nrk.no

Dugnad: Hjelp oss å lage en filmkanon!

Kategori: Film


Og da mener vi ikke en sånn kanon som skyter, men en liste over de definitive filmene. De viktigste. De beste. De man MÅ ha sett før man dør.

Fotografi av en gammel filmspole
Film Spool....Asylum%22W%22 av DigiTaL~NomAd på Flickr CC BY-NC-ND

En kanon, altså

Denne typen kanon uttales ‘kanån, ikke ka’non, og er en «rettesnor», «forbilde», «regel», ifølge Wikipedia-artikkelen Kanon (kultur) – «en samling av verk innen litteratur, billedkunst eller film«. Som «regnes for å være best og viktigst utfra nærmere angitte kriterier«. Eller en ti-på-topp, som vi også kunne kalt det. Vi vil ha NRKbeta-lesernes hjelp til å lage en sånn. EDIT Og nå er den ferdig; les alt om den her.

Kanonfrykt

Men allerførst en liten anekdote:
En norsk kunstner (hvis navn skal være unevnt) fikk et utsmykningsoppdrag av en organisasjon innenfor kulturfeltet (hvis navn skal være unevnt). Oppgaven var å lage portretter av utøvende innen feltet. Kunstneren takket pent ja og spurte hvem portrettene skulle være av.

Da ble det stille – organisasjonen var redd det ville bli sett på som at de laget en kanon om de kom med ønsker eller forslag. Og det kunne de jo ikke lage uten å tråkke mesteparten av feltet på tærne – for ALLE får jo ikke plass på veggen i glass og ramme. Så portrettmakeren måtte velge selv.

Vi derimot, vi kan fint lage en kanon. Og vi vil gjerne lage den sammen med dere.

Hva skal vi med en kanon?

Jeg har lenge tenkt at jeg vil lage en kanon over filmene jeg synes mine barn bør ha sett før pappa ikke lenger har makten over fjernkontrollen. Filmene som bedre lar dem forstå hva som formet meg og min generasjon og som kan kaste lys over mine verdier. Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg også skal ta med filmene jeg i sin tid satte pinlig høyt, eller om etterpåklokskapens lys skal få seire. Men ærlighet varer kanskje lengst, og så får man heller tåle at The Wall ikke er like vesentlig idag som i 1982.

Jeg har dog sett at det er vanskelig å huske alle filmene som ligger et sted der bak i historien, så jeg vil be om hjelp fra dere til å huske hva som har vært av fine / kule / vesentlige filmer. Kanskje kan dere ha nytte av en sånn liste selv også?

Lisztomania

Vi har laget et skjema der dere fyller inn opptil ti titler, gjerne i prioritert rekkefølge. I tillegg er det et felt der dere skriver inn fødselsåret deres, så kan vi prøve å få laget noen generasjonslister – det er jo ikke sikkert de som er født i 1940 og 1990 har samme favoritter. OG så slang vi inn «kjønn»; det kan jo hende det ligger noen nyanser der også.

Vi kommer tilbake med filmkanonen så snart dere har skrevet inn favorittene deres! Spol tilbake i deres egen filmhistorie og få på plass gull-øyeblikkene.

EDIT: Vidar Andreassen påpeker i kommentarfeltet at dette er vanskelig:

Bare 10?! Dere vet at dette er en umulig oppgave? Sånne lister er veldig avhengig av hva man bruker som utgangspunkt; det er åpenbart stor forskjell på de 10 beste, de 10 viktigste, og de 10 kuleste filmene. Og humøret man er i når man setter seg ned for å lage lista vil nok også påvirke resultatet.

Så la oss spisse oppgaven litt: “Du får kun lov å vise barna dine ti filmer. Hvilke MÅ med?”

FRIST: Mandag kveld – det burde være 28. januar.

Her: fyll ut skjemaet !

Del gjerne filmtitler i kommentarfeltet etterpå, men pass på at de også kommer inn i skjemaet! Kommer så mye fint her at vi ikke vil det skal gå tapt…

Den ferdig filmkanonen finner du her

181 kommentarer

 1. Vidar Andreassen

  Bare 10?! Dere vet at dette er en umulig oppgave? Sånne lister er veldig avhengig av hva man bruker som utgangspunkt; det er åpenbart stor forskjell på de 10 beste, de 10 viktigste, og de 10 kuleste filmene. Og humøret man er i når man setter seg ned for å lage lista vil nok også påvirke resultatet.

  Noen kilder for dem som trenger litt starthjelp:
  http://www.imdb.com/chart/top
  http://en.wikipedia.org/wiki/1001_Movies_You_Must_See_Before_You_Die
  Det er en viss fare for påvirkning ved å poste linker som dette, men uten et visst tilbakeblikk (som disse gir) kan slike lister fort ende opp med mange nye filmer – siden det er de man ofte husker best.

  Men tilbake til min egen liste. Riktignok synes jeg «The Blues Brothers» var vanvittig kul tilbake på 80-tallet, men er det egentlig noe kommende generasjoner MÅ se? Hmmm …

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vidar Andreassen)

   10 var egentlig mest for at dere skulle slippe å sitte og fylle inn 50.

   Ugangspunktet er: «Du får kun lov å vise barna dine ti filmer. Hvilke MÅ med»

  • Geir Jardar Olsen (svar til Anders Hofseth)

   «Hvis jeg bare kunne vise 10 filmer til mine barn»? Bra måte å oppsummere viktigheten ved spørsmålet 🙂

   For meg personlig blir det – i tilfeldig rekkefølge – og i skrivende stund akkurat nå:

   REAR WINDOW (1954, Hitchcock)

   NORTH BY NORTHWEST (1959, Hitchcock)

   THE GODFATHER PART 2 (1974, Coppola)

   FANNY OCH ALEXANDER (1982, Bergman)

   JAWS (1975, Spielberg)

   C’ERA UNA VOLTA IL WEST (1968, Leone)

   THE GENERAL (1926, Keaton)

   CITY LIGHTS (1931, Chaplin)

   LA NUIT AMÉRICAINE (1973, Truffaut)

   RIGET (1994, Von Trier)

   Murnau, Lang, Kurosawa, Lynch, Tati, Renoir, Polanski, Fellini, Lucas, Nolan, Fincher, Argento etc etc osv osv får alle ha meg unnskyldt. :/

  • Geir Jardar Olsen (svar til Ralfsen)

   Ralfsen, det stod vel ingenting om at barna våre skulle være småunger når de så filmene, gjorde det vel? Sånn ellers vitner kommentaren din om at du neppe har sett minst halvparten av filmene på den listen :p Kos deg med Michael Bay-lista di du.

  • Jeg har ikke Blues Brothers på min liste (arbeider fortsatt på den), men føler ikke det er en helt vanvittig tanke å ta den med. Mer enn hva som er aktuellt i dag er total kulturell påvirkningskraft et viktig moment for meg. Blues Brothers var veldig viktig, og har påvirket kulturelle uttrykk som er aktuelle i dag. En film som fungerer som en viktig nøkkel til andre kulturprodukter ser jeg på som veldig viktig.
   Hofseth nevner The Wall og mener denne har tapt seg noe, det er jeg enig i, men samtidig er det så mye mye retorikk og bildebruk fra filmen som har blitt tatt med videre at den fortsatt kan sies å være aktuell på et vis.

  • Dette ble min liste:

   1 Forrest Gump
   2 Rocky
   3 Die Hard
   4 Frihetens regn
   5 Superman: The Movie
   6 Godfellas
   7 The Matrix
   8 Ghostbusters
   9 Apollo 13
   10 Rambo First Blood

   Grunnen er at alle disse filmene, hvis jeg kommer over de i en reprise på tv, så må jeg bare se de – igjen og igjen.

  • Vidar Andreassen (svar til Vidar Andreassen)

   Jammen bra at ikke alle artiklene fra NRKbeta krever like mye energi og tankevirksomhet som denne, det hadde blitt slitsomt 🙂
   Men resultatet er levert, og nei – Blues Brothers nådde ikke helt opp.

  • Enig! Trodde faktisk ikke jeg skulle se noen andre nevne den her. Ikke på 1. plass hos meg, men helt klart på topp 10 🙂

 2. Denne listen inneholder filmer av moderne standard.

  1. Forrest Gump
  2. Braveheart
  3. Goodfellas
  4. Shawshank redemtion
  5. The godfather (1-2)
  6. Dumb and dumber
  7. Pulp fiction
  8. Fightclub
  9. The matrix
  10. Heat

  Andre aktuelle filmer: Schindlers list, Lord of the rings, Die hard, Silence of the lambs, Alien, Back to the future, Scarface.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til FilmKjenner)

   Nei, det var et særskilt skjema (som stengte igår), lenket til med teksten «Her: fyll ut skjemaet !» nederst i artikkelen. Poenget var å også få inn fødselsår og kjønn, slik at vi kan gjøre litt mer med dataene. Men poster du kjønn og fødselsår i kommentarfeltet, kan jeg legge inn listen din manuelt.

