nrk.no

ARGUS-IS – Superøynene i lufta

Kategori: Video

Minds Eye / Kilde: darpa.mil
Minds Eye / Kilde: darpa.mil

Det høres ut som noe som er sakset rett ut av George Orwell framtidsmareritt «1984«. Et kamera med 1.8 milliarder piksler, som montert på buken av en førerløs Reaper-drone er i stand til å fange opp video med detaljer på 15 cm fra 6 kilometers høyde.

Når et slik systemet i tillegg er i stand til å dekke et område på 25 kvadaratkilometer, eller halve Manhatten kontinuerlig, får det selv godeste George Orwell til å framstå som litt fantasiløs.

ARGUS-IS  / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
ARGUS-IS / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
g
ARGUS-IS er nemlig ikke et skrekk-konsept hentet fra en framtidsroman, men et høyst fungerende system under uttesting hos det amerikanske forsvarets forskningsavdeling, DARPA. Bak forkortelsen skjuler det noe lange, men svært så beskrivende navnet «Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System» seg.

(At forkortelsen blir ARGUS, som i den altseende kjempen i gresk mytologi, er sikkert tilfeldig )

Mobilkamera på syre

Teknologien er i prinsippet like enkel som den kan framstå skremmende. Ved hjelp av 368 stykk 5-megapixel smarttelefonkameraer som i sin tur er bildestabilisert og koblet på et teleobjektiv, er systemet i stand til å produsere video med mellom 5 og 15 bilder i sekundet.

Detaljnivået er imponerende, og man kan se mennesker som veiver med armene og fugler som flyr igjennom bildet.

ARGUS-IS gir et imponerende detaljnivå / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
ARGUS-IS gir et imponerende detaljnivå / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV

Alle de 368 bildene settes sammen til et stort videobilde ved hjelp av kraftige datamaskiner både ombord i dronen som bærer systemet og på bakken, før det i tilnærmet sanntid kan vises som et gigantisk videobilde.

Via et oversiktsbilde av systemets komplette nedslagsfelt, kan man samtidig velge opp til 65 ulike live videostrømmer fra det aktuelle området, hvor man selv bestemmer utsnittet. Det sier seg selv at med så mange live videostrømmer blir datamengden som skal mottas og analyseres enorm.

Spørsmålet som kjapt melder seg er rett og slett: Hva er det som skjer i de ulike delene av videoen her?

ARGUS-IS setter sammen ulike videofeeder til et gigantisk mosaikk-videobilde / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
ARGUS-IS setter sammen ulike videofeeder til et gigantisk mosaikk-videobilde / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
ARGUS-IS består av mange små mobilkamera. / Kilde: PBS NOVA TV
ARGUS-IS består av mange små mobilkamera. / Kilde: PBS NOVA TV

Enda verre/bedre blir det når all data også skal tas vare på, slik at man, hvis man ønsker det, kan gå tilbake i tid og avspille video på en gitt posisjon til et gitt tidspunkt i fortiden.

BIG data

I følge tv-programmet «Nova» produsert av amerikanske PBS genererer ARGUS-IS intet mindre enn en million terabytes per dag. Eller en exabyte som det også heter. Det er altså denne datamengden som også lagres, slik at det amerikanske forsvaret kan «gå tilbake i tid» når de måtte ønske det.

ARGUS-IS gir et imponerende detaljnivå / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
ARGUS-IS gir et imponerende detaljnivå / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV

1.8 milliarder piksler tatt opp med mellom 5 og 15 fps (tallene varierer) sørger for at det må lagres 600 gigabit med data hvert sekund, noe som rent matematisk skulle tilsvare rundt 6 petabytes, eller 6000 terrabytes med video hver dag.

I tillegg til å generere en enorm mengde data, er også ARGUS-IS systemet i stand til å analysere, identifisere og tracke ulike objekter på bakken. ARGUS-IS er et såkalt «“Wide-area surveillance»-system. Ved hjelp av en programvare døpt «Persistics» etter konseptet «Persistent ISR – intelligence, surveillance, and reconnaissance», analyseres videoen, og mennesker, bilder og andre objekter i bevegelse får en farvet boks rundt seg i videobildet.

Videobilde fra ARGUS-IS / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV
Videobilde fra ARGUS-IS / Kilde: Skjemdump PBS NOVA TV

Hele reportasjen fra PBS kan du se her:

DARPA’s 1.8 Gigapixel ARGUS-IS: World’s Highest Resolution Surveillance System from LeakSourceNews on Vimeo.

Gorgon Stare – En slags mytologisk lillebror

Om ARGUS-IS er satt ut i det virkelige liv, nekter DARPA å uttale seg om. Et system som imidlertid er kommet hakket lengre og som ifølge tjenestemenn i det amerikanske forsvaret vil settes ut i «produksjon» innen et par måneder er ARGUS-ISs forløper, Gorgon Stare.

