Regn som nummer 1.

Tittel førsteplasser ranking
The Shawshank Redemption 56 2
Pulp Fiction 49 1
The Godfather* 41 3
The Godfather I (1972)* 36 24
Flåklypa Grand Prix 21 19
Forrest Gump 21 4
Blade Runner 20 11
The Matrix 19 5
Apocalypse Now 18 8
The Good, The Bad and The Ugly 17 12
Fight Club 17 7

* Her ligger det noe måleteknisk forvirring i at vi åpnet for at man kunne omtale en trilogi som én tittel. Disse to glir over i hverandre.

Det er altså flere som har nevnt Pulp Fiction totalt. Men det er færre som har den som toppfilm. Den vinner på totalen.

Entropien tiltar

grafikk som viser hhv hvor mange som har stemt på filmene 1-10, hvor mange filmtitler som er nevnt i film 1-10 og hvor mange stemmer hver film har i snitt

Når vi ser på hvor mange ulike filmtitler som er på 1. plass, 2. plass osv, ser vi at det er færre titler på toppen av listen enn lengre ned – på tross av at ikke alle har fylt ut 10 titler. Det er ca 2 stemmer pr tittel nederst i listen (9. plass er faktisk litt mer variert enn 10.plass), mens det er 2,9 stemmer pr tittel i toppen. Leserne våre er mer enige om hva som hører til øverst på listen enn lengre ned.

Oversatt betyr dette at det er mange som er enige om at The Shawshank Redemption eller en Gudfar-film hører til på toppen av listen, mens det er større variasjon i hva man mener hører hjemme på plass nummer 9, der det er størst variasjon. Listene er ganske ulike, og det er mange delte plasser nedover på listen. Merk at Pulp Fiction nevnes nest oftest både på første og niende plass, mens Nummer én-filmen The Shawshank Redemption ikke er representert i det hele tatt blant de øverste filmene på listen av 9.plass-filmer. Dette gjelder flere filmer. I tabellen har vi markert dem som skiller seg ut.

Film 1 Film 9
1 The Shawshank Redemption 1 Forrest Gump
2 Pulp Fiction 2 Pulp Fiction
3 The Godfather 3 The Shining
4 The Godfather I (1972) 4 Batman: The Dark Knight
5 Flåklypa Grand Prix 5 Fight Club
5 Forrest Gump 6 Seven
7 Blade Runner 6 The Big Lebowski
8 The Matrix 6 Cinema Paradiso
9 Apocalypse Now 6 The Matrix
10 The Good, The Bad and The Ugly 10 The Green Mile
10 Fight Club 10 2001: A Space Odyssey
10 A Clockwork Orange
10 Apocalypse Now

Hvorfor?
Jeg skal prøve meg på en forklaring, men den kan være på jordet: De færreste av oss går rundt med en liste over ti favorittfilmer i hodet. Men det kan være vi har en litt tydeligere idé om hvilken film vi setter høyest, eller ihvertfall kan vi ha en shortlist for førsteplassen som ikke er så veldig lang. Men mot slutten av listen vil det være litt mer tilfeldig hvilke titler vi kommer på.

Og så er i tillegg hjernen vår skrudd slik at vi (de fleste av oss) ofte bruker valgstrategier som «velg den du kjenner fra før», «velg den de andre velger» osv. På de øverste plassene er vi dermed kanskje «tettere på partiprogrammet». Kanskje prøver vi også å være «flinkere», velger en anerkjent film – og blir dermed likere de andre. Når vi kommer lengre ned på listen er vi mer på egenhånd med å velge ut filmene som skal med.

Dermed er nok de skjulte skattene å finne litt lengre ned i bunken.