 3. Die Hard
  Forrest Gump
  Pulp Fiction
  Saving Private Ryan
  The good, the bad, and the ugly
  Terminator 2
  The Green Mile
  Nattsvermeren
  Scarface
  The Dark Knight

  Og nei, jeg har ikke glemt Shawshank. Den er kjedelig og middelmådig.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjell P, Trippestad (svar til Filmfan)

   «Polyester» rangerer jeg likt med «Return Of The Killer Tomatoes!». Morsomt forslag! Mvh. KPT-007

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Jon Øivind)

   En serie er én film – det er titler vi er ute etter…

   EDIT: leste Filmserie som TV-serie. Overse dette kommentarsvaret. Brillene er sendt på service.

  • Fredrik Fendeland (svar til Anders Hofseth)

   En Serie kan ikke telle som én film, pga at filmindustrien lett kan vanne ut serien. for eksempel så er de to første Gudfarenfilmene geniale, men den tredje bør bare glemmes, og det samme med Star Wars hvor den origianale trilogien (ep 4-6)er milevis forran den nye trilogien (ep 1-3).

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Fredrik Fendeland)

   Sorry – jeg var sløv. Leste «filmserie» som TV-serie. Men det er det jo ikke! Så det er lov å skrive 6 Feet Under, men det er ikke lov å skrive StarWars-franchise’n

  • Syns dette blir en litt merkelig regel. En tv-serie kan bestå av mange timer materiale, delt på mange episoder og kanskje til og med sesonger. Teller da f.eks. Dexter som én tittel? Er det mer en tittel enn The Lord of The Rings (3 filmer)? Jeg syns The Return of the King er en av de beste filmene noensinne laget, men den gir jo mindre mening hvis man ikke har sett de to første filmene. Akkurat som det gir null mening å kun se de fire siste episodene i sesong 1 av Dexter.

 4. Ekstremt vanskelig, selvfølgelig. Husket 15 flere etter at jeg leverte listen:

  The Usual Suspects
  12 Angry Men
  Silence of the Lambs
  Reservoir Dogs
  Children of Men
  The Deer Hunter
  Pulp Fiction
  Goodfellas
  Snatch
  Groundhog Day

  Svar på denne kommentaren

 5. Thor-Arne Ervik

  Hmm… Her var det mange gode forslag til hvilke filmer som en bør se før en dør (!)
  Smaken er jo kjent som baken. Det samme gjelder jo tidens tann. En film som du syntes var kul på 80-tallet, blir vanvittig cheesy sett i etterpåklokskapens lys.
  Men, uansett. OM jeg skulle ha et ord med i laget. Hvorfor ikke disse? Legg merke til at det er godt å se filmer som ikke bare er engelsk-språklige.

  1. No man’s land
  2. Star Wars 1,2,3 (teller som en serie)
  3. A serious man
  4. True Grit
  5. Mulholland Drive
  6. Back to the future
  7. Passion of the Christ
  8. Manons de sources- Kilden i Provence.
  9. The last temptation of Christ.
  10. Les misérables.

  Svar på denne kommentaren

 6. Aleksander Mørch

  Dette var utrolig vanskelig. Det ble langt ifra en liste over de beste filmene, men heller filmer som jeg setter høyt og som gir meg noe, og som jeg synes alle burde se.

  The Shawshank Redemption (1994)
  Donnie Darko (2001)
  The Truman Show (1998)
  2001: A Space Odyssey (1968)
  El laberinto del fauno (2006)
  Life of Brian (1979)
  Back to the Future (1985)
  Children of Men (2006)
  Ondskan (2003)
  The Matrix (1999)

  Og da fikk jeg ikke plass til Fight Club, Raiders of the Lost Ark eller Forrest Gump engang!

  Svar på denne kommentaren

 7. Vertigo 1958
  The Matrix 1999
  Blade Runner 1982
  Psycho 1960
  The Empire Strikes Back 1980
  Casablanca 1942
  Le Salaire de la Peur (Wages of fear) 1953
  Paths of Glory 1957
  The Treasure of the Sierra Madre 1948
  The Bridge on the River Kwai 1957

  «En god film er hinsides alder eller generasjon, den skal appellere til alle uansett tid» (Kanskje bortsett fra stumfilm da)

  Svar på denne kommentaren

 8. Gunnar Ytreberg

  Cold Fever
  Black Robe
  Desperado
  The Fabulous Baker Boys
  Fearless
  A Few Good Men
  Four Weddings and a Funeral
  Hamlet
  Jamon Jamon
  Nikita
  O Brother Where art Thou
  Pulp Fiction
  Rumble Fish
  Shawshank Redemption
  Traffic
  300

  Svar på denne kommentaren

 9. Veldig bra tiltak. Fint å få kanonisert ting, slik at en kan få gode tips. 10 filmer inn er i og for seg bra, men legger dere ut flere enn kun topp 10 når dere skal publisere kanonen, slik at listen kan mappes mot sjanger, tiår etc?

  Har i rundt 3-4 år brukt en tjeneste som heter icheckmovies for å holde oversikt over filmer jeg ser (virtuell videohylle) og også for å finne andre filmer. Siden har en del kanoner, f.eks Roger Ebert, filmografien til regissører, topplister fra aggregeringstjenester.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Ola Løvholm)

   Vi kommer til å dele ut alt – ordnet på alle smarte måter vi finner på og i samarbeid med Filmpolitiets skarpe hoder. Det kan bli bra 🙂

  • håper dette brer seg til et bredere publikum enn det nrkbeta normalt sett favner.. ville vært interessant om man kunne koble hvilken lenke inn til skjemaet som ble brukt, og sammenligne hvilken smak brukere av forskjellige media har 🙂

   MrM

 10. 10 filmer som man bør se iallfall. Filmer som har holdt seg i mange tiår uten å bli «Matrixflau» (i mangel på ord)

  The Crow
  Stat Wars
  Indiana Jones
  Pulp Fiction
  Lord of the Rings
  Scarface
  Ghostbusters
  The Exorcist
  Gremlins
  Flåklypa

  Svar på denne kommentaren

 11. Usj. Dette var vanskelig. Endte opp med:

  Blade Runner (1982)
  The Blues Brothers (1980)
  The Fifth Element (1997)
  The Lion King (1994)
  RoboCop (1987)
  The Empire Strikes Back (1980)
  Terminator 2 (1991)
  Back to the Future (1985)
  Toy Story (1995)
  Apocalypse now! (1979)

  og en lang liste med runner-ups som jeg ikke fikk plass til (kunne lett vært fem ganger lengre):

  The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)
  Alien (1979)
  E.T. (1982)
  The Godfather (1972)
  The Iron Giant (1990)
  L.A. Confidential (1997)
  Lawrence of Arabia (1962)
  Love Actually (2003)
  Memento (2000)
  Moulin Rouge (2001)
  Natural Born Killers (1994)
  Psycho (1960)
  The Public Enemy (1931)
  Pulp Fiction (1994)
  The Silence of the Lambs (1991)
  To Kill a Mockingbird (1962)
  Who Framed Roger Rabbit (1988)

  Svar på denne kommentaren

  • Trond M. (svar til Trond M.)

   Se der, ja. Matrix var i tankene mine hele tiden mens jeg skrev lista, men på et eller annet vis ble den ikke skrevet ned 🙁

 12. Pippifilmene rundt 1970
  Rasmus på loffen, Olle Hellbom, 1981
  Chihiro og heksene, Hayao Miyazaki, 2001
  Den fabelaktige Amélie fra Montmartre, Jean-Pierre Jeunet, 2001
  Grave of the Fireflies, Isao Takahata Studio Ghibi, 1988
  Stikket, George Roy Hill, 1973
  City of God, Fernando Meirelles, Kátia Lund, 2002
  Léon, Luc Besson, 1994
  Requiem for a Dream, Darren Aronofsky, 2000
  Harry Potterfilmene

  Dette er en umulig liste fordi det er så utrolig mange superfilmer som må utelates

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Evensen (svar til Kyrre)

   Godt å se at flere har med Luc Bessons mesterverk «Léon» på lista si! Vi er enige om City of God også.

 13. Det blir tydeligvis en ganske så internasjonal opplæring på barna mine.

  1. The Shawshank Redemption (1994)
  2. Sen To Chihiro No Kamikakushi (2001)
  3. L’illusionniste (2010)
  4. The Darjeeling Limited (2007)
  5. Reprise (2006)
  6. The Artist (2011)
  7. La Vita È Bella (1997)
  8. The Fountain (2006)
  9. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)
  10. Pulp Fiction (1994)

  + The Good, The Bad And The Ugly (1966)
  + The Dark Knight (2008)
  + Into The Wild (2007)
  + Heat (1995)
  + Casablanca (1942)

  Svar på denne kommentaren

 14. Sendte inn denne lista:

  Brazil
  Evig solskinn i et plettfritt sinn
  Mitt liv som hund
  Tarvelige, heslige og vemmelige
  Den fabeliaktige Amelie fra Montmartre
  Gjøkeredet
  Being John Malkovic
  Coraline
  Monty Python og Ridderne av det runde bord
  Boogie Nights

  Hadde også lyst til å inkludere disse:
  Den siste keiseren
  Dark City
  Blue Velvet
  Full Metal Jacket

  Dark City skulle absolutt vært med, men ingen har hørt om den så den hadde ikke hatt nubbetjangs uansett. The Matrix vinner prisen for mest oppskrytte film.

