nrk.no

Ny betaversjon av NRKs nettradio

Kategorier: Lyd,Mobil,Nettbrett,NRK,Radio & Webutvikling


I dag har vi lagt ut en ny betaversjon av vår radiospiller. Vi nærmer oss full lansering av vårt nye radiotilbud på nett, og ønsker tilbakemeldinger fra dere.

Skjermskudd av forside radio.nrk.no

Endelig On Demand

Det som er nytt siden sist, er at avtalen om on demand radio mellom NRK og platebransjeorganet IFPI nå er på plass, og dermed kan vi endelig lansere nettradioen med arkiv. Hovedregelen er at alle program med musikk vil være tilgjengelig i seks måneder, og programmer uten musikk vil aldri bli slettet. I første omgang publiserer vi programmer som sendes på NRK P1, NRK P2, NRK P3 og NRK mP3. Etter hvert vil vi også publisere programmer fra radiokanalen NRK Sápmi.

Både kanalene og programmene er tilgjengelige fra hele verden.

Spol tilbake

Når det gjelder radio, er det mest populære å lytte til favorittkanalens live-sending, så her har vi også jobbet litt. Som i nett-TV kan du nå spole deg bakover i tid – inntil tre timer – på alle radiokanalene. Det gjør du enten ved å flytte markøren i selve avspilleren, eller du klikker på et av programmene i listen rett under avspilleren.

Nettradio direkteside

Mer kommer snart

Vi jobber også med å vise frem musikken og innslagene på kanalsiden mens de spilles. Dette kommer vi med snart. Da vil du se hvilket innslag eller hvilken musikk som nå sendes og hva som er det neste. Du vil også kunne klikke på og starte et innslag som nettopp er sendt. Bildet ovenfor indikerer hvordan dette vil se ut.

På PC-plattformen har vi dessuten sluttet med «pop-out»-vindu når du spiller en kanal. All navigering gjøres i samme vindu i nettleseren. Vi mottar gjerne tilbakemeldinger på hva dere synes om «pop-out». Er løsningen best uten, eller burde vi ha en slik løsning?

Som tidligere er tjenesten responsiv og tilpasser seg skjermen du bruker, om det er en PC, ett nettbrett eller en mobil. Kanalene kan du høre direkte på iPhone, iPad og Android, og en løsning for Windows Phone er heller ikke er langt unna. Det kan oppstå et stopp i strømmene dersom du som iPhone- eller iPad-bruker beveger deg mellom Edge og 3G-nettverk. Dette håper vi å få løst så snart som mulig. Programmer kan du i dag høre i opptak på iPhone og iPad, men vi har noen utfordringer med å få dette til å spille like bra på Android. Vi jobber med saken, og håper å ha en god Android-spiller klar til dere på vårparten.

Da er det bare å kose seg med vårt mangfoldige radiotilbud. Du finner det her: radio.nrk.no.

Har du ønsker, ris eller ros, bruk vårt tilbakemeldingsskjema

41 kommentarer

 1. Min første tanke var at forsida som møtte meg verken var barnevennlig eller utenlandsvennlig (jeg tenker på illustrasjonen av strippesaken). Jeg vet en del synes det er pinlig å åpne norske nettaviser når de er på steder i utlandet hvor andre kan se skjermen deres fordi det er så mye nakenhet at sidene av utlendinger lett blir forvekslet med å være pornosider.

  For egen del; jeg kan godt tenke meg å høre på en debatt om stripping, men trenger jeg å lokkes med en damerumpe? Nei!

  Svar på denne kommentaren

  • Paul Arvid Jørgensen (svar til Undre)

   Takk for tilbakemeldingen på innholdet vårt! Vi har tre plugger på forsiden der vi fronter innhold fra arkivet. Utformingen av pluggene forsøker vi gjøre så innholdsnært som mulig, og med henvisning til aktuelle saker fra program fra NRKs radiounivers som vi vet folk er opptatt av. Vi ønsker jo at du skal kunne åpne NRKs nettradio hvor som helst uten at det skal skape annet enn positiv oppmerksomhet og nysgjerrighet hos de rundt deg. Og innholdet og illustrasjonene håper vi vekker lyst til å høre innholdet vårt.