Kanskje kan man dermed hevde at det også er mulig å lage en annen topp 10-liste; en som tar øverste film for hver av de 10 plassene (og fjerner dobbeltoppføringer). Her er den listen sammenliknet med «nevnt flest ganger»-listen:

vanlig topp 10 toppfilm 1-10
1 Pulp Fiction 1 The Shawshank Redemption
2 The Shawshank Redemption 2 Pulp Fiction
3 The Godfather 3 The Godfather
4 Forrest Gump 4 The Matrix
5 The Matrix 5 Forrest Gump
6 The Lord of the Rings 6 The Lord of the Rings
7 Fight Club 6 The Good, The Bad and The Ugly
8 Apocalypse Now 7 Apocalypse Now
9 The Shining 8 Star Wars
10 Schindler’s List 9 The Shining
10 Fight Club
10 Gladiator

Vi synes dette fenomenet er interessant. Men det får være nok grunnforskning for nå. Tilbake til selve filmlistene.

Hvordan kan vi bruke dette?

På enkleste nivå kan du bare kikke på topp 10-listene og se om det er en film der du har glemt å få med deg. Selv har jeg hverken sett The Shawshank Redemption, Forrest Gump eller Schindler’s List. Men om de bør sees, så skal jeg da gjøre det.

Men det er også mulig å gå dypere i listen; noe av det mer spennende eller overraskende finnes kanskje under overflaten. Vi har delt hele listen med dere i bunnen av denne artikkelen. Lukk den opp i Excel og dykk ned etter godbiter. Og dersom noen av dere som er gode med programmering har lyst til å lage noe morsomt ut av det; kjør ivei! Og del det med oss andre etterpå.

Egentlig kunne vi ha lyst til å lage en enkel tjeneste der man kan sette inn fødselsår og evt. kjønn, der man kan se hva folk av ens egen generasjon har som topp 10 og en søketjeneste med «folk som anbefaler denne filmen anbefaler også denne filmen», men vi er litt skrinne på programmeringsressurser for tiden. Kanskje noen av dere har lyst til å prøve dere? Her er ihvertfall hele datasettet.

Hvis dere finner på noe fint med dataene; bruk kommentarfeltet. Om dere oppdager en perle av en film her, bruk kommentarfeltet. Dette kan dere 😉

31 kommentarer

 1. Jeg tror det faktum at Shawshank Redemption er på toppen av imdb framskynder den i hodet til folk. Det var i hvert fall en periode hvor den 250-lista tok helt overhånd. Og da gjennomsnittsalderen er 22, passer nok det.

  Jeg er derimot sjokkert over at det er så stor overvekt av kommersielle, amerikanske filmer. Det kan vel ha noe med NRK-forsida å gjøre. Kanskje.

  Uansett, fant fram igjen min liste, hvis det er noen som har sett samtlige av de 10-15 filmene nevnt ovenfor:

  Gå og se (Idi I Smotri), Sans Soleil, Barry Lyndon, Metropolis, Satantango, Vertigo, Flåklypa GP, Blues Brothers og Stalker.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir E (svar til Knut S)

   Jeg reagerer også på den totale amerikanske (kommersielle) dominansen, selv om jeg kanskje ikke er så overrasket. Jeg håper og tror at mange filminteresserte ikke mener det er noen en-til-en-korrelasjon mellom box office-suksess og filmatisk kvalitet. Jeg tror årsaken til dominansen er en kombinasjon av to hovedfaktorer:

   1. Den amerikanske filmindustrien er god på markedsføring. Filmene får mye omtale, blir snakkiser og titlene fester seg til minnet. Det er dessverre ikke nødvendigvis slik at de beste filmene (rent kvalitetsmessig) er de titlene man husker lettest på, så en listekåring som dette vil favorisere de store kommersielle kanonene.

   2. Amerikanske filmer er i stor grad ukontroversielle, påkostede og med stor underholdningsverdi. Det fører til at de får bred appell og det er lett å enes om dem. Egenskaper som favoriseres når man skal lage lister basert på konsensus – noen få amerikanske blockbustere vil akkumulere mange flere stemmer hver enn en rekke av mindre europeiske indie-filmer.

   Jeg skal ikke legge skjul på at jeg i liten grad er tilhenger av amerikansk film (med mange hederlige unntak), og synes det er synd (og egentlig feil) at ingen ikke-amerikanske filmer er representert på lista. Jeg har i alle fall ingen vanskeligheter med å komme opp med ti europeiske filmer jeg heller ville gitt noen med i filmbagasjen enn The Matrix.