  Svar på denne kommentaren

 15. Er mest einig med Eriaur av dei som har skrive til no.

  1.Gladiator.
  2.Braveheart
  3.Jason Bourne, (Både med Richard Chamberlain, Matt Damon og Bourne legacy).
  4.Transporter
  5.Fjolls til fjells
  6.James Bond living daylights
  7.Kampen om den grøne diamant
  8.Indiana Jones
  9.Killing me softly (2002)
  10.Mission impossible
  +++
  Dette er i alle fall ti filmar/ filmseriar, som eg likar veldig godt. Ettersom eg ikkje likar JB med Daniel Craig, så skriv eg opp ein av dei i serien eg likar best. Skulle gjerne tatt med td Svik med Lene Nystrøm, Flukt m.m., men er grensa sett på ti, så vart det desse.

  Svar på denne kommentaren

 16. Når man leser kommentarene her blir man jo matt over alle man ikke husket/fikk plass til blant de ti. Jeg glemte helt Snehvit, den ser det ikke ut til at noen andre har husket heller. Tabbe!

  Svar på denne kommentaren

 17. Dette er alltid altfor vanskelig. Topp 10 er alltid sirkulerende, i morgen kan den se annerledes ut.

  Raging Bull (1980)
  Vertigo (1958)
  2001: A Space Odyssey (1968)
  The Godfather: Part II (1974)
  Seven Samurai (1954)
  The Shining (1980)
  There Will Be Blood (2007)
  Enter the Void (2009)
  King Kong (1933)
  Eraserhead (1977)

  Svar på denne kommentaren

 18. Dette er vanskelig, også fordi mine barn har helt andre filmpreferanser enn det jeg har. Så jeg har valgt den nostalgiske varianten, 10 filmer der hver enkelt gjorde uutslettelig inntrykk første gangen jeg så den. De kan nok ha tapt seg i ettertid …

  1. Kes, Ken Loach 1969
  2. Stalker, Andrej Tarkovskij 1979
  3. Blade Runner, Ridley Scott 1982
  4. Die Ehe der Maria Braun, Rainer Werner Fassbinder 1979
  5. Playtime, Jacques Tati, 1967
  6. 1900, del I, Bernardo Bertolucci 1976
  7. Taxi Driver, Martin Scorsese 1976
  8. Ran, Akira Kurosawa 1985
  9. Short Cuts, Robert Altman 1993
  10. Apocalypse Now, Francis Ford Coppola 1979

  Det ble mye gammel film, dette, Var sikkert lettere påvirkelig den gangen. Skal få lagt det inn i lista også.

  Svar på denne kommentaren

 19. Skulle ikke dette være en liste over filmer vi vil vise barna før de får kontroll over fjernkontroller. Veldig lite filmer som er egnet for barn og ungdom i disse listene, men utrolig mye bra for oss gamliser 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kyrre)

   Det kommer vel litt an på barna og forholdet man har til dem, men jeg tror man kan tvinge i dem endel med en passe miks av list, lempe og popcorn.

 20. – og ingen har tatt med Taxi Driver ? Scorcese, de Niro, ja de Niro i starten av karriera, Jodie Foster & eit (eller fleire) aktuelle tema. (og ikkje so valdeleg som mange vil ha det til). Eit klassisk mesterverk

  Svar på denne kommentaren

 21. Meldte følgende 10 filmer:
  1. The Matrix
  2. Crouching Tiger, Hidden Dragon (Wo hu cang long)
  3. Hero (Ying xiong)
  4. Once Upon a Time in America
  5. There Will Be Blood
  6. Monty Python and the Holy Grail
  7. Edward Scissorhands
  8. Se7en
  9. The Royal Tenenbaums
  10. Shichinin no Samurai (Seven Samurai)

  Kunne lett hatt med filmer som Shawshank Redemption, Lord of the Rings-trilogien og Gudfaren, men de er så åpenbare valg for denne kanonen uansett. Andre filmer som lett kan med på en sånn liste er: Magnolia, Fight Club, Pulp Fiction, The Dark Knight, Alien, Rushmore, Life of Brian, American Beauty, Terminator 1 & 2 og mange fler. Men står inne for mine valg. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 22. Forøvrig en liten notis til det det stod om hvilke filmer man ville at ens barn skulle se, så er det én som stikker seg ut for min del, selv om den ikke kom på lista mi:
  The Adventures of Robin Hood med Errol Flynn, fra 1938. Elsket den selv som barn, og elsker den den dag i dag. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 23. 1.The Shawshank Redemption
  2.Green Mile
  3.Indiana Jones and the last crusade.
  4.Notebook
  5.Dumb & Dumber
  6.Gudfaren 1 & 2
  7.The Orphanage (spansk)
  8.Big Fish
  9.Forrest Gump
  10.Norske Byggeklosser:)

  Svar på denne kommentaren

 24. Etter mye soul search. Og ja, ser overvekt av USA her! Ikke prioritert rekkefølge. Er det feil..?

  Cinema Paradiso
  Blade Runner
  All about Eve
  Sunset Boulevard
  Rosemarys baby
  2001 A Space Odyssey
  Metropolis
  American Beauty
  Blue Velvet
  La Femme Nikita

  Svar på denne kommentaren

 25. 1 – the good the bad and the ugly
  2 – reservoir dogs
  3 – the big lebowski
  4 – in bruges
  5 – snatch
  6 – fargo
  7 – pulp fiction
  8 – the fugitive
  9 – die hard
  10 – apocalypse now

  Svar på denne kommentaren

 26. Lawrence of Arabia
  A Clockwork Orange
  Apocalypse Now
  Conan the Barbarian
  Commando
  Casablanca
  Terminator 2
  Die Hard
  The Good the Bad and the Ugly
  Patton

  80 og 90-talls action + episke klassikere. Er liksom det som gjer det for min del, men ser jo at det kan bli drøyt for enkelte å ha to arnold-filmer av cinematisk tvilsom karakter på ei slik liste. Rekkelfølgen med unntak av første bidrag er irrelevant.

  Svar på denne kommentaren

 27. Brødrene Cohan er favoritter, og Sean Penn har regissert mange knallgode filmer, men filmene jeg har foreslått tåler og sees mange ganger.

  No country for old men (Josh Brolin)
  Pulp Fiction (Samuel Jackson John Travolta)
  Heat (Robert de Niro Al Pacino)
  Pledge (Jack Nicholsen)
  Mystic River (Sean Penn)
  The Killer Inside Me (Casey Affleck)
  Coraline (Johnny Depp)
  Brødrene Løvehjerte
  Fear Factor – Robert de Niro

  Svar på denne kommentaren

 28. Sendt inn disse 10:

  Lawrence of Arabia (1962)
  Star Wars (1977)
  The Deer Hunter (1978)
  All the President’s men (1976)
  Raiders of the Lost Ark (1981)
  Das Boot (1981)
  Close Encounters of the Third Kind (1977)
  Cinema Paradiso (1989)
  Mon Oncle (Tati) (1958)
  The Right Stuff (1983)

  Disse nådde ikke helt opp til toppen:
  Amélie (2001)
  Alien (1979)
  The Sting (1973)
  Singin’ in the Rain (1953)
  Blade Runner (1982)
  Life of Brian (1979)
  The Usual Suspects (1995)
  Saving Private Ryan (1998)
  Leon (1994)
  Citizen Kane (1941)
  Bridge on the River Kwai (1957)
  Unforgiven (1992)
  The Lord of the Rings – The Fellowship of the ring (2001)
  The Godfather (1972)

  Mangler mange komedier som også må sees.

  Svar på denne kommentaren

 29. Jeg er ikke nok filmekspert til å ramse opp «de 10 beste filmene». Men jeg synes det er ubegripelig at opptil flere her unnlater å ta med en eller flere av Gudfaren-filmene.
  Andre klassikere jeg synes fortjener å være med er 2001: en romodyssé, Gjøkeredet, Ondskapens Hotel – og selvfølgelig mange andre…

  Svar på denne kommentaren

 30. Når det kommer til tegne/animasjonsfilm så er disse et must.
  1. Min Nabo Totoro
  2. Løvenes Konge
  3. Shrek (den første)
  4. Snøhvit og de syv dvergene
  5. Skjønnheten og udyret
  6. Wall-E
  7. Toy Story (alle tre)
  8. Monsterbedriften
  9. Pinocchio
  10. To gode venner (the fox and the hound)

  Svar på denne kommentaren

 31. wow..10 must absolutte filmer..veldig tricky..men forsøker alikevel.

