nrk.no

Test: GoPro 3 og Sony HDR-AS15

Kategorier: Film,Foto & Tester


I høst lanserte GoPro sin tredje versjon av sitt etter hvert så populære HD-kamera — i intet mindre enn tre utgaver. Samtidig kom Sony med et nytt actionkamera — men hvilket skal du egentlig kjøpe (til deg selv) i julegave? Vi har testet begge.

Sony HDR-AS15 og GoPro 3 Black edition.

Førsteinntrykk: GoPro 3

Versjon 3 av GoPro kommer i tre forskjellige utgaver: white, silver og black edition. White edition bruker samme sensor som Hero 1 (fra januar 2010), mens silver edition bruker samme sensor som Hero 2 (fra oktober 2011). Black edition har derimot en nyutviklet sensor, og kan også ta film i høyere kvalitet enn HD — både 2,7k og 4k. Du kan også sette hvitbalanse manuelt, slik at du slipper fargerot når du skal redigere filmen senere. Black edition kan også skilte med bedre optikk enn white og silver. Du kan se en oversikt over de forskjellige versjonene hos GoPro.

Det er black edition vi har fått tak i til våre tester, men vi har også sammenlignet med GoPro 1 og 2, som vi likevel hadde tilgjengelig.

Med LCD-skjerm på er GoPro Hero 3 like tykk som GoPro hero 2 uten LCD-skjerm. Her er begge kameraene, med skjerm montert.

Alle utgavene av GoPro Hero 3 har blitt 20 % lettere og vesentlig smalere. Kamerahusene kommer med flat linse, slik at bildene dine faktisk blir skarpe under vann. De tidligere versjonene var ubrukelige under vann med mindre man limte på sin egen, flate linse, eller kjøpte et ferdig ombygget hus fra en tredjepart.

Kameraet kommer nå med innebygget wifi, som du kan bruke til å fjernstyre alle funksjonene på kameraet — det betyr at du både kan bytte innstillinger og starte og stoppe opptak ved hjelp av enten telefonen din eller GoPros egen fjernkontroll. Da kan du også overvåke at kameraet faktisk gjør opptak dersom du har montert det på et utilgjengelig sted.

Du kan montere på diverse ekstrautstyr på kameraet, så som LCD-skjerm eller en ekstra batteripakke, i tillegg til et vell av forskjellig monteringsutstyr som gjør det enkelt å feste kameraet akkurat der du vil.

GoPro 3-kameraets linse har en større diameter enn GoPro 2 og 1. Det betyr at tidligere hus du eventuelt måtte ha ikke vil passe til denne nye versjonen.

Førsteinntrykk: Sony HDR-AS15

Sonys nye actionkamera kommer også i et vanntett hus, som lover å tåle det meste. I likhet med GoPro kan du ta det med deg ned til 60 meters dyp om du vil det. Linsen er imidlertid buet, som gjør at undervannsbilder blir uskarpe og uten definisjon (se for eksempel denne videoen på youtube). Du kan heldigvis kjøpe et undervannshus med flat linse, slik at kameraet blir mulig å bruke også under vann.

Kameraet har også innebygget elektronisk stabilisering. Det krever at du bruker 120 graders vidvinkel heller enn 170, men for et actionkamera virker stabilisering som en attraktiv egenskap.

I motsetning til GoPro, hvor du tar av bakdøren for å komme til kameraet, er det fronten som løsnes på Sony-kameraet. På utsiden av huset finnes det kun én knapp, som skrur på kameraet, og starter og stopper opptaket. Denne knappen kan også låses, for å hindre utilsiktede opptak i lommer og lignende. Kameraet har også standard stativskruehull innebygget under huset. Det liker vi.

Kameraet kommer med innebygget wifi, men vær obs: Sony lager også en modell uten wifi. Via wifi kan du endre innstillinger, starte og stoppe opptak og sjekke bildeutsnitt. Kameraet har ingen skjerm eller mulighet til å koble på noen ekstern skjerm, slik GoPro har, så om utsnittet er viktig for deg, må du skaffe modellen med wifi.

Praktisk bruk

GoPro 1, 2 og 3 sammen med Sony HDR-AS15 utendørs for skumringstesten.

Vi har tatt en titt på kameraene under forskjellige lysforhold, og hatt dem med på en flytur med modellhelikopter og i et Cessna 172.

Lystest

Vi satte opp GoPro 1, 2 og 3 sammen med Sony HDR AS-15 og 5D mark III både på dagtid og i skumringstimen. Nedenfor ser du en video som sammenligner de forskjellige kameraene:

Vi mener Sonys kamera ligger nærmere GoPro 2 enn 3 rent bildemessig. Både skarphet, definisjon og ISO-støy er her nokså likt. På dagtid later det til at GoPro 3 eksponerer noe mørkere enn de andre kameraene, muligens for å forhindre at for store deler av bildet brenner ut på grunn av all snøen.

GoPro 3 imponerer oss. Hverken på dagtid eller kveldstid i videoen over står GoPro 3 så mye tilbake for klippene fra 5D mark III. GoPro 3 leverer både skarpe, tydelige og detaljrike bilder vi knapt kunne tro kom fra et så lite kamera.

Alle kameraene var satt til 1080p, 25 bilder per sekund, og med en vidvinkel så lik hverandre som mulig.

Flytest
Når underlaget beveger seg kommer stabiliseringen til Sonys actionkamera til sin rett. Her er Sony HDR-AS15 montert i cockpit på en Cessna 172.

For å ikke bare teste statiske bilder måtte vi nesten ut på en flytur. Her hadde vi med oss GoPro 2 og 3, samt Sony-kameraet. Merkelig nok streiket GoPro 3-kameraet etter drøye tre minutter, så noen bilder fra luften ble det ikke med det kameraet. Her hadde det utvilsomt vært en fordel å ha med seg wifi-fjernkontrollen: da kunne vi ha overvåket kameraet, som var montert på vingen, og sett at det faktisk tok opp. Nøyaktig hva som gikk galt vet vi ikke, men kulden (-15º C) har nok hatt sitt å si.

Av en eller annen grunn sviktet GoPro 3 — plassert under babord vinge — før flyet tok av. Fulladet batteri var tydeligvis ikke nok i kulden.