 2. Magnar Storøy

  Ingen av mine favorittar inne blant topp ti. Ikkje ein gong gladiator kom med. Det er naturleg at lista er USA-dominert. Vi ser mest film der i frå, og USA lagar flest av dei beste filmane.

  Svar på denne kommentaren

  • Pro-Europa (svar til Magnar Storøy)

   At filmen er fra USA er ikke ensbetydende med at den er bra. Dette forteller heller hvor amerikanisert Vest-Europa er og hvor mye kultur vi bombarderes med derfra. Få opp øya å se filmer laget av europeeren, asiateren eller afrikaneren.

   Begynn i Skandinavia, så fastland-Europa osv.

   Amerikaneren bombarderer oss europeeren med deres kultur, da må vi kjempe imot og fortelle dem at mye av deres materiale ikke er bra og at vi europeere er minst like gode til å produsere kultur.

   Dette har ikke noe nasjonalisme å gjøre, men heller det å være selektiv og vite at verden ikke bare handler om USA eller bør være USA-orientert. De dominerer nok som det er fra før.

   Vennlig hilsen
   Pro-Europa

 3. Truls Andresen

  Herregud for noen lister dere har kommet frem til, hehe vet at smaken er forskjellig, uansett her er min ultimate liste.

  1 Seven Samurais, Akria Kurosawa, 1954
  2 Blade Runner, Ridley Scott, 1982
  3 Oldboy, Chan-Wook Park, 2003
  4 Tatt av vinden, Victor Flemming, 1939
  5 Metropolis, Fritz Lang, 1927
  6 Empire of the Sun, Steven Spieldberg, 1987
  7 Tetsuo, Shinya Tsukamoto, 1989
  8 Requiem from a dream, Darrn Aronofsky, 2000
  9 Alien, Ridley Scott, 1979
  10 Drive, Niclas Winding Refn, 2011

  min liste endrer seg litt nå og da men dette er i allefall tett opptil topp 10

  Truls

  Svar på denne kommentaren

 4. Anders Hofseth (NRK)

  Flere nevner i kommentarfeltet og på Twitter at listen ikke speiler deres smak. Og sånn blir det jo gjerne når man oppsummerer alles smak. Derfor er artikkelen nå oppdatert med en litt lengre liste for dem som ønsker litt inspirasjon men synes det blir litt vel mye å åpne regnearket. Sjekk ut avsnittet The Blandness of the Masses over.

  Svar på denne kommentaren

 5. Type filmer, nivået på filmene og opphavssted forteller mye om hvilke mennesker som har tatt seg bryet med å svare på denne oppgaven. Overvekten av actionfilmer sier også noe om alderen på svargruppen.

  Nrk har nok en gang fått i gang en diskusjon som aldri kan føre til noe. Hva var egentlig poenget? En sisyphos-diskusjon der alle og ingen har rett? Og hvem ville for alvor prakke på barna sine all den volden som lista representerer?

  Slappe vår-dager i Nrk?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Anders E)

   De slappe vårdagene har ikke begynt foreløpig, men jeg håper de kommer en gang 😉

   Hva var egentlig poenget? Som jeg skrev i den originale artikkelen; grov egennytte:

   Jeg har lenge tenkt at jeg vil lage en kanon over filmene jeg synes mine barn bør ha sett før pappa ikke lenger har makten over fjernkontrollen. Filmene som bedre lar dem forstå hva som formet meg og min generasjon og som kan kaste lys over mine verdier. […] Jeg har dog sett at det er vanskelig å huske alle filmene som ligger et sted der bak i historien, så jeg vil be om hjelp fra dere til å huske hva som har vært av fine / kule / vesentlige filmer. Kanskje kan dere ha nytte av en sånn liste selv også?

   Dugnad: Hjelp oss å lage en filmkanon!

