nrk.no

Duger et nettbrett til femhundre kroner?

Kategorier: Gadgets, Nettbrett, Plattformer & Tester


Hvorfor betale flere tusen dersom du kan komme unna med noen hundrelapper? NRKbeta gambler på superbillige nettbrett, så slipper du.

«Onda Tablet» til kr. 800,- til venstre, iPad Mini til kr 2500,- til høyre, «Tablet PC» til kr. 500,- nederst

I høst lanserte Apple sitt «billig-nettbrett», iPad Mini. Jeg har testet iPad mini en stund og er mer fornøyd enn jeg hadde trodd. Jeg var av dem som tenkte at dette ville falle mellom de berømte to stolene og bli en lite brukbar mellomting mellom en telefon og et større nettbrett.

Men jeg merker at det er halve vekten og lettere å dra frem en storebroren sin. Likevel gir det sammenlignet med en mobiltelefon en bedre opplevelse for både nettsurfing, spill og ikke minst skriving på det skjermbaserte tastaturet.

I androidverden er det Nexus 7 som for tiden er et av de beste brettene i denne størrelsen.

Men til henholdsvis 2500,- for iPad Mini og 1600,- for Nexus 7 er dette fremdeles ganske kostbare dingser. Så da må vi jo ta en titt på noen av de enda billigere androidbaserte nettbrettene som vi har bladd forbi på leting etter andre fascinerende duppeditter når vi surfer rundt i de kinesiske nettbutikkene.

Det aller billigste vi har funnet er et brett til ca 67 dollar hos dealextreme. Vi gikk litt opp i pris og bestillte to brett fra GoodLuckBuy. Et til omtrent 500,- kroner og et til rundt 800,- kroner.

Litt avhengig av om du bestiller flere ting sammen og hvilken frakt du velger må du regne med å legge på en hundrelapp eller to i avgifter og porto.

Hva får du for femhundre kroner?

Det billigste brettet kommer i en eske som enkelt og greit slår fast at den inneholder en «Tablet PC» og at det har «android in me».

Og brettet inni bærer absolutt preg av prisen. Byggekvaliteten er fascinerende lav.

Ikke akkurat mikropresisjon i byggingen av dette nettbrettet

Alt er av plast og det knirker når du tar hardt i det. Det følger med en liten bruksanvisning som er skrevet på klassisk «kina-google translate-engelsk». Og det kan være direkte ugunstig å følge den til punkt og prikke. For eksempel foreslår de «Pls touch option «delete SD card», so that can safety to romeve SD card»…

Det kjører Android versjon 4.0.4 og fungerer helt greit når vi starter det. Engelsk er satt som startspråk, så vi kommer raskt igang. Du merker fort at vi ikke snakker om den råeste maskinvaren. Ting går litt seigt. Men det går greit å navigere seg rundt. Brettet kjører i følge GoodLuckBuy en Allwinner A13-prosessor på 1.5 GHz. Geekbench melder om ARM7 på 1.01 GHz…. Det har 512 MB RAM og 8 GB flashminne.

Vi åpner noen websider, innstallerer noen apper, spiller litt Angry Birds og lar oss overraske av at brettet spiller av Full-HD video fra GoPro med 25 bilder pr. sekund.

Skjermen har en oppløsning på 800×480 punkter og er etter dagens standard usedvanlig dårlig når det gjelder innsynsvinkel. Du får følelsen av å bli satt ca 10 år tilbake i tid til den gangen LCD-skjermene krevde at du satt rett foran dem for å gi skikkelig bilde.

Dette er omtrent som forventet av et så billig brett. Alle komponenter er tatt ned til laveste kvalitet.

Men det virker. Så langt er vi faktisk ganske imponert, prisen tatt i betraktning. Med det enorme utvalget billige apper og spill er dette mye moro for 500 kroner.

Men så begynner problemene. Skjermen oppfører seg plutselig veldig rart. Når du trykker og tegner på den responderer den mer eller mindre tilfeldig. Det virker som at den lave byggekvaliteten setter noen sensorer i klem ved kanten og gir uventede effekter når du prøver å navigere. Disse problemene kommer og går. Når de er der er brettet ubrukelig.

Vi plukker det selvfølgelig da umiddelbart fra hverandre for å se om vi kan fikse det. Men vi finner ikke noen åpenbare feil. Og brettet fortsetter med sin ganske uforutsigbare oppførsel. Forhåpentligvis er ikke alle brettene i denne serien slik, men det er vel en pekepinn i retning den relativt labre byggekvaliteten.

Så konklusjonen vår blir til slutt at et nettbrett til femhundre kroner ikke duger. Du kan sikkert være heldig å få et som varer lengre, men vi tviler på at et brett som dette vil holde spesielt lenge i vanlig bruk. Og om skjermen hadde fungert litt lengre ville vi uansett fort blitt lei av tregheten i systemet. Det blir akkurat litt for svakt til daglig bruk. Nettsider stopper, apper tar lang tid å starte og 8GB blir litt fort fullt om du putter inn litt bilder, video og musikk.