  1. Alien (1979)
  2. Killing Zoe (1993)
  3. Star Wars (4,5 og 6)
  4. Leon (1994)
  5. Good bye Lenin (2003)
  6. Dead man (1995)
  7. Hero (2002)
  8. Fantastic Mr Fox (2009)
  9. Akira (1998)
  10. Pan’s labyrinth (2006)

  Svar på denne kommentaren

 32. Min liste i tilfeldig rekkefølge:

  A Clockwork Orange (1971)
  Trainspotting (1996)
  Engelen (2009)
  This is England (2006)
  Edward Scissorhands (1990)
  Big Fish (2003)
  Pulp Fiction (1994)
  Donnie Darko (2001)
  The times of Harvey Milk (1984)
  Fight Club (1999)

  filmer som nesten ble med; I am Sam, The Gladiator, The Blues Brothers, The Shawshank Redemption, Casablanca, 12 angry men ++

  Svar på denne kommentaren

 33. 1. Gudfaren (1972)
  2. Psycho (1960)
  3. Ben Hur (1959)
  4. Veiviseren (1987)
  5. Toy Story (1995)
  6. The Matrix (1999)
  7. Fight Club (1999)
  8. Schindlers List (1993)
  9. Fargo (1996)
  10. Jurassic Park (1993)

  Svar på denne kommentaren

 34. 1. Gudfaren-trilogien (Coppola)
  2. De gamle Star Wars-filmene (Lucas)
  3. Ran (Kurosawa)
  4. Det Syvende Iseglet (Bergman)
  5. Fizcarraldo (Herzog)
  6. Lawrence of Arabia (Lean)
  7. Once Upon a Time in the West (Leone)
  8) Festen (Vinterberg)
  9. Paris, Texas (Wenders)
  10. North by Northwest (Hitchcock)

  Svar på denne kommentaren

 35. Ser ingen har nevnt Titanic (1997). Det er alltid det flaueste forslaget, men den bør vel egentlig med…

  Min liste er i allefall:

  Indiana Jones
  Star wars
  Blues Brothers
  Silence of the lamb
  Terminator 2
  Titanic (hvorenn å flaut det er)
  Jurassic Park
  Lord of the Rings
  Batman (Tim Burton)
  life of Brian

  .. nei dette er umulig… er jo 50 titler fra toppen av hodet som kunne erstattet mange av de over… Alle Cubric filmene kunne feks fyllt opp lista alene.

  Svar på denne kommentaren

 36. Viskningar och rop
  The 400 blows
  Solaris
  Samsara
  Life is beautiful (La vita è bella )
  AE
  Beasts of the southern wild
  La Règle du jeu
  Stalker
  Se7en

  Hvis du rekker det:

  Mulholland Drive.
  Garden State
  Synecdoche, New York
  Precious
  Brazil
  The Dreamers
  Trainspotting
  For colored girls
  Songar från andra våningen

  Svar på denne kommentaren

  • Fin liste.
   Jeg klarte ikke å bestemme meg for hvilken representant for fransk nybølge jeg skulle ta med, så det ble med ingen, men Les quatre cents coups er en vidunderlig film.

  • Eva Marie (svar til gsus)

   Her hadde du listet opp en god meny, Miyazaki filmene er av utsøkt kvalitet, som Laputa og Chihiro. Har også lyst til å legge til

   Populærmusikk fra Vittula
   Mitt liv som hund
   Kim Novak badet aldri i Geneseratsjøen
   Giant

   Aldersgrense 12 år.

 37. min liste ville vært

  Casablanca
  Citizen Kane
  Schindler’s List
  The Artist
  The Good The Bad And The Ugly
  2001: Space Odyssey
  Eraserhead
  Full Metal Jacket
  Clockwork Orange
  Saving Private Ryan

  Svar på denne kommentaren

 38. Å begrense seg til 10 og i tillegg rangere dem innbyrdes er en umulig oppgave, men jeg la de første av disse inn i skjemaet. Nå gråter jeg over de som ikke kom med…

  Bad Taste
  A Clockwork Orange
  Flåklypa Grand Prix
  One Flew Over The Cuckoos Nest
  The Thing (1982)
  E.t. The Extra Terrestrial
  Henry: Portrait Of A Serial Killer
  Back To The Future
  American Werewolf In London
  Cannibal Holocaust

  The Texas Chainsaw Massacre (1974)
  Lone Star
  Apocalypse Now
  Reservoir Dogs
  Robocop
  The Indian Runner
  Blood In Blood Out
  Heavenly Creatures
  The Excorcist
  Deliverance

  Snow White And The Seven Dwarfs
  The Exorcist
  Face/Off
  Nekromantik
  Dazed And Confused
  Animal Crackers
  Naked
  Re-Animator
  Touched By Love
  Elvira – Mistress Of The Dark

  Svar på denne kommentaren

  • Aleksander Mørch (svar til Yngve)

   Bad Taste er et artig forslag. Men litt usikker på om jeg ville vist A Clockwork Orange og Cannibal Holocaust til barna mine.

 39. Det er mange gode forslag her, men la oss huske på at premisset er:

  «[…]mine barn bør ha sett før pappa ikke lenger har makten over fjernkontrollen.»

  Pappa mister kontrollen kanskje når barna er rundt 12, med litt overtalelse kanskje man kan strekke det til 15. «2001», «fanny og alexander» og «lawrence of arabia» er gode forslag, men til en 12-åring? De kommer til å kjede seg til døde…

  Videre sier oppgaven:

  «Filmene som bedre lar dem forstå hva som formet meg og min generasjon og som kan kaste lys over mine verdier.»

  Sergio Leone og Terminator er viktige i filmhistorien, men kan de sies å «kaste lys over mine verdier»?

  Svar på denne kommentaren

 40. Jeg tenkte også slik som Rolf Rander – filmer jeg ville vist barna mine etter de premissene.

  Er i hvert fall helt sikker på at barna mine ikke skal se Naked eller Crash før de er 12. Men er lista slik at man kan velge ti filmer man mener barne bør se i løpet av livet, så blir det litt anderledes.

  Og Anders – hva med en liste over topp ti (populære)filmer de ikke burde kaste bort tid på å se?

  Svar på denne kommentaren

 41. Barn kan være så mangt, men regner med det ikke
  var en liste av barnefilmer en skulle komme med.

  Det er mye god underholdning der ute, mange bra
  filmer, men de vil nok barna med tiden finne selv.

  Jeg vil at mine evt. barn skulle få lært noe om
  skjebnen, og andre mennesker skjebne. Slik kan de
  også bedre forstå og ta innover seg andre filmer.
  Mye å velge i, men har funnet frem til 10 filmer:

  Pianisten
  Schindlers liste
  Giganten
  For the bible tells me so
  Auf der anderen seite
  De andre
  American beauty
  A single man
  Lost in translation
  Oslo 31 august

  Svar på denne kommentaren

 42. Min liste:

  1) Schindler’s List
  2) In the Name of the Father
  3) Forrest Gump
  4) The Godfather
  5) Bladerunner
  6) Apocalypse Now
  7) Remains of the Day
  8) Wild at Heart
  9) Barton Fink
  10) The Thing (1982)

  Svar på denne kommentaren

 43. Eling Rangnes

  Hvis jeg skulle vise barna mine bare 10 filmer i løpet av livet, ville dette vært listen. Man kan argumentere at de ikke alle representerer det beste filmverdenen har å by på, men likefullt.

  1. Shawshank Redemption
  2. the Matrix
  3. Hackers
  4. A Nightmare Before Christmas
  5. 12 Angry Men
  6. Amelie
  7. Min Nabo Totoro
  8. Lock, Stock, and Two Smoking Barrels
  9. District 13
  10. Fight Club

  Hvis jeg skulle legge til tre filmserier å vise dem i tillegg, ville jeg hevet med
  1. Lord of the Rings
  2. Avengers phase 1 (Iron Man 1 & 2, Incredible Hulk, Thor, Captain America og Avengers)
  3. Star Wars IV, V og VI.

  Svar på denne kommentaren

 44. Herman Hassel

  Man vet det blir noe amputert når man ender opp med å diskutere «Reservoir Dogs» vs «Close Enconters of the Third Kind» med seg selv, deretter ende opp med å ofre begge for Terry Gilliams Brazil, på ei liste hvor man glemmer å føre opp «Brutti, Sporchi e Cattivi».

  o.0

  Svar på denne kommentaren

 45. Jenny Eliassen Moen

  Jeg ser at det er ganske mange MANNE-filmer her på listen.
  Det er noen filmer jeg ønsker at dere også vurderer, som ikke er blockbustere og kjempestore Hollywood-filmer.

  «Little Miss Sunshine»
  «Amelie»
  «Life is Beautiful» («La vita è Bella»)

  Og så er det jo noen filmer som er enda «mindre»,

  Det er en indisk film som heter «Vann» som tok meg veldig da jeg så den.

