nrk.no

Vil Facebook få full kontroll over alle dine bevegelser?

Kategorier: Apps & Det sosiale nettet


Facebook vet allerede hvem du er. Hvilke venner du har. Hvem du tar bilder av. Hvor bildene er tatt. Hvilken type kaffe du liker. Hvilken musikke du hører på. Når du hører på den. Og når de fleste av oss får eller kvitter oss med kjærester.

Utvidet geotracking på Facebook står for tur
Utvidet geotracking på Facebook står for tur

Men mye vil tydeligvis ha mer. Skal vi tro på den siste informasjonen som presenteres oss fra greit anerkjente Bloomberg, planlegger nå Facebook en oppdatering av mobilapplikasjonen sin som går vesentlig lengre i å registrere hva du foretar deg enn hva tilfelle er i dag.

Informasjonen fra Bloomberg baserer seg på rykter og ubekreftet informasjon, noe som er svært vanlig i teknologiverden. Det er godt mulig at det endelige produktet fra Facebook ikke blir nøyaktig som beskrevet, men mye virker som en logisk videreføring av eksisterende funksjonalitet, så det er absolutt interessant å se litt på hva slike endringer vil kunne føre med seg.

Vi har tidligere skrevet om applikasjoner som Grindr, Blendr og Highlight som, ved hjelp av smarttelefonens GPS-modul, lar deg finne venner/partnere i nærheten av deg, som på et eller annet vis deler interesser for/med akkurat deg. Disse applikasjonene fordrer imidlertid at du selv skrur dem på, og deler informasjon om hvor du befinner deg.

Det nye, og svært så kontroversielle, med planene til Facebook, er at de tilsynelatende planlegger en mobilapplikasjon som, uavhengig av om den er aktivert eller ikke, vil ligge i bakgrunnen og rapportere om hvor du befinner og forflytter deg.

Målet til Facebook er selvsagt å tilegne seg enda mer informasjon om hver enkelt brukers bevegelser, vaner og valg, samt å gi brukerne mulighet til å finne hvilke venner som er i nærheten av hverandre, uten at noen av dem trenger å gjøre en aktiv «check-in».

Du har allerede sagt ja

Skal vi tro saken hos Bloomberg er det mest foruroligende med Facebooks nye funksjonalitet, at du høyst sannsynlig allerede har sagt ja til denne overvåkingsutvidelsen. Ved at du ved installasjon av applikasjonen svarte ja til at Facebook-appen kunne bruke GPS’en til å geo-posisjonere deg, er det mye som tyder på at denne utvidelsen vil kunne nyte godt av denne aksepten.

Dermed vil Facebook kunne starte en utvidet tracking av deg uten ytterligere aksept fra deg som sluttbruker. Når den ventede oppdateringen kommer i mars, vil derfor facebook sannsynligvis få vite enda mer om deg enn de allerede gjør i dag.

Vite hvordan du beveger deg igjennom dagen. Hvor du spiser lunch, uten at du sjekker inn. Hvilken vei du bruker til jobb og hvor du sjangler deg hjem fra puben eller elskerinnen din en sen/tidlig lørdagskveld/morgen.

Hva kan det faktisk gi deg?

Det at Facebook vet hvor du, og alle vennene dine, til enhver tid er, åpner selvsagt for et par meget fiffige muligheter også.

Ikke bare kan Nyhets-strømmen din tilpasses slik at du får flest nyhetsoppdateringer fra de vennene som er fysisk nær deg. Facebook vil også, rent teoretisk sett, være i stand til å «sette deg og vennene dine i kontakt med hverandre» basert på fysisk nærhet.

For bedrifter og merkevarer er også mulighetene tilnærmet ubegrenset. Gi meg en markedsfører eller reklamemann som ikke skulle ønske at han kunne sende et direkte tilbud til mobiltelefonen til «gutter mellom 14 og 25 år, som passerer en butikk med mindre en 20 meter mellom klokken 15 og 16 på førstkommende torsdag og som allerede har sagt at de liker et konkurrerende produkt».

Puhh… JEG blir svett bare av tanken…

Kritikken vil komme

Vi i NRKbeta tør spå at hvis denne utvidelsen settes ut i livet slik Bloomberg hevder, vil det ikke forbigås i stillhet fra personvernforkjempere.

Men er det egentlig så farlig at Facebook vet litt mer om oss? Er det ikke bare bra med tanke på at reklamen og produktene som tilbys bare blir enda mer personaliserte?

Hva synes du, kjære NRKbeta-leser?

22 kommentarer

  • Har vi noe valg?
   For ér det bare å avinnstallere?
   Min mobil kom med diverse apper pre-innstallert. De får jeg ikke avinnstallert.
   Så da så..

