nrk.no

Facebook breier seg ut på Android

Kategori: Uten kategori


I dag (torsdag) ser det ut til at Facebook vil presentere to ting: En mobiltelefon og en programvare ved navn «Facebook Home». Mobilen har de fått HTC til å lage for seg, men den store nyheten ser ut til å være at Facebook nå vil legge seg oppå Android-systemet og strekke røttene dypere inn.

facebook-android2

Launcher

Facebook Home ryktes å være en «launcher», altså en hjemmeskjerm for telefonen som kan installeres på samme måte som en app. Men i motsetning til en app vil ikke denne legge seg blant de andre, men istedet være selve hjemmeskjermen som møter deg når du låser opp telefonen.

Gratis SMS og ringing?

En konsekvens av en slik ny hjemmeskjerm vil være at du via den sender meldinger til vennene dine med Facebook-chat istedet for SMS. Og med Facebooks ringefunksjon kan du også ringe vennene dine via samme grensesnitt. Det eneste du trenger er tilgang på internett, som mange allerede har via teleoperatør og trådløsnett.

Hvorfor lage hardware selv?

Mark Zuckerberg sa i høst at han ikke så poenget i å lage en egen Facebook-telefon, siden han mente få ville kjøpe den. Og det stemmer nok: Det finnes nok av gode smart-telefoner der ute, og de som vil bruke Facebook på den laster bare ned appen.

Faktisk brukes Facebook-appen av så mange som 200 millioner av de 750 millioner Android-brukerne. Så hva om de får alle Android-telefoner til å bruke Facebook Home istedet?

Ikke for iOS

Grunnen til at dette kommer for Android er nok at Apples iOS-regler rett og slett ikke tillater en slik launcher-teknologi som Facebook Home bruker.

Apple vil selv bestemme i sitt eget hjem. Og mer aktuelt blir det ikke av at Apple allerede har et tilsvarende økosystem for tekstmeldinger og ringing gjennom iChat og iMessage.

Hva tror dere?

13 kommentarer

 1. Jan Kristian Hagen

  Virker som Facebook, Google og Apple m.fl. alle prøver å bli rammeverket og utgangspunktet for vår bruk av kommunikasjon, internett, sosiale medier, underholdning osv. Det er komfortabelt, men kan bidra til at internett etterhvert blir mindre fritt. Tilbyderne logger brukerdata; mye makt og mye informasjon samles på få hender, med liten mulighet for forbrukere å utøve forbrukermakt. At Apple sensurerer Dansk bok om hippiebevegelsen fra sin e-bokhandel fordi den viser bilder av bare bryster er et eksempel på hva som kan skje når tjenestetilbyderen sitter i en annen del av verden og avgjør hva som er støtende og ikke. Jeg mener at Facebook sin nye satsning representerer et skritt i feil retning.

  Svar på denne kommentaren

  • LabLogic.net (svar til Jan Kristian Hagen)

   Helt enig. Alt for mye makt og informasjon på få hender. LabLogic har også en free sms app under utvikling. Tenker det blir opp til folk å velge andre systemer enn de største slik som FB.

 2. Egil Aslak Hagerup (NRK)

  Godt poeng, Jan Kristian! Og med en sånn utvikling blir det enda viktigere at brukerne reagerer og protesterer når sensuren blir for streng.

  Et annet eksempel er jo da Apple sensurerte den Pulitzer-vinnende satiretegneren Mark Fiore. Wired Magazine skrev en veldig god oppsummering av den saken, som du finner
  HER.

  Svar på denne kommentaren

 3. Per Morten Dyrnes

  I dag har vi Skype til Windows og Android. Alle som bruker dette ringer og melder hverandre allerede «gratis».

  Jeg skjønner at facebook er mer populært og at det trolig vil slå kraftig an, men vi har allerede flere verktøy for hånd hvis vi ønsker å benytte oss av dem.

  Ønsker ikke at facebook skal ta helt over på absolutt alle områder.

