nrk.no

Bli med å teste ny nettradio

Kategorier: Linux,Mac,Mobil,Nettbrett,NRK,Radio & Webutvikling


Den nye nettradioen vår er snart ferdig – hjelp oss å teste den allerede nå!

skjermskudd fra nettradio som viser gutta i radioresepsjonen

Vi har lenge ønsket å lage en bedre radiotjeneste som kan erstatte vår gamle dampdrevne nettradio. Mye av grunnarbeidet ble gjort parallelt med at vi laget ny nett-TV. Vi har imidlertid ikke hatt rettigheter til å publisere mesteparten av programmene våre til arkivavspilling pga. musikkrettigheter – vi har stått uten avtale en god stund. Men nå har vi forhandlet ferdig en avtale med IFPI, og vi kommer til å kunne begynne å legge ut alle radioprogrammene vi sender for reprise litt senere utover våren. Så vi er i mål om ikke alt for lenge. Og nå ønsker vi å begynne å teste tjenesten, selv om ikke alt er ferdig ennå.

Alle radiokanalene

For øyeblikket kan du være med å teste direktelytting av kanalene våre – via PC, Linux, Mac, Mobil (vi har noen av de samme utfordringene på Android-mobiler som på tv.nrk.no) – men hoveddelen av programmene som sendes idag vil det foreløpig ikke være mulig å høre i reprise, med unntak av noen rene taleprogram som Dagsnytt 18. Live-bufferet (som har blitt en populær venn av våre nett-TVbrukere) er heller ikke ferdig ennå.

Podkast for reprise

Men. Du kan høre musikkfrie podkaster av populære program som Radioresepsjonen, Ekko osv. allerede nå. Podkastene er ikke 100 % innebygd i denne nettradioen. Når du klikker på et program som ikke går på direkten, vil du få episoden presentert med lenke til «Last ned podkast + programnavn». Under bildet av programmet vil hele innholdet av podkastene vises, og her velger du hvilken sending du vil høre på. Avhengig av hvilken nettleser du bruker, vil episoden spilles av i en egen avspiller eller i en egen fane. Det tar fra null til noen få sekunder før du hører lyden.

Alle plattformer

Lydstrømmene i den nye nettradioen tilpasses automatisk til den avspiller du bruker. På Mac, Linux og vanlig PC spiller radio i Flash-avspiller med HDS-strømmer. På de fleste nettbrett og mobiler spiller HLS-strømmer direkte i nettsiden via HTML5 audio tag. Og på noen nettbrett og mobiler leveres radio direkte som rene mp3-strømmer.

Strømming av lyd på Androidenheter deler dessverre utfordringer med video til Android.

Vi jobber fortsatt med å med å forbedre opplevelse for Androidbrukere, i øyeblikket har vi dette oppsettet:

– for direktesendinger sendes mp3-strøm til innebygd medieavspiller
– for opptak (ikke podkast) benyttes HLS mot innebygd medieavspiller dersom du har Android 4.1 eller nyere. Dersom du har en tidligere Androidversjon benytter vi Adobe Flash klient.
Dersom du ønsker å endre disse innstillingene, kan du gjøre det her: radio.nrk.no/innstillinger

Windows Phone

Windows-telefoner får mp3-strømmer for direktekanalene, men siden Windowstelefoner hverken har støtte for Flash eller HLS vil ikke programmer i opptak la seg spille av på disse telefonene. Podkastfiler vil la seg spille av på telefonen.

Slik tester du

Hvis du har lyst til å være med og teste radiospilleren mens vi fortsetter å utvikle den, kan du trykke her: radio.nrk.no

Og gi gjerne tilbakemeldinger i vårt TILBAKEMELDINGSSKJEMA, så er det lettere for oss å behandle dem strukturert.

40 kommentarer

 1. Sindre Haverstad

  I nett-TVen er det mulig å gå tre timer tilbake i live-sendingene. Vil dette være mulig å få til med de avtalene dere har rundt rettigheter i dag?