  • Andreas (svar til Johan)

   Det er nok ikke Facebook sin skyld, Johan. Hvis Facebook f.eks. kommer preinstallert på Samsung sine Android-mobiler, og Facebook ikke kan avinstalleres, så er det Samsung du må skylde på. Samsung har sitt eget skall oppå operativsystemet. Men kjøper du imidlertid Google sin egen telefon, Nexus 4, er det ikke noe skall som ligger oppå og bestemmer at du skal ha den og den appen installert. Det er en helt clean Android-telefon uten skall, og du må installere alle apper selv, også Facebook.

   PS: du har mulighet til å logge deg av Facebook inne i selve appen, dersom du ikke får den avinstallert.

  • Takk for tilbakemelding – var vel forholdsvis klar over disse tingene. Og har for lenge siden logget meg av mobil-appen til facebook, det ble i overkant mye mas.

   Den skremmende muligheten de tar opp her er vel: Det er nok at appen ligger inaktiv på telefonen (jeg får bare avinnstallert oppgraderingene uavhengig av hvem som har «skylda» for at appen ligger der), da er jeg bondefanget.
   Kan det være slik? Håper jeg har misforstått fullstendig.

   PS: Jeg har til nå vært rimelig likegyldig til den fotfølging vi opplever til daglig, selv om jeg skvatt litt ekstra da jeg plutselig så et dialogvindu på min facebookside: Johan var på xxxskolen og 1 annet sted.
   Riktig det – var på skolen til barnebarnet – tok 1 bilde. Og Ja, jeg vet jeg hadde slått på ditt og datt fra Google.. Men allikevel.

  • Man kan faktisk også logge av mobilen eller en annen PC fra FB fra sin egen PC. Funker sånn noenlunde, man kan fortsatt se venner etc., men man kan ikke skrive statusoppdateringer etc. Kjekt om man har glemt mobilen hos en «venn» eller glemte å logge av FB på en annen PC, og er redd for facerape etc.

 1. 1984 og hele greia,,sukk å stønn….
  Dog,en utvikling som vanskelig lar seg stoppe/styre..
  Teknologien èr der,,og blir tatt i bruk..

  Det går greit uten fjæsboka òg,,min gamle Nokia 1112 fikser ikke de der appene heller,,så da så..

  Svar på denne kommentaren

  • Hakkegal (svar til Panda)

   Overvåkningen har kommet massivt mye lengre en reporteren klarer å hinte frem om selv i sine villeste fantasier.

   Primært fordi overvåkningen og informasjonsinhentingen er kommet massivt mye lengre og er langt mer omfattende en hva reporteren her i det hele tatt klarer å antyde.

   De som har lest den Østeriske jusstudenten Max Schrems (tror jeg han het) sin kartlegging av Facebook sin massive innsamling, katalogisering og salg av informasjon vil øyeblikkelig slette kontoen sin. Les mer på http://www.europe-v-facebook.com.

   Til info, bruker du browseren Opera kan du installere et tillegg som heter «Ghostery», som finner/viser og blokkerer alle spionmotorer face, google, tns og andre har installert på websider verden rundt. De fleste blir sjokkert når jeg viser dem hvor mye info som blir samlet inn når de surfer nettet.

   Facebook er frivillig galskap! Pr. idag har ikke lengre medlemmene rettigher over hverken bilder, tekst, noterte tanker, private samtaler, meninger, holdninger, epost-adreser, kontonr, politisk tilhørighet, sexuelle preferanser osv osv. Den innsamlede mengden og detaljer rundt ditt liv, majoriteten samlet inn UTENFOR facebook, er er så stor det nærmer seg det groteske. Ingenting blir slettet, noensinne, og alt blir brukt.

   Skriv «jeg har kjøpt hund» i statusfeltet og tell sekundene før du får hundereklame på siden. Et mikroskopisk lite innblikk i en liten del av hva face handler om, salg av info om deg, til høystbyende. Fullstendig uten diskriminering, data selges enten det er til Kina eller USA…

   Men så naive vi er tror jo alle at tryneboka er et koselig lite sted å holde kontakt med vennene sine og promotere seg selv.

   Det faktum at kun 30% av face sine inntekter kommer fra annonsesalg og de resterende 70% kommer fra salg av info om deg ser heller ikke ut til å tenne lyset hos folk.

   Så kanskje vi fortjener det, av rett og slett egen dumskap.

  • stealthpelican (svar til Hakkegal)

   Dette går ganske greit, skjønner du. Har dere ikke «alle» lært fra barnsben av, at dere må avholde dere fra å tro på konspirasjonsteorier? I det øyeblikket en i det minste antyder noe i retning av hva som kanskje kan forståes som en minste begynnelse eller fortsettelse av noe som kan forståes som konspiratorisk; da kommer også et mangefold av pekefingre frem.

   Saken er jo dessverre den, at konspiratorene er beskyttet nettopp av folks redsel for å akseptere konspirasjonen.

   Ser en noe mer historisk på dette; vil en også se at konspirasjonstanken nettopp ble fremtidens virkelighet, – på en eller annen måte.

  • Ghostery finnes til alle de store nettleserne Firefox, Chrome, Safari samt IE, man er ikke avhengig å bruke Opera.