Men hva med 800 kroner?

Det neste brettet heter ONDA V801 og kommer i en eske som er tydelig inspirert av et amerikansk selskap med et eple i logoen. Når vi åpner esken ser vi at det samme gjelder selve nettbrettet.

Når vi tar brettet ut er det tydelig at de 300 ekstra kronene har gitt veldig mye ekstra. Her snakker vi en byggekvalitet i en helt annen klasse enn det billigere brettet. Baksiden er av aluminium, skjermen er større og klarere og det føles vesentlig mer solid.

Men dette brettet kommer med kinesisk bruksanvisning og standardinnstillingen i operativsystemet er også kinesisk. Her hjelper google oss gjennom menyene for å få språket over på engelsk.

GoodLuckBuy sier 1.5 GHz Cortex A9, 1 GB RAM og 16GB flashminne. Geekbench sier ARMv7 @ 1.51 GHz, dual core. Brettet kommer med Android 4.0.3.

Vi innstallerer, surfer og spiller. Alt glir vesentlig bedre enn på femhundrekronersbrettet. Vi slenger det i sekken og bruker det en ukes tid. Til mail, nettsurfing, video og en del spill er det helt fint.

Det har også en HDMI-utgang og spiller helt greit full-HD på flatskjermen på veggen, samt at videoene glir fint på den interne skjermen.

Skjermen er på 1024×768 billedpunkter og er bedre enn femhundrekronersbrettet når det gjelder innsynsvinkel. På det punktet havner dette midt mellom det elendige billigbrettet og de likevel langt bedre skjermene på for eksempel Nexus 7 og iPad Mini.

Men, det er langt fra det raskeste og mest responsive brettet vi har prøvd. Og det er strippet for det meste av ekstrafunksjonalitet som du får på dyrere brett. Ingen bluetooth, ingen GPS og ikke noe frontkamera. Det kameraet du får er rettet mot deg og fungerer under tvil til videokonferanse og lignende i godt lys.

For å utvide potensielle bruksområder prøver vi å koble til en ekstern GPS-enhet via USB. Men det må vi til slutt gi opp. Om noen der ute har en løsning for dette tar vi gjerne imot tips. Med en ekstern GPS kunne denne enheten blitt et strålende og rimelig navigeringssystem.

I tillegg til fraværende ekstrafunksjonalitet er også batterikapasiteten et problem. Ved vanlig nettsurfing fikk vi ikke mer enn ca 2,5 timer ut av dette brettet. Det er litt lite om du er mye ute og reiser. Men som et ekstra lite vindu til internett som ligger fast og slenger på stuebordet er det helt greit.

Oppgradering

Vi tok en liten runde og sjekket om det var mulig å oppgradere brettene til Android 4.2. Det klarte vi ikke, men tar forbehold om at ikke alle muligheter ble testet. Det vi kan slå fast er at oppgradering eventuelt er for de spesielt interesserte når det gjelder disse billigste brettene.

Her tar vi også gjerne imot deres erfaringer og tips.

Oppdatering:
Da har en av våre kloke lesere funnet link til en kinesisk side med oppdatering til Onda (se kommentarene). Android 4.1.1 i følge nettsiden. Vi kommer tilbake med mer her om vi klarer å oppdatere.

Oppdatering2:
Jeg har nå oppgradert ONDA V801 til ANdroid 4.1.1. Gjorde det slik:

1. Formatere et Micro-SD-kortet til FAT32
2. Last ned “V801D_v2.11SD.zip» fra http://onda.cn/Tablet/ProductInfo.aspx?ProductId=220&d=down
3. Unzip og legg følgende filer rett på rot på SD-kortet:
– factory_update_param.aml
– patch.zip
– u_boot.bin
– ulmage_recovery
– update.zip
(Mao: patch.zip og update.zip skal IKKE unzippes)
4. Start ONDA slik: Hold inne “home” og trykk ON, hold både HOME og ON inne til den hvite androiden kommer frem. Slipp knappene og la oppdateringen gå sin gang.

Hvordan er ytelsen?

Geekbench på fire mobile enheter. ONDA V801 oppe til venstre, iPad Mini oppe til høyre, «Tablet PC» nede til venstre og en iPhone 5 nede til høyre for å sammenligne.

Geekbench er et program som kjører gjennom en del tester for å se hvor raskt en datamaskin fungerer. Det er ikke en endelig konklusjon på opplevd ytelse, men en indikasjon på ren maskinvarekapasitet.

Konklusjon

Som dere har skjønt har vi lagt vekk brettet til femhundre kroner. Men det til åttehundre kan absolutt brukes. Om du vil ha rask tilgang til nett, noen spill, mail og diverse apper kan det anbefales. Det virker til og med solid nok til at de minste i husstanden vil kunne more seg med det en stund.