  Et eksempel der dette ville være veldig nyttig er for de som hører på radio på jobben, men der et program strekker seg over lunsjen. Da kan man hoppe tilbake der man var når man er tilbake på kontoret…

  Svar på denne kommentaren

 2. Flash. Vi er i 2013 og NRK baserer seg framleis på Flash. 🙁

  Kvifor ikkje ta steget inn i framtida med ein fri og betre lyd-codek som Opus (RFC 6716) eller Vorbis og HTML5 audio-tag?

  Eg fekk ikkje avspling til å fungere med nokon konfigurasjon. Firefox 17 utan flash.

  Svar på denne kommentaren

 3. Appleprodukter favoriseres igjen!! (Man kan jo begynne å lure …) Mens Android og WP negliseres på samme måte som for TV!
  «Alle plattformer» er vel da å ta rimelig hardt i, men det er visst ikke så nøye med redeligheten lenger.
  Vi forventer en annen oppførsel fra statskanalen som tross alt er finansiet av lisensbetalerne, og som derfor burde finne løsninger som passer alle.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Kjell)

   Hei Kjell

   Målet vårt er å få våre tjenesten til å fungere på flest mulige plattformer og dingser. Dette er noe vi hele tiden jobber med.

   Utfordringen med Android er at den er ustandardisert, og fungerer ulikt fra produsent til produsent. Det kan du lese mer om her: nrkbeta.no/2012/10/26/video-fra-nrk-pa-android-dingser/. Hvilke løsninger vi jobber med kan du lese om her: nrkbeta.no/2012/10/26/video-fra-nrk-pa-android-dingser/

   Vi jobber også – sammen med Microsoft – med løsninger for Win8 telefoner. For øyeblikket tester vi ut for en avspiller som spiller våre HLS strømmer. Vi kommer med mer info om dette senere.

   Hilsen Trond

  • Sturle Sunde (svar til Trond Johansen)

   Eg kjenner ikkje til Android, men forstår ikkje Android HTML5 audio-tag med til dømes Ogg/Vorbis lyd? Eller WebM? Lyd er i alle fall ingen problem å kode om til fleire ulike format, og nettlesaren vel det formatet han helst vil ha.

   At NRK i staden prioriterer Win8 (8, faktisk — ikkje 7 som det faktisk eksisterer nokre av) i staden for vanlege nettlesarar og dimpar som faktisk er i bruk av nokon, tykkjer eg er ei fascinerande prioritering.

 4. Den funker ikke i Chrome på Mac med Flash Block. Man må skru av Flash Block for radio.nrk.no for at det skal funke. Det eneste som kommer er en feilmelding om at noe feilet, og avspilleren er ikke synlig så man kan klikke på den for å aktivere den.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Michael)

   Hei Michael

   Du skal kunne høre både kanalene og de programmene som er tilgjengelige i utlandet.
   Det er bare veldig unntaksvis at noe er blokkert.

   Hilsen Trond

  • For eksempel, jeg vil høre på P3, men jeg kan ikke på nettradioen (ingen knapper). Men på P3.no, jeg kan trykk på play-knappen og høre på P3. Hvis jeg bruker en norsk proxy, nye nettradioen virke fint. Hvorfor det?

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Michael)

   Hei Michael.

   Det er som Trond sier at både kanaler og programmer skal være tilgjengelig i utlandet. Men vi har funnet en feil hos oss som gjør at vi nå feilaktig stenger ute dere som sitter i utlandet. En fiks for dette kommer i løpet av de neste ukene.

   Hilsen Marte

 5. Jan Hammershaug

  Først og fremst, gratulerer med ny nettradio, det var etterlengtet! Så kritikken, hvilken arumentasjon ligger til grunn for å velge Flash-avspiller med HDS-strømmer for avspilling på Mac/PC? Frykt for uautorisert nedlasting av innhold?
  Hadde håpet at desktop-versjonene av tv.nrk.no og radio.nrk.no etter hvert kunne bruke HTML5 audio- og video-tag, slik som fungerer så fantastisk godt på iOS. Satser på at dette vil komme senere, når HTML5-standarden står ferdig i 2014. Er det lov å håpe?