Siden vi ikke hadde fullt sett med festeanordninger til Sonys HDR-AS15, fikk dette kameraet sitte på dashbordet i cockpit, og tok opp hele veien. GoPro 2, plassert under styrbord vinge, virket også gjennom hele flyturen. Siden de to kameraene har omtrent lik bildekvalitet har vi dermed likevel noe å sammenligne med.

Se flyturen:

I dette miljøet kommer Sonys bildestabilisering til sin rett — i alle fall nesten. Den klarer ikke nøytralisere de mest høyfrekvente vibrasjonene, men bildene er vesentlig penere enn de hadde blitt uten stabilisering. GoPro 2 viser tendenser til vel mye rolling shutter, men bildene bør karakteriseres som fullt brukbare og detaljerte. Selv om forskjellen ikke er enorm, synes vi detaljnivået og skarpheten i bildene fra GoPro 2 er hakket bedre enn Sony-kameraet. Hadde GoPro 3 faktisk tatt opp noe, er vi redd de to andre kameraene hadde blitt totalt utklasset rent kvalitetsmessig.

Quadkopter

Vi fløy også en tur med Hero 2 og HDR-AS15 montert på et quadkopter. Du kan se filmen og dømme selv, men vi synes ikke bildene fra Sonys kamera er spesielt imponerende sett opp mot det litt eldre GoPro Hero 2.

Her er to bilder som viser noen av forskjellene tydeligere. Klikk på dem for å få dem større:
GoPro Hero 2 til venstre og Sony til høyre.

GoPro Hero 2 til venstre og Sony til høyre.

Betjening

En kan ikke sammenligne GoPro og Sonys actionkamera uten å si litt om betjeningen av kameraene. Sony-kameraet leverer helt OK-bilder, har en helt grei pris og har en stabilisator-funksjon GoPro burde kopiere. Betjeningsmessig er dog kameraet en katastrofe.

Der GoPro har fire knapper utenpå det vanntette kamerahuset, har Sony én. Det kunne vært helt greit, dersom Sonys meny-løsning var gjennomtenkt, smart og betjenbar med én knapp. Det er den ikke.

Knappene "prev" og "next" lar deg navigere i menyene på Sony HDR-AS15. Av en eller annen obskur grunn er knappene umulig å betjene med mindre du tar kameraet ut av det beskyttende plasthuset.

For å endre innstillinger på — eller til og med skru av — HDR-AS15, må du bruke de to knappene «prev» og «next», som er plassert på siden av kameraet. Det er helt greit, og menyen i seg selv er ikke så vanskelig å forstå. Det som er vanskelig å forstå er hvorfor Sony har bestemt seg for at du må ta ut kameraet fra sitt beskyttende hus for å få trykke på disse knappene. Står du utendørs i regn har du ikke lyst til det. Har du på deg hansker og fryser på fingrene har du hvertfall ikke lyst til det, og om du mot formodning skulle gjøre det likevel, kan du være sikker på at lokket til kamerahuset faller av, ned i snøen og sølen rundt deg, eller at du mister det ned i en fjellsprekk.

Skal du ta kameraet ut av huset, åpner du frontdekselet. Dekselet henger fast ved hjelp av et plastbånd, som kun er festet til selve huset ved hjelp av to små mothaker. Det fører til at dekselet faller av nesten hver gang du skal åpne kamerahuset.

Du kan endre innstillingene på kameraet trådløst via mobiltelefonen din, men om det regner, snør, du er kald på fingrene eller er under vann har du ikke lyst til å dra frem mobilen heller. Dermed er valgene dine redusert til å ta opp hva du enn skal ta opp med de innstillingene du har satt på forhånd. Du bør i så fall huske å stille inn den automatiske av-funksjonen, for du får ikke skrudd av kameraet ved hjelp av knappen på utsiden av kamerahuset heller.

Når du først tar deg bryet med å betjene kameraet ved hjelp av knappene, lager det lyd. Det piper og spiller når det slås på, det piper når du trykker på knappene og det spiller en liten trudelutt når du slår det av. Lydene er ikke mulig å dempe, så du er nødt til å høre på dem. Vi skal la dem som liker slike lyder få lov til å beholde dem, men gi oss i alle fall en mulighet til å skru dem av!

For oss fremstår kameraet som betjeningsmessig svært frustrerende (for å si det pent), sammenlignet med GoPro.

Selv med hansker på er det ikke noe problem å betjene alle funksjonene til GoPro-kameraet, også når kameraet er inne i sitt beskyttende hus.

GoPro later til å ha skjønt dette med enkle menyer og enkel betjening. På tross av at GoPro Hero 3 har fått en ny knapp (wifi av/på), er det lett å sette seg inn i hva de forskjellige knottene gjør. Nytt er også en touchskjerm du kan kjøpe som ekstrautstyr, som svært enkelt lar deg få betjene kameraets funksjoner. Selv med touchskjermen, og det medfølgende touch-sensitive bakdekselet på, er kameraet vanntett ned til tre meter. Med vanlig bakdør kan du ikke betjene touchskjermen, men kameraet er da vanntett til 60 meters dyp.

Knappene på GoPro er mulig å betjene selv med tykke votter på, og også under vann om du skulle trenge det.

Konklusjon

GoPro Hero 3 Black Edition

GoPro Hero 3 Black Edition er en kraftig oppgradering av de etter hvert svært populære kameraene fra Woodman Labs.

Med GoPro Hero 3 Black Edition har GoPro kommet imponerende langt i å utvikle et bittelite kamera som fungerer utrolig godt. På tross av sterkt redusert vekt og størrelse, leverer kameraet bedre bilder enn noen gang — i flere tilfeller bilder som ikke står tilbake for film fra Canons 5D mark III.

Sony HDR AS-15

Helt greit — men ikke noe mer. Betjeningsmessig er Sony HDR-AS15 en stor skuffelse.

Det er ingen tvil om at Sony HDR-AS15 er et helt greit kamera. Sony skal ha applaus for å gi kameraet bildestabilisering, noe som absolutt burde vært med på langt flere actionkameraer.