  • Innholdsnært kan vært klokt det, men jeg vil så absolutt oppfordre NRK til å være restriktive med å bruke akkurat denne typen illustrasjoner (også på resten av nrk.no). Vi ser nok av «sälj grej med tjej» i andre medier. Og jeg synes ikke at NRK skal undervurdere lytterne (og leserne) sine. Vi greier å skjønne hva det er snakk om når ser eller hører tittelen «Stripping». Vi trenger ikke å se damerumper.

 2. Nå som IFPI avtalen er på plass igjen, betyr dette at det vil bli sendt gamle RR podcaster på Radioresepsjonen kanalen?
  Til nå har det vært veldig mye repitisjon av de samme podcastene.

  Ellers ser dette veldig bra ut 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Er det noe håp om at podcastene igjen får musikk? Spesielt Herreavdelingen savnes… jeg kan ta opp nettradioen og lage mine egne podcast (det er dette jeg gjør idag), men ferdigprodusert er bedre…

  Hva med arkivgull, som mytekalender? Dypt savnet til innsovning eller oppvåkning 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Paul Arvid Jørgensen (svar til TE)

   Hei podkastfan! Vår nye avtale med platebransjen gjør det ikke mulig å podkaste sendingene med musikk som regel. Men fra nå slipper vi å klippe bort alle rester av jingler og prat på inn/ut-fade av musikk. Men forøvrig er alt som før for podkastene. Mytekalenderens podkastfiler hadde vi dessverre ingen avtale om å få beholde etter at radiosendingene ble avsluttet.
   Forøvrig vil du til tide finne mye arkivstoff i podkasten fra NRK Gull. Alt vi tilbyr ses her: nrk.no/podkast/

 4. Ingen pop-out. har alltid likt at det har vært pop-out, siden jeg liker ikke at radioen blir blandet med mine andre faner. Det er lett å lukke radioen ved uhell når det er slik.
  Jeg skjønner ikke helt hvorfor dere ikke har gjort dette til et valg, slik at man vil ha pop-out elller ikke.

  Jeg synes det er unødvendig med mye dill-dall i radiovinduet slik som bilder og fancy programoversikt, siden jeg ikke ser på vinuet og jeg vil at det skal kjøre så lett som mulig. Men det gjør vel ingen stor skade.

  Uansett, flott at dere har oppdatert radioen, men få tilbake pop-out.

  Svar på denne kommentaren

  • Paul Arvid Jørgensen (svar til Anonym)

   Bare untaksvis har vi podkaster med musikk som kan lastes ned. De fleste programmene bruker hovedsaklig musikk som er underlagt IFPI-avtalen. Et tilbud imidlertid «Ukas Urørt» som du finner her; www11.nrk.no/urort/player/podcast.aspx?ds=list&listid=1

   Det er cirka 60 andre program du kan laste ned som podkast direkte fra radiosidene. Da er versjonene uten musikk, eller det er hele programmet så fremt det er et verbalprogram.

   Se i venstre spalte under bildet. Der står det «Last ned podkast». Nedtrekksmenyen viser alle tilgjengelig episoder i podkasten. Høyreklikk på lenkene som kommer fram og lagre dem, eller trykk «RSS/ abonner i iTunes» for å få hele podkasten.

   Alle podkaster finner du her: nrk.no/podkast/

 5. Tilbakemelding:

  Synes siden ser veldig bra ut. På pc vises siden godt og fungerer bra i Chrome for Windows.
  På en treg internettlinje tok det en liten stund før avspilleren dukket opp over programbildet og en liten «loading»-animasjon her hadde vært meget positivt.