  Svar på denne kommentaren

 46. Mann 1966-modell

  Hm, 10 filmer er for lite. Her er mitt lite gjennomtenkte forslag (uprioritert rekkefølge, bortsett fra 1 og 2):

  1) Offeret – av Andrej Tarkovskij – http://www.imdb.com/title/tt0091670/

  2) Pixote – av Hector Babenco – http://www.imdb.com/title/tt0082912/?ref_=fn_al_tt_1

  Salaam Bombay – av Mira Nair – http://www.imdb.com/title/tt0096028/

  Down by Law – av Jim Jarmusch – http://www.imdb.com/title/tt0090967/

  Salvador – av Oliver Stone – http://www.imdb.com/title/tt0091886/

  The Supergrass – av Peter Richardson – http://www.imdb.com/title/tt0090102/

  Is-slottet – av Per Blom – http://www.imdb.com/title/tt0097594/

  Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker – av Peter Greenaway – http://www.imdb.com/title/tt0097108/

  Paris, Texas – av Wim Wenders – http://www.imdb.com/title/tt0087884/

  The Crying Game – av Neil Jordan – http://www.imdb.com/title/tt0104036/

  Det er trist at gode, svenske filmer ikke er med (Mitt liv som hund, Å leve det er å elske), gode danske filmer (Pelle Erobreren, Babettes gjestebud), komedier med mening (Livet er vakkert), episke dramaer av varierende kvalitet som likevel er severdige (Kilden i Provence, The Mission), severdige norske filmer (Orions belte, Vegviseren), snurrig snacks av Kaurismäki, Lynch (Blue Velvet), ubehagelige River’s Edge, humørpillen Blues Brothers og mye annet som har formet meg. Det får jeg heller vise ungene selv. Har det hjemme, heldigvis.

  Svar på denne kommentaren

  • Mann 1966-modell (svar til Mann 1966-modell)

   Ser at det kan være noe uklarhet omkring premisser og barnas alder når de skal se filmene, og hvorfor de skal se dem.

   Jeg har sett bort fra barnas alder i mine valg — dette er filmer de kan se i løpet av livet. For flere av filmene bør nok barna være minst 15-20 år gamle om de skal få noe utbytte av dem.

   Filmene har formet meg på den måten at de fortsatt «sitter i», uavhengig av om førsteinntrykket var som et knyttneveslag («Pixote») eller gled mer varsomt inn og ble værende («Offeret», «Down by Law»). Aner ikke hvordan barna mine vil oppleve dem.

 47. Geir Birkeland

  1. «Stalker» – Andrei Tarkovsky
  2. «Sanger fra andre etasje» – Roy Andersson
  3. «The Apu trilogy» – Satyajit Ray
  4. «8,5» – Federico Fellini
  5. «Ulysses Gaze» – Theo Angelopoulos
  6. «Sykkeltyven» – Vittorio De Sica
  7. «Viskningar og Rop» – Ingmar Bergman
  8. «Babettes Gjestebud» – Gabriel Axel
  9. «Cinema Paradiso» – Giuseppe Tornatore
  10. «Citizen Kane» – Orson Welles

  Amerikansk underholdning har eg styrt unna, også oppskrytte norske filmer.

  Svar på denne kommentaren

 48. 1. Come and See (Idi I Smotri) (krig er fy-alibi)
  2. X (av Oddvar Einarsson) (norsk alibi)
  3. Barry Lyndon (episk alibi)
  4. Metropolis (s/hv-alibi)
  5. Stalker (spaca-alibi)
  6. Sans Soleil (intellektuelt-alibi)
  7. The Blues Brothers (underholdningsalibi)
  8. Satantango (øst-eur.-/tålmodighetsalibi)
  9. 12 Angry Men (regi-alibi)
  10. Fucking Åmål (ungdomsalibi)

  + alt det andre.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Knut S)

   Fiffig å kategorisere dem slik.

   Stalker må vel også kunne kalles et tålmodighetsalibi. Husker jeg ble dypt besnæret av den og så den flere ganger (og den har fått 16 nominasjoner hittil). Er dog litt usikker på om mine unger vil klare dressin-scenen uten å ta frem mobilen i 2013. Bortskjemte beist. 😉

  • Ja, Stalker er kanskje litt drøy. 2001 istedet kanskje. Eller Yellow Submarine. Eller A Zed and Two Naughts.
   Satantango er uansett det drøyest og vakreste på den lista der. Den filmen som skal vises nest sist til ungen (etter Idi I Smotri, som virkelig ikke egner seg for noen under 16). Metropolis tror jeg helt ærlig kan være med på å få folk interessert i stumfilm. Enten den eller Generalen av Buster Keaton.

 49. 1.once upon a time in america.
  2.as good as it gets.
  3.taxi driver.
  4.das boot.
  5.gjøkeredet.
  6.goodfellas.
  7.bridge on river kwai.
  8.the good, the bad and the ugly
  9.rocky 1976.
  10.deer hunter.

  dette er bare noen av mine favoritter. nødvedigvis ikke i denne rekkefølgen.

  Svar på denne kommentaren

 50. Steinar Sneås Skauge

  Dette vart mine ti.
  1)Ringens brorskap
  2)To tårn
  3)Atter en konge
  4)Dårekisten
  5)Rød
  6)Hvit
  7)Blå
  8)The Warrior – den som lever ved sverd
  9)Dead Man Walking
  10)Panserkrysseren Potemkin

  Svar på denne kommentaren

 51. «Du får kun lov å vise barna dine ti filmer. Hvilke MÅ med?» Denne oppgaven gir ikke nødvendigvis ikke samme liste som de ti beste filmene gjennom tidene.

  For meg ville det vært 10 filmer som preget min barndom, og nødvendigvis ikke filmer som er på topp 10 listen.

  Svar på denne kommentaren

 52. Håpløst, selvfølgelig, men hvis jeg skulle slenge ut ti filmer jeg kunne tenke meg å se sammen med ungene i løpet av de neste 4-5 årene, så kanskje:

  The Shawshank Redemption
  The Hudsucker Proxy
  Gandhi
  Den fabelaktige Amélie fra Montmartre
  Wonderboys
  O Brother Where art Thou
  The Matrix
  What’s Eating Gilbert Grape
  Alien
  Forrest Gump

  Svar på denne kommentaren

 53. Min liste, med noen linker og kommentarer

  1. Blues Brothers (Musikk, action, bilkræsj, hva mer trenger man? Hadde man skulle valgt bare en film hadde jeg tatt denne)
  2. Jägarna (Svenskenes beste film gjennom tidene.)
  3. Braindead (Peter Jacksons virkelige mesterverk)
  4. The Godfather: Part II (Alt man trenger å vite om organisert kriminalitet)
  5. The Empire Strikes Back (Ingen slik liste uten litt scifi)
  6. Mr. Smith Goes to Washington (Viser medaljens bakside i politikken. Min favoritt av de tre store fra 1939)
  7. Ung frue forsvunnet (Viktig å huske at det også fins gode norske filmer. Favorittreplikk «Einar er narkotiker, og ikke nok med det, han er narkotikatyv!»)
  8. The Jungle Book (Animasjon må med. Klar favoritt fra Disney, mye pga musikken.
  9. Moulin Rouge (Også her utgjør musikken mye av grunnlaget for valget. Og Nicole Kidman da…)
  10. Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Bare herlig. Herlig herlig herlig)

  Svar på denne kommentaren

  • Marius H. (svar til Marius H.)

   Etter at jeg posta lista kom jeg til å tenke på at jeg sikkert skulle hatt Fritz Langs Metropolis med på lista, men nettopp det faktum at jeg ikke kom på den først mener jeg bidrar til å diskvalifisere den litt… God nr 11. 🙂

 54. Siv (snart 40)

  Enig med Jenny og JK; listene bærer preg av typisk maskulin smak og at man bør gi barna noe av andre menneskers historier fra andre steder enn de vi kjenner godt fra før. Det er vel og bra å gi barna noe som gjør at de føler de har felles kulturelle referanser med andre i Norge (vi ser jo gjerne det som settes opp på kino/promoteres her), men det er jo så mye bra som lages utenfor vårt område/Hollywood! Vi bør gi dem noe med nerve som gir gode opplevelser, gjerne også lærdom, og ikke bare underholdning. Noen av de beste filmopplevelsene mine har jeg hatt på Film fra Sør eller via strømming av filmer fra Argentina, Asia og de latinske landene. Uten å foreslå en liste vil jeg oppfordre til å tenke litt utenfor boksen, om jeg får lov…

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Siv (snart 40))

   Det kan hende dette med lister er litt sånn guttegreie. Men du får prøve å rekruttere kvinner du kjenner.

   Jeg har prøvd å rekruttere via Twitter:

   – og flere bidrag fra jenter! «10 filmer barna dine SKAL se før de ikke lenger hører på deg» – hjelp oss lage en liste! bit.ly/V6xZSG— NRKbeta (@NRKbeta) January 23, 2013

   Etter denne tweeten har 25% av respondentene vært kvinne. mot 22% for hele skjemaet. Men det kan se ut til at flere menn enn kvinner deler favorittlister i kommentarfeltet.