   Jeg tror ikke jeg vil ha noe problem med å vise dem filmene på NRKbetalesernes topp 10-liste innen de er 18, selv om min egen liste nok ser litt annerledes ut. For min del finnes gullkornene litt lengre ned enn i toppen av listen. Men jeg vil absolutt si at jeg både har hatt nytte av øvelsen å selv lage en liste og av den store felles listen.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jonas)

   Halvmanuelt i Excel ved å kopiere inn alder og kjønn for hver celle i regnearket (slik at det for hver linje blir film1;fødselsår;kjønn;film2;fødselsår osv), klippelime disse til én enkelt lang liste og kjøre en pivottabell på dataene. I tillegg fikk hver celle en indekskode slik at de kunne stables tilbake igjen etter vasking – for å bruke Refine måtte det være én enkelt kolonne.

   Jeg gjorde ingen vekting av førsteplass VS andreplass osv, ettersom endel i kommentarfeltet sa at det var uprioriterte lister og det er vanskelig å vite hvor mye tyngre man bør veie en førsteplass enn en fjerdeplass.

 6. Litt av en innsats dere har lagt ned! Selv de dataene som ved førse øyekast virker selvsagte og forutsigbare, blir jo langt mer spennende når man bryter dem ned i mindre og mer spesifikke deler. Takk for morsom lesning!

  Svar på denne kommentaren

 7. Dersom dere hadde gitt noen rettingslinjer på hvordan dere ønsket å få navnet hadde det sikkert spart litt tid i redigeringen, men det er vel en typisk ting man først tenker på når man ser dataen 😛

  Om noen gidder tror jeg det kunne være morsom å se hvor hvor mange av topp 10 filmene som hver enkelt liste inneholder.

  Svar på denne kommentaren

 8. Godt jobbet!

  Tror jeg har funnet meg en ny bestevenn, Mann ’86, den ene andre som mener at La Planète Sauvage er nettopp den type film et veloppdratt barn burde få med seg.

  Anders Hofseth og resten av beta-gjengen, om dere spør pent kunne dere sikkert fått hjelp av hopen til å gjøre noen tidkrevende ikkeprogrammerbare oppgaver, som å finne imdb-urler, eller andre ting dere skulle finne på i fremtiden. Mer dugnad altså.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til barereklame)

   Det er en veldig god idé og relativt enkelt å gjøre med utgangspunkt i regnearket vi har delt. Noen som tar utfordringen?

  • Hvis jeg forstod det rett, så var det en topp 10-liste som bare inkluderer filmer som ikke har blitt nevnt i listen dere laget. Her er mitt forslag hvertfall:
   1. The Searchers
   2. Bicycle Thieves
   3. Sunrise: A song of Two Humans
   4. Rashomon
   5. The Third Man
   6. Duck Soup
   7. The Grapes of Wrath
   8. Sherlock Jr.
   9. Strangers on a Train
   10. Shadow of a Doubt

  • Her er topp-10-listen basert KUN på de listene i regnearket som IKKE inneholdt topp-10-filmene i NRKbetas filmkanon:

   1*. 2001: A Space Odyssey
   1*. Flåklypa Grand Prix
   3. Blade Runner
   4*. Casablanca
   4*. Cinema Paradiso
   4*. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
   7*. A Clockwork Orange
   7*. Stalker
   9. Life of Brian
   10. De syv samuraier

   (* indikerer delt plassering)

   De som er interessert i en slik «anti-liste» er sikkert også interessert i mer enn bare de første 10 plassene, så her kommer fortsettelsen.

   Tallet foran tittelen er antall stemmer hentet KUN fra lister som IKKE inneholdt topp-10-filmer. Mange av disse filmene har selvsagt fått betydelig fler stemmer enn dette totalt sett.