  På Samsung Galaxy S3 har jeg testet siden i følgende browsere:

  Dolphin Browser: Siden fungerer godt og vises riktig. Når jeg velger en kanal ser jeg en knapp for å åpne sendingen i ekstern avspiller, hvor jeg får spørsmål om hvliken app jeg vil bruke til å streame. Ingen mulighet for å spole tilbake.

  Chrome for Android:
  Siden vises identisk til i Dolphin.
  Får også her en knapp for å åpne i ekstern avspiller. Når jeg trykker på denne åpnes i stedet streamen i chrome, i et sort vindu med chrome’s innebyggde video-avspiller med play-knapp. Stream spiller fint, men ikke mulighet for å spole her heller.

  Opera Beta for Android: Siden ser lik ut som i Dolphin, men når jeg trykker på åpne i ekstern avspiller forsøker opera å laste ned en .mp3 fil. Ingen lyd her.

  Håper dette kan være til hjelp.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Magnus)

   Hei Magnus,

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Og takk for at du hjelper oss med å teste, det setter vi pris på.

   Hilsen Marte

 6. Daniel Lillegård

  Dette har jeg ventet på. Flott nettspiller som fungerer som den skal på alle mine dingser. En ting jeg likevel savner er en mulighet til å mellomlagre for lytting der det ikke er nett. Jeg bruker mye podcast, men av og til hadde det vært trivelig å høre litt musikk også. Spotify og Wimp har en helt kurant løsning som fungerer bra. En tilsvarende mulighet på NRK hadde vært gull!

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Anonym)

   Hei,

   Radioprogrammene våre er kodet i AAC, og blir levert til dingsen din på samme måte som vi leverer TV-program fra NRK TV. Det betyr at vi benytter oss av distribusjonsprotokoller, HDS og HLS, som deler opp lydfilen i mange små HTTP-pakker før den blir sendt fra serverne over nettet til dingsen din. HDS kan i dag føreløpig bare bli spilt av i flash, og HLS spiller bra på iOS-enheter. Denne artikkel: nrkbeta.no/2012/09/17/nrks-mobile-videolandskap/ gir en mer detaljert forklaring om teamet.

  • Har ikke flash i Safari på Mac, men funker fett om jeg endrer brukeragent til iPad. Er det mulig for dere å levere med samme teknologi til Safari på Mac som til iPad?

   Og en knapp for pop-out hadde vært gull. Se f.eks. pop-out knappen til Gmail.

 7. John Korsnes

  Hei,

  ser ut som live-buffer-linjen har litt forskjellig oppførsel i Chrome og røkla. Tenker da på at tittelteksten på hvert program forsvinner nedenfor boksen i Chrome.

  Muligens relatert til denne klassen i nrk.main.css

  .index-points {
  line-height: 1.667;
  }

  Kan sikkert justeres ned til line-height :1.5 og etterjusteres med margins.

  *host*

  Svar på denne kommentaren

 8. Hva er bitraten?
  Syns den burde være minst 320 kbps. Det er greit nok at på DAB+ må det være komprimert pga begrenset kapasitet, men på internett er vel ikke det noe problem? Med dagens nettlinjer kunne dere vel egentlig streamet i FLAC-kvalitet… Eller er jeg helt på jordet?

  Og er det veldig usansynlig at dere noen gang kommer ut med en OS X-«widget» eller noe, som man kan laste ned fra Mac App Store? Hadde vert veldig praktisk! 🙂 Tenker da på at den ligger som et lite ikon oppe ved siden av klokken (statuslinjen), der man kan trykke på den og få flere valg.

  Svar på denne kommentaren

 9. Får håpe den har mindre idiotisk brukerpanel enn den nye nett-tvn. Makan til dritt skal man lete lenge etter, og den SUGER CPU. SØPPEL! Selv lille TVNorge har bedre nettv og TV2 også (Silverlight).