Men, dette er kun om prisen er svært avgjørende. Et Nexus 7 nettbrett med Android 4.1 koster som nevnt ganske nøyaktig dobbelt så mye som ONDA. Men vi vil også si at Nexus 7 er mer en dobbelt så bra. Du får vesentlig bedre ytelse (geekbench-score er ca 1600), vesentlig bedre skjerm, vesentlig bedre batterilevetid og både bluetooth og GPS.

Nexus 7 vs. ONDA V801

Så har du penger til det og bruker brettet mye på reise ville jeg fremdeles satset på iPad Mini eller Nexus 7. Hva du velger der kommer hovedsakling an på preferanser angående operativsystem og om du trenger et godt frontkamera. Det som er sikkert er at Apple nå møter verdig konkurranse og et vesentlig bedre utvalg om du vil ned i pris og kan tåle lavere ytelse og kortere batterilevetid. Vi holder øynene åpne og konkluderer med at 2013 kommer til å bli spennende hva flate datamaskiner i alle prisklasser angår.

21 kommentarer

 1. Hei, fin artikkel!

  Hvis jeg skulle pirke på noe, ville jeg kanskje nevnt de samme parametrene på skjermen til ONDAen som på det billigste brettet, blant annet innsynsvinkel og skjermoppløsning.

  Så langt jeg kan google er oppløsningen 1024 x 768px, som i teorien er fint til å lese tekst i normale størrelser (noe 800×480 på en 7″ definitivt IKKE er 🙂 Innsynsvinkel er også fint å få vite noe om.

  Svar på denne kommentaren

 2. Det var en kekk artikkel! Selv synes jeg iPad mini er for stor sammenlignet med and 7-tommere, uten at den tilbyr nok kjøpsgrunnlag med litt større skjerm enn andre 7-tommere. Oppløsningen er ikke så rå der heller. NOOK HD er et bedre alternativ i så måte.

  Jeg så her om dagen at det finnes en hel haug av nettbrett fra 300 kroner og oppover, med Android 4.1
  Og testen deres bekrefter vel bakdelene ved de aller billigste; litt lav battterilevetid og en skjerm som ikke akkurat er siste skrik før man legger i litt ekstra penger.

  Men hvor mange bruker GPS på nettbrett, det lurer jeg på?

  Svar på denne kommentaren

 3. Hva med å prøve det billige nettbrettet fra Denver som de selger på Europris? Hadde vært intr. å se hvordan det er, siden det er mye lettere tilgjengelig enn de billige som man bestiller på nett fra utlandet.

  Svar på denne kommentaren

  • Jada, du finner et uttall medieavspillere som lar deg sende mediainnhold både til xbmc, uPNP-enheter og Airplay-enheter. Bare søk etter «airplay» i market. Husker ikke helt hvilken av dem jeg brukte.

 4. Interessant artikkel! Da jeg er en ivrig handler på eBay, dhgate og andre slike nettsider har jeg alltid vært nysgjerrig på kvalitet og ytelse for disse billige nettbrettene. Bestemte jeg meg derfor i forrige uke for å gi det et forsøk så bestilte inn et C93 Zenithink brett med 10.1″ skjerm og Android 4.0. Prisen ligger på 120-150$ de fleste steder, men dukket plutselig opp for 40$ (!) på eBay ekskludert frakt på 20$. Av erfaring vet jeg at alt som virker for godt til å være sant, stort sett er det. Selger hadde dog enormt mange salg og ikke minst god feedback så valgte derfor å gi det en sjanse 🙂 Pakken er i det minste sendt så nå gjenstår det bare å se om det er nettbrett eller pappfigur som dupper opp på posten 😉

  Link til nettbrett:
  http://www.aliexpress.com/store/product/10-2-Z102-Android-4-0-Tablet-PC-Zenithink-zt280-Cortex-A9-1GHz-8GB-1GB-DDR3/103919_344858872.html

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Eirik Solheim)

   Lastet ned oppdateringen fra den kinesiske siden. Etter litt fikling fikk jeg det til. Nå kjører ONDA V801 Android 4.1.1:

   1. Formatere Micro-SD-kortet til FAT32
   2. Last ned «V801D_v2.11SD.zip fra http://onda.cn/Tablet/ProductInfo.aspx?ProductId=220&d=down
   3. Unzip og legg følgende filer rett på rot på SD-kortet:
   – factory_update_param.aml
   – patch.zip
   – u_boot.bin
   – ulmage_recovery
   – update.zip
   (Mao: patch.zip og update.zip skal IKKE unzippes)
   4. Start ONDA slik: Hold inne «home» og trykk ON, hold både HOME og ON inne til den hvite androiden kommer frem. Slipp knappene og la oppdateringen gå sin gang.

 5. «500-kroners» nettbrettet vil komme på kr 750 inkl mva og forenklet tollgebyr. Frakt kommer i tillegg.

  Likeledes vil nettbrettet til «800 kr» komme på totalt kr 1125 + frakt.

  Why bother… kjøp et Nexus 7 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.