nrk.no

LevelUp — mobilbetaling som bare virker

Kategorier: Gadgets & Konferanser og messer

LevelUp i NYC
LevelUp i NYC

Teknologibransjen har i årevis snakket om hvordan vi alle snart vil bruke mobiltelefonene våre til å betale med. De tekniske løsningene som har vært enkle og effektive nok har imidlertid uteblitt.

LevelUp-terminal på SXSW 2013. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no (CC-BY-SA)
LevelUp-terminal på SXSW 2013. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no (CC-BY-SA)

I utgangspunktet er betaling med mobiltelefonen en svært god idé. Mange av oss får en god blanding av hjerteinfarkt og panikkangst om vi skulle gjøre noe så dumt som å dra til jobb eller skole uten den lille lommedatamaskinen vår.

De fleste av oss stoler også allerede såpass på smarttelefonen at vi villig vekk bruker både mail, nettbank og sosiale medier på den.

En av kriteriene for at man skal gidde å betale med noe annet enn gode gamle kontanter eller kort, er at det må være minst like enkelt. Og det var akkurat enkelheten som overrasket oss noe så til de grader ved årets SXSW.

LevelUp er på ingen måte et nytt mobilbetalingssystem. Det så dagens lys i 2011 og har allerede 1 million brukere, finnes på 5000 utsalgssteder i USA og passerte akkurat 50 millioner dollar i transaksjoner. LevelUp begynner med andre ord å bli et voksent system. På SXSW har firmaet klart kunststykket det er å få på plass terminalene sine ved alle av konferansens utsalgssteder.

Enkelt nok til at vi gidder

Stående i kaffekø ved en av SXSWs mange kaffebarer slår det meg at dette er noe jeg må teste. Opp med mobilen fra lomma.

Screenshot av LevelUp
Screenshot av LevelUp

Appen finnes for iPhone.

Den er tilgjengelig i min norske AppStore-konto.

Jeg har nettdekning.

Det er fem stykker foran meg i køen.

Jeg laster ned Appen.

Og logger inn med Facebook.

Køa er nå redusert til 3 personer.

Det må legges inn kredittkortnummer. Pokker! Kan man ikke bare knyttes seg til PayPal da, tenkes det i mitt stille sinn. «NEW! Don’t type. Scan your card.» Står det å lese på siden som dukker opp. Dette kan da umulig funke.

Jeg trykker på kameraknappen og sørger for at VISA-kortet mitt passer inn i den grønne firkaten hvor det skal scannes.

LevelUp leser informasjonen på betalingskortet ditt automatisk og legger dette inn i appen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no (CC-BY-SA)
LevelUp leser informasjonen på betalingskortet ditt automatisk og legger dette inn i appen. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no (CC-BY-SA)

Pling!

Applikasjonen har scannet kortnummeret mitt og det eneste jeg må gjøre er å skrive inn utløpsdato og CVS-kode.

En QR-kode dukker opp i applikasjonen sammen med en slider hvor jeg kan bestemme om jeg vil gi en prosentsats i tips.

Jeg er Good-to-Go!

Det er fortsatt en person foran meg i køa.

Dette kan da umulig fungere tenker jeg. Fortsatt i mitt stille sinn.

Lynkjapp transaksjon

Vel framme ved disken bestiller jeg diverse amerikanske produkter, alle rike på både fett og sukker, og ber om å få betale med nyvinningen.

Joda – det er bare å holde QR-koden foran den lille hvite plastboksen som står og gaper imot meg på disken.

Pling!

«Thank you Sir. Your receipt is sent to your email adress.

Screenshot av LevelUp
Screenshot av LevelUp

Før jeg rekker å legge mobilen i lomma har GMail varslet meg om at jeg har fått en ny mail. En kvittering fra LevelUp.

Hele transaksjonen har tatt under 10 sekunder. Vesentlig mindre enn noen form for kortterminalbetaling jeg har vært borti. Venting på datakommunikasjon, underskrifter, pinkoder og penner som ikke virker ser ut til å være historie.

Jeg ser på sidemannen min som også har vært med på prosessen, og vi kan ikke annet enn å le.

Dette bare funker!

Ruter, flyselskaper og ikke minst Starbucks

Teknologien med QR-koder er selvsagt ikke ny. Det er i grunnen lite nytt, rent teknologisk, med LevelUps løsning. Men det fungerer. Sjokkerende godt.

Ruters mobilapp
Ruters mobilapp

QR-koden som appen genererer fungerer kun som en ID som forteller systemet hvem du er og hvor mye du vil betale i tips. Når du så holder koden opp foran scanneren for å betale, får LevelUp-systemet beskjed om at ditt kredittkort skal trekkes for et gitt beløp.