  Svar på denne kommentaren

 10. Er det noe håp om å høre nettradio med 320 kbps snart? Jeg vet at dette er høyt, men skulle tro at dette lot seg gjøre med dagens nettlinjer. Muligens ha det som en «opt-inn» mulighet slik at dere spiller av lavere bitrate til vanlig, men for de som ønsker det kan skru dette på. Da unngår dere å kaste bort båndbredde på de som ikke er opptatt av dette, mens de som ønsker det kan utnytte den høyere lydkvaliteten. Jeg hører på nettradio på mitt hifi annlegg og hadde vært flott med bedre kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

 11. Det hadde vært kjekt med noen knapper som lot meg hoppe 30 sek, 1 min, 3 min, 5 min og 10 min tilbake i tid. Når jeg drar tilbake på tidslinjen synes jeg det er vanskelig å vite hvor langt tilbake i tid jeg faktisk har kommet. Spissformulert: det er ikke noe vits med tre timer lang historikk hvis den ikke er noe praktisk å bruke 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Tim)

   Hei Tim

   Takk for tilbakemelding!

   Hurtigknapper fungerer i spilleren i dag. Du kan spole 10 sek framover og bakover i direktestrømmene ved å først trykke på spilleren (for å gi den fokus) og bruke tastekombinasjonen cmd+pil på Mac eller ctrl +pil på PC. Ellers har du mulighet til å bestemme starttidspunkt selv på slutten av URLen, feks radio.nrk.no/direkte/p2#start=14:06:57.

  • Jeg får ikke disse lenkene til å fungere. F.eks prøver jeg lenken radio.nrk.no/direkte/p2#start=18:00:00 nå (19:21) for å høre på Dagsnytt 18, men får Kunstreisen istedenfor. Ville vært fint om dette kunne ha fungert fordi det etter hva jeg forstår er den eneste måten å bruke 3-timers bufferen på Android.

 12. Eldre maskiner som kjører f.eks. XP, og som ikke lar seg oppgradere. Har til nå hatt et forlenget liv, kun som NRK nettradio spillere. Siste versjon av Flash støttes ikke her.

  Hva med en «basic» radio i tillegg (gjerne pop-out), som kun støtter direkte stream?

  Svar på denne kommentaren

 13. Er det mulig å få et svar på hvor høy bitrate den nye spilleren kan levere? Som nevnt lenger oppe, er det flere av oss som liker å lytte til P3 via hifi-anlegg, og via internett burde 320kbps være tilgjengelig.

  Svar på denne kommentaren

 14. Knut Zachariassen

  Jeg har tidligere bemerket at den nye NRK Radio appen for Android ikke fungerer hos meg. Fikk svar, om jeg mottok signalene via Canal Digitals internett var det et kjent problem som det ble arbeidet med.

  Har ikke registrert noen bedring, fortsatt kan den ikke brukes hos meg.

  Er dette et problem knyttet til at jeg kun har et 2 Mbps abonnement, eller må jeg aktivere anti diskriminerings loven?

  Mvh

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg har brukt iOS radio appen en god stund nå og vil bare nevne at jeg til stadighet opplever at når jeg lytter til en direkte sending hopper spilleren plutselig til en sending som foregikk tidligere på dagen. Og jeg klarer ikke å komme tilbake til direkte sendingen uten å starte appen om igjen.

  Jeg opplever ikke dette når jeg lytter til sendingen via nettsiden radio.nrk.no.

  I det store og hele er appen ellers meget bra dog skulle jeg ønske at nettsiden og appen hadde en tydligere spillkontroll, slik TV appen har. Selve tidslinjen er i tynneste laget!

  Svar på denne kommentaren

 16. Det er visst ikke mye aktivitet her og disse kommentarene leses kanskje ikke lengre. Men jeg ville bare legge til en annen observasjon om nettradioen – netsiden og ikke appen. I Google’s nettleser Chrome vises ikke kontrollen slik den gjør i andre nettlesere, dvs den tynne stripa like ovenfor bildet hvor volum reguleres og hvor man kan gå tilbake i sendingen.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.