Bildekvaliteten er dog ikke spesielt imponerende for et så nytt kamera. Prismessig er kameraet attraktivt, men betjeningsmessig er det et av de minst attraktive kameraene vi har testet. Da står vi igjen med stabiliseringen som den eneste virkelig nyttige og spesielle egenskapen ved dette kameraet. Det er ikke nok til at vi vil anbefale det; elektronisk stabilisering er noe du enkelt kan fikse i ettertid. Tar du i tillegg opp 2,7k-film med en GoPro, har du mye bilde å ta av om du må kutte litt i kantene for å få filmen stabil.

Med andre ord: skal du ha deg et nytt actionkamera, kjøp en GoPro Hero 3 Black Edition. 

Hvis budsjettet ditt ikke tillater den dyreste versjonen av GoPro 3, bør du heller vurdere et GoPro Hero 2, eller en av de billigste modellene av GoPro Hero 3, fremfor Sonys HDR-AS15.

101 kommentarer

  • Sindre Skrede (svar til Karl Aresvik)

   GoPro støtter i alle fall minnekort på 64 GB, som burde gi deg ganske mange timer med opptak. Usikker på hva Sonykameraet i testen takler.

   Du får også video ut på HDMI fra GoPro, som du kan ta opp eksternt.

  • Sindre Skrede (svar til Dag)

   Godt poeng. GoPro 2 har jeg stort sett fått 2,5-4 timer ut av, avhengig av temperaturen.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Spin)

   GoPro har plass til en ekstra batteripakke, den vil da ta plassen til skjermen på baksiden.

 1. Sitter her med gopro hero 3 balck edition. kom endelig i posten for to uker siden, men etter oppgraderingen i går ser det ut til at kameraet bare sluttet å virke. Får ikke slått på kameraet. Har så klart prøvd alle logiske måter å få den til å virke på, men uten nytte. Ser ut til å være mye problemer på kameraet når man googler, men få ser ut til å sitte med løsningen.

  Noen som har noen gode råd?

  Svar på denne kommentaren

  • Roar Harsvik (svar til Marius B)

   Prøv å ta ut batteriet, og vent min . 15 sek. Jeg har samme problemet. Låser seg når jeg prøver å overføre bilder/film til PC/Mac. Håper oppdateringen fra i går løser dette.

  • Da er vi akuurat samme båt! Betryggende å vite at det ikke er jeg som har rota det til. Fikk mitt gopro black edition i går, oppdaterte det gjennom gopros nettsider og fikk filmet noen testsnutter før det brått var slutt på moroa da kameraet låste seg.

   Har tatt inn og ut batteriene, med og uten minnekort, koblet til macbook og imac, ladet batteriet helt opp, latt kameraet stå uten batteri i flere timer, i det store og det hele: alt er prøvd.

   Kjøpte det via Apple, og det er vel dit det må returneres. Borings. Om noen har opplevd dette, og returnert det, fortell gjerne hvordan dere gikk frem!

  • Kameraet kom tilbake fra de døde!

   Denne løsningen fungerte. Bare pass på at batteriet har nok strøm:

   Kermitlefrog wrote:
   I just called GoPro Support and we did the hard reset and manual firmware installation and everything works fine now.

   How to Hard reset:
   Pull Battery
   Push «Shutter Button» (keep it pushed)
   Insert Battery
   Push «Power on Button» (with shutter button still beeing pushed)

   He also recommended always doing the manual firmware installation by the way!

   Just go to the update page and connect the GOPRO without the MicroSD inside.
   It will then ask you to enter your serial number and prepare a manual Update for you to download!

   Just copy the unzipped data onto you MicroSD and start the Camera. Thats it…

   Fant løsningen her:
   goprouser.freeforums.org/hero-3-black-won-t-turn-on-after-firmware-update-t10185-10.html

  • Kyrre (svar til Håvar)

   Faen, og det er bare sånn det er. Hard reset funker ikke. Når skal man slippe hvilke knapper etter hvor lang tid? Så, altså funker ikke mitt etter firmvare update.

   Anyone?

  • Tore Eriksmoen (svar til Marius B)

   Hei,

   Jeg fikk min Black Edition rett før jul og har også opplevd at den har gått i blokkering et par ganger, også etter at jeg oppgraderte firmware. Etter en kjapp sjekk på nettet er det ingen tvil om at mange sliter med dette så her må nok utviklerne ta seg sammen og finne flere feil. Jeg fikk det til slutt i gang igjen men vet fortsatt ikke helt hvordan, prøvde også «hard reset» som en beskriver under. Batteriet var nesten tomt så det kunne ha vært en årsak men det startet ikke å lade (rød lampe i front lyser) før etter oppvåkningen.

   Mange funksjoner var i tillegg borte fra kameraet inntil jeg oppgraderte firmware.

   Jeg kjøpte også med LCD Touch Backpack men ser fort at den blir overflødig og at jeg i stedet kommer til å bruke App`en. Den gir mye bedre GUI for å justere innstillinger og tar jobben som en monitor i tillegg. Nedsiden er en ikke ubetydelig forsinkelse i bildet.

   Spørsmål: Ser at en må velge NTSC for å få 120fps i 720p. Hvilken betydning har det for filene, avspilling på PC, behandling i Final Cut Pro og opplasting tuk YouTube? Har det kun effekt i forhold til de analoge utgangene tilkoblet PAL-utstyr?

   Tore
   ______

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Marius)

   Det var dessverre bare GoPro og Sony vi hadde tilgjengelig denne gang, men vi tester gjerne Contour ved en senere anledning.

  • Kjetil Simonsen (svar til Sindre Skrede)

   Det blir litt amputert å teste GoPro mot Sony når det er GoPro og Contour som har vært dominerende av denne type kameraer i Norge. Selv bruker jeg Contour da jeg fant at dette best dekket mine behov, men ser at kameraenes utforming gir forskjellige egenskaper og vurderer sterkt å ha begge. Sony har jo til en viss grad en tilsvarende utforming som Contour, og med erfaring med Sony Handycam går jeg ut fra at mye av teknologi og verdier er det samme. Den andre nykommeren Panasonic ligger vel et sted i mellom i forhold til utforming.
   Gleder meg til å se en samlet vurdering.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Geir)

   Det er dessverre mulig det er litt kondens som sees, ja. Sånn går det når man er nødt til å åpne kamerahuset for å få bytte innstillinger…

   Nok en grunn til å gå for GoPro, egentlig.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Ørjan)

   GoPro 2 og Sony HDR-AS15 er ca like gode, men er enig i at Sonyen er bedre i dårlig lys.

