nrk.no

Én million dollar på fire timer

Kategorier: Det sosiale nettet & Film


Spillefilmen om Veronica Mars ble ferdigfinansiert av fansen på under ett døgn

Screen Shot 2013-03-14 at 10.05.14

Prosjektet Kickstarter har raskt blitt en populær plass å søke kapital for gründere med en god idé. Noen ganger er idéene så gode at pengene strømmer inn, mens de andre ganger ikke tiltrekker seg så mye som en cent.

Men når filmskaper Robert Thomas legger ut spørsmål om støtte for å lage film med Veronica Mars (spilt av Kristen Bell), går det unna. Prosjektet fikk inn mer enn én million dollar på under fire timer. I dag, etter litt mer enn ett døgn, har filmprosjektet passert 2,5 millioner dollar — en halv million mer enn de 2 millionene Rob Thomas har bedt om. 

Veronica Mars (spilt av Kristen Bell) var en TV-serie produsert i USA. Nå håper skaperen på å lage spillefilm, og har brukt Kickstarter for å skaffe penger. Det har han fått — på rekordtid. Skjermdump: kickstarter.com
Veronica Mars (spilt av Kristen Bell) var en TV-serie produsert i USA. Nå håper skaperen på å lage spillefilm, og har brukt Kickstarter for å skaffe penger. Det har han fått — på rekordtid. Skjermdump: kickstarter.com

Veronica Mars har hatt forholdsvis labre seertall i USA, og har kanskje først og fremst vært populær i land utenfor de forente staters grenser. Her til lands har serien gått på TVNorge. Totalt ble det laget tre sesonger, og en påbegynt 4. sesong, som aldri ble fullført.

Manglende seertall og en forfatterstreik skal ha satt en stopper for videre støtte til serien — og en eventuell film — i USA. Nå frir altså Robert Thomas direkte til sine seere og fans der ute, noe som later til å være en god taktikk:

Fordelspakker på flere nivåer

Screen Shot 2013-03-14 at 10.09.58 Litt av strategien ved Kickstarter-finansiering, er å tilby fansen som er med å finansiere ekstrating – på mange ulike nivåer. I dette prosjektet får for eksempel de som bidrar med minstesummen, $ 10, en pdf av manuset og oppdateringer på mail om fremdriften og produksjonen. Og så er det noen-og-tyve nivåer med økende grad av fantastiskhet helt opp til topp-bonusen i Veronica Mars-produksjonen: En talerolle i filmen til den som legger i $ 10 000. Denne er (i likhet med mange av de andre forundringspakkene) revet bort. Men det er morsomt å lese beskrivelsen likevel (nederst i listen).

Den forrige rekorden på Kickstarter.com skal ha vært én million dollar på 7 timer, nå er tiden nesten halvert.

NRKbeta har gått litt dypere i dette med crowdfunding, blant annet i Kronerulling i nettalderen

Har dere noen drømmeprosjekter – filmer eller annet – dere skulle ønske ble Kickstarter-finansiert?

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.