I Norge bruker Ruters «Mobilbillett» samme teknologi, sammen med flere flyselskaper verden over som også bruker QR-koder som ombordstigningskort. På verdensbasis stikker Starbucks seg ut som en pioner innen mobilbetaling gjennom sin Starbucks-App. Denne er ikke tilgjengelig i Norge, og ved forsøk på å installere og teste applikasjonen her i USA, fikk vi rett og slett ikke registrert et «Mobile Starbucks Card». Ikke så smertefritt og enkelt som denne formen for betaling og registrering må være med andre ord.

Sikkerhet

Hvordan er så sikkerheten ivaretatt i løsningen+ Hva skjer om du mister telefonen?

På en ulåst smarttelefon med LevelUp installert rett ut av boksen ligger faktisk mulighetene for misbruk vid åpne. Applikasjonen har mulighet for å skru på PIN-kode, men gjør av en eller annen grunn ikke dette som stardard av seg selv.

Man må med andre ord inn i applikasjonens settings for å skru på denne.

LevelUp skriver på sine sider vedrørende sikkerhet at selskapet ikke lagrer betalingskortdata på sine sider, men bruker et firmaet Braintree til dette. Videre er all kommunikasjon mellom telefonen og serverne kryptert, og man kan av-autorisere mobiltelefonen fra LevelUps nettside.

Utbredelse

Foreløpig er utbredelsen til systemet begrenset. Det finnes på 5000 utsalgssteder, og da hovedsakelig på USAs østkyst. Til bruk på eventer er imidlertid dette det perfekte system. Aldri har vi opplevd et enklere og ikke minst raskere system enn LevelUp.

LevelUp i NYC
LevelUp i NYC

Følelsen av at det bare fungerer som det skal og er lynkjapt, gjør at det er umulig å ikke ha trua på at dette har livets rett.

LevelUp tar 2% flatt fra bedrifter som bruker systemet, og skulle dermed være konkurransedyktige også på den fronten.

Sammenlignet med andre systemer som ofte brukes ved eventer i Norge, hvor brukerne må kjøpe egne plastkredittkort, fylle opp disse og garantert brenne inn med penger på kortet, framstår LevelUp som et lysår i riktig retning.

Det finnes vel mer enn en festivalarrangør i Kongeriket som burde går en runde med seg selv på betalingsløsning.

Kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/LevelUp
http://techcrunch.com/2013/02/28/with-1m-users-and-50m-in-transactions-levelup-launches-its-first-api-sdk-a-starter-kit-for-mobile-payments/
http://www.popularmechanics.com/how-to/blog/sxsw-phone-as-wallet-15189666?click=pm_latest

5 kommentarer

  1. Er det din QR kode fra LevelUp appen i artikkelen? Dresom ja så kan nå hvem som helst bruke den QR koden til å betale med dersom du har glemt å resette QR koden din?

    Som du skriver så burde PIN være default på. Andre artikler på nett mener også at PIN påloggingen er gyldig for lenge – burde kanskje være krevd hver gang man skal betale. Også mulig å endre passord på konto fra appen og dermed låse bruker ute fra egen konto nevnes i andre artikler.

    Angående QR koden så burde den i mine øyene ha regenerert token ved hver transaksjon slik at en QR kode ikke kan brukes mer enn en gang.

    Alt dette virker å være relativt enkle tiltak for å gjøre løsningen sikrere uten at det går nevneverdig ut over enkelheten ved bruk.

    Svar på denne kommentaren

    • Marius Arnesen (svar til Frode)

      @frode:

      Godt poeng. I dette tilfellet var imidlertid QR-kode resatt og VISA-kortet fjernet fra appen før publisering

    • Kevin Brubeck Unhammmer (svar til Frode)

      Viss QR-koden kan brukast meir enn éin gong så er det jo berre å ta eit bilete (google glass? ;]) når nokon betaler. Så dumt håper eg ikkje det er …

    • Roy Halvor Frimanslund (svar til Kevin Brubeck Unhammmer)

      Eller sammenliknet med svindel ved bankterminaler og minibanker er det relativt enkelt å feste et lite deksel til en slik automat som inneholder et lite kamera og en enten en lagringsbrikke eller en liten sender som stjeler alle QR-kodene som blir lest på en slik automat.

      Her krever nok mye mer forklaring på sikkerheten for å overbevise meg, skal noe være et reellt alternativ for kort/kontant må det også være minst like sikkert, aller helst være så sikkert at det er idiotisk å fortsette med kort/kontant. (Det må selvsagt være like enkelt også).

  2. Joda, dette fungerer sikkert flott i USA der man bruker magnetstripe og ingen har hørt om Verified by Visa. Men neppe så mange andre steder.

    Tokenløsningen og -tankegangen er i og for seg god – det er derfor mange fornuftige cross-device systemer bruker liknende løsninger allerede, og det gir god mening å bruke dette for noe såpass viktig som betaling.

    Porblemet er at koden at koden tilsynelatende er statisk, noe som er en ganske dige blemme hvis det er tilfelle. Den burde vært kalkulert uifra tid, som kodekalkulatorer. Det vil jo være enda lettere å «skimme» disse kodene enn en magnetstripe – og det er en grunn til at resten av verden har gått over til chip.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.