   Men et interessant funn: Rekkefølgen er marginalt ulikt, men de tre filmene som topper som film 1 for menn og kvinner er de tre samme. Listen ser sikkert annerledes ut lengre ned, men forskjellene i toppen er ikke store.

 55. De viktige filmene alle barn bør se, men helst ikke med foreldrene sine eller når de er for unge:

  The Breakfast Club
  Say Anything
  Sixteen Candles
  Easy A (Se den etter en har sett de 3 over, maaange referanser)..

  Og ja, unngikk bevisst mange kjente filmer, de kan folk finne selv 😀

  Generelle:
  Defendor
  Pulp Fiction
  Eternal Sunshine of the Spotless Mind
  Good Will Hunting
  V for Vendetta
  The Incredibles
  O Brother, Where Art Thou? / Fargo
  This is England
  Falling Down
  Sling Blade
  The Wedding Singer
  The Man Who Sued God
  See No Evil, Hear No Evil

  osv…

  Svar på denne kommentaren

 56. “Du får kun lov å vise barna dine ti filmer. Hvilke MÅ med?”

  Det må vel nemnast at eg er scify/fantasy fan før lista presenteres. Og at eg ikkje anstreng meg for å finne dei sære filmane, men liker godt mainstreamerane.

  1: Star Wars Ep.4
  2: Lord of The Rings, The Fellowship of the Ring
  3: Back to the Future 1
  4: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc
  5: Blues Brothers
  6: Master and Commander (Les bøkene!)
  7: Inception
  8: Brotherhood of the Wolf Director’s Cut
  9: The Matrix
  10: Batman Begins

  Kjønn: Mann
  Fødeår: 1985

  “Filmene som bedre lar dem forstå hva som formet meg og min generasjon og som kan kaste lys over mine verdier.”

  Det er ikkje desse filmane eg ser til om dei skal kasta lys over mine verdiar, dei filmane er stort sett keisame. Unntaket er vel at filmar som Star Wars og LoTR viser kampen for at det gode skal segre, noko eg vil sjå på som ein verdi, dog vagt formulert.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kristian K)

   Det er ikkje desse filmane eg ser til om dei skal kasta lys over mine verdiar, dei filmane er stort sett keisame

   Nå ble jeg nysgjerrig – hvilke filmer var dette?

 57. Jeg er partisk, men vil si at den originale Star Wars trilogien er et must, av den enkle grunn at den i stor grad har muliggjort og skapt dagens forståelse og bruk av spesialeffekter. Filmhistorisk er de enestående, plottet er klassisk.

  Utover dette burde også de to-tre første Alien-filmene inkluderes.

  Usual Suspects

  Leon (The Professional)

  Police Academy

  Vampire’s Kiss

  Et utvalg James Bond-filmer (både klassiske og nye).

  The Hunt for Red October

  In the name of the rose

  … i tillegg er to norske filmer på min liste:
  Veiviseren og Trollejegeren.

  Svar på denne kommentaren

 58. Knut Sommerseth Lie

  For å være helt ærlig er det litt opptygd og uinteressant å vite hva et nærmest tilfeldig utvalg filmnerder mener er de beste filmene. Dette er vel egentlig mat for folk som kanskje ikke har så mange referanser innabords og trenger basiskunnskaper. Dere ikke beta burde heller lage en database over «hvilke filmer liker folk som liker et utvalg av de samme filmene du liker». Det ville vært interessant.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Knut Sommerseth Lie)

   Det er et bra innspill!

   Når listen er full og ferdig skal vi sette oss ned sammen med kolleger i Filmpolitiet og se hva vi kan få ut av den. Det å gjøre «en Amazon» med den er absolutt ingen dårlig idé.

 59. Citizen Kane, Into The Wild, The Impossible, Pulp Fiction, Ghostbusters, Trainspotting, Django Unchained, Darjeeling Limited, Drive, Milk. Man vil ike angre å få sett disse før man dør 😉

  Svar på denne kommentaren

 60. En verdig «must see» liste.

  The Cutter (2005)
  Missing in Action (1984)
  22 (2000)
  Lovlig blond 2 (2003)
  Bruder i krig (2009)
  Cyborg (1989)
  Panserkrysseren Potemkin (1925)
  Fahrenheit 9/11 (2004)
  War Horse (2011)
  Starter for 10 (2006)

  Svar på denne kommentaren

 61. Stian B. Hope

  Etter beinhard prioritering, og tunge hjertesukk over alle filmene jeg ikke kunne ta med, ble listen til slutt slik:

  Gudfaren
  Gjøkeredet
  Fanny & Alexander
  Sunset Boulevard
  Naked
  Alien
  Life of Brian
  Pulp Fiction
  The Big Lebowski
  Down By Law

  Men siden det har vært litt diskusjon om premissene her, om det er filmer barna skal se en gang i løpet av livet, ellerfør de tar over fjernkontrollen helt, slenger jeg på de 10 beste filmene jeg til nå har vist til min sønn på 10 år:

  Star Wars (1, 2, 3, 4, 5, 6)
  Indiana Jones (1, 2, 3, 4)
  Ringenes Herre (1, 2, 3)
  The Matrix
  Mission Impossible (1, 2, 3, 4)
  Batman (Nolan 1, 2, 3)
  Groundhog Day
  E.T.
  Back to the Future (1, 2, 3)
  Die Hard (1, 2, 3, 4)

  Og så har vi kommet til den 16. James Bond filmen 😉

  Svar på denne kommentaren

 62. Noen filmer som fortjener å bli kanoniset:

  2001 – det finnes ikke bedre film.

  Alien – usedvanlig vellykket science fiction, og samtidig usedvanlig vellykket slasher-film.

  Men styr unna Director’s Cut – å se besetningsmedlemmene man trodde var døde innehyllet i kokonger gir en følelse av ‘det var ikke så farlig likevel’ (de lever jo, inntil videre). Å føye til kokongsekvensen er som å spikre en fuglekasse på en Zonda.

  Hvor de grønne maur drømmer – dyp og stemningsfull film om australske urinnvåneres kamp mot gruveselskapene.

  The Matrix – vil av fremtidige filmhistorikere bli sett på som en milepæl. Jeg så den på impuls sammen med en venninne, hun hadde tatt seg en blås på forhånd og fikk nok ikke mindre bakoversveis enn meg.

  Bound – en annen Wachowski-film. Stilistisk perfekt og et paradoks – et episk kammerspill.

  Fargo – Coen-brødrenes beste 98 minutter.

  Gladiator – episk mesterverk og obligatorisk studium for aspirerende manusforfattere.

  Apocalypse Now – kanskje beste filmatisering av bok noensinne.

  Cinema Paradiso – fantastisk film, og tidenes beste sluttsekvens.

  Amelie – det finnes bare én bedre film.

  Svar på denne kommentaren

 63. Jeg har aldrig hatt ambisjoner om barn. Nå er jeg likevel i den vrikelighet at jeg snart kan titulere meg Onkel. Jeg kommer med garanti til å pulverisere de vordende foreldrenes forsøk på opdragelse. Det gir en ubegrenset inflytelse på pjokken. Derfor er min liste lagt op som en dannelsesreise. Vi begyner når junior er 11 år og ser en film per år sammen. Disse filmene er hver i sær en kilde til et hav av andre filmer de har påvirket eller er påvirket av. Filmene fortæres i følgende veloverveide rekkefølge:

  1 La Dolce Vita (Federico Fellini 1960)
  2 Playtime (Jaques Tati 1967)
  3 Blade Runner (Ridley Scot 1982)
  4 Das Cabinet des Dr. Caligari (Robert Wiene1920)
  5 North by Northwest (Alfred Hitchcock 1959)
  6 Weekend ( Andrew Haigh 2011)
  7 Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson 2011)
  8 Budbringeren (Pål Sletaune 1997)
  9 Le charme discret de la bourgeoisie (Luis Bunuel 1972)
  10 Se7en (David Fincher 1995)

  Årsaken til valgene

  «La dolce vita»: Alle barn liker sirkus. Her fra den virkelige værden, ispedd en stor dose burlesk humor og melankolsk alvor.

  «Playtime» Humanisktisk parodi på hypermodernistisk arkitektur. Og nei, et intesivt kurs i franske gloser er ikke nødvendig for å frydes over Monsieur Hulots odyssé.

  «Blade runner» Hvor kommer vi fra? og anndre eksistensielle spørsmål, innpakket som en Sci-fi-noir.

  «Das Cabinet des Dr. Caligari» Første gang våres underbevsite er forsøkt beskrevet på film, og skandalen var et faktum. Men uten denne l´enfant terrible af en film, ville vi hverken hatt filmer som «The nightmare before Christmas»og»Mulholland drive» eller «Inception»og «Eternal sunshine of a spotless mind»

  «North by Northwest» Pjokken, du leker ikke ustraffet med blondiner, men ett sted må man jo starte.

