nrk.no

Focusblur: vil de knekke Instagram?

Kategorier: Apps, Det sosiale nettet & Foto


Oppdatering:
Sjekk datoen for publisering av denne artikkelen…

Trivia for de spesielt interesserte: sjekk detaljene i skjermbildet på mobiltelefonen.

1. Keyser Söse – Hvilken film?
2. 1337 – hvorfor det tidspunktet?
3. Emmet Brown – Hvilken film?
4. 5. november 1955 – Hva skjedde da?

…og som det allerede har blitt nevnt, er skjermbildet et lett editert screenshot fra instagramkonkurrenten EyeEm. Ellers har jo også folk sjekket WHOIS for focusblur.com og avslørt hvem som eier domenet…

Og sist men ikke minst: over hundre personer har meldt seg på til første bølge av focusblur.com!

Forskning viser at vi husker mindre og mindre av det vi opplever. Vi tar bilder hele tiden, og ender med å bare huske bildene og ikke resten av hendelsen. Bildedelingsnettverket Focusblur akter å gjøre noe med det.

I en studie som ble gjennomført av Douglas Harper ved NYU var resultatene entydige: tar du mange bilder fra ferien din husker du mindre av den. Rett og slett fordi intet blir overlatt til fantasien og din egen hukommelse. Du ender altså med å bare huske bildene. De er skarpe og fine, men kun i to dimensjoner og uten lyd, lukt og følelser.

FocusBluriOS

Hjernen din er kraftigere enn digitalkameraet

Det amerikanske oppstartselskapet Focusblur som vi snakket med på SXSW i Austin har utviklet en helt ny teknologi som gjør bildene uskarpe på en spesiell måte. Focusblur lanseres i neste uke og blir å finne på både iOS og Android. Applikasjonen kan minne om Instagram, men i stedet for å legge på kunstneriske filter bruker den aksellerometeret i telefonen til å gi bildene en avansert kalkulert uskarphet som tar vare på øyeblikket både i bevegelse og visuelt uttrykk.

Den patenterte uskarpheten som skapes gjør at bildet apellerer til hukommelsen vår på en spesiell måte. Noen har kanskje opplevd å plutselig få tydelige minner fremkalt ved hjelp av lukt eller musikk. Plutselig er du tilbake på klassefesten fra ungdomsskolen. Med både bilder, lyd og følelser inne i hodet.

Det er denne typen effekt bildene fra Focusblur benytter seg av. Ved å se på et focusblurbilde stimuleres hjernen til å fremskaffe sine minner av hendelsen. For dem som var tilstede er minnene både skarpere, mer livlige og mer følelsesladet enn et hvilket som helst vanlig fotografi.

Uskarphet i bilder er mer avansert enn man skulle tro. Bare ved å endre detaljer foran objektivet på kamera kan man lage avanserte mønster i de uskarpe delene av et bilde. Focusblur benytter seg av en metode kaldt «spatial bokeh motion based alternation». Og selv om vi forklarte at NRKbeta er en teknisk fokusert blogg med svært kyndige lesere ville ikke gründerne bak Focusblur ut med for mange detaljer.

Justeringsmuligheter

I den tidlige alfaversjonen NRKbeta så på SXSW var ikke alle funksjonene på plass. Men gründerne bak fortalte at det ville bli mulighet for å velge mellom ulike filtre selv – som på Instagram. Men der Instagram-filtrene er laget for å imitere ulike retro-looks, er Focusblurfiltrene mer vitenskapelige: Man kan velge hvor stor innflytelse de ulike aksellerometerne i telefonen skal ha, og over hvor lang tid bevegelsesdataene skal integreres.

Versjonen vi fikk demonstrert hadde enkeltkontroller for alt. Da var det lett å skru seg bort og ende opp med en grå grøt.

FocusblurAlpha

Personvern

Gründerne bak Focusblur har også sett at personvern blir et større og større problem. Folk tar bilder av andre mennesker og poster dem på Instagram og Facebook uten å spørre først. For Focusblur er ikke dette noe problem. Bildenes uskarphet gjør at du ikke kjenner igjen personer med mindre du selv var til stede og får din egen hukommelse stimulert av bildet.

Focusblur

Focusblur har gjort undersøkelser i de 10 landene de lanserer i nå; ingen av dem har personvernregler for hva folk husker av detaljer.

Opphavsrett

Dessuten omgår også Focusblur opphavsrettproblemene som stopper mange videoer. Det er et stort problem at folk får videoene sine sensurert på YouTube, fordi opphavsrettsbeskyttet musikk spiller i bakgrunnen. Med et focusblurbilde fra festen vil du huske både musikken, stemningen og folkene. Men enn så lenge har ikke musikkindustrien funnet noen måte å ta betalt for at du faktisk husker en låt.