 2. Facebook-appen kom preinstallert på mobilen min, men det er bare å disable den. På min Androidtelefon ligger kontroll over apps under:

  Settings -> Apps -> All apps.

  Så er det bare å trykke på en app og velge «disable» i App info.

  Svar på denne kommentaren

  • Johan (svar til Kent)

   Riktig. dette gjorde jeg. Det virket – helt til jeg restartet telefonen. Da lå den der igjen, med «Tving avslutning» som aktivt valg… 🙁

 3. For at FaceBook også skal kunne få tilgang til hvor du til enhver tid er; må de få dette enten fra din net provider eller fra en GPS innebygget i telefonen din. Det enkleste ville jo være om myndighetene forlangte at en kun fikk lov til å selge mobiltelefoner hvor det var valgfritt om din posisjonering skulle kunne sendes til enhver, eller om du selv kunne velge hvem som fikk din posisjon.

  Dersom dette forelå som en lov; kunne også myndighetene «med loven i hånd» utelukke Facebook fra telenettet.

  Noen ganger er det jo litt «greit» at en vet hvor noen er. Dette gjerne når «noen» har gått seg helt vill i naturen. Noen ganger det ikke er «greit»; er når «dama di» finner au at du har vært helt privat hos venninden hennes.

  Ellers er det jo også slik at efterretningsorganisasjoner rundt omkring i deler av verden; allerede har visst hvor du er i flere år. Disse organisasjonene er derimot ikke virksomheter som skal pådytte en reklame til enhver tid.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Bayfront)

   Vet ikke hvordan det er på Android, men på iPhone kan man gå inn på Settings>Privacy>Location Services og der slå av (eller på) tilgang for hver enkelt app. Gir bra kontroll, og kan også spare litt batteri. Facebook-appen klarer neppe å overstyre denne settingen.

 4. jeg syns vi forbrukere skal bli litt mer beviste.

  Anders over lærte meg nå noe om androide telefoner. En veldig viktig ting jeg kan søke mer info om – hvordan velge produkter som har fleksibel programvare som du som forbruker kan velge bort

  min enkle løsnining er å nekte mobilen min å være på nett noen gang. eneste aber er at jeg ved det har valgt bort mms, men får dem på telefon oppratørens «min side».

  jeg forsøker å ha beviste valg på pc (NB står for PERSONLIG comuter) og vil ikke være slave av MAC’s produkter eller mikrosoft sine… Da gjenstår open kildekode og eks linux som oprativ system osv. Jeg er i utgangspungtet ikke datanerd. Jeg vil takke alle de som legger masse resurser ned i å lage alternativer til de store aktørene og som også gir oss valg når det gjelder (pc og) smarttelefoner og den programvare, lisenser vi må akseptere. vi forbrukere har valg og litt makt når vi velger.

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas (svar til TantAs)

   Hvis du er Linux-freak så kommer snart Ubuntu-mobiler på markedet. 🙂

   Ellers må jeg moderere min tidligere kommentar litt: Selv om Google LG Nexus 4 er en «strippet» Android-telefon uten skall og uten forhåndsinstallerte apper, så kan Google teoretisk sett – uten brukers samtykke – spore hvor du er dersom de har innebygde funksjoner for dette i Android Jellybean. Det blir bare konspiratorisk å tenke slik, men muligheten for at GPS-funksjonen i realiteten er aktivert, selv om brukeren tror han har deaktivert funksjonen, er så absolutt tilstede.

  • GPS er jo ikke nødvendig for å få en noenlunde god plassering av hvor du er. Er WiFi slått på så vil jo telefonen vite hvilke nettverk som er i nærheten. Google samlet jo inn data om de trådløse nettverkene når de kjørte rundt med med streetview bilene. Riktignok lovte de å slette disse ….. Men plasseringen av bedrifters trådløse nettverk er jo kjent uansett.

 5. LBE Security Manager eller XposedApp Settings. Ville ikke hatt en Android-telefon uten. Usikker på om det finnes noe liknende til en jailbroken iPhone. NB: Begge apene krever en telefon med root. Men frem til tillatelser løses på en bede måte (eks. at man får en innebygget mulighet til å velge at app X eller Y ikke skal ha tilgang til f.eks. telefonidentitet eller posisjon selv om appen ber om dette, med evt. redusert funksjonalitet), så har man ikke noe valg.

  Svar på denne kommentaren

  • Får ikke lov/klarer ikke logge på m.facebook.com på min HTC når jeg har prøvd de siste dagene, trolig fordi passord og brukernavn går i klartekst ved bruk av Opera Mini.

   Da har man faktisk ikke noe annet valg enn å la være bruke facebook på telefonen (som sikkert ikke er det dårligste valget).

  • Marit (svar til ad)

   Jeg fikk det til på min gamle Nokia, så synes det var rart det ikke gikk på HTC. Nesten så jeg blir litt konspirajonsteoretisk…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.