   GoPro 3 Black Edition, derimot, må sies å være langt bedre enn HDR-AS15 under alle slags lysforhold, også mørke.

   Hva synes du om betjeningen av Sony-kameraet?

  • Black edition klarer seg tydeligvis heller ikke mot Sony i low light (se youtube’n). Betjeningen av sony-kameraet fungerer greit, men GoPro er bedre på det og funksjoner.
   Jeg er en av de som småskuffet har sittet og ventet på å få bruke wifi-modulen til GoPro med Android, men jeg ser at den nå er tilgjengelig i play store.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Ørjan)

   Da har vi nok forskjellige preferanser =) Filmene jeg tok med Sony-kameraet i dårlig lys ser mye dårligere ut enn dem fra GoPro 3 – kanskje youtube-komprimeringen gjør forskjellene mindre?

   GoPro 3 er mye skarpere, og har en mer behagelig ISO-støy. Sonyen blir fort svært grøtete.

 2. Fly-opptaket er urettferdig da Sony-en filmer gjennom et lag krummet pleksiglass i cockpiten mens GoPro-en sitter ute på flyet. Ganske ubrukelig sammenligning!

  Det er kanskje store forskjeller i kvalitet på råfilmene, men etter komprimeringen i YouTube synes jeg ikke konklusjonen dere gir er så opplagt. Unntatt betjeningen, da.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Geir)

   Du har rett i at vi helst skulle plassert Sonyen på utsiden av cockpit, men det var dessverre ikke mulig med de festeanordningene vi hadde tilgjengelig. Ta dog en titt på opptakene gjort med quadkopter: her er begge kameraene (GoPro 2 og Sony HDR-AS15) plassert ved siden av hverandre på samme sted på samme farkost, altså en helt rettferdig sammenligning.

   Vi skal ikke si at forskjellene er himmelstore mellom GoPro 2 og HDR-AS15 (selv om bildene fra GoPro er en del mer detaljerte og skarpere), men tar man GoPro 3 med i ligningen blåser nok GoProen Sonykameraet av banen bildemessig (og betjeningsmessig).

   Det sier sitt når Sony-kameraet, som kom i år, er hakket _dårligere_ enn forrige versjon av GoPro.

  • «… men tar man GoPro 3 med i ligningen blåser nok GoProen Sonykameraet av banen bildemessig (og betjeningsmessig).»

   Men dere klarer ikke vise det bildemessige her, og blir derfor bare hengende som en påstand! Skumringsfilmingen har som sagt dugg i Sony´s hus som jeg påpekte, i flyfilmingen står Sony-en inni flyet og GoPro3 er ikke med pga problemer, og Quadkopteret har ikke med GoPro3, kun Sony og GoPro2! Eneste sammenligning mellom Sony og GoPro3 blir byfilmingen på dagen, og der synes jeg egentlig det er mere detaljer i Sony-en!

   Må legge til at jeg ikke prøver å være vanskelig. Jeg har GoPro2 sjøl, jeg! ;o)

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Geir)

   Det er nok riktig at det har vært lettere for oss som har sittet og stirret på originalopptakene å se forskjellene. Har oppdatert artikkelen med to stills fra quadcoptervideoen som viser forskjellene litt tydeligere. Se rett under videoen.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Geir)

   Skjønner frustrasjonen din, og jeg er enig. Det er jo ikke spesielt god reklame for GoPro heller, at kameraet ikke tok opp under flyturen. Har kontaktet dem, men har ikke fått noe svar.

   Jeg må også få påpeke at det ikke er _dugg_ i Sony-huset. Det er to små vanndråper jeg tydeligvis ikke fikk tørket bort. De ligger over gatelykten litt til høyre for midten av bildet, samt nede i høyre hjørne.

   Ser at vi er nødt til å få lagt ut testfilmene i høyere kvalitet, for Sonyens bilder er definitivt mindre detaljerte og skarpe enn GoPro 3.

 3. Virker som forfatteren har forelsket seg i GoPro… 😉

  Utfra mine erfaringer virker bildene fra Sony HDR-AS15 mer «riktige» enn GoPro, sistnevnte har veldig syntetiske farger. Kanskje det bare var eksempelfilmen jeg så som var sær i fargene, men de virket helt gale.

  Kamera av denne typen trenger lite utover en av-og-på knapp hvis en har full kontroll via mobilen. I utgangspunktet er kameraene utenfor ordinært synsfelt, så en trenger en fjernkontroll med bilde. I så måte fungerer appene for disse kameraene nokså dårlig, men jeg tipper det kommer mer fancy løsninger nokså fort. Det er spesielt å fjernstyre opptaksfunksjonen som er trøblete, den går inn i galleri-modus og blir der.

  Jeg kunne igrunnen tenke meg knapper på siden av plexiglass-skallet til Sonyen, men hva trenger en de for? Skifte av zoom og skifte til enkeltbilder? Kanskje det bare er meg, men det virker som kameraer stappes fulle av programvare som sjeldent brukes.

  Tilting av kameraet når det er montert på en hjelm er en annen sak, men det er å få en ekstra sak for det – og så har jeg uansett slikt liggende.

  Et solid irritasjonsmoment var at reklamen Sony som ble brukt i butikken var ikke ihht innholdet i esken. Det er vel mer et problem Sony burde fikse enn butikken.

  En tanke jeg har gjort meg i etterkant er at kameraet sammen med en mobil viser en vei videokameraer kan gå. For å holde pris og størrelse nede velges det bort deler som kan erstattes av andre verktøy brukeren har tilgjengelig, slik som mobiler. Det gjør at en kan lage videokameraer uten skjerm.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til jeblad)

   Det er vanskelig å komme forbi det at GoPro 3 Black Edition er et bedre kamera, teknisk sett, enn Sony HDR-AS15. Det er helt uavhengig av betjeningen.

   Hvis man ikke har behov for å skifte innstillinger underveis uten å ta kameraet ut av huset, vil ha bildestabilisering og kan leve med dårligere bilder (skarphet, definisjon) er Sony HDR-AS15 absolutt et alternativ til GoPro 3 Black Edition, eller GoPro Hero 2 for den saks skyld. Sonyen er vel billigere også, i alle fall enn GoPro 3 Black Edition.

