nrk.no

6 års endring

Kategorier: Kommentar & Mobil


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

En telefonrevolusjon startet for seks år siden. Hvor har det bragt oss?

Skjermskudd fra keynote-video, kamera langt bak i salen. Steve Jobs er fyrstikk-stor på scenen, projeksjonen bak ham viser iPhonens telefonikon, i salen fullt av publikum og lyset fra to-tre laptoper

For 6 år (og en dag) siden, ble iPhone lansert på måten Apple-produkter gjerne ble lansert; Steve Jobs sto på en scene en times tid og prediket for en gispende menighet som sa oooh og aaaaah på de riktige stedene. Når man har sett noen sånne Apple-events, blir man litt … mett – eventene ble etterhvert betydelig større enn nyhetene de bragte. Men den gangen – i januar 2007 – innvarslet eventet faktisk en ny æra. Det er lettere å se det klart idag.

Visst hadde vi hatt smarte telefoner før 2007. Visst har det kommet telefoner som kan langt mer enn Apple’s første iPhone fikk til i 2007. Men det var i januar 2007 sneballen begynte å trille. Da 3G-modellen dukket opp et drøyt år senere (tre NRKbetaere med stjerner i øynene utveksler erfaringer i 2008) og de første Android-telefonene kom høsten 2008, fikk ballen for alvor fart. Det er såvidt over 5 år siden. En evighet i teknologiperspektiv, men i menneskenes verden bare litt over et stortingsvalg siden.

Vi falt for fristelsen til å se videoen fra lanseringseventet om igjen da Mashable minnet oss på denne 6årsdagen – det er underholdende og lærerikt å se slike ting på ny med masse etterpåklokskap i lommen.

Jeg satt og småfniste litt gjennom videoen, nikket annerkjennende til et retorisk grep her, undret meg over hvor håpløst gammeldagse konkurrentenes toppmodeller så ut med 2013-øyne der. Men så fikk jeg en wow-opplevelse 21 minutter uti videoen; et regigrep His Steveness ikke kunne brukt selv, for han visste ikke hvordan verden ville bli.

Se på dette bildet fra salen:

bilde av mørklagt sal under keynote. Man ser kun lyset fra 3 laptoper blant publikum

Ser dere noe spesielt?

Legger dere merke til hvor mørkt det er i salen?

At det bare er tre laptoper der til å kaste sitt spøkelsesaktige lys over publikums ansikter?

De fleste som har sittet litt bak i en sal de siste årene, som har sittet på en overfylt morgenbuss, som har vært på en konsert, har sett mengden mobiler som lyser opp hverdagen vår. Enten de lyser fordi det er noe morsommere der enn det som foregår i øyeblikket, venner som oppdaterer eller oppdateres, det skapes en vertikal video, jobbes…

Telefonen har blitt en forlengelse av vår egen hjerne på seks år, og vi har knapt merket det – antagelig fordi vi har vært for opptatt med telefonene våre. Hvorfor kaller vi dem telefon, forresten? Det er vel bare telefonselgere som ringer i 2013?

Er det mest godt? Er det mest dårlig? Er det bare sånn det er?

Hva tenker dere?

4 kommentarer

  1. Det beste med presentasjonen er oppbyggingen – i dag lanserer vi tre produkter….

    … og de tre tingene er i et produkt…

    Klassisk Steve-presentasjon, kanskje den aller beste han gjorde.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.