Også dette systemet er oppkalt etter det greske mytologiske vesenet som etter sigende forsteinet alle med sitt blikk, og ligner på sin storebror ARGUS-IS.

Hvert av systemene har en prislapp på nærmere 100 millioner norske kroner, og vil med en vekt på 500 kg kunne monteres på en Reaper drone.

Antall bilder per sekund som oppgis for ARGUS-IS varierer altså mellom 5 og 15, og det er her lillebror Gorgon Stare blir underlegen. Med kun 2 bilder per sekund er dette mer en noe stakkato animasjon av virkeligheten, enn en direkte gjengivelse av den slik vi kjenner moderne video i dag.

Håndtering av enorme mengder video

Håndtering av såpass enorme mengder data som systemene ARGUS-IS og Gorgon Stare genererer har åpnet for at det amerikanske forsvaret har måttet tenke i litt utradisjonelle baner når det kommer til behandling av disse dataene.

Programvaren PilotWare brukes hyppig til logging av reality show.a
Programvaren PilotWare brukes hyppig til logging av reality show.a

Ifølge en rapport fra analyseselskapet RAND er det svært mange likheter mellom hvordan man i dag produserer og logger et reality-show, og måten man logger og registrerer hendelser fra et system som ARGUS-IS eller Gorgon Stare.

I alt fra hvordan et tradisjonelt reality-kontrollrom er satt opp og hvilke menneskelige funksjoner det er behov for, til programvaren som brukes, mener rapporten at forsvaret har noe å lære av reality-produsentene.

Målet er å sørge for å velge ut hva som er viktige hendelser i enorme mengder video, og sørge for å ta vare på disse til videre bruk.

Men det er ikke bare menneskelige krefter det må trekkes på når video fra overvåkingssystemene skal analyseres. «Minds Eye» er navnet på et forskningsprosjekt der 12 forskningsteam er hyret inn av det amerikanske forsvaret for å utvikle software som ved hjelp av kunstig intelligens (AI) er i stand til å gjøre det kun dyr til nå hatt egenskapen til, «Visuell intelligens». Med begrepet menes evnen til å tolke det man «ser», kjenne igjen mønstre og formulere dette til en rapport, eller som DARPA selv sier det på «Minds Eye»s nettsider:

In the first 18 months of the program, Mind’s Eye demonstrated fundamentally new capabilities in visual intelligence, including the ability of automated systems to recognize actions they had never seen, describe observed events using simple text messages, and flag anomalous behaviors.

Minds Eye / Kilde: darpa.mil
Minds Eye / Kilde: darpa.mil

Teknologien som brukes sammenligner det datamaskinene «ser» med språk. Fram til nå har man bare har vært i stand til å identifisere og tracke ulike objekter i en video, i «Mind’s Eye»-prosjektet blir dette beskrevet som «substantivene» i scenen.

Det man nå streber etter i prosjektet er å få datamaskinene til å finne «verbene» i scenen.

Sjefen for prosjektet, James Donlon, beskrev i 2011 tanken bak dette for nettstedet airforce-technology.com på denne måten.

«Just as you and I do, these machines must be able to visualise and manipulate scenes using these concepts in an imaginative process — the ‘mind’s eye’. If a machine can do that, then just like us, it will be able to do much more than sound an alarm when it sees a familiar pattern. It will be able to anticipate what might happen next, imagine alternative futures, fill in gaps in its knowledge or perceptual experience, and notice when something is out of place.»

Prosjektet er ment å vare over fem år, og så dagens lys i september 2010.

Kilder:

http://leaksource.wordpress.com/2013/01/29/darpas-1-8-gigapixel-argus-is-worlds-highest-resolution-surveillance-system/
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/01/AR2011010102690.html?sid=ST2011012204147
http://articles.washingtonpost.com/2011-04-29/national/35229819_1_surveillance-system-video-cameras-air-force
http://www.airforce-technology.com/features/feature122432
http://en.wikipedia.org/wiki/ARGUS-IS
http://en.wikipedia.org/wiki/Gorgon_Stare
http://vimeo.com/58431804
http://en.wikipedia.org/wiki/DARPA
http://www.darpa.mil/Our_Work/I2O/Programs/Minds_Eye.aspx
http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/technical_reports/2012/RAND_TR1133.pdf

3 kommentarer

  1. Oddvar Fharaos Eriksen

    Den ser nå minimalt da, styrt av folk eller fe,
    Men se alt, Nei absolutt ikke,, dette er kun ett sykt Miltært Bruk av USA som likviderer, men også lett og stjele, og det har vel noen alt bevist !!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.