   Jeg har hatt stor nytte av f.eks. timelapsefunksjonen til slike kameraer, og det å kunne bruke menyene til et actionkamera uten å måtte ta det ut av skallet synes jeg man må kunne forvente — men forskjellige mennesker har forskjellige behov.

   Mobiltelefonen er et fint alternativ til styring og skifte av innstillinger, men personlig ville jeg gjerne hatt begge muligheter. Det er for eksempel ikke alle steder man kan ha trådløse systemer på når man filmer; det å lage til to knapper på utsiden av huset på Sony-kameraet hadde økt brukervennligheten betraktelig, og kan umulig koste alt for mye.

   Når det gjelder farger må jeg presisere at ingen av filmene her er fargekorrigert. Forskjellene i farger henger nok stort sett sammen med at kameraene velger forskjellig hvitbalanse. På quadtesten vil jeg tro denne skulle lagt et sted midt mellom det de to kameraene velger.

   Hva er det Sony har gjort med reklamen?

  • Har dere prøvd en sammenligning uten plastinnkapslingen? Virker som GoPro 3 har flatt deksel foran linsa. Er det glass? Mener den jeg så i butikken har buet plast. Sonyen har buet plast, det gir dårligere optisk resultat. Skulle likt å se forskjellen mellom kameraene om de ble sammenlignet uten innkapsling.

   Bildene med Sonyen har flekker, regner med at noen har tatt på linsa. Den stikker såpass mye ut at den er utsatt. Det er også et lite obs for hvor hardt filmen komprimeres. Bildene kan indikere at GoPro’en komprimerer mindre enn Sonyen. Av forskjellige grunner ville jeg forventet mindre støy fra Sonyen, når dere sier det er mer begynner jeg å lure på hvorfor. Det kan være kompresjonsstøy.

   Reklamen til Sony sa at det skulle være en eske med gitte tillegg utover cam’et. Nokså mye manglet og måtte kjøpes som ekstrautstyr. Det er mildest talt klønete. Tror reklamen fortsatt brukes… Den lister hva som skal være med.

   Kjøpte kun et pannebånd for cam’et (sp.sony-europe.com/da/1069/637523774.jpeg), men burde kjøpt for plasthuset (sp.sony-europe.com/da/1068/315490.jpeg). Det er ikke tilrådelig å bruke cam’et i alpinbakker uten å putte det i huset. Har ikke sett noe plasthus med plan front for objektivet, men har sett en håndhlder med lcd-skjerm.

 4. Hvis man har to eller flere kamera, kan man starte alle kameraene via wifi samtidig med et trykk ?( pc eller mobil )
  Slik ser jeg for meg at det skal funke:
  1: Slå på kameraene manuelt ( Et trykk pr kamera )
  2: Starte appen på telefon eller pc
  3: Trykke record
  4: Trykke stop
  5: Ende opp med to eller flere videoklipp med identisk lengde

  Svar på denne kommentaren

  • soumynona (svar til Ajo)

   Ja, det fungerer faktisk veldig bra.

   Krever dog at du kjører alle på samme wifi-nett, anbefaler at du tar med deg en egen router, så slipper du at kameraet blir hijacket / stoppet av randoms med appen installert på fonen.

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Kjartan)

   Nei. At vi ikke testet Contour, JVC Adixxion, Drift, Midland og de andre ekstremsportkameraene på markedet betyr ikke at de er ubrukelige. Det betyr bare at i denne testen var det GoPro og Sonys nyvinning som ble testet, og ikke de andre.

 5. GoPro og frost= tomt batteri på et blunk. Var nettopp på isfisketur, med fulladet batteri og alt klart for undervannsfilming. Kamera lå i sekken i ca 60min ute i minus 10′, så puttet jeg det ned i vannet. Slokna på 20-30sek.

  Så tror GoProkameraet og eller batteriet ikke er spesielt kompis med kulda.

  Svar på denne kommentaren

 6. Ja forrige innlegg var om Hero1- sikkert ikke forskjell i forhold til andre kamerer.

  Så, noen som vet dette- som antagelig er helt koko å spørre om: Når vi skal filme på fjellet uten trådløst nett, kan vi da bruke wifien på mobilen?

  Svar på denne kommentaren

 7. Alexander Kvale

  Ikke helt sikker på hva du tenker på her. Men hvis det er å kommunisere med kameraet. Så JA.

  Har du gopro 1-2. Da må du ha wifi backpacket.
  Har du gopro 3 Black. Da er wifi backpack integrert i kameraet.

  Har du androis eller Iphone. Finner du gopro appen gratis på Play eller appstore. Med den installert. Finner du bare wifi-serveren til gopro kameraet. Kobler deg til den, og åper GoPro appen. Da ser du det kameraet ser. kan endre alle innstillinger på kameraet og kan skru på record eller stoppe det når du vil. Opplever at bildet lagger ca 2sek. Men start-dtop record er nesten instant.
  Med gopro 3 Black. Følger det stort sett med remote. Den gjør dette for deg med start-stop, endring av innstillinger etc.
  Men skal du se bildet du tar, så er appen beste løsning. Den utfyller det behovet du skulle ha med Screen Backpack. Da den stort sett krever mye strøm, og er bortkastet om du har en smartphone. Men en remote kan styre 50 kameraer, og sparer meg for mye redigering når jeg kan starte og stoppe flere kameraer samtidig når det skjer. Gopro 3 kan kjøre i loop. slik at jeg stopper dem når det interessante endelig har skjedd. Legden på loop er alt fra 5min loop, til så lang tid minnebrikken tar. Med 1080P, er det max 9,6timer med en 64gb brikke. OBS: Gopro 3 ta micro SD, mot vanlig SD på Hero 1 & 2.

  Kyrre: Det er en fordel å ta ut batteriet på gopro, da den bruker en del i standby mode. Samt å ha noen ekstra. Innstillinger kan gå tapt som du må sette oppigjen når du tar ut batteriet. men du får i det minste et opptak.

  Svar på denne kommentaren

  • Bruker kameraet mest under vann for å filme fisk, og tenkte det kunne være kjekt med wifi og androidappen for å kunne se hva jeg filmer, og evt om det faktisk er noe der jeg filmer. Blir jo ren gjetting uten wifi og skjerm:)
   Så jeg mente om jeg kunne bruke wifi uten at det var trådløst nett i nærheten- skjønner vel egentlig at det er helt logisk- men må jo være sikker,..,

   Takk for gode svar!