Instagramkiller?

Vi i NRKbeta har i påsken testet en tidlig alfaversjon av Focusblur. Vi er rett og slett mektig imponerte! Bildene har en helt utrolig evne til å vekke minner. I tillegg blir mange av bildene estetisk vakre av den avanserte uskarpheten.

DSC04562

Effekten blir ekstra sterk på høyoppløselig skjerm, og når du ser på bilder du har tatt selv. Men det fungerer forbausende bra også på nettbrett og mobil. Og i våre tester var det ingen tvil om at alle som var til stede der bildet ble tatt fikk klare minner av hendelsen når de så på et focusblurbilde selv om de ikke hadde tatt det selv. Effekten blir også med dersom du printer ut bildet.

Focusblur lover å være på plass med en funksjon som lar deg sende et focusblurbilde som et fysisk postkort også. Det er nok en tjeneste som vil bli spesielt populær for folk som har vært på ferie sammen og vil sende et unikt minne til dem som var med.

Lovende

Focusblur tilfører noe genuint nytt. Det er ikke bare «yet another social network». Systemet fungerer bra allerede i testversjonen vi har lekt med, og Focusblur løser noen av de største utfordringene vi har med andre sosiale nettverk: personvern og opphavsrett.

Det er svært vanskelig å lykkes med en ny tjeneste av denne typen, når vi allerede har etablerte løsninger som Instagram og Facebook. Men brukerne kan bevege seg fort på nettet, og skal man dømme etter hvilken oppmerksomhet Focusblur fikk på SXSW-konferansen i Austin tidligere denne måneden, ser det lovende ut for denne nykommeren.

Du kan registrere deg for å få invitasjon til den første betatesten i april dersom du går inn på Focusblur.com. I tillegg har vi i NRKbeta fått 10 eksklusive alfatest-invitasjoner om du vil teste allerede idag; fortell oss i kommentarfeltet hvorfor akkurat DU bør få en av invitasjonene, så plukker vi ut de ti vi synes fortjener invitasjoner mest.

16 kommentarer

 1. Kurt Løtvedt

  Høres spennende ut! Jeg vil gjerne ha invitasjon. Hvorfor meg? Fordi jeg sansynligvis er den eneste leseren av denne nettsiden som IKKE har konto på hverken Facebook eller Instagram. Hater begge tjenestene. Men Focusblur virker som noe helt annet!

  Send invitasjon til mailadressen jeg brukte i registrering av denne kommentaern.

  Svar på denne kommentaren

 2. Kunne vært gøy å prøve det til det prosjektet jeg nå har mot sommeren.
  Begynner trening i morgen og følger et 12-ukers program. Ville vært morsomt å se om dette kunne få meg til å huske mer av utviklingen enn kun «normale» bilder.

  Svar på denne kommentaren

  • Frank (svar til Frank)

   Og den gikk jeg på så det sang. =D
   Ja ja, håper noen fikk seg en god latter på min bekostning.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Frank)

   Trøst deg med at du var LANGT fra alene! Det aller morsomste for oss var selvfølgelig å skrive artikkelen og lage det fine nettstedet på focusblur.com, men seff ekstra morsomt at så mange gikk fem på… 🙂

 3. Jeg vil gjerne ha en invitasjon. Hvorfor? Fordi nå er det nok av ski og pølser, kortspill og appelsiner. Nå er det på tide å fokusere på teknologi igjen. Og hva hadde vel ikke vært mer perfekt enn å bruke dagen og kvelden på å teste en ny tjeneste 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Må bare få melde om en «feil» i systemet:
  Hvis klikker på «Siste kommentarer» på forsiden, under denne artikkelen, kommer kommentarer som har blitt fjernet fra denne tråden opp.

  Men, morsom liten aprilspøk…

  Svar på denne kommentaren

 5. Arnt Joakim Wrålsen

  Her er NRKBeta virkelig tidlig ute med scoopet sitt, faktisk er de de eneste som har snappet opp denne verdensnyheten så langt (ifølge diverse Google-søk). Og skal man dømme ut fra whois-informasjonen på focusblur.com så er artikkelforfatteren såpass foroverlent at han til og med er blitt medinvestor i Focusblur!

  Eventuelt kan jo datoen i dag ha noe å gjøre med saken… 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Denne koden har jeg knekt for lenge siden. Etter å ha brukt mangfoldige timer på å redigere hvert eneste mobilbilde manuelt gikk jeg til innkjøp av et dyrt speilrefleks-kamera med manuell fokus. Da kunne jeg endelig «blurre» bildene «on the go».
  Nå slipper heldigvis folk å gjøre noen av delene. Bare å laste ned en app og knipse/blurre i vei!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.