  Kvaliteten på steamen i forhold til bitrate er i hvertfall top notch!

  Svar på denne kommentaren

  • Paul Arvid Jørgensen (svar til Kristian)

   Desverre kan vi ikke publisere gamle podkaster. Det har vi ikke avtale som gir oss rett til. Det gjelder både Mytekalenderen og andre med musikksnutter i. Hele podkastarkivet ble ryddet for episoder sendt før nyttår 2012, og slik vil det nok forbli. Alt vi har finner man her: nrk.no/podkast/

 6. Jeg skulle ønske avspillingen ikke ble brutt når jeg velger «Radioguide».
  Savner også en kortversjon av guiden i hovedvinduet når jeg har valgt en radiokanal, det er mye plass som blir brukt i toppen til lite relevante bilder.

  Oppsettet når jeg velger et allerede spilt program er veldig bra.

  Svar på denne kommentaren

 7. Karl Ove Hufthammer

  Er det planar om å integrera nettradioen med heimesidene til dei ulike programma, eventuelt flytta heimesidene direkte inn i nettradioen? I ein del radioprogram seier ein jo for eksempel «Sjå heimesida vår for meir info / aktuelle lenkjer / bilde av intervjuobjekta». Typiske eksempel er Radiodokumentaren og Kunstreisen. Men når ein hører programmet i reprise på eit seinare tidspunkt (for eksempel på NRK Gull), er det håplaust å finna fram til den aktuelle sida igjen (lenkjer til underartiklar ser ut til å forsvinna frå hovudsida til programmet, so einaste måten å finna det på, er å bruka søkfunksjonen og håpa på det beste). Det hadde vore mykje betre om den aktuelle episodesida var direkte knytt til episoden i nettradioen.

  Australsk radio, ABC, synest eg gjer dette på ein veldig bra måte. Kvar programepisode får si eiga nettside, med info om programmet (slik som i NRKs nettradio), nedlastbar lydfil/podkast, fullstendig tekstavskrift, bilde, av og til utvida/fullstendig intervju-lydklipp, ev. andre mediefiler (video), lenkjer til aktuelle nettsider og kommentarmuligheit. To eksempel (viser to alternative måtar å presentera bilde på):

  http://www.abc.net.au/radionational/programs/allinthemind/born-this-way—gender-identity/4353904
  abc.net.au/radionational/programs/allinthemind/the-b-lingual-brain/4315620

  Svar på denne kommentaren

 8. Savner at det vises hvilken sang som spilles akkurat nå og spilleliste.
  Kunne kanskje også vist kontaktinformasjon til programmet og/eller programlederne som pågår når aktuelt for programmer der brukerintegrering er ønsket. Enten på direkten som Herreavdelingen, Nitimen, Popquiz, Reiseradioen, div P3-program, eller program med konkurranser der lytterne skal ta kontakt som Klar en klassiker.
  For noen programmer kunne man kanskje vist live-feed fra twitter og Facebook? Herreavdelingen er et program der det skjer mye på SOME under sending.

  Kunne også tenke meg at innhold på nettradioen skifter når program skifter. Har sjekket flere programmer på P2 i dag i Chrome. Forrige program blir liggende som den visuelle informasjonen selv om klokken har passert hel, det har vært Dagsnytt og lyden nå er fra neste program.

  Svar på denne kommentaren

  • Arne (svar til Arne)

   Nå var det veldig mye hakking på NRKP2 via nettradio på Chrome. Startet opp Screamer Radio. Ubrutt lyd der, og programinfo fra tags i streamen.

  • Ennå er det ikke forhandlet frem rettigheter som gjør at vi kan legge ut denne typen serier, men vi jobber med saken og legger ønsket høyt i bunken.

  • Trond Helge Knutsen (svar til Gunnar Holthe)

   Dette høres bra ut, vet at interessen for denne serien er veldig stor.(Vil også oppfordre alle til å sjekke Facebookgruppen min som heter Helmer og Sigurdson på dvd)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.