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kyrre)

   Husk at 2,4 GHz-signaler har veldig dårlig rekkevidde under vann. Sikkert smart å teste litt 🙂

 8. Alexander Kvale

  Kom på et par ting.
  Gopro har noe som hater Skeleton Housing. Der er USB-slotten fri. Der kan du koble på en ekstern USB battripakke, eller fra en USB-power-adapter. Da slipper du å tenke på levetiden på batteriet. Da kan du med en 64gb brikke kjører året rundt, og stoppe kameraet maximum 9,6timer etter at det opptaket du vil ha har funnet sted. Dette huset gir deg også tilgang til mikrofoninngangen og gir deg bedre lyd om du ikke bruker denne med ekstern mic (se mitt tidligere tidligere innlegg ang dette). Denne housingen anbefales uansett hvis du ikke bruker kameraet i nedbør eller under vann. Den åpne bakplata som følger med stock. Gir litt bedre lyd, men ikke noe brukbart som jeg har opplevd.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (svar til Vegard)

   Det er fullt mulig – sjekk i menyen. Har ikke kameraet foran meg akkurat nå, men det er et valg hvor man kan slå av disse lydene, samt dem som kommer når man trykker på knappene.

 9. Takker «Beta-gjengen» for gode artikler og tester,,dokker e i ferd med å bli uunværlige.
  Har hatt GoPro`n (Black)ei uke ,lærekurven har vert bratt men flater litt ut nu..Bruken blir mest på motorsykkel. Om man ikke vil ha det på hjelmen,eller venstre overarm, blir vibrasjoner en utfordring. Det lot seg løse.
  Batterikapasiteten er skuffende,i mange minus,,må ha flere..Som nevnt tidligere her,kamera bruker strøm når man «slår det av med fjernkontrollen»..
  .GoPro=artig leketøy.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kawanor)

   Hei Kawanor,

   takk for hyggelig tilbakemelding!

   Hvordan løste du det med vibrasjoner?

   Selv i varmegrader merker jeg at batterikapasiteten til GoPro 3 litt skuffende i forhold til tidligere modeller, dessverre – selv uten LCD-skjerm på.

  • Sykkel`n min vibrerer endel,minst vibrasjon er det på «forgaffelen».GoPro`n er skrudd fast foran.Så er det bare å finne ut hvor mye gummi/plastikk (mykt materiale) man kan legge i mellom,,uten at kamera blir for «løst».Det ble noen turer før e ble fornøyd,,dog,ved kjøring på veldig dårlig grusvei må kamera vekk fra sykkel`n,da enten på hjelmen eller venstre overarm.

   kawanor.net/2013/01/0101.htm

   Fjernkontrollen har grei batterikapasitet.
   Det tar ca.to timer å lade GoPro`n fra usb.
   Det finnes heldigvis bedre lade muligheter,12v.med usb kontakt..

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kawanor)

   Aha, skjønner. Ser jo ut til at du har løst problemet, tross alt.

   GoProen skal også tåle å ta opp samtidig som man har koblet til ekstern strøm, men det fordrer jo bruk av et hus som ikke er vanntett.

 10. Alexander Kvale

  Brukt Gopro 3 Black ved en del shots nå over noen uker. Bildekvaliteten og funksjoner som High Speed, shutter etc. Slår nok absolutt alt annet i samme prisklasse. Enten vi snakker om et lite sctionkamera eller et som ikke har samme begrensninger i størrelse. Det er helt villt hva de har fått til i den lille greia der.

  Her er medaljens bakside:
  Jeg har en neve med GoPro 1-3. Det er uten tvil at de fordobler kvaliteten og funksjonabliteten på video ut hver gang. Men min erfaring vil også påstå at de halverer batterilevetiden og stabiliteten hver gang også. Med GoPro 3 er batterilevetiden i faresonen hva jeg finner akseptabel på et actionkamera. Siden du da midt i et hårreisende stunt er helt avhengig av at kameraet gjør jobben sin. Ikke har plutselig gått tom for strøm eller klikket. Jeg tror ikke Baumgartner hadde hatt lyst å gjøre opp igjen hoppet sitt. Fordi at kameraene hadde gått død og ikke fikk dokumentert stuntet.

  Skal egentlig ikke klage. Dette kan let ordnes med en ekstern batteripakke. Men dette er med å gjøre det til et mindre actionkamera.

  En annen ting er vekten. De skryter av at kameraet i seg selv veier 30% mindre enn tidliger GoPro modeller. Dette stemmer. Men medaljens bakside her, er at kamerahuset veier desto like mye mer. Slik at GoPro 3 veier like mye som GoPro 1 og 2 når det er i det nødvendige huset (200gr). Dette ble en strek i regningen når jeg trodde jeg endelig skulle få bruke huset når jeg tok luftfoto med en Ar. Drone 2.

  Jeg har til gode å prøve dette på større dyp under vann. Med GoPro 3 var 30m i krystallklart vann nesten bortkastet. Alt ble blått, og du måtte kompangsere dette med et rødt filter. Bare senter kom i fokus. Pga. den runde linsen på undervannshuset. Her måtte du kompangsere dette med et eget og dyrt undervannshus.
  Gopro 3 var fortsatt så lyssvagt. At det var lite å få ut av undervannsfilming på dyp mer enn 5m.
  Gopro 3 derimot. Kommer med det firkanta undervannshuset som standard. Slik at man slipper å tenke på brytningen i vannet. Så lysfølsom som jeg oppfatter det til å være. Skulle det gi fantastiske builder på dyp lavere enn 5m. Uten at jeg har prøvd dette.

  Så her var litt erfart ris og ros til dette kameraet. For å peke dette tilbake til det dette egentlig handler om. Så er det sammenligningen med Sony. Som jeg ikke har prøvd ut. Selv om bildekvaliteten og lysfølsomheten på Sony er forferdelig sammenlignet med GoPro 3 lack. Kanskje den henter seg inn igjen på stabilitet og batterilevetid?