   20: 2001: A Space Odyssey
   20: Flåklypa Grand Prix
   18: Blade Runner
   16: Casablanca
   16: Cinema Paradiso
   16: Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
   15: A Clockwork Orange
   15: Stalker
   14: Life of Brian
   13: De syv samuraier
   12: Citizen Kane
   12: Fanny och Alexander
   12: Lawrence of Arabia
   12: The Usual Suspects
   11: Fargo
   11: Once Upon a Time in the West
   11: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
   11: Star Wars IV A New Hope (1977)
   11: Vertigo
   10: Alien
   10: E.T.
   10: Taken
   10: The Big Lebowski
   10: The Good, The Bad and The Ugly
   10: The Lion King
   9: Chihiro og heksene
   9: Chinatown
   9: Das Boot
   9: Dr. Strangelove
   9: Mitt liv som hund
   9: Smultronstället
   8: Back to the Future
   8: La Vita è Bella
   8: Min nabo Totoro
   8: Monty Python and the Holy Grail
   8: Oslo, 31. august
   8: Rear Window
   8: Reservoir Dogs
   8: Star Wars
   8: Star Wars V The Empire Strikes Back (1980)
   7: 8 1/2
   7: Annie Hall
   7: Batman: The Dark Knight
   7: Det Sjunde Inseglet
   7: Festen
   7: Sykkeltyvene
   7: The Blues Brothers
   6: Amadeus
   6: Blue Velvet
   6: Brazil
   6: Gone With the Wind
   6: Goodfellas
   6: In the Mood for Love
   6: Jurassic Park
   6: Mulholland Drive
   6: Paris, Texas
   6: Reqiuem for a Dream
   6: Singin’ in the Rain
   6: Snikende tiger, skjult drage
   6: The Deer Hunter
   6: WALL·E
   5: Amarcord
   5: Barry Lyndon
   5: Coffee and Cigarettes
   5: Eternal Sunshine of the Spotless Mind
   5: Fantasia
   5: Fried Green Tomatoes
   5: Gandhi
   5: Gå og se
   5: Le grand bleu
   5: Léon
   5: Manhattan
   5: Metropolis
   5: Sånger från andra våningen
   5: Så Som i Himmelen
   5: Speil
   5: Taxi Driver
   5: The Breakfast Club
   5: The Royal Tenenbaums
   5: The Tree of Life
   5: Wings of Desire
   4: À bout de souffle
   4: Alt om min mor
   4: American Beauty
   4: Amour
   4: Att angöra en brygga
   4: Being John Malkovich
   4: Breaking the Waves
   4: Donnie Darko
   4: Four Weddings and a Funeral
   4: Hiroshima, mon amour
   4: Indiana Jones – Raiders of the Lost Ark
   4: Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker
   4: Lost in Translation
   4: Man on the Moon
   4: Modern Times
   4: Oldboy
   4: Once Upon a Time in America
   4: Pianisten
   4: Pretty Woman
   4: Ronja Røverdatter
   4: Seven
   4: Solaris
   4: Sort Katt Hvit Katt
   4: Star Wars Original Trilogy
   4: The Great Dictator
   4: The Life Aquatic with Steve Zissou
   4: The Nightmare Before Christmas
   4: The Princess Bride
   4: The Sting
   4: The Wizard of Oz
   3: Across the Universe
   3: Aguirre, der Zorn Gottes
   3: Andrej Rubljov
   3: Avatar
   3: Babettes Gjestebud
   3: Bad Taste
   3: Before Sunrise
   3: Blikktrommen
   3: Boogie Nights
   3: Chocolat
   3: Control
   3: Crash
   3: Das Leben der Anderen
   3: Das weiße Band – Eine deutsche Kindergeschichte
   3: Deliverance
   3: DeUsynlige
   3: Die Hard
   3: Diktatoren
   3: Dirty Dancing
   3: Down By Law
   3: Easy Rider
   3: Edward Scissorhands
   3: Full Metal Jacket
   3: Ghost
   3: Goodbye Lenin
   3: Gran Torino
   3: Grease
   3: Gremlins
   3: Hair
   3: Hannah and her Sisters
   3: Heat
   3: Inception
   3: Into the Wild
   3: Intouchables
   3: Jean de Florette
   3: Kelly’s Heroes
   3: Kill Bill
   3: La Dolce Vita
   3: La Double Vie de Veronique
   3: La Strada
   3: Les Miserables
   3: Magnolia
   3: Memento
   3: Moonrise Kingdom
   3: Natural Born Killers
   3: Platoon
   3: Play
   3: Saving Private Ryan
   3: Scener fra et ekteskap
   3: Six Feet Under
   3: Star Wars VI Return of the Jedi (1983)
   3: Sult
   3: Terminator 2: Judgement Day
   3: The Apartment
   3: The Departed
   3: The English Patient
   3: The Party
   3: The Piano
   3: There Will Be Blood
   3: The Sound of Music
   3: The Terminator
   3: The Unbearable Lightness of Being
   3: The Wall
   3: This is Spinal Tap
   3: Toy Story
   3: Viskningar och Rop
   3: Who’s afraid of Virginia Woolf
   3: Wild at Heart

