nrk.no

Vil revolusjonere sexforskningen

Kategorier: Internett & Konferanser og messer


Ekteparet Mayhem vil ta sexforskningen ut av laboratoriene, men du aner neppe hvor de vil plassere den. Slik gikk det da vi skulle se banebrytende dugnadsforskning.

XCH6GNcSxo8fZHysoU6TGQ

Vi er på South by Southwest, eller SXSW, som den kalles av innvidde. Det er verdens største konferanse for sosial interaksjon, tanker og ideer for internett. Det er flere hundre små og store foredrag, fra flere hundre små og store foredragsholdere.

Noen tanker er smalere enn andre. Jeg dro på foredraget Open Source Sex Science & The Psigasm Project, og fikk en overraskelse.

Vil du heller lese en seriøs sak fra SXSW, les gjerne om NASAs nye leketøy, James Webb-teleskopet.

Ideen er besnærende enkel. Ved hjelp av enkle instruksjoner, et modikum av fingerferdighet og en loddebolt kan alle delta i prosjektet Psigasm, et prosjekt som vil forsøke å kartlegge orgasmer. Det er bare noen små haker. Eller én stor hake, avhengig av hvordan du ser på det.

De to ildsjelene bak Psigasm, ekteparet Ned og Maggie Mayhem, fikk god plass til å fortelle om sitt prosjekt under South by Southwest-konferansen i Austin i Texas.

Prosjektet som har som mål å sette til side store deler av den etablerte seksualforskningen, og å flytte forskningen ut fra laboratoriet og inn i folk soverom.

Uformelle forskere

Jeg setter meg på forreste rad. Jeg er for en gangs skyld tidlig ute, og det er en god idé å sitte langt foran for å få gode bilder under presentasjonen. Jeg slår av en prat med de to, bryter isen litt.

Jeg merker meg at Maggie Mayhem er uformelt kledd, med en 40-tallstopp som slutter et godt stykke nord for navlen. Men temaet tilsier en viss løs snipp. Det er anti-establishment, en motvekt til etablerte forskningsinstitusjoner, mennesker som er vant til å leve utenfor A4. De skal få kle seg som de vil.

Jeg knipser et par bilder. Foran dem på bordet ligger en grålig, joystickaktig innretning surret fast til en metallboks med en sjenerøs mengde kobbertråd. Jeg ber dem posere med oppfinnelsen, og de to løfter den opp. Jeg tar et ekstra innpust når begge kysser den fra hver sin side, men velger fortsatt å være åpen.

Jeg er altså tidlig ute, og ber om et intervju etter foredraget.

– Vi fant ut at det er gjort svært lite forskning på orgasmer, og det bevilges ikke mye penger til forskning på dette feltet, med mindre det er forskning som forsøker å fikse et medisinsk eller helsemessig problem, sa Ned Mayhem under presentasjonen.

En fornuftig idé, om vi skal ta ekteparet Mayhems nøye forberedte presentasjon som god fisk. Ned Mayhem presenterer seg som doktorgradsstipendiat på UC Berkeley. Han har utformet en grålig, joystickaktig innretning han ivrig klemmer på for å vise effekten.

Innretningen inneholder en rekke sensorer, som måler alt fra trykk, via lyssensitivitet, bloddensitet og temperatur. Jeg knipser et bilde, og noterer i full fart. Tastaturet klaprer irriterende høyt, for det er stille i det store møterommet.

…og sensoren skal… Hvor?

Mens han forteller om innretningen han har i hånda, klemmer han på den for å vise at den faktisk registrerer trykk. Knips! Nytt bilde.

– Og jo, forresten: Den skal opp i rumpa. Nytt bilde. Jeg rekker å taste inn to ord, før hjernen kobler inn. Jaha?

Jeg lukker langsomt laptopen. Uten å lagre. Ned Mayhem presenterer sin kone, Maggie Mayhem.

– Jeg har jobbet som kontaktperson for HIV-smittede i San Francisco i mange år, og har bred erfaring med seksualhelse. Det er slik jeg begynte å fatte interesse for den manglende forskningen på feltet, sier Maggie, før hun sniker inn enda en bisetning:

– Og jeg er prostituert.

Det er på dette tidspunktet det begynner å gå feil.

