nrk.no

3D-printerrevolusjonen

Kategori: Gadgets

3D-print. Foto: Flickr/Creative Tools (CC-BY-SA)
3D-print. Foto: Flickr/Creative Tools (CC-BY-SA)

Hvis det er en ting alt fra SOME-eksperter, teknologijournalister og «forståsegpåere» her i hipsterbyen Austin forsøker å finne svaret på under SXSWi, er det spørsmålet om hva som er de viktigste trendene i tech-verden i år. I hvilken retning peker den digitale kompassnåla for 2013?

Makerbots Bre Pettis på scenen under SXSWi 2013. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no (CC-BY-SA)
Makerbots Bre Pettis på scenen under SXSWi 2013. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no (CC-BY-SA)

En god indikasjon på hva som er i ferd med å bli virkelig viktig, er ofte hva åpningsforedraget omhandler. I år var det ingen ringere enn Bre Pettis som fikk æren av å åpne showet. Pettis er en av grunnleggerne av 3D-printerprodusenten «Makerbot Industries«.

SXSWi har opp tradisjonelt sett vært svært tidlig ute med å presentere og ta de toneangivende trendene på alvor, så Austin i mars er ikke det verste stedet for trendsøkende tech-hoder.

Blodmodent – ikke blodferskt

3D-printerteknologien har eksistert siden 1986, men stort sett vært forbeholdt de verste/beste nerdene innen feltet.

I de siste årene har imidlertid 3D-printing, spesielt gjennom firmaer som Makerbot, blitt en teknologi som mer og mer nærmer seg folk flest.

Printerne har med tid og stunder blitt både bedre, flere og billigere.

NRKbeta i 3D-land

Vi i NRKbeta har lenge lekt med tanken på å skrive en litt mer omfattende artikkelserie rundt 3D-printing. Nå føler vi at tiden er moden.

3D-print. Foto: Flickr/Creative Tools (CC-BY-SA)
3D-print. Foto: Flickr/Creative Tools (CC-BY-SA)

Hva er 3D-printing?
Hvordan fungerer det?
Hva kan man gjøre?
Hva kan man ikke gjøre?
Hvem er de kuleste folkene i Norge som kan mest om temaet?
Hvordan ser denne teknologien ut om 10 år?

Spørsmålene rundt 3D-printing er mange, og vi trenger hjelp av dere kjære lesere for å forme disse artiklene slik at de blir best mulige.

RepRapPro Huxley
RepRapPro Huxley

Vi har, rent innledningsvis, bestilt oss en RepRapPro Huxley som vi skal bygge sammen med dere i et par artikler for å forklare basisprinsippene rundt 3D-printing og 3D-printere.

I tillegg har vi alliert oss med et par ildsjeler på 3D-printing, men vi trenger tips, triks og forslag til spennende prosjekter, folk og temaer dere gjerne ser at vi toucher innom på våre vei gjennom 3D-verden.

Her blir veien til litt mens vi går, så bruk kommentarfeltet og hjelp oss!

23 kommentarer

 1. Haakon Stensrud

  Kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til å lese hva dere kommer frem til!

  Ellers var det vel for ikke så altfor lenge siden en kontrovers rundt 3D-printing av våpen/våpendeler i USA. Det virket rimelig søkt for min del, men kanskje dere kan oppklare litt om dette og andre slike gråsone-problemstillinger som 3D-printing utvilsomt vil føre med seg?

  Svar på denne kommentaren

  • Det har vært produsert en del forskjellige deler i AR-15, men såvidt jeg vet ikke vitale deler. Dvs magasiner og lignende, men deler som her til lands er registreringspliktige har man ikke lagd enda.

   Men det lar seg sikkert gjøre å få til et originalt våpenkonsept som lar seg printe med dagens metoder.

   Her til lands er all fremstilling av våpendeler ulovlig med mindre man har lisens, uavhengig om det er låsekasse/løp (registringspliktige) eller mer uskyldige deler.

   Men problemstillingen er egentlig ikke ny. Jeg har hatt en Sten-gun i hendene, og det var ikke kompliserte greier. Jeg har ikke noe videre kompetanse med metallarbeid selv, men å lage noe sånt er visst såre enkelt. Og veldig ulovlig.

 2. Jan A Pedersen

  Hei.
  Det er merkelig at 3D-printing fortsatt synes å være en «geek»-ting. Det er i og for seg forståelig at det er dyrt (og kan være plasskrevende) for en privatperson å anskaffe 3D-printer, men at bedrifter og virksomheter rettet mot produktutvikling og ingeniørvirksomheter er så trege med å ta i bruk denne teknologien faller meg meget merkelig.
  Jeg har selv jobbet som servicetekniker på Z-Corp 3D-printere, som bygger volummodeller av gipspulver istedetfor polymer – etter som jeg har forstått, er de nå også begynt å tilby polymere materialer.
  Prinsippet bak Z-Corpteknologien er rett og slett å bygge opp en mudell ved å «printe» lag for lag med bindemiddel på et papirtynt sjikt med pulver. Denne teknologien åpner også for flerfargeprinting, hvor man kan skrive ut modeller med ferdig fargesammensetning, «dekaler» og for eksempel kartografiske data printet rett på en terrengmodell.
  Byplankontoret i Oslo har en 3D-printer stående, hvor de bruker printeren til å oppdatere en svær modell av det sentrale Oslo, slik at bygninger og nye reguleringer visualiseres i tredimensjonal form.
  En naturlig forlengelse av mulighetene 3D-printing åpner for, er selvagt 3D scanning. Det burde også vært viet noe oppmerksomhet i en slik tematisk kontekst.
  Bra å «ufarliggjøre» 3D-printingteknologien, iallefall.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.