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Alexander Nilsen)

   Vanskelig å si, når de bare skriver «diverse festeanordninger» på apples hjemmesider. Kanskje det er noen her som har bestilt fra Apple?

 11. Fikk mitt fra applestore i dag (2-3 dager leveringstid selv om de opplyste over 14..), innhold: kamera, hus med tett og utett bakluke, batteri, 2 stk teipfester til hjelm eller whatever, 1 Feste uten teip, 2 ledd til å ha mellom kamera og teipfester, fjernkontroll.

  Vær litt kreativ når du leser listen, så skjønner du hva jeg mener. Vet ikke hva delene heter på gopro-språket.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Hans)

   Kameraet er det samme, men det er forskjellige festeordninger med i pakken når du kjøper det.

   Sjekk under «what’s included» på gopro.com/cameras/hd-hero3-black-edition-surf og gopro.com/cameras/hd-hero3-black-edition

   Ser ut til at den offisielle butikken bare har de to versjonene, men les nøye på spesifikasjonene i andre nettbutikker du vurderer for å se hvilke fester som kommer med.

   Selv har jeg kommet lengst med «roll bar mount» og «handlebar mount»; det er stort sett disse to jeg bruker, uansett hvor jeg er og hva jeg skal filme.

 12. Hei

  Er det mulig å skru Gopro-kameraet av og på med fjernkontrollen eller app på telefon? Slik at man kan montere det i høyden eller en utilgjengelig plass litt i litt lenger tid enn batteriet holder.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Erik)

   Det er mulig, men kameraets wifi må være på hele tiden (naturlig nok), noe som også spiser (litt) batteri.

 13. Arne Myrseth

  Har anskaffet GoPro 3 black edition og opplever at PC ikke vil kommunisere med dette. Når jeg forsøker å åpne via «min datamaskin» får jeg melding om at «Disketten» ikke er formatert, og spørsmål om jeg vil formatere den. Noen tips?

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Arne Myrseth)

   Hei! Har du forsøkt å putte minnekortet inn i en kortleser, i stedet for å gå veien om kameraet? Og ikke minst: har du formatert kortet i kameraet, før du begynte å ta opp?

   Hvis det ikke ligger noe viktig på kortet ville jeg forsøkt å formatere det i kameraet først, og så koble til.

  • Arne Myrseth (svar til Sindre Skrede)

   Hei. Har formatert kortet uten at det hjelper. Har dessverre ikke kortleser her æ e, så det får æ ikke prøvd foreløpig.

 14. Problemløsninger for GoPro:

  1 Ikke bruk Chrome, fungerer ikke.
  2 Ikke bruk møkkakort, bruk feks SanDisk 32GB Extreme SD SDHC Class 10 45MB/S UHS-I. Eller bedre kort enn dette igjen.
  Koster 200 på ebay. Du kan også bruke det som er anbefalt på gopro.com, men det kan blir trøbbel med det også.
  3 Det er ny oppdatering til GoPro nå, installer den.
  4 Formatèr minnekortet i kameraet, ikke bare på pcn.

  Ellers så er GoPro for spesielt tålmodige folk som orker å plages i et ufattelig antall timer for å finne ut av slike bagateller som dette. GoPro.com informerer ikke så mye- eller jeg har nå ikke funnet noe der som er til hjelp.

  TIPS: Det går an å laste ned benchdrive på cnet.com for å teste hastigheten på sd-kortet. Jeg gjorde det med mitt class 10 kort fra Samsung. Det var egentlig et class 4-kort. Så da var det ikke så rart at mitt kamera klikket hele tiden.

  Svar på denne kommentaren

 15. Hei! dette er litt utenfor gopro sitt egentlige bruksområde. men jeg lurer på om det går an og koble gopro 3 til en router trådløst og finne dette kameraet i nettverket sitt? eller «lager» kameraet sitt eget nett som man må koble seg på? går det an og lade og streame bildet samtidig? jeg tenker ikke på og lagre det som filmes. planen er og bruke kameraet i arbeidssammenheng og da må det kunne streame i rundt 8 timer. er dette mulig på dette kameraet? er litt vanskelig og finne info om disse tingene. og det ser ut som dere kan mye om dette kameraet 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Kyrre (svar til Geir)

   God idè, si fra om du evt finner svar annet sted.

   Kan alle som skriver her, skrive hvilket SD-KORT dere bruket, og om det evt fungerer. Tror det er mange dårlige kort på markedet som flere bør vite om- så sparer vi tid på feilkjøp.

   Jeg bruker akkurat nå sandisk 16gb class 10 mens jeg venter på sandisk extreme 32gb class 10 uhs 1.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Geir)

   Hei! Såvidt jeg vet kan GoPro kun «lage» sitt eget nettverk, og ikke kobles til noe nettverk direkte. Det går fint an å lade kameraet og streame samtidig, da kobler du bare til USB-kontakten.

   Husk å teste litt først, vi har opplevd litt ustabilitet med de første versjonene av kameraet.

  • Kan ordnes, sett opp en pc med 2 nettverkskort, koble ene nettverkskortet inn i trådløsrouter, Det andre kobler du inn i en slik: komplett.no/k/ki.aspx?sku=580427 Koble rangemax til gopro’s wifi. Sett opp bridge. Evnt, stream video fra gopro videre til ønsket destinasjon på pcen med 2 nettverkskort.

 16. Erfaringer med GoPro Hero 3 | Ørretbloggen

  […] du på jakt etter en skikkelig grundig og kvalifisert test av kameraet kan du for eksempel lese NRK Beta sin eller google emnet. Er du derimot på jakt etter noen kjappe erfaringer fra glade filmamatører […]

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til hans inge)

   Hvilken klasse, og hvor stor lese- og skrivehastighet står det på kortet? Ikke alle kort er raske nok, selv om white edition nok ikke trenger det raskeste kortet i verden. Har også opplevd at kort som _skulle_ vært raske nok ikke fungerer. Har du muligheten til å prøve med et annet minnekort?

  • hans inge (svar til Sindre Skrede)

   klasse 10,30mb/s. kjøpte det på elkjøp i går, dei sa det skulle funke. eg hr prøvd med mobil brikka mi men da stod det sd error.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til hans inge)

   Formaterte du mobilbrikken ved hjelp av kameraet? Da må du inn i menyen og velge «delete all». Ellers vil jeg råde deg til å prøve SD-kortet du fikk med kameraet i en eller annen annen dings, se om det virker der, og eventuelt gå tilbake til butikken og spørre etter et raskere minnekort. Husk også å oppdatere kameraets firmware.