  Svar på denne kommentaren

  • Egil Aslak Hagerup (NRK) (svar til Per Morten Dyrnes)

   Hei Per Morten!
   Det stemmer at Skype og en rekke andre tjenester finnes allerede. Forskjellen her vil nok bli den dypere integreringen Facebook Home vil få. Grunnen til at man i dag bruker SMS og ringer på vanlig vis, handler mye om at det er det som er standarden. Hvis Facebook klarer å bli en ny standard for all kommunikasjon vil det kunne få store konsekvenser. At det ikke nødvendigvis er en god ting er jeg enig i.

 4. det er kanskje på tide at en og annen journalistspire/-wannabe tar seg litt sammen og begynner å tenke på hva en journalist skal gjøre?

  man kan begynne med å stille seg selv noen enkle spørsmål av typen:

  * hvorfor vil noen gjøre akkurat dette?
  * hva kan man tjene på å gjøre dette?
  * er det noen ulemper for en bruker av dette?

  dere (journalister in general og ikke helt nødvendigvis bare dere i nrkbeta) har hittil sprunget rundt som en heiagruppe for failbook og andre SOME-tjenester, uten noe som helst annet enn ren skjær «ronk» (å så deilig å kunne ha kontakt med …, åååh så deilig at man kan …)

  failbook, google mfl. er direkte onde og overgår det noe omdiskuterte datadirektivet med mange eksponensielle faktorer.

  man er virkelig i ferd med å _hive_ alle egga i kurven, og det er en garanti for røre, uhygge mm.

  hva med å begynne å faktisk se på hva man kan gjøre av tracking, hvordan en utlogging ikke endrer tracking, hvordan personopplysninger blir benyttet, for ikke å nevne hvordan personopplysninger vil kunne bli utnyttet, bare for å nevne noen litt enkle saker å ta tak i.

  det er jo nok av undersøkelser som viser at man allerede i dag med stor grad av sikkerhet vil kunne predikere sexuell legning, politiske sympatier etc. basert på failbookdata, så annonser er jo bare en ekstremt liten del av disse prediksjonene.

  Svar på denne kommentaren

  • Egil Aslak Hagerup (NRK) (svar til navn)

   Hei Navn!
   Dette er gode spørsmål å stille. I min artikkel var fokuset på potensialet som ligger i den nye Facebook-teknologien. Men jeg er helt enig i at det også er mange svært kritikkverdige sider ved både Facebook andre deler av nettutviklingen. Vi jobber for tida med en stor sak om datalagringsdirektivet, men tar det du sier til etteretning.

   Det virker forøvrig som om du har god innsikt i både tracking og problemene ved å la aktører som Facebook samle data om privatliv. Om du ønsker, er du hjertelig velkommen til å skrive en slik sak som du selv etterlyser. Følg formen til andre artikler her på siden, og send det inn til [email protected]. Lønn får du ut fra våre vanlige frilanssatser.

   Vi kan selvfølgelig ikke garantere publisering, så om det høres interessant ut kan du jo begynne med en disposisjon eller et grovutkast. 🙂

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til navn)

   Det er et reelt tilbud. Vi har diskutert det i redaksjonen, og du er kunnskapsrik på feltet. Hvis du ønsker å skrive en gjestesak der du forteller med om dette og drøfter problemstillingene, er vi absolutt interessert. Vi kan også bidra med hjelp i strukturering av stoffet etc. Tenk gjennom det!

  • i know. tvilte aldri ett sekund på at det var ett reelt tilbud.

   har jo prøvd forsåvidt, men har/tar ikke tid/ork/evne/whatever til å komme meg igjennom til ferdig materiale.

   så kommentaren min var jo mer av typen: jeg vil aldri klare å få klemt ut en sånn artikkel av meg selv, ergo «hold kjeft», og well played 😉

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til navn)

   Å få «fortell mer» til å bli «hold kjeft» er en gymnastisk øvelse, men jeg tror jeg forstår poenget 😉 Om du likevel skulle få ånden over deg vet du hvor vi er. Og om du trenger hjelp til å strukturere deg igjennom til ferdig materiale, har vi kapasitet til det også – det er ikke så slitsomt å skrive om man bare stabler tankene litt før man setter seg til, istedet for å sitte der og bite i blyanten over et halvfullt ark.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.