  «Weekend» Pjokken, nå er du så stor at noen må fortelle deg at romantik ikke er en elegant afære. Det betyr dog ikke at det er mindre sex, drugs and rock n´role.

  «Budbringeren» Den gang Oslo fortsat var stygg som juling.

  «Le charme discret de la bourgeoisie» Gode forslag til hvordan sabotere dine foreldres konforme søndgasmiddag. Fram med iPaden og noter.

  «Se7en» Aldrig har moralske betenkeligheter vært så lekkert innpakket.

  Pjokken, ved veis ende vet du hvertfal hvor du kommer fra.

  ps. filmlisten er forsvarlig lagt inn i «databasen»

  Svar på denne kommentaren

  • Elias (svar til Elias)

   Glemte å gi motiveringen til «Tinker tailor…»

   «Tinker Tailor Soldier Spy» Tid for hjernetrim pjokken. Trimmen serveres som latent paranoia, straegispill og menn i brune dresser, med en dæsj svensk stramhet. Fortæres kald, på samme måte som hevn.

 64. Arild Ingar Alexander Aune

  Så langt nedover lista før jeg endelig kunne se noen som tok med Cinema paradiso… den MÅ med!

  Så lista blir sånn cirka slik

  1. The godfather 1-2
  1. The shining
  1. Cinema paradiso
  1. No country for old men
  1. Ørneredet/where eagles dare (ikke minst for nostalgiens skyld…)
  1. Once upon a time in the west
  1. Batman 1-3 (Christopher Nolan)
  1. Goodfellas
  1. Kill Bill
  1. Alien/s

  Svar på denne kommentaren

 65. Her er mange allerede nevnt og noen nevnes igjen, i tidskronologisk orden:

  M (1931) Fritz Lang
  All about Eve (1950) Joseph L. Mankiewicz
  Persona (1966) Ingmar Bergman
  Alien (1979) Ridley Scott
  Blikktrommen (1979) Volker Schlöndorff
  The Shining (1980) Stanley Kubrick
  Tro, håb og kærlighed (1984) Bille August
  Urga (1991) Nikita Mikhalkov
  Like Water for Chocolate (1992) Alfonso Arau
  Fargo (1996) Joel & Ethan Coen

  Svar på denne kommentaren

 66. Thomas Dyrdahl

  Ikke i prioritert rekkefølge:

  «Fem for kidsa»:
  Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain
  Goonies
  Skulk med stil
  Breakfast Club
  O’Brother Where Art Thou

  «Fem for de voksne»:
  De fortapte barns by
  Apokalypse nå
  Gudfaren 1 og 2
  Citizen Kane
  M*A*S*H

  Svar på denne kommentaren

 67. Dette var vanskelig. Her er et forsøk:

  1. Mitt liv som hund
  2. E.T.
  3. Todo sobre mi madre (Alt om min mor)
  4. The Piano
  5. The Nightmare Before Christmas
  6. The Usual Suspects
  7. Pay It Forward
  8. The Lion King
  9. Fight Club
  10. The House of the Spirits

  Svar på denne kommentaren

 68. Liste sendt inn:

  Frihetens Regn
  Ringenes Herre
  Saving Private Ryan
  The Matrix
  There Will Be Blood
  Children of Men
  Life of Brian
  Wall-E
  Forrest Gump
  The Truman Show

  Forklaring: Hadde dette handlet om mine favoritt-filmer, hadde nok muligens:
  Alien(s)
  Goodfellas
  Gudfaren-filmene
  Pulp Fiction
  Trainspotting
  Fight Club
  American Beauty
  ++
  kommet med. Men tror de paa lista over er de filmene jeg ville prioritert for mine barn, hvis jeg kun fikk velge 10. Viktige budskap formidlet paa mesterlig vis i alle (med unntak av LOTR – som til gjengjeld pirrer fantasien mer enn noen annen film)

  Svar på denne kommentaren

 69. F.eks. disse (for å ta litt forskjellig):
  A Clockwork Orange
  Coraline
  Das Boot
  Eraserhead
  Fanny och Alexander
  Naked
  One Flew Over a Cuckoo’s Nest
  Pulp Fiction
  The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover
  The Great Dictator

  Svar på denne kommentaren

 70. 1. The Shawshank Redemption (1994)
  2. Nuovo Cinema Paradiso (1988)
  3. Shooting the Past (1999)
  4. The Hudsucker Proxy (1994)
  5. Forrest Gump (1994)
  6. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)
  7. Fierce Creatures (1997)
  8. Tri orísky pro Popelku (1973)
  9. The Pianist (2002)
  10.The Matrix (1999)

  Toppen av isberget 🙂

  Pulp fiction og Fight Club ville jeg satt på topp 10 listen for overvurderte filmer. ALDRI på en topp 10 liste for barn.

  Svar på denne kommentaren

 71. Dette er en umulig oppgave. Ikke bare håper jeg ungene mine har andre preferanser hva det gjelder film, men for min del er ofte filmopplevelsen preget av når, hvor og evt hvem filmen ble sett med, samt humør/sinnstemning jeg så filmen i. Et gjensyn kan ofte gi en helt annen opplevelse.

  Men jeg er enig i mange av forslagene her, det må jeg innrømme.

  Svar på denne kommentaren

 72. Virker som det er litt forvirring her angående hva oppgaven går ut på. Først ville de ha oss til å lage en filmkannåååån. De filmene man MÅ ha sett før man dør, i følge ingressen. I stedet for å kaste seg gladelig over oppgaven, som man kanskje burde, så begynte folk å lure: Mener dere de beste filmfaglig, de viktigste filmhistorisk eller de kuleste?? Greit, så spisset NRKBeta oppgaven, og sa: Hvis du bare kunne vist barna dine ti filmer, hvilke ville du valgt? Dette førte til at mange her i kommentarfeltet nå tror at det er spesielt barnevennlige, eller pedagogiske filmer man er ute etter. Men det passer da elendig sammen med tittelen og ingressen, folkens? Dere vet at ingressen skal være en sammenfatning av hva som står i brødteksten? Det må være lov å legge litt godvilje til når man prøver å forstå oppgaven….. 🙂 La meg prøve å hjelpe: Ditt barn er, på grunn av en eller annen mystisk sykdom, bare i stand til å se ti filmer i løpet av hele sitt liv. Du må velge hvilke. Hvilke velger du da? Om du velger tankevekkende, kule, morsomme, historisk viktige, triste eller glade filmer blir da ditt eget valg. De du selv syns er uunnværlige. Og NEI, jeg mente ikke at man skal velge filmer som passer spesielt for mennesker med sykdom eller i en vanskelig livssituasjon. La setningen i ingressen «de man MÅ ha sett før man dør» også være en rettesnor. Dere klarer sikkert å finne en slags rød tråd i alt dette……. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til pst77)

   Et godt poeng! Men kanskje litt kleint for alle parter om det er foreldrene som skal vise den?

 73. Hans A Rosbach

  Fullstendig umulig selvsagt, uansett hvilken tolkning man skal legge i kriteriene.

  Et par filmer jeg ikke finner på listene her er:
  Dreiers La passion de Jeanne d’Arc. Det var så stille i salen at en fallende knappenål hadde skremt oss alle sammen.

  Johnny Got His Gun var en rystende film. Sov vel ikke helt godt den første uken etterpå tror jeg.

  Så kan man jo lett nevne noen av de mer opplagte:

  De syv samuraier.

  Bergmans syvende segl, eventuelt en annen fra omtrent samme tid.

  Så er det vel en grunn til at alle her vet hva rosebud er, Citizen Kane er ikke til å komme utenom.

  Jeg vil ha med Andrei Rublev.

  Tess av Polanski

  2001 er en god kandidat til å representere Kubric, men man kan jo godt gå et par filmer frem eller tilbake i hans produksjon og nesten trekke lodd. Eller kanskje velge Barry Lyndon.

  Umulig å ikke ha Alfred Hitchcock på listen, jeg ville vel valgt Rear Window.

  Diktatoren eller Modern Times? En av dem må med.

  Dermed var ti på plass uten Wajda eller Fassbender. Et par italienske kunne sikkert fortjent plass. Jeg mangler dessuten plass til to britiske offiserer (tidenes beste inntreden i en offisersklubb, og en brobygger).

  Det er bare en av disse jeg ikke gjerne ville sett om igjen en gang til.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Trond M.)

   Hehe. Godt poeng 🙂 Heldigvis: Det finnes langt mer enn du ser her; i innsamlingsskjemaet er den kommet inn endel ganger.