Et av ankepunktene mot South by Southwest-konferansen er at amerikanere har en helt særegen evne til å selge seg selv inn. Dermed kan foredragene virke langt mer interessante og faglig inspirerende enn de i virkeligheten er.

Tom sal og onanivideoer

På skjermen dukker det opp en video av en svett, men smilende og onanerende foredragsholder. Han holder sin erigerte penis i den ene hånda, den andre stopper metallboksen i å dingle inn i skinkene.

Det virker ikke lenger så fornuftig å ha plassert seg forrest. Og etterpå er det god tid til intervju.

Bildet ble tatt før det ble klart hvor proben skulle - og hvor den hadde vært. Foto: Henrik Brattli Vold/NRK
Bildet ble tatt før det ble klart hvor proben skulle – og hvor den hadde vært. Foto: Henrik Brattli Vold/NRK

Jeg har vært så oppslukt av teknikken og notatene at jeg ikke har enset hva som foregår rundt meg. Jeg tøffer meg opp og snur meg, livredd for å møte andres blikk.

Foredragsrommet har plass til minst 400 personer. Bak meg sitter ti. Resten av salen er tom.

Nye onanivideoer. Denne gangen har Ned filmet seg selv, men bare ansiktet. Under videoen ruller grafen som viser at Ned er på vei mot klimaks.

Det kommer fram at ekteparet bare har brukt noen hundre dollar på prosjektet, og at de så langt bare har testet på seg selv.

Sensurert av alle

Det er helt stille i salen. Ned leter etter noen å feste blikket på mens han forteller. Oftest er det meg. Trolig skulle jeg solgt meg inn litt billigere, for han ser etter interesserte forskningsobjekter.

Ned forteller at de flere ganger er blitt sensurert. Både av crowdsourcere, som Kickstarter og Indygogo, og av 3d-kopiselskaper, som nekter å mangfoldiggjøre testdildoen. South by Southwest har derimot ikke sensurert dem, og de har til og med gitt dem et av de største møterommene for foredraget. Det er altså ikke bare jeg som ikke hadde tid til å google Ned og Maggie Mayhem

Jeg valgte faktisk bort både Al Gores foredrag, et foredrag om bærbar sensorteknologi, og et blikk inn i framtida fra mannen bak World Wide Web, Tim Berners-Lee. Så her satt jeg, i den store ballsalen på Radisson. 400 stoler, ti i publikum. Mannen ved siden av hadde irrgrønn neglelakk.

Foredraget har gått fra en interessant tanke, via bisarre bisetninger, til å bli interessant igjen, ikke av samme grunn som før. Det er på tide med Q&A, spørsmål og svar, ofte den mest interessante delen av en presentasjon.

– Hvilke stillinger er mest behagelig for å bruke den, vil en eldre kvinne vite.

– Det er greit å ligge når man skal sette den inn. Ta på en kondom, smør den inn med glidemiddel og la den skli inn, sier Ned.

Igjen fester han blikket på meg. Alt jeg kan se er bildet av de to som lystig kysser dildoen foran en interessert norsk journalist, utsendt av NRK på vegne av det norske folk. Jeg våkner fra dagdrømmen og ser Ned demonstrere hvordan man best onanerer når man har satt inn dildoen.

– Det er viktig å passe på at den ikke glir ut.

Greit med stort møterom

Ned star i dyp hockey, halvannen meter foran meg. En hånd i skrittet mens han demonstrerer. Jeg motstår fristelsen til å ta bilde.

– Hva med «observation bias»? Måler dere ikke egentlig orgasmer til folk som liker å ha ting i rumpa, vil en annen vite.

Heldigvis er det ikke bare jeg som har overvurdert presentasjonen. Svaret glipper for meg.

– Var det flere spørsmål? Ikke? Vi er tilgjengelige etter presentasjonen, om det er noen som vil snakke med oss.

Igjen øyekontakt.

– Vi er også tilgjengelige i kveld, hvis noen vil møte oss.

Jeg pakker sakte sammen, med fullt overlegg. Jeg unngår øyekontakt når ekteparet passerer.

Kanskje visste arrangørene hva de gjorde da de booket et stort møterom. Store møterom betyr flere utganger.

Om du ikke lot deg skremme av denne presentasjon, kan du melde deg på prosjektet og laste ned det du trenger her.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.