  • Heia

   Det er nå engang slik at disse gopro-greiene er mest en plage for oss. Har sendt mail til gopro.com for å be dem informere litt om hvordan man løser alle feilene, å ikke bare late som om de har verdens beste og mest feilfrie actionkamera- for det har de overhodet ikke.

   Når det er sagt- kjør test av kortet ditt, tror denne funker: download.cnet.com/BenchMe/3000-2086_4-75532200.html?tag=mncol;2
   Det er høye krav til minnekortet, og det stemmer ikke alltid det som står på kortet. Mitt samsung class 10 var bare et class 4 ifølge en test jeg gjorde.,,.

 17. hei.
  Nette florerer av feilmeldinger og bugs med Go Pro 3. Noen som vet om det har blitt bedre i det siste. Var vel ny firmware i sist måned. Dårlig batterikapasitet, 20-30 min
  Selvutlading til og med når kameraet er avskrudd
  Frysing/Slår seg av mye

  Håper på kjappe svar da jeg vurderer å kjøpe før syden turen til helgen;-)

  Svar på denne kommentaren

 18. Tommy Håvardstun

  Kjøpte min i USA. Hadde mye problemer med at den slo seg av i hytt og pine, men det forsvant da jeg kom hjem og fikk oppdatert software. Virker bra nå. Har kjøpt batterilader og to batterier for 150 kroner på aliexpress.com. Inkludert frakt.

  Svar på denne kommentaren

  • Ok. Leser på go pro sine egne hjemmesider at mange med nylige kommentarer fortsatt klager. Hvor lenge varer batteriet før du må bytte? Kjøpte du bacpac batteriet eller bare nytt standard batteri da?
   Dine erfaringer med kameraet da?
   Virker helt fantastisk hvis de har fått bukt med problemene de hadde tidligere hvertfall;-)

 19. Tore Eriksmoen

  Hei,

  Jeg har hatt Black Edition i snart et halvt år og opplevde, som svært mange andre, store problemer med stabiliteten på kameraet. Noe ble bedre med oppdateringen som kom tidligere i år og ting ble mye bedre med oppdateringen som kom i slutten av forrige måned.

  I tiden fram til den siste oppdateringen har jeg vært skuffet over at et såpass dyrt og utbredt kamera hadde såpass dårlig stabilitet. Dette bærer preg av hastverk.

  Selv etter den siste oppdateringen opplever jeg krasj men da i hovedsak i forbindelse med tilkobling til PC / lading. Da må batteriet ut og inn igjen for å få kontroll. Jeg kan leve med det men forventer at det snart kommer en ny oppdatering som luker bort flere hull.

  Når det gjelder batteritid så har jeg egentlig liten erfaring siden kameraet blir brukt forholdsvis kort hver gang (i sum 30-40 minutt). I tillegg har jeg et par batteri i bakhånd. Vær også oppmerksom på at Black Edition har innebygget wifi og at man bør slå av den funksjonen med mindre man reelt sett benytter wifi.

  Når det gjelder bildekvalitet så er det få som slår GoPro 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Men det er godt å høre at dere ikke deler samme syn som de som har kommentert på go pro sine hjemmesider gopro.com/cameras/hd-hero3-black-edition/read-review
  har snakket med xxl og de hadde solgt masse kameraer. Men hovedsaklige tilbakemeldinger der har vært feil i forbindelse med oppdatering. Feil under lading. Og noen få feil på batteri. Så virker muligens som om problemene begynner å bli løst.
  Men setter pris på tilbakemeldinger fra flere hvis noen har;-)

  Svar på denne kommentaren

 21. Tore Eriksmoen

  Folk reagerer / erfarer / uttrykker frustrasjonen forskjellig. Jeg har flere kjente som hadde veldig lyst til på returnere «dritten» når de opplevde krøll på løpende bånd. Skuffelsen lyste og mange av de har hatt de to foregående GoPro’ene også (som også meg selv).

  Nå er det jo sånn at GoPro har en veldig sterk merkevare og folk kjøper vel kameraene gjerne fordi det er GoPro. Av den grunn kommer mange andre kamera litt ufortjent i bakgrunnen som f.eks. Sony-kameraet som på mange områder vel så bra. Utformingen av Sony-kameraet er kanskje litt mere optimal med mindre areal i front.

  Kort oppsummert fra min side så er jeg relativt fornøyd nå men forventer likevel oppdateringer som lukker de siste tingene. Jeg opplever gjerne også forskjellig oppførsel når jeg kobler det til en PC vs. Mac hvor det på sistnevnte ofte er færre problemer og færre heng på kameraet.

  Funksjonalitet:
  En annen ting jeg har erfart er at LCD touch-panelet kanskje er bortkastede penger på Black Edition som har WIFI. Selv om det er lettere å gjøre innstillinger på touch-skjermen vs. knappene og displayet i front, så blir det nesten ikke brukt i praksis. Har man en smarttelefon med GoPro sin app er det mange ganger enklere å endre oppsettet der.

  Det behovet kun skjermen dekker er muligheten til å kunne spille av opptak noe man i hvert fall ikke kan på iOS sin app.

  Svar på denne kommentaren

 22. Da har jeg bestemt meg. Ser dere og flere andre har skrevet litt mer positivt og mindre negative ting om det de siste dagene 😉
  Satser itillegg på å få kjøpt det på tilbud imorgen til 2499 så er jeg godt fornøyd 😉

  Takker for konstruktive tilbakemeldinger;) Go Helg

  Svar på denne kommentaren

 23. Hei.
  De hadde det på japan photo i stavanger på åpningsfest fredag og lørdag. Tviler på om de fortsatt har samme prisen.
  Har fått brukt kameraet en del på litt snorkling og sykling. Og opplever frysing/låsing innimellom. Men er egentlig positivt overrasket over batteriet. Etter en god time i vannet var kun bacpacen tom for strøm;-) har ikke sett filmer og bilder ordentlig på pc ennå da den gamle bærbare jeg tok.med bare hakker når den forsøker å vise dem…:-)

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.