 74. Her er mine ti.
  Når jeg ser på listen er det bare to jeg ikke har vist barna ennå. Det er ingen tid å miste 🙂

  Flåklypa Grand Prix
  Min nabo Totoro
  Kabhi Khushi Kabhie Gham
  Star Wars IV
  Crouching Tiger, Hidden Dragon
  Charlie og sjokoladefabrikken
  Chocolat
  The Great Dictator
  Fantasia
  The Nightmare Before Christmas

  Svar på denne kommentaren

 75. Tore Kjelbergnes

  Min Populistiske favorittliste, rekkefølgen er heller urelevant

  1: StarWars Iv, V VI
  2: Jaws
  3: Batman, The Dark Knight
  4: Back To The Future part 1
  5: The Good Bad And The Ugly
  6: Raiders Of The Lost Ark
  7: The Life Aquatic With Steve Zissou
  8: The Pink Panther Strikes Again
  9: Pulp Fiction
  10 Fight Club

  Svar på denne kommentaren

 76. Takk for denne artikkelen NRKbeta! Fikk meg til å tenke litt annerledes på mine eksisterende topplister. Jeg la da litt mer vekt på betydningen av filmene filmhistorisk, samt prøvde å få fram en variasjon i sjanger og tidsepoke, enn jeg ville gjort i en helt personlig leste:

  1. The Good, the Bad and the Ugly (1966)
  2. Alien (1979)
  3. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
  4. The Matrix (1999)
  5. Vertigo (1958)
  6. Ying xiong / Hero (2002)
  7. Jurassic Park (1993)
  8. Back to the Future (1985)
  9. Schindler’s List (1993)
  10. City Lights (1931)

  Jeg syns The Return of the King er den beste i LOTR-serien, men i denne settingen blir det meningsløst å vise den til barna først. Får heller håpe de blir fristet til å se resten etter The Fellowship of the Ring, hehe..

  Tre andre filmer jeg slet med å fjerne fra listen var Taxi Driver, Metropolis og Rear Window. Betydningsfulle og knallgode filmer på hver sin måte.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til AXP)

   Gleden er fullt og helt på vår side. Morsomt å se hvor mange ulike tankerekker vi har stelt istand.

 77. Gunnar Jensen

  Hei NRK.
  Fint med en kanon.
  😉
  Shawshank redemption
  Hangover
  Alien
  Aliens
  Toy story 1,2,3
  Christopher Nolan’s trilogy om Batman.

  Enkelte av disse er allerede nevnt
  Men skulle dette være en form for avstemning. så prøver jeg.

  Gunnar

  Svar på denne kommentaren

 78. Jeg har Wim Wenders’ Der Himmel über Berlin fra 1987 (med den noe teite engelske tittelen «Wings of Desire») på topp.

  Resten av mine favoritter var det vanskelig å sette i rekkefølge, men The Princess Bride, Casablanca og Cinema Paradiso kom i hvert fall høyt opp. Lite action/vold/krig der, altså. Blade Runner ble kanskje ytterpunktet sånn sett…

  Svar på denne kommentaren

 79. Har du sett de der filmene, synes du kanskje at de er litt skumle for barn eller vanskelig å forstå, men jeg er barn selv og forstår alle de filmene XD.

  Rainman (1988)
  War Horse (2011)
  The kid (1921)
  2012 (2009)
  Frihetens regn (1994)

  Det er det jeg kommer på.

  Svar på denne kommentaren

 80. Listen fra meg er som følger:

  • The Darjeeling Limited [2007]
  • Gandhi [1982]
  • The Pianist [2002]
  • It’s A Wonderful Life [1949]
  • Le Scaphandre et le papillon [2007]
  • Le fabuleux destin d’Amélie Poulain [2001]
  • Lawrence of Arabia [1962]
  • Life of Brian [1979]
  • Trois couleurs: Rouge [1994]
  • Bin-jip [2004]

  Svar på denne kommentaren

 81. Anders Hofseth (NRK)

  Da har jeg – inspirert av hva andre har skrevet – klart å lage min egen liste. Det var ikke så vanskelig å lage en shortlist, men det var jammenmeg vanskeligere enn jeg trodde å komme ned i ti!

  Jeg lurte meg selv og tok bort filmer jeg regnet med barna kom til å møte på egenhånd uansett, sånn som The Godfather 2 (og iogforseg resten av serien), Pulp Fiction og Apocalypse Now! (eller – jeg måtte jo ha med Casablanca uansett, så helt lurt ble jeg nok ikke). Men listen ble primært filmer de kanskje ikke ville sett uten mitt hjelpende dytt:

  01 Casablanca
  02 Kaos
  03 Lawrence of Arabia
  04 Burnt by the Sun
  05 Festen
  06 Princess Bride
  07 Life of Brian
  08 To Kill a Mockingbird
  09 Short Cuts
  10 Man Bites Dog

  Under streken var titler som Apocalypse Now, Deliverance, La Vita è Bella, Down by Law, Der Untergang, La Belle Histoire, The Godfather 2, 12 Angry Men, Att Angöra en Brygga, Monty Python and the Holy Grail, Tough Guys Don’t Dance, A Clockwork Orange, Being There, Bambi, Pulp Fiction, My Dinner With André, The Wizard of Oz, Brazil, Delicatessen, Cinema Paradiso, Withnail & I, The Good, The Bad & The Ugly, Fargo, Reservoir Dogs, Fanny & Alexander, Cop Land, Underground, Das Leben der Anderen, Snatch og The Bridge on the River Kwai – men de fikk jeg ikke lagt inn. Ser heldigvis at de fleste likevel er representert i det store skjemaet.

  Svar på denne kommentaren

  • Mann 1966-modell (svar til Anders Hofseth)

   He-he, viste selv «The Princess Bride» for ungene forrige uke (fant den på Netflix). De falt for humoren, og det var et artig gjensyn også for gamlefar …

   Når — og hvordan — blir filmkanonen offentliggjort?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Mann 1966-modell)

   «My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.», som barna mine gikk rundt og sa i ukevis etterpå.

   Sitter og vasker data nå – ganske heftig å rydde i fritekst med 10 000 ulike måter å skrive 2001: A Space Odyssey på. Vi får gjort noe maskinelt, men det trengs endel manuelt arbeid først. Så er jeg bortreist neste uke, så det blir nok neppe før godt uti februar. Stay tuned.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Gerhard)

   Jeg tror ikke jeg rekker jobbe videre med det før ca 7. mars – har et prosjekt hengende over meg som brenner mer.

   Det er litt jobb å lage, men med i overkant av tusen bidrag, bør det bli OK 🙂

 82. Det tar muligens et helt liv å lage en sånn liste som man kan stå for hundre prosent – jeg er, tross alt, bare 39 år. Men med min livserfaring så langt (og i helt tilfeldig rekkefølge), her er min liste:

  Man on Wire
  Sling Blade
  The Piano
  Cinema Paradiso
  Frankie and Johnny
  The Mission
  The Remains of the Day
  Le scaphandre et le papillon
  The Shawshank Redemption
  Finding Neverland

  Svar på denne kommentaren

 83. Siden registrerings-skjemaet er plugget fra pga. nazi-tidsfrist så kommer lista her i stedet:
  Brazil
  Top Secret
  Blues Brothers
  Stalker
  Monty Python and the Holy Grail
  Duck Soup
  Zelig
  Toy Story
  Gandhi
  Stop Making Sense

  Svar på denne kommentaren

 84. Åh, bare jeg hadde funnet denne før fristen gikk ut. Jeg er bare 16, så min liste vil nok forandres over tidene, men (ikke nødvendigvis i riktig rekkefølge):

  1. Fight Club
  2. Almost Famous
  3. Pulp Fiction
  4. O’ Brother, Where Art Thou?
  5. Psycho
  6. Rebel Without A Cause
  7. Dead Poets Society
  8. One Flew Over the Cuckoo’s Nest
  9. Inglourious Basterds
  10. Scarface

  Skulle gjerne hatt in Reservoir Dogs, The Big Lebowski, What’s eating Gilbert Grape, In The Name Of The Father, Donnie Darko og mange fler, men ti er ti.

  Svar på denne kommentaren

 85. Kven kan vi tru på? | Toyni Tobekk

  […] har i alle år vore veldig, veldig gode på burkarinvolvering. Her har folk fått vere med på å seie meininga si om alle slags saker som bloggen tek opp og i tillegg har folk fått vere med og teste ut nye […]

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til AXP)

   Problemet er nettopp jobb… Vi som skriver på NRKbeta har ganske mange oppgaver også, og filmkanonen har druknet i jobb som brenner mer, dessverre. Men forrige uke var jeg ferdig med å rense opp i alle variasjoner (det vil antagelig forbause deg hvor mange ulike måter det er å skrive 2001: A Space Odyssey på), og har kokt ned det som så ut som nærmere 4000 ulike titler til langt under halvparten. Håper å få brukt påskeuken (da er det roligere på jobb) til å komme med en førsteversjon. Så må jeg vente til kodehodet Henrik er tilbake fra Bangladesh med å få laget en litt mer fancy interaktiv versjon. Hold ut!

  • Takk for oppdatering!

   Det er egentlig bare to måter å skrive tittelen på: Den norske måten, og den engelske ;o) Alle som ikke klarer å skrive riktig burde blitt diskvalifisert, hehe..

   Bra dere står på :o)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.