  • Magnar Storøy (svar til barereklame)

   1.Gladiator. 2.Braveheart 3. From Hell 4. A knights tale 5. The mask of Zorro, 1998 6. James Bond tomorrow never dies 7. Indiana Jones 8. National treasure 9. Entrapment 10. De tre musketerer med Sutherland, Sheen osv.

 9. Gøy!
  Husker ikke alle jeg hadde på min liste (heller ikke om jeg faktisk sendte den inn), men artig å se at selv om jeg har minst én på «hoved topp 10», matcher antilisten min smak mye bedre.

  Håper på flere nedkokinger av dataene.

  Svar på denne kommentaren

 10. Thomas Dalsnes

  Bra påfunn, og interessant liste, om enn noe lite overraskende.

  En interessant kuriositet:
  «det blir ikke Gone With The Wind VS Vin Diesel»… artig nok er denne klassikeren fra 1939 nettopp Vin Diesels favorittfilm.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Knut Sparhell)

   Jo, det har du forsyne meg rett i!

   Ser nå at jeg ble lurt av at Danmark sto først i tabellen imdb.com/title/tt1675434/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt da jeg sjekket, så jeg regnet med at tittelen ikke var oversatt i Norge.

   Heldigvis er den såpass langt ned på listen at ikke topplistene blir berørt, men nå har jeg rettet det i Google-regnearket.

   Takk for at du sa ifra.

 11. Mann 1966-modell

  Jeg er til dels enig i at topp-10-lista virker litt kjedelig, og det blir i den forbindelse skrevet litt om «blandness of the masses». For en tid tilbake laget Morgenbladet en kanon over norske plateutgivelser, som ble toppet av Radka Toneff og Steve Dobrogoszs «Fairytales». Mange ble overrasket av at en plate med bare cover-låter ble utropt som den beste som noensinne er utgitt i Norge. Jeg tror det skyldes et fenomen relatert til «blandness of the masses»: mange hadde denne plate på lista si (den er jo virkelig god), og dermed ble den representert med nok vekt til å vinne. På samme måte kan det være med topp-10-lista over filmer her.

  Så jeg har et forslag: kunne du nå betraktet din ferdigvaskede liste med titler som kandidater for en avstemning? Altså: du har nå, på «demokratisk» vis mottatt en god liste med titler som folk mener er blant de filmene barna bør få med seg. Du har vaska bort duplikater etc. slik at hver tittel er kun representert én gang. Så, for å unngå «blandness of the masses»-effekten på topp 10: kunne du laget en avstemning der folk må velge en liste ut fra de titlene som nå foreligger?
  Dette bør kunne løses programmatisk, slik at folk bare behøver å klikke i lista (velge plass 1 til 10, for 10 ulike filmer). Du slipper unna med en liten programmeringsjobb, og får et ferdigtygga resultat.
  Hva tror du om det? Ville vært interessant å se om resultatet skiller seg vesentlig fra den topp-10-lista som foreligger nå.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Mann 1966-modell)

   Det er absolutt noe i den ideen. Skal se om jeg kan klare å få lurt løs en programmerer til å gjøre det (er kode-analfabet selv).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.