nrk.no

Tett på historien

Kategorier: Gadgets,Mobil & Nettbrett

Et skjermbilde som viser forum romanum i bakgrunnen, og en iPhone med en 3D-modell av slik området har sett ut en gang i forgrunnen.
Via Scara på Forum Romanum — før og nå. Ved hjelp av 3D-modeller og den kraftige maskinvaren vi har i telefoner og nettbrett kan Liestøl og teamet hans lage situerte simuleringer fra stedene du er. Skjermdump: Gunnar Liestøl.

Hvordan så Roma ut i riktig gamle dager? Eller hvordan vil et nytt kunstmuseum ved Vestbanen fremstå? Det kan være vanskelig å forestille seg, men ved hjelp av 3D-modeller og telefonen du har i lommen din kan du nå gjenoppleve historien eller ta en titt inn i fremtiden.

Med de stadig kraftigere datamaskinene vi har i lommene våre er det mulig å gjøre svært mye forskjellig — noe mer nyttig enn det andre. Augmented reality har vært en måte å kombinere software og hardware på en annen måte enn den man kan gjøre med en vanlig datamaskin — men det har liksom aldri tatt helt av. Det handler ikke om mangel på forsøk, men kanskje heller om mangel på et godt tema.

Et skjermbilde som viser forum romanum i bakgrunnen, og en iPhone med en 3D-modell av slik området har sett ut en gang i forgrunnen.
Via Sacra på Forum Romanum — før og nå. Ved hjelp av 3D-modeller og den kraftige maskinvaren vi har i telefoner og nettbrett kan Liestøl og teamet hans lage situerte simuleringer fra stedene du er. Skjermdump: Gunnar Liestøl.
Professor Gunnar Liestøl. Foto: Sindre Skrede
Professor Gunnar Liestøl. Foto: Sindre Skrede

Ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo, har man derimot tenkt litt fremover. Her har professor Gunnar Liestøl, sammen med 3D-designer Šarūnas Ledas og programmerer Tomas Stenarson, jobbet i flere år med å utvikle applikasjoner som viser historien — eller fortiden — på skjermen din. Hvis du for eksempel besøker Forum i Roma eller Borrehaugene i Vestfold, kan du vandre rundt og lure på hvordan det hele så ut i gamle dager, eller hva som skjuler seg under gravhaugene. Ved hjelp av en situert simulering kan du gjøre nettopp det. Kanskje ikke strengt augmented reality, men like fullt en alternativ og virkelighetsnær fremstilling av stedet du er på.

Liestøl selv liker ikke betegnelsen «augmented reality» på det han driver med:

— Det er kanskje mer en avart av lokasjonsbaserte medier. Vi mikser ikke live video og 3D-modeller på skjermen til telefonen, men foutsetter at folk har direkte visuell tilgang til sine omgivelser. Så kan heller skjermen brukes til å vise hvordan det kan ha sett ut i fortiden — eller kan se ut i fremtiden, forteller Liestøl.

Du kan se en demonstrasjon her — selv om filmen er fra 2010:

Applikasjonene er resultat av et samarbeid mellom forskere, programmerere, 3D-designere og historikere — og flere applikasjoner skal det bli; Liestøl forteller om flere nye prosjekter, uten at han vil avsløre for mye om noen av dem. Han kan derimot fortelle at det jobbes med å utvikle en lokasjonsbasert applikasjon som kan vise effekten av klimaendringer i ditt nærmiljø. Det er foreløpig bare et forprosjekt, men tanken er å vise endringer som økt havnivå og endringer i vegetasjon.

Ny sjanger?

Prosjektene til tross: det hele er motivert av andre ting enn nødvendigvis bare fine applikasjoner.

— Det vi eksperimenterer med er hvordan dette mediet kan utnyttes, og hvordan humanistisk teori og metode kan informere dette arbeidet. Det handler om å fortelle en historie med andre, kanskje utradisjonelle midler, sier Liestøl.

Ved hjelp av applikasjonen kan du bevege deg fritt rundt og styre tilegnelsen av historien slik du selv vil. Du bestemmer selv hvordan du vil studere Forum i Roma, hvor du vil gå og hvilken vinkel du vil se komplekset fra; du må ikke bare se passivt på en animasjon av hvordan vikinghusene ved Borre kan ha sett ut: du kan ta regien selv, og gå dit du vil og utforske det du vil i ditt eget tempo.

— Det er ikke så alt for lenge siden vi var dypt fascinert over bilder som beveget seg i en film. At lokasjonsbaserte medier skal bli like stort vet vi jo ikke, men det er likevel viktig å utforske mediets kommunikative potensial. Vår motivasjon er ikke teknologifokuset, men vi har et ønske om å formidle de gode fortellingene ved hjelp av mulighetene teknologien gir oss, sier Liestøl.

Du kan se flere eksempler på opplevelsen og lese mer om prosjektet på http://www.sitsim.no/.

Strengt lokasjonsbasert

Man må være på stedet for å kunne bruke applikasjonene.

— Den reelle omgivelsen er minst halvparten av selve appen. Derfor må du være på stedet for å kunne bruke dem. Hvis man ikke reiser til Roma, men ønsker å utforske Roma slik det så ut i gammel tid kan man heller se på Rome Reborn, for eksempel. Applikasjonene vi lager er avhengige av sin lokasjon, sier Liestøl.

3D-modellene som brukes i applikasjonene er i stor grad tegnet fra grunnen av. Modellene blir til på grunnlag av gamle beskrivelser, malerier, bilder og ekspertvurderinger. Noen ganger kan det for eksempel være vanskelig å avgjøre nøyaktig hvilken søyleorden et tempel har hatt: i så tilfelle må man velge, basert på det man vet om dateringer og arkeologiske funn fra tiden da tempelet mest sannsynlig ble reist. Det visuelle uttrykket vil derfor være forskjellig fra slik en bygning har sett ut.

Modellene settes sammen i et danskskapt program fra Unity 3D; de var ett av de første selskapene som støttet eksport til et iPhonevennlig format i 2008. Siden har sitsim–applikasjonene også blitt lansert for Android.

Kjenner du til andre, lignende prosjekter?

5 kommentarer

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Geir)

   Hei Geir! Takk for korreksjon. Det stod rett i beskrivelsen av bildet, men da jeg skrev bildeteksten gikk det galt. Jeg tipper at mine bekjente med en god, klassisk utdannelse gremmes over meg nå.

   Bra du følger med!

 1. Jean-Yves Gallardo

  Kjempebra! NRK Beta bør også nevne den fremtidsrettede appen «Nytt Museum» om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Appen er basert på samme teknologi utviklet av Institutt for Medier og Kommunikasjon ved Gunnar Liestøl og hans team. «Nytt Museum» kan lastes ned på iphone og ipad og brukes på Vestbanen i Oslo. Der kan du oppleve nybygget for Nasjonalmuseet som nå er